Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírek

Hírösszefoglaló, április 2.

Lemondott parlamenti mandátumáról Markó Attila. Az RMDSZ Budapesten tartózkodó politikusa ezt tegnap jelentette be Facebook-oldalán. A képviselő lemondó nyilatkozatának elektronikus változatát megkapta a házbizottság is, amely a lemondást csak akkor terjeszti tudomásul vételre a plénum elé, ha az papíron is megérkezik a parlamentbe. A képviselő lemondása ezt követően lép majd érvénybe. Eugen Iordăchescu, Markó Attila ügyvédje a maszol.ro-nak elmondta: a politikus lemondása után semmi akadálya már annak, hogy az ügyészség az előzetes letartóztatás elrendelését kérje a legfelsőbb bíróságtól. Ha azonban az ügyészek nem találják Romániában a politikust, akkor európai elfogatóparancs elrendelését fogják kérni ellene. Ezt a parancsot a magyarországi hatóságoknak is továbbítják. Mint ismert, Markó Attilát a vádhatóság három rendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítja amiatt, hogy a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának tagjaként a többi taggal együtt a piaci árhoz képest túlértékelt telkek alapján ítélt meg kártérítéseket.

Hírösszefoglaló, április 1.

Drágulást és árcsökkenést egyaránt hozott április elseje. Mától az E.ON másfél százalékkal többet számláz ki lakossági ügyfeleinek, miközben a GDF SUEZ árai ezzel szemben kilenc százalékkal csökkennek. Utóbbi Erdélyt, Moldova északi részét és a Bánátot fedi le.

Hírösszefoglaló, március 31.

Egyre nagyobb felháborodást vált ki a vendéglátó-ipari egységek tulajdonosai és alkalmazottai, de a fogyasztók körében is az Országos Adóhatóság hatáskörébe tartozó adócsalás elleni főigazgatóság intézkedései, amelyek során március 15-e óta országszerte 177 kereskedelmi egység tevékenységét függesztették fel ideiglenesen.

Hírösszefoglaló, március 30.

Kedvezően véleményezte a Képviselőház Jogi Bizottsága a korrupcióellenes ügyészek kérését Markó Attila előzetes letartóztatására. A döntést a plénumnak kell meghoznia. Markó Attila tavaly december óta Budapesten tartózkodik, ahova a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumára utazott, majd nem tért, vissza, miután a Képviselőház jóváhagyta előzetes letartóztatását egy másik ügyben.

Hírösszefoglaló, március 28.

Ma, azaz szombatról vasárnapra virradó éjszaka térünk át a nyári időszámításra, amely  március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart. Hajnali 3-kor 4 órára kell az órákat átállítani. A művelet nem befolyásolja a vonatok indulását, viszont összesen 69, hajnali 3 és 4 óra között közlekedő járat később érkezik a célállomásba - derül ki a Román Vasúttársaság közleményéből. Hazánk 1979-ben kezdte el használni a nyári időszámítás rendszerét.

Hírösszefoglaló, március 26.

A parlament nem töltheti be az igazságszolgáltatás szerepét – írta tegnap este a Facebook-oldalára Klaus Johannis. Az államfő arra reagált, hogy a szenátus megtagadta az ügyészség kérését, és nem járult hozzá Dan Șova volt miniszter előzetes letartóztatásához. Nem hagyhatom szó nélkül, hogy a parlament ismét az igazságszolgáltatás útjába állt. Jogállamban a törvény előtt mindenki egyenlő – fogalmazott az államfő. Mint ismert, Dan Șova azért nem kerül előzetes letartóztatásba, mert az ügyészség kéréséről szóló szavazáskor nem gyűlt össze a jóváhagyáshoz szükséges 89  szavazat: vizsgálati fogságba helyezését 79-en támogatták, 67-en ellenezték, 5 szavazat érvénytelen volt.

Hírösszefoglaló, március 25.

Veszélyforrásként jelenik meg az etnikai autonómia követelése a 2015–2020-as közrendvédelmi és közbiztonsági stratégiában. A dokumentum tervezetét tegnap bocsátotta közvitára a belügyminisztérium. A tárca honlapján közzétett dokumentum a polgárok biztonságát fenyegető veszélyek között említi „a rasszizmust, idegengyűlöletet, szélsőségességet és az intolerancia minden más formáját, amely etnikai autonómia elérését célozza egyes térségek vagy régiók számára”. A belügyminisztériumi tervezet szerint a bűnözés növekedése, a földrajzi térségek közti életszínvonalbeli különbségek, az esetleges európai vagy regionális gazdasági válságok és a tüntetések elfajulása is veszélyt jelenthet a közbiztonságra. A csatolt indoklás szerint a hosszú távú közbiztonsági stratégia a közrendvédelem hatékonyságának növelését célozza olyan körülmények között, amikor az unión belüli utazási szabadság új lehetőségeket nyitott a bűnözők számára, és az ország közelében megsokszorozódtak az instabil térségek. A 3szek.ro szerint a belügyi tárca álláspontja igen közel áll a hírszerzési szolgálatéhoz, amely feladatának tekinti, hogy megakadályozza a területi autonómia megvalósulását Románia területén.

Hírösszefoglaló, március 24.

Az egészségügyi politikákban a következő évtizedre stabilitást és folytonosságot biztosító országos paktumot javasolt ma az Egészségügyi Szövetség elnevezésű szervezet, amely a rendszerben érdekelt reprezentatív szervezetek – betegek, orvosok, szolgáltatók – többségét tömöríti. A dokumentum az év elején bemutatott jelentésre alapul és a tervek szerint minden parlamenti párttal megvitatják. Ioan Ciceala ügyvezető igazgató szerint az egészségügy jó működéséhez az ágazat költségvetésének 5 éven belül el kell érnie a bruttó nemzeti össztermék 5 százalékát, 10 év múlva pedig újabb egy százalékkal kellene emelkednie. Az egyesület szerint fejleszteni kellene a magán egészségbiztosítási rendszert és ösztönözni az orvosok országban maradását.

Hírösszefoglaló, március 21.

Az esélyegyenlőség, az igazság és a tolerancia világának megvalósításáért küzdők előtt hajt fejet Klaus Iohannis államfő a faji diszkrimináció kiküszöbölésének Világnapja alkalmából kiadott üzenetében. Csakis a történelmi tragédiák megismerésével és megértésével tudatosulhat az emberiségben a diszkrimináció romboló hatása. Ne feledjük, hogy a mai szabadságért emberek adták életüket, nekünk pedig kötelességünk megvédeni az alapvető emberi jogokat, hogy az igazságtalanságok a múlt leckéi maradjanak – hangsúlyozza Klaus Iohannis üzenetében. Március 21-ét az ENSZ Közgyűlése 1966-ban nyilvánította Antirasszista Világnapnak annak a 69 embernek az emlékére, akiket 1960-ban, a Dél-afrikai Sharpeville-ben ölt meg a rendőrség az apartheid elleni tüntetésen.

5 / 484

Kezdőlap