Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírek

Hírösszefoglaló, március 20.

Bukarestben aláírták a felekezeti és felekezeti jellegű iskolákra vonatkozó egyezményt a református és az unitárius egyház püspökei, illetve a tanügyminiszter. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elmondta, a megállapodás a szövetség által kezdeményezett tárgyalássorozat után született, és kifejezte reményét, hogy a közeljövőben a többi magyar egyházzal is sikerül rendezni ezt a kapcsolatot. A 2011-ben elfogadott tanügyi törvény értelmében az oktatási szaktárcának egyezményt kell aláírnia a Romániában elismert egyházakkal a vallásoktatásra vonatkozóan, ám 2014 végéig a törvényes előírások csak az ortodox egyház tekintetében valósultak meg. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke történelmi jelentőségű lépésnek nevezte az egyezmény aláírását. Bálint-Benczédi Ferenc, az Erdélyi Unitárius Egyház püspöke szerint az egyezmény aláírásával kimozdultak a holtpontról, ami az egyháznak biztonságot ad arra, hogy az oktatás terén tovább folytassa tevékenységét.

Hírösszefoglaló – március 19.

Ingyenesen frissíthetik operációs rendszerüket a Windows 7- és 8-használók, függetlenül attól, hogy a szoftvert megvásárolták, vagy éppenséggel feltörték – idézi a HVG az amerikai Verge szaklapot. A Microsoft Magyarország illetékese is megerősítette, tegnap este az Indexnek, hogy mindenki, aki Windows 10 futtatására alkalmas eszközzel rendelkezik, azokat is beleértve, akik nem jogtiszta Windows rendszert használnak, frissíthetnek a nyáron érkező Windows 10-re. Amennyiben az ügyfél felismeri az eredeti és jogtiszta Windows értekeit, egyszerű lehetőséget biztosítanak számára a jogtiszta verziókra való áttéréshez – tette hozzá Tóth András Mihály, a cégóriás magyarországi Windows-üzletágvezetője.

Hírösszefoglaló, március 18.

Gyanúsítottként hallgatták ki ma délelőtt Traian Băsescut a legfőbb ügyészségen. A volt államfőt a Szociáldemokrata Párt szóvivőjének feljelentése alapján idézték be. Gabriela Firea fenyegetéssel és zsarolással vádolja Traian Băsescut. A volt államfő mintegy 20 percet tartózkodott a legfőbb ügyészség épületében. A feljelentő ügyvédje szerint Băsescu nem nyilatkozott az esetet vizsgáló ügyész előtt: egyelőre tanulmányozni akarja az ügy aktáit. Mint ismert, a volt államfő egy tavalyi televíziós nyilatkozatban azt mondta Fireanak, hogy az jobban tenné, ha polgármester férje ügyeire figyelne, ugyanis Voluntari község polgármesteri hivatalában gyanús dolgok történnek, és az is lehet, hogy egy este már nem találja otthon férjét, Florin Pandelet. Băsescu arra utalt, hogy Gabriela Firea férjét bármikor letartóztathatják.

Hírösszefoglaló, március 17.

Lemondott Horia Georgescu az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség vezetője, miután tegnap a restitúciós bizottsági tagsága idejéből származó korrupció alapos gyanújával vették őrizetbe a Korrupcióellenes Ügyészségen. Ugyanebben az ügyben hivatali visszaélés miatt indítottak bűnügyi kivizsgálást Theodor Catalin Nicolescu liberális képviselő ellen is. A Legfelsőbb Törvényszék ma dönt Horia Georgescu 30 napos előzetes letartóztatásba helyezéséről. A bíráknak dönteniük kell ma Radu Mazare konstancai polgármester sorsáról is, akit tegnap vettek őrizetbe csúszópénz elfogadásának alapos gyanújával. 

Hírösszefoglaló, március 16.

Kihallgatja a DNA Horia Georgescut, az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség vezetőjét. A Mediafaxnak jogi források azt mondták, Georgescut hivatali visszaéléssel gyanúsítják egy olyan ügyben, amelyben egy ingatlan értékét túlbecsülték.Az ANI vezetője hétfő reggel érkezett a DNA-hoz, és azt mondta, nem tudja, milyen ügyben hallgatják ki.

Hírösszefoglaló, március 14.

Gyanúsítottként hallgatta ki tegnap a korrupcióellenes ügyészség Darius Valcov pénzügyminisztert. Az ügyészek azzal gyanúsítják Darius Valcovot, aki korábban Slatina polgármestere volt, hogy 2010 és 2013 között 2 millió euró kenőpénzt fogadott el egy üzletembertől, s ezért cserében közbenjárt, hogy az illető cége kapjon meg több önkormányzati szerződést Slatinában, illetve egyéb dél-romániai városokban. Ugyanebben az ügyben ma őrizetbe vették Slatina jelenlegi polgármesterét Ninel Florin Prinát, aki az ügyészek szerint közvetítő szerepet játszott Valcov korrupciós ügyében. 

Hírösszefoglaló, március 13.

Bogdan Aurescu külügyminiszter felhívta telefonon Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert, hogy személyesen is szót emeljen amiatt a március 10-i budapesti tüntetés miatt, amelyen György-Mózes Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke Romániát az Európai Unió Iszlám Államának nevezte. A bukaresti kommüniké szerint Aurescu a beszélgetés során magyar kollégájának kifejtette: Románia számára elfogadhatatlan egy ilyen minősítés, és összeegyeztethetetlen azzal az európai szellemiséggel, amelynek jellemeznie kéne a román-magyar jószomszédi kapcsolatokat és stratégiai partnerséget. Bogdan Aurescu kifejezte reményét, hogy Magyarország nemzeti ünnepének március 15-i megünneplése vagy az 1990-es marosvásárhelyi események 25. évfordulója nem szolgáltat alkalmat arra, hogy a magyar tisztségviselők a két ország közti alapszerződést, illetve a román alkotmányt sértő kijelentéseket tegyenek. A román diplomácia vezetője ismét szorgalmazta, hogy mielőbb véglegesítsék és írják alá a magyar-román kisebbségi vegyesbizottság által előkészített megállapodást, amelyről már 2011 júniusában megkezdődtek a tárgyalások.

Hírösszefoglaló, március 11.

Tanúként hallgatta ki a legfelső bíróság ma Victor Ponta miniszterelnököt a 2012-es referendum-perben. Ponta elmondta: a Traian Băsescu, akkori államfő leváltásáról kiírt népszavazáson a PSD kizárólag törvényes eszközökkel mozgósította a választókat, a részvételi adatok begyűjtését célzó hálózatot pedig a szavazás napján kizárólag tájékozódásra használták. A korrupcióellenes ügyészség választási csalás megszervezése és befolyással való üzérkedés vádjával bíróság elé állította Liviu Dragneát. A Szociáldemokrata Párt ügyvezető elnökét azzal gyanúsítják, hogy csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében. Ez pedig Traian Băsescu akkori államfő leváltását eredményezte volna.

Hírösszefoglaló, március 10.

Majdnem hétmillió euróval finanszírozza az Európai Bizottság 2020-ig a Románia Szállításügyi Tervében szereplő projekteket – jelentette ki a regionális politikákért felelős európai biztos Bukarestben. A Corina Cretuval folytatott tárgyalásokat követően Ioan Rus szállításügyi miniszter azt mondta, a jövő hónap végére sikerül véglegesíteni a tervet.

6 / 484

Kezdőlap