Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírek

Hírösszefoglaló, február 26.

A miniszterelnök testvérét is kihallgatta ma reggel a korrupcióellenes ügyészség férje, a sikkasztással és adócsalással gyanúsított Iulian Hertanu ügyében. Ugyancsak ma reggelre idézték be a ploiesti-i ügyészségre a megye volt prefektusát, Radu Opreát, aki azt nyilatkozta, tanúként hallgatták meg, de nem tudja, milyen ügyben. Iulian Hertanut egy hete előzetes letartóztatásba helyezték, miután a cégei székhelyén és a lakásán is házkutatást tartottak egy uniós források elsikkasztását érintő ügyben. Az egyik érintett cég az Exfin Kft., amelyet Victor Ponta miniszterelnök édesanyja, Cornelia Naum hozott létre, és amelyet jelenleg a kormányfő lánytestvére és sógora, Alexandra és Iulian Hertanu ellenőriz. Az ügyészek szerint a szóban forgó programban az uniós finanszírozás több mint felét magáncélra használták fel, és ezzel közel 8 millió lejes kárt okoztak az államkasszának.

Hírösszefoglaló, február 25.

Jóváhagyta a Borbély László RMDSZ-képviselő elleni bűnvádi eljárás beindítását a Képviselőház jogi bizottsága. A jelentést az Alsóház plénuma elé terjesztik vitára és szavazásra. Az RMDSZ politikai alelnöke tegnap a jogi bizottsági meghallgatását követően azt nyilatkozta: az ügyészség túlkapásának az eredménye az, aminek ma tanúi lehetünk. Szeretné azt hinni, hogy jogállamban élünk, ahol a Büntetőtörvénykönyv előírja, hogy bűnügyi dossziékat csak abban az esetben lehet újranyitni, amennyiben új bizonyítékok kerülnek elő – mondta Borbély, aki szerint az ő esetében ez egyáltalán nem áll fenn, és be fogja bizonyítani ártatlanságát. Mint ismert, a Korrupcióellenes Ügyészség február elején kérte a Képviselőház hozzájárulását a volt környezetvédelmi miniszter elleni bűnvádi eljárás beindításához. A politikust többrendbeli befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják. Az Ügyészség 2012 áprilisában már megpróbált bűnvádi eljárást indítani Borbély László ellen, de ahhoz nem járult hozzá az Alsóház.

Hírösszefoglaló, február 24.

Rekordszámú magas rangú politikus - 9 törvényhozó és 12 volt vagy jelenlegi kormánytag - ellen indított eljárást 2014-ben a Korrupcióellenes Ügyészség - közölte Laura Codruta Kövesi, a DNA évértékelő értekezletén. A főügyész szerint a DNA tavaly minden korábbi rekordját megdöntötte: a szervezeténél dolgozó 86 ügyész több mint 9000 ügyben nyomozott, és egy év alatt több mint 1000 vádlottat küldött bíróság elé, köztük 35 bírót és ügyészt. Kövesi megjegyezte: ha sikerülne behajtani az elítéltektől a korrupciós ügyekben jogerősen elkobzott több mint 300 millió eurót, abból fedezni lehetne a romániai orvosok egyéves fizetését. A DNA évértékelő értekezletén Klaus Iohannis államfő felkérte a parlamenti pártokat, tartsák be ígéreteiket, tegyék átláthatóbbá az igazságszolgáltatás kéréseivel kapcsolatos eljárásokat  és ne gyakoroljanak nyomást az igazságszolgáltatásra. Victor Ponta miniszterelnök az adócsalás elleni közös fellépést sürgette a DNA-tól évértékelő értekezletén. Hangsúlyozta továbbá, hogy világossá kell tenni a különbséget a törvényszegés és a politikai döntés között.

Hírösszefoglaló, február 23.

Személyesen védheti meg magát ma a parlament plénumában a házi őrizetbe helyezett Elena Udrea, ugyanis a legfelsőbb bíróság szombaton engedélyezte számára a lakása elhagyását.A Népi Mozgalom Párt volt elnökének azért fontos minél jobb benyomást gyakorolni kollégáira, mert a korrupcióellenes ügyészség a Bute-ügy kapcsán újabb előzetes letartóztatási kéréssel fordult a honatyákhoz. Mint ismert, a Népi Mozgalom Pártjának politikusát korábban már letartóztatták, a Microsoft-dossziéban ellene felhozott vádak miatt. Udrea fellebbezett, és a legfelsőbb bíróság döntése értelmében kedden elhagyhatta a fogdát, és házi őrizetbe került.A képviselőház jogi bizottsága szerdán jóváhagyta az ügyészség kérését, ám a végső szó a plénumé.

Hírösszefoglaló, február 21.

Lemondott a romániai palagáz-kitermelésről a Chevron – közölte a The Wall Street Journal az amerikai vállalat szóvivőjének indoklás nélküli bejelentését. Egy hónappal korábban a Chevron lemondott a Lengyelországban tervezett palagáz-projektjeiről is, tavaly pedig a Litvániával és Ukrajnával kötött (ugyancsak palagáz-kitermelére vonatkozó) szerződéseit bontotta fel. A The Wall Street Journal amerikai gazdasági lap úgy értékeli, mindez komoly visszalépést jelent az európai palagáz-kitermelés szempontjából, amely csak most kezdett volna el kibontakozni. Tavaly az államfő-választási kampány keretében Victor Ponta kormányfő célzott rá, hogy elmaradnak a romániai palagáz-kitermelési projektek. A miniszterelnök kijelentésére reagálva a Chevron akkor csak annyit közölt, még nem fejezték be a geofizikai mérések és a próbafúrások eredményeinek kiértékelését.

 

Hírösszefoglaló, február 20.

Mircea Duşa nemzetvédelmi miniszter Marosvásárhelyen részt vett az Afganisztánba utazó Román Különleges Csoport elutazási ünnepségén. A román katonák fél évig hajtanak végre tanácsadó küldetéseket az afgán biztonsági erők számára a NATO égisze alatt.

Hírösszefoglaló, február 19.

Majdnem minden területi autonómiára vonatkozó helyi tanácsi határozatot érvénytelenített a Hargita megyei törvényszék, miután a döntéseket közigazgatási bíróságon támadta meg a prefektus. Adrian Jean Andrei az Agerpresnek elmondta, eddig a megyében 27 dokumentumot fogadtak el beadványok, népszavazás szervezését előirányzó határozatok formájában, amelyek nyilvánvalóan törvénytelenek. A Hargita megyei törvényszék eddig 24 esetben adott igazat a prefektúrának, három ügyet még tárgyalnak. A Székelyudvarhelyre és Gyergyószentmiklósra vonatkozó törvényszéki határozatok ellen a helyi tanácsok nyújtottak be fellebbezést a Marosvásárhelyi Ítélőtáblánál – mondta el az Agerpresnek Adrian Jean Andrei prefektus.

Hírösszefoglaló, február 18.

Jövő év elejétől csökken az áfa. Victor Ponta miniszterelnök ma bejelentette: a jelenlegi 24 százalékról 20 százalékra csökkenti a kormány a hozzáadott értékadót 2016 január elsejétől. A hús, a hal, a gyümölcs és a zöldség esetében pedig 9 százakólékos lesz  az áfa jövőtől. Ponta a mai kormányülésen azt is elmondta, hogy terveik szerint 2018-ban 18 százalékra csökkentenék az áfát. Darius Vâlcov pénzügyminiszter ma elismerte, hogy az adónöveléssel gyakorlatilag nőtt az adócsalás az országban. A kormány ma első olvasatban tárgyalja az új adótörvénykönyv tervezetét, amely szerint 2019-től az egységes jövedelemadóra és a társasági adóra kivetett 16 százalékos adókulcs 14 százalékra csökken. A törvénytervezet a mikrovállalkozásokat is érinti, a két alkalmazottnál többet foglalkoztató aktív mikrovállalatok esetében 1 százalékra, az egy alkalmazottat foglalkoztató mikrocégeknél pedig 3 százalékra csökken a nettó árbevételre kivetett adókulcs. Az alkalmazott nélkül működő mikrocégek a 3százalékos adókulcs mellett negyedévenként 1 530 lejes díjat lesznek kötelesek befizetni a várhatóan egy hónap múlva a parlament elé kerülő törvénytervezet szerint – írja a Ziarul Financiar.

Hírösszefoglaló, február 17.

Az országos korrupcióellenes ügyosztály emberei házkutatást tartottak a miniszterelnök sógorának cégénél, majd az otthonában is – közölte a Mediafax ügyészségi forrásokat idézve. A DNA honlapján mindössze annyit közölt, hogy a reggeli órákban, Bukarestben és Ploiesti-en 14 helyszínen tartottak házkutatást: cégek székhelyén és magánlakásokban kerestek bizonyítékokat egy uniós források elsikkasztását érintő ügyben. A Mediafax úgy tudja, az egyik érintett cég az Exfin Kft., amelyet Victor Ponta miniszterelnök édesanyja, Cornelia Naum hozott létre, és amelyet jelenleg a kormányfő lánytestvére és sógora, Alexandra és Iulian Hertanu ellenőriz.

8 / 484

Kezdőlap