Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírek

Hírösszefoglaló, március 9.

A Legfelső Semmítő- és Ítélőszék ma döntött arról, hogy az ügyészek újra elkezdhetik a kivizsgálást a bányászjárás ügyben, amelyben Ion Iliescu volt államelnök is érintett. A Legfelsőbb Bíróság melletti ügyészség tisztázni akarja az 1990. június 13.-15. közötti bukaresti bányászjárás körülményeit. 2014-ben az Emberi Jogok Európai Bírósága kötelezte Romániát, hogy folytassa a vizsgálódást az ügyben, és hangsúlyozta, hogy Románia köteles igazságot szolgáltatni attól függetlenül, hogy mennyi idő telt el a bűntettek elkövetése óta. A bányászjárás-dossziéban 34 személyt vádolnak, köztük Ion Iliescut, Virgil Măgureanut, Victor Atanasie Stănculescut és Mihai Chiţacot. Ion Iliescu volt államfőt, a többi között, a nemzetgazdaság és az államhatalom aláaknázásával, emberiség ellen elkövetett bűncselekményekkel és önkényes letartóztatással vádolják.

Hírösszefoglaló – március 7.

A romániai iskolások 88 százaléka számára kérték a szülők a pénteki határidő lejártáig, a választható tantárggyá minősített hittanórán való részvételt. Az oktatási tárca adati szerint a 2 millió 365 ezer romániai iskolás közül péntek délig 2 millió 82 ezret írattak be hittanra. Az előkészítő osztályba járó 133 ezer gyerek közül 124 ezernek igényelték a hittant. Az elmúlt napokban – főleg az ortodox egyház kezdeményezésére – átfogó médiakampány zajlott, hogy rávegyék a szülőket, írassák be gyerekeiket hittanórára. Jelentősebb létszámcsökkenés esetén a mintegy 6000 hittantanár egy része munkanélkülivé vált volna.

Hírösszefoglaló, március 6.

Rendeznek magyar nyelvű felvételi vizsgát a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem  gyógyszerészeti szakán – erősítette meg az oktatásügyi miniszter. Sorin Mihai Campeanu ezt azután jelentette ki, hogy részt vett a MOGYE szenátusának ünnepi ülésén, melyet az intézmény megalakulása 70. évfordulója alkalmából tartottak. A tárcavezető úgy vélte, jelenleg, az idő szorításában ez csak az egyetem által javasolt megoldással, a román és a magyar gyógyszerészeti képzés közös akkreditációjával lehetséges. Korábban az egyetem rektora azt közölte, hogy veszélybe került a magyar gyógyszerészoktatás, hiszen az illetékes szakhatóság csak a román nyelvű képzésre állapított meg beiskolázási számot a következő tanévre.

Hírösszefoglaló, március 5.

Kisebb NATO-flotta érkezett a Fekete-tengerre, ahol hadgyakorlatot tartanak bolgár, román és török hadihajókkal közösen. Az északatlanti szövetség közölte: a térségben kiéleződött a helyzet a kelet-ukrajnai konfliktus, valamint a Krím félsziget tavalyi orosz bekebelezése miatt. A NATO rendszeresen küld hadihajókat a Fekete-tengerre kiképzési célokkal. A mostani, előre eltervezett átcsoportosítás Oroszország kemény fellépésére való tekintettel külön üzenetet hordoz: megnyugtatja a térségben a szövetségeseket. A manőverekkel a légitámadások és tengeralattjárók, valamint kis hajók elleni védekezést gyakorolják. A többnemzetiségű haditengerészeti gyorsreagálású erőt az amerikai Brad Williamson ellentengernagy vezeti. Zászlóshajója a Vicksburg rakétacirkáló. A hajórajnak öt további tagja van.

Hírösszefoglaló, március 4.

Folytatják sztrájkjukat az uránbányászok, annak ellenére, hogy az energiaminiszter 300 lejes béremelést ígért nekik. A mintegy 500 munkás a január végén kötött megállapodás betartását kéri. A bányászok több mint fele a tárnákban tüntet a Suceava megyei Crucea bányában. A nap folyamán döntenek arról, hogy elfogadják-e az ideiglenesként fogadott miniszteri ajánlatot. Tegnap lemondott a bányákat üzemeltető Országos Urántársaság vezérigazgatója, illetve helyi fiókigazgatója. A kérdés Romániában csupán a két telephellyel rendelkező Crucea bányában termelnek ki uránércet, amelyből előállítják a fűtőanyagot a cernavodai atomerőmű számára. Utóbbi biztosítja az ország villamosenergia-ellátásnak mintegy ötödét.

Híröesszefoglaló, március 3.

Megszavazta tegnap a parlament Eduard Hellvig európai parlamenti képviselő kinevezését a Román Hírszerző Szolgálat igazgatói tisztségébe. Hellvig kinevezését a parlament együttes ülése 498 szavazattal fogadta el 15 ellenében. Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök előzőleg jelezte, nem ellenzik Hellvig kinevezését, de a PSD elvárja, hogy az államfő ne saját volt pártjából jelöljön vezetőt minden intézmény élére. A kormányfő arra utalt, hogy a Külföldi Hírszerző Szolgálat igazgatói posztja, valamint a szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség főügyészi tisztsége is betöltésre vár, és várhatóan a PSD körüli parlamenti többség ahhoz már nem járulna hozzá, hogy ezek élére is PNL-politikus kerüljön.Hellvig kinevezését a parlamenti pártok közül egyedül a volt államfő védnökségével alakult Népi Mozgalom Pártja ellenezte.

Hírösszefoglaló, március 2.

Lemondott az Országos Tulajdon-visszaszolgáltatási Hatóság elnöke és alelnökei. A Victor Pontához címzett levelükben azzal magyarázzák lépésüket, hogy a hivatal számtalan büntetést kapott a bíróságoktól, mert nem fizette ki idejében a kártérítéseket. A helyzet tovább súlyosbodott, amikor az intézményt felelőssé tette az egyik törvényszék a visszaszolgáltatások lassúsága miatt. Victor Ponta a következő kormányülésre ígért megoldást, hiszen, mint mondta: az intézmény kényes helyzetben van, egyfelől sürgetik a visszaszolgáltatást, másfelől alaposan meg kell vizsgálniuk minden esetet, hogy elkerüljék az illegalitásokat. Victor Ponta szerint ezt kell orvosolnia a kormánynak.

Hírösszefoglaló, február 28.

A tavalyi támogatásnál 6,7 százalékkal több pénzt kaptak idén a parlamenti képviselettel rendelkező romániai kisebbségi szervezetek – közölte Laczikó Enikő államtitkár, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője A 91,4 millió lejes keretösszegből a legnagyobb támogatást - 19,7 millió lejt – az RMDSZ-nek utalta ki a héten elfogadott határozatában a kormány. Az államtitkár rámutatott: Romániában a szokásjog alapján különítenek el a költségvetési törvényben évről évre bizonyos összeget a Kisebbségi Tanács tagszervezetei számára. Erre az RMDSZ által kidolgozott kisebbségi kerettörvény biztosíthatna kiszámítható törvényes keretet, de a tíz éve beterjesztett tervezetet mindmáig nem fogadta el a parlament. 

Hírösszefoglaló, február 27.

Romániában nincs magyarkérdés - mondta Klaus Johannis államfő tegnap Berlinben Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélése után. Johannis arra az újságírói kérdésre, hogy tart-e feszültségek megjelenésétől a magyar kisebbséggel kapcsolatban, tekintettel a határon túli magyarok védelmére és érdekei képviseletére irányuló magyarországi törekvésekre, azt válaszolta: szokatlanul nagy érdeklődés tapasztalható magyar részről a határon túli magyar kisebbségekkel kapcsolatban, de Romániában nem érzik úgy, hogy ez fenyegetettséget jelent. A magyar kisebbségnek vannak politikai képviseletei, és ők a mi tárgyalópartnereink - mondta az államfő. Románia 2011 óta húzódó schengeni csatlakozásával kapcsolatban Klaus Johannis elmondta: Románia teljesítette a csatlakozás technikai feltételeit, készen áll arra, hogy hatékonyan biztosítsa a közösség külső határát, és Bukarest számít Németország támogatására. Merkel szerint nem lehet egyelőre megmondani, hogy sikerül-e még az idén lezárni a csatlakozási folyamatot. A román államfő berlini bemutatkozó látogatásán találkozott Joachim Gauck német szövetségi elnökkel is.

7 / 484

Kezdőlap