Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírek

Hírösszefoglaló, április 20.

A választási törvények kidolgozása, a pártfinanszírozási törvény és a mentelmi jog felfüggesztése kapcsán egyeztet ma Klaus Johannis államfő a parlamenti pártokkal. Az RMDSZ küldöttsége adásunkkal egyidőben, 3 órától vesz részt a Cotroceni-i palotában immár harmadik alkalommal megtartott elnöki konzultáción. Kelemen Hunor szövetségi elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy az RMDSZ azt szeretné élérni, hogy a készülő választási törvény megőrizze az egyfordulós választást a polgármesterek esetében, továbbá azt, hogy a helyi választásoknál 3 százalékra csökkentsék a választási küszöböt. Az RMDSZ a megyei listás szavazást támogatja a parlamenti választások esetében, a szavazatok újra leosztásánál pedig egy arányosságot biztosító rendszert javasol.

Hírösszefoglaló, április 17.

Valamennyi romániai és magyarországi parlamenti párt elnöke jelen van Kolozsváron, az RMDSZ „Újratervezés” jelszóval megkezdődött kongresszusán, amelynek tétje a szövetség politizálásának újragondolása. A helyszínről Székely Ervin tudósít:

Hírösszefoglaló, április 16.

Állandó lesz a NATO-országok katonáinak jelenléte az észak-atlanti szövetség keleti szárnyán – jelentette be Mircea Dușă védelmi miniszter tegnap, annak kapcsán, hogy mától az utóbbi hat év legnagyobb szárazföldi NATO-hadgyakorlata kezdődik hazánkban. Az április 30-ig tartó, Wind Spring 15 elnevezésű manőver a Fekete-tenger romániai partvidékén történik 2200 román, amerikai, brit és moldovai katona, valamint több száz páncélos jármű mozgósításával. Mindemellett egy amerikai torpedóromboló tartózkodik a konstancai kikötőben, és a napokban 11 darab A-10-es csatarepülő érkezett Aranyosgyéresre, ahol a  Dacian Thunder 2015 elnevezésű amerikai–román katonai gyakorlatot tartják, 650 katonával és pilótával, egészen július 7-ig. Az erdélyi légi támaszpontra portugál F-16-osokat és amerikai F-15-ösöket is várnak a közeljövőben. A gyakorlat célja a román és az amerikai személyzet felkészültségének és együttműködési szintjének javítása a közös repülések végrehajtása nyomán – áll az aranyosgyéresi 71-es Légibázis által tegnap kiadott sajtóközleményében.

Hírösszefoglaló, április 15.

Nincs akadálya annak, hogy visszahozzák Romániába a Magyarországon tartózkodó Markó Attilát. Ezt Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter jelentette be Brüsszelben. A tárcavezető szerint csak idő kérdése, hogy jogi eljárással visszahozzanak az országba olyan személyeket, akik az Európai Unió területén tartózkodnak. A képviselőház tegnap megkapta Markó Attila írásos lemondását képviselői mandátumáról. A plénum ma összeült, és tudomásul vette a lemondást. Ezt követően tájékoztatják az igazságügyi minisztériumot arról, hogy Markó Attila  már nem tagja a parlamentnek. A bíróság akár ezen a héten is elrendelheti a december óta Magyarországon tartózkodó politikus előzetes letartóztatását. Mint ismert, az RMDSZ politikusát a kommunizmus idején államosított ingatlanokat visszaszolgáltató restitúciós hatóság kártérítési bizottságában vállalt szerepe miatt akarják ismét bíróság elé állítani.

Hírösszefoglaló, április 11.

Visszaküldte a Parlamentnek a pártfinanszírozási törvényt Klaus Johannis. Az államfő kiemelten kifogásolta a március közepén nagy szavazattöbbséggel elfogadott jogszabályt, amely szerinte jelenlegi formájában nem teszi átláthatóbbá és tisztességesebbé a pártok pénzelését, ráadásul nem zárja ki az üzleti szféra és a politikusok érdekösszefonódásának gyanúját. A jogszabály szerint a választási kampányokat ezentúl az állami költségvetésből finanszírozzák, és a jelöltek hitelekből megelőlegezett költségeit utólag számolnák el.

Hírösszefoglaló, április 10.

Csupán az ötödik helyen szerepel a kormány prioritáslistáján a Brassó-Bors autópálya - derül ki a Hotnews hírportál birtokába jutott dokumentumból, amelyet a kormány megküldött jóváhagyásra az Európai Bizottságnak. Az úgynevezett master plan Románia 2020-ig terjedő közúti infrastruktúra-fejlesztési stratégiáját tartalmazza. Eszerint a kormány a Nagyszeben-Pitești autópálya megépítését tekinti a legsürgősebbnek az következő 5-7 évre.

Hírösszefoglaló, április 9.

Románia a NATO megbízható partnere, és nem hagyja magát megfélemlíteni az orosz diplomácia agresszív megnyilatkozásai által - jelentette ki Victor Ponta miniszterelnök arra a moszkvai vádra reagálva, hogy Románia a fekete-tengeri térség stabilitását veszélyezteti. Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő előzőleg azt sérelmezte, hogy a román kormány NATO-nehézfegyverzet befogadására készül, és növelni akarja a külföldi fegyveres egységek számát az országban. Az észak-atlanti szövetség egyik szóvivője azt közölte: a NATO az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt erősíti katonai jelenlétét a szövetség keleti határán, és megvédi szövetségeseit minden fenyegetéstől. A katonai szervezet helyettes szóvivője, Carmen Romero szerint a román kormány kockáztatja a fekete-tengeri térség stabilitását azzal, hogy országát  az Egyesült Államok és a NATO hídfőállásává változtatja az orosz határ közelében.

Hírösszefoglaló, április 8.

A közelgő ortodox húsvét miatt kialakult kvórumhiány miatt nem sikerült szavazni a Képviselőházban arról, hogy hozzájárulnak-e Markó Attila előzetes letartóztatásához. Az alsóház azért tűzte ismét napirendre az ügyészek Markó Attila letartóztatására vonatkozó kérését, mert a politikus lemondott ugyan a mandátumáról, de lemondása még nem jutott el a parlamenthez, így hivatalosan még mindig képviselő. Markó egy héttel ezelőtt e-mailen és írásban is elküldte lemondását, de a Képviselőházhoz még csak elektronikus formában érkezett meg, a ház pedig csak az eredeti dokumentum birtokában veheti ezt tudomásul – mondta el korábban Seres Dénes háznagy a maszol.ro hírportálnak.

Hírösszefoglaló, április 3.

Elnökségének századik napján Klaus Johannist Facebook-követői elégedetlenségüknek adtak hangot. Az államelnököt több okból is kritizálják hívei, például azért, mert szerintük, túl közeli viszonyban van Victor Ponta miniszterelnökkel, ugyanakkor azt is felróják neki, hogy a belpolitikába alig avatkozik bele, akkor is rosszul mondják a követők, utalva arra, hogy Johannis aláírta Eugen Teodorovici pénzügyminiszterré való kinevezését. Ugyanakkor azt is sérelmezik a követők, amit eddig szimpatikusnak tartottak az államelnök részéről: hogy túl gyakran használja a Facebookot mint kommunikációs csatornát, és ritkán nyilatkozik hivatalosan.

4 / 484

Kezdőlap