Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírek

Hírösszefoglaló, május 4

A Legfelsőbb Bírói Tanács kedvezően véleményezte Daniel Constantin Horodniceanu kinevezését a szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes igazgatóság főügyészévé. Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter szerint Daniel Horodniceanu a legjobb javaslat a tisztségre. A tárcavezető meggyőződését fejezte ki, hogy Horodniceanu eddigi tevékenységével bizonyította rátermettségét.

Hírösszefoglaló, április 29.

Általános sztrájkot tartanak holnap a helyi közigazgatásban dolgozók. Így egy napra megbénul a polgármesteri hivatalok és a megyei önkormányzatok tevékenysége, csupán az anyakönyvi hivatalokban biztosítják az ügyfélszolgálatot – áll a Közigazgatásban Dolgozók Országos Szakszervezeti Szövetségének közleményében. A közigazgatási alkalmazottak a béreikkel elégedetlenek, szerintük ugyanis fizetésük a legalacsonyabb a közalkalmazotti kategóriák közül, és a kormány eddig nem vette figyelembe a követelésüket.

Hírösszefoglaló, április 28.

Az adóeljárási törvényt vitatja meg ma a Szenátus, miután tegnap a felsőház plénuma elfogadta az új Adótörvénykönyvet. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter elmondta, úgy dolgozták ki az új törvénykönyvet, hogy az egyszerűsítse és kiszámíthatóvá tegye az adózási rendszert. A törvénykönyv legfontosabb előírása az élelmiszerek hozzáadott értékadójának 9 százalékra való csökkentése június elsejétől, illetve az egységes adókulcs 24-ről 20 százalékra való mérséklése 2016-tól. Az új Adótörvénykönyvet a Képviselőháznak is meg kell szavaznia, hiszen döntő szerv ebben az ügyben.

Hírösszefoglaló, április 27.

Románia Schengeni csatlakozása, valamint az olaszországi románok jogainak biztosítása szerepel Klaus Johannis államfő két napos hivatalos olaszországi látogatásának napirendjén. Az államfő ma olasz kollégájával, Sergioa Mattarellával és Pietro Grasso szenátusi elnökkel folytat megbeszéléseket, majd találkozik az olaszországi román közösség képviselőivel. Klaus Johannis holnap tárgyal Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel, majd Olaszországban tanuló román egyetemistákkal találkozik az Accademia di Romaniánál.

Hírösszefoglaló, április 25.

Tíz éve írta alá Románia a csatlakozási szerződést az Európai Unióval. Ez, akárcsak a NATO-csatlakozás bebizonyította, hogy a politikai elit és a társadalom képes egyesíteni erejét az egyéni vagy pillanatnyi érdekek felülkerekedő országos célkitűzések megvalósítása érdekében – hangsúlyozza Klaus Johannis államfő az évfordulóra kiadott közleményében. Románia és Bulgária 2005. április 25-én Luxeburgban írta alá a csatlakozási szerződést az Európai Unióval, a belépés pedig 2007. január 1-én történt.

Hírösszefoglaló, április 24.

Az Alkotmánybíróság május 6-án tárgyalja a Nemzeti Liberális Párt óvását, amelyet a Szenátusnak azon határozata ellen nyújtott be, amellyel elutasította Dan Sova szenátor előzetes letartóztatását – közölte a taláros testület.

Hírösszefoglaló, április 23.

Ismét nemzeti ünnep lesz május 10. a királyság megalakulásának, I. Károly trónra lépésének és az ország 1877-ben kikiáltott függetlenségének napja - erről tegnap döntött a Képviselőház. A kommunista diktatúra megdöntése óta eltelt időszakban december elseje, az 1918-as gyulafehérvári nemzetgyűlés évfordulója volt az ország egyedüli nemzeti ünnepe. Tavaly azonban január 24-ét, a román fejedelemségek - Moldva és Havasalföld - 1859-es egyesülésének napját is nemzeti ünneppé nyilvánították, így az országnak mostantól három nemzeti ünnepe lesz. Az elfogadott törvénytervezet, amelyet Puiu Haşotti PNL-s szenátor kezdeményezett, előírja, hogy ezen a napon a Parlament, az Államelnöki Hivatal, a Kormány és a többi központi hatóság ünnepi eseményeket szervez a kiutalt büdzsék korlátai között. A jogszabály munkaszüneti nappá is nyilvánította volna május 10-ét. Ezt a rendelkezést végül törölték a törvényből.

Hírösszefoglaló, április 22.

Elakadt az alkotmánymódosítás. Az új alaptörvény kidolgozásával megbízott parlamenti bizottság elnöke erre azután hívta fel a figyelmet, hogy a liberális Eugen Nicolaescu bejelentette: pártja kéri a dokumentum újratárgyalását „az alapelvektől”. Eugen Nicolaescu az igényt a „politikai körülmények megváltozásával” indokolta. Ezzel arra utalt, hogy a jelenlegi tervezet alapjait még akkor fektették le, amikor a régi Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Szociáldemokrata Párttal (PSD) együtt kormányozott, és koalíciós pártként bizonyos kompromisszumokra kényszerült.

Hírösszefoglaló, április 21.

A jövő hónap elejétől csakis az egészségügyi kártya alapján nyújtott szolgáltatásokat számolja el az Országos Egészségbiztosító Pénztár – közölte az intézmény vezetője. Vasile Ciurchea elmondta, eddig mintegy 4 millió kártyát aktiváltak a kinyomtatott 14 millióból. Hangsúlyozta, hogy a kártyát nem kell aktiválni csak abban az esetben, ha tulajdonosának egészségügyi ellátásra van szüksége. A pénztár vezetője a Szenátusban tartott megbeszélésen azt is elmondta, hogy az országban mintegy 300 településen nincs háziorvosi rendelő. Ciurchea azt javasolta, hogy a pénztár és a helyi hatóságok közösen nyújtsanak támogatást a hátrányos helyzetű övezetekben dolgozó orvosoknak az ellátás javítása érdekében.

3 / 484

Kezdőlap