Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírek

Hírösszefoglaló, február 16.

Újabb letartóztatási kérelmet nyújtott be a Korrupcióellenes Igazgatóság Elena Udrea ellen.Az ügyészek három új korrupciógyanús esetre bukkantak abból az időszakból, amikor Elena Udrea volt a Regionális Fejlesztési és Turisztikai miniszter. Laura Codruţa Kovesi megküldte a főügyésznek a kérését, melyet a Képviselőházhoz fognak továbbítani. Ebben azt kérik az alsóháztól, hogy engedélyezzék Elena Udrea ellen egy újabb bűnvádi eljárás elindítását. Az Igazságügyi Minisztérium ugyanakkor szintén arra fogja kérni a Képviselőházat, hogy engedélyezze a politikus előzetes letartóztatását.

Hírösszefoglaló, február 14.

Csökkentek a közvetlen külföldi tőkebefektetések tavaly, értékük 2,426 milliárd euró volt - közölte a Nemzeti Bank. 2013-ban 2,713 milliárd euró áramlott a román gazdaságba. Decemberben a tőkebefektetések értéke 304 millió euró volt. Tavaly a legkedvezőbb hónapok közé tartozott a külföldi tőkebefektetések szempontjából a november, 531 millió euróval, majd az április 306 millió euróval. A külföldi tőkeberuházások 2012-ben nőttek először a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság kezdete óta. Szintén tegnap közölte a jegybank, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya tavaly 40 százalékkal csökkent 2013-hoz képest, így a deficit 696 millió euró volt, míg 2013-ban 1,17 milliárd folyó fizetési mérleghiányt jegyeztek.

Hírösszefoglaló, február 13.

Jogerősen két év letöltendő börtönbűntetésre ítélték ma Miron Mitreát megvesztegetés elfogadása miatt. A szociáldemokrata képviselőt, volt közlekedési minisztert tavaly októberben első fokon ugyancsak két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelső bíróság, de akkor a vádlott fellebbezhetett az ítélet ellen. Miron Mitreát a bíróság abban találta vétkesnek, hogy megvezsztegetést fogadott el Irina Jianutól, a Bákó megyei építkezési szakhatóság főfelügyelőjétől, aki így hálálta meg a miniszternek, hogy megőrizhette funkcióját. Mitrea édesanyja lakását újíttatta fel Jianu hálaadományából. A megvesztegetés értéke a vádhatóság szerint 520 ezer lej volt, amit különböző építkezési munkálatok formájába bujtattak. Ugyanebben az ügyben megvesztegetésért öt év börtönre ítélték Irina Jianut is.

Hírösszefoglaló, február 12.

A legfelsőbb bíróság elrendelte tegnap este a korrupció miatt őrizetbe vett Elena Udrea parlamenti képviselő, volt miniszter harminc napos előzetes letartóztatását.Mint ismert, a politikus őrizetbe vétele, majd előzetes letartóztatása azt követően vált lehetővé, hogy a parlament hétfőn jóváhagyta az ügyészek valamennyi kérését, amelyek az ellene zajló vizsgálatok lefolytatására, illetve előzetes letartóztatására vonatkoztak. Kedden az ügyészek maratoni, csaknem tízórás kihallgatáson faggatták a volt regionális fejlesztési és turisztikai minisztert, majd későn este elrendelték 24 órás őrizetbe vételét. Elena Udrea így a szerda éjszakát már fogdában töltötte, a bíróság pedig az este úgy döntött, hogy megalapozott az előzetes letartóztatása. A politikust három rendbeli befolyással való üzérkedéssel és pénzmosással gyanúsítják.A volt miniszter ellen összesen három ügyben folyik vizsgálat, így a Microsoft néven emlegetett számítástechnikai közbeszerzési ügyben, a Bute- gála miatt, amelyet az általa vezetett minisztérium szervezett, illetve egy másik közbeszerzési eljárás miatt. A politikus visszaélésnek nevezte az ügyészek eljárását, amely előzetes letartóztatásba helyezésére irányul, és azt nyilatkozta, fellebbezni fog.

Van alapja a tegnap felröppent hírnek, miszerint megszűnik a magyar nyelvű gyógyszerészképzés a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen - de ez egyelőre nincs eldöntve, nyilatkozta a marosvásárhelyi rádiónak Szilágyi Tibor, a MOGYE lemondott rektorhelyettese. Jövő hétfőn lesz egy szenátusi ülés, és azután dől el, mi lesz a magyar nyelvű gyógyszerészképzés sorsa. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektora, Leonard Azamfirei tegnap kijelentette, az intézményben ősztől megszűnik a magyar nyelvű gyógyszerészképzés. Úgy vélte, a felelősség azokat a magyar oktatókat terheli, akik nem állították össze az akkreditációs iratcsomagot. Szilágyi Tibor lemondott rektorhelyettes viszont éppen a rektort teszi felelőssé, aki szerinte diszkriminálni próbálja a magyar gyógyszerészképzést. Hangsúlyozta: szó sincs arról, hogy nem állították össze az akkreditációs dossziét.

Hírösszefoglaló, február 11.

A Legelsőbb Bíróság adásunkkal egyidőben tárgyalja a Korrupcióellenes Ügyészség 29 napra szóló előzetes letartóztatási kérelmét Elena Udrea ellen. A volt minisztert 11 órás kihallgatás után tegnap este 24 órára őrizetbe vették az ügyészek. Elena Udreát befolyással való üzérkedéssel, pénzmosással és vagyonnyilatkozat-hamisítással vádolják a Microsoft-ügyben, a Bute-gála ügyében pedig hivatali visszaéléssel, illetéktelen javak megszerzésével, csúszópénz elfogadásával gyanúsítják, továbbá azzal, hogy hiányos vagy pontatlan dokumentumokkal próbált meg európai alapokat szerezni, és illetéktelen javak megszerzésére használta fel befolyását.

Hírösszefoglaló, február 10.

A magyar állam és személyesen a magyar miniszterelnök védelme alatt áll Markó Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője, aki ellen büntetőeljárást folytat a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) – jelentette ki a politikus védőügyvédje. Eugen Iordachescu megerősítette, hogy a politikus tavaly december óta Budapesten tartózkodik, ahol „a magyar kormány és Orbán Viktor védelmét élvezi, mivel úgy ítélik meg, hogy az igazságszolgáltatás egy sor visszaélést követett el vele szemben". Markót a visszaszolgáltatási bizottság egykori tagjaként gyanúsítják hivatali visszaéléssel egy 2011-ben jóváhagyott – az ügyészség szerint felülértékelt – kárpótlási összeg megítélése kapcsán. A védő szerint Markó bizonyította, hogy nem is vett részt az ominózus, 2011. március 15-i ülésen, de hiába kérte három alkalommal is a nyomozás megszüntetését, az ügyészség válaszra sem méltatta.

Hírösszefoglaló, február 9.

Két kérdésben nem értettünk egyet a Nemzetközi Valutaalap küldöttségével, ezért nem írtunk alá szándéknyilatkozatot, a tárgyalásokat áprilisban folytatjuk – jelentette be Victor Ponta. A miniszterelnök szerint az Olténia és a Vajdahunyad energetikai komplexumok átszervezésével nem értett egyet a kormány. hozzátette: nincs szándéknyilatkozat, de a megállapodás érvényben van.

Hírösszefoglaló, február 6.

Hétfőn szavaz a parlament Elena Udrea mentelmi jogának felfüggesztéséről és előzetes letartóztatásáról. Tegnap egymás után három letartóztatási kérelem is érkezett a parlamenthez, miután a korrupcióellenes ügyészség két ügyben kezdeményezte a bűnvádi eljárás megindítását és másik ügyben pedig kiterjesztette a nyomozást. Elena Udrea ellen múlt héten már megindult egy dossziéban az eljárás, egy másik vizsgálat megkezdéséhez viszont a parlament jóváhagyása szükséges, mivel a feltételezett bűncselekmény elkövetése idején a politikus miniszter volt.

Hírösszefoglaló, február 5.

Csökkentette az idei inflációs előrejelzését a Román Nemzeti Bank (BNR), így a korábbi 2,2 százalékos helyett 2,1 százalékos fogyasztói árnövekedésre számít. A jegybank igazgatótanácsa tegnap fogadta el az inflációról szóló negyedéves jelentést, és a legfrissebb elemzések szerint folytatódik az éves inflációs ráta csökkenése  - jelentette be Mugur Isarescu, a BNR kormányzója, hozzátéve: a következő hónapokban a fogyasztói áremelkedés az 1,5; három és öt százalékos inflációs célsáv alsó szélén marad. A román jegybank 2016-ban 2,4 százalékos inflációra számít a korábban közölt 2,6 százalék helyett. Tavaly decemberben az éves infláció ráta 0,83 százalék volt, ami történelmi mélypontnak számít. Az alacsony infláció következtében a jegybank tegnap az újabb történelmi mélypontot jelentő 2,25 százalékra csökkentette az irányadó kamatot 2,5 százalékról. Gazdasági elemzők szerint az irányadó kamatláb mérséklése egyértelmű jelzés a bankoknak, hogy csökkentsék tovább a lejhitelek kamatait, és ezzel lendítsék fel újra a hitelezést.

9 / 484

Kezdőlap