Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírek

Hírösszefoglaló, február 4.

Jóváhagyta az Elena Udrea elleni bűnvádi eljárás megindítását a képviselőház jogi bizottsága ma délelőtt. A Népi Mozgalom Pártjának képviselője elmondása szerint arra kérte kollégáit, véleményezzék kedvezően a DNA kérését.Elena Udrea ellen a Bute-gála ügyében kíván eljárást indítani a korrupcióellenes ügyészség.

Hírösszefoglaló, február 3.

Őrizetbe vették Adrian Sarbut, a piacvezető román tévécsatorna, a Pro TV és a Mediafax hírügynökség alapítóját, akit gazdasági bűncselekményekre való felbujtással, pénzmosással és sikkasztással gyanúsítanak. A médiamágnást megbilincselve vitték kihallgatásra a legfőbb ügyészségre, amely kezdeményezte előzetes letartóztatását.

Hírösszefoglaló, február 2.

Meghallgatja a Parlament ezen a héten a Román Hírszerző Szolgálat vezetőségét, beleértve Florian Coldea ügyvivő igazgatót is.Minderre azt követően kerül sor, hogy Elena Udrea képviselő nyilvánosan megvádolta Florian Coldeat. Elena Udrea a HotNews hírportálnak úgy nyilatkozott, a hírszerzés ügyvivő vezetője áll az ellene indított hadjárat mögött. A képviselő azt is kijelentette: Florian Coldea azt kérte volt férjétől, Dorin Cocoştól, hogy félmillió euróval támogassa Sebastian Ghiţă televízióját.

Hírösszefoglaló, január 29.

Az RMDSZ olyan vegyes választási rendszer bevezetését javasolta szerdán az államfővel tartott találkozón, amely a politikai alakulatok szavazatarányos képviseletét megőrzi. Klaus Johannis államfő másodszor hívta konzultációra a parlamenti pártokat, ezúttal arról egyeztetett a pártokkal, hogy milyen választási reformot tudnának mindannyian támogatni. A konzultációk után Klaus Johannis közölte: abban állapodott meg a parlamenti pártokkal, hogy a jövő héten kezdődő tavaszi ülésszak végéig a parlament kidolgozza és megszavazza az új - helyhatósági és parlamenti - választási törvényeket, illetve új párttörvényt és pártfinanszírozási törvényt fogad el. Legközelebb 2016 nyarán rendeznek önkormányzati, őszén pedig parlamenti választást: az új választási törvényeket legalább egy évvel a voksolás előtt hatályba akarják léptetni. 

Hírösszefoglaló, január 28.

Klaus Johannis államfő ma ismét külön-külön konzultációra hívta a parlamenti pártokat a Cotroceni-palotába. Az államfő a jövő héten kezdődő parlamenti ülésszak törvényhozási prioritásairól, többek között a választási törvény módosításáról tárgyal a politikusokkal. Az elnök délelőtt 10 órától a Szociáldemokrata Párt, ezt követően a Nemzeti Liberális Párt, majd a Románia Haladásáért Országos Szövetség és a Konzervatív Párt küldöttjeivel tárgyalt. Az RMDSZ-es politikusokat adásunkkal egyidőben, délután 3 órától fogadja az államfő, aki délután 4 órától a nem magyar nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja és a Dan Diaconescu Néppárt küldöttetivel ül majd tárgyalóasztalhoz. Kelemen Hunor szövetségi elnök a találkozót megelőzően az Agerpresnek azt nyilatkozta, az RMDSZ a jelenlegitől eltérő, szintén vegyes választási rendszer bevezetését javasolja majd az államfőnek. A szövetség egyetért a parlament karcsúsításával: 318 fős képviselőházat és 127 fős szenátust javasol, így egyetlen megyének sem lehet kettőnél kevesebb szenátora. Az RMDSZ ugyanakkor egyfordulós polgármester-választást javasol 2016-ra.

Hírösszefoglaló, január 27.

Lemondott a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója. A hírt az államfői hivatal jelentette be. A kora délután kiadott kommüniké szerint Klaus Johannis elnök elfogadta George Cristian Maior lemondását. A közlemény egyéb részletet nem említ, viszont a hírszerzési főnök távozásának köze lehet az elmúlt napokban a megfigyelési törvénycsomag kapcsán kirobbant vitához.

Hírösszefoglaló, január 26.

Öt helyszínen tartott házkutatást ma délelőtt a korrupcióellenes ügyészség Gyergyószentmiklóson, az egyik helyszín a polgármesteri hivatal – írja a Mediafax. A DNA nem közölt részleteket, csupán azt, hogy egy közintézménynél, cégeknél és magánszemélyeknél tartottak házkutatást, és egy feltételezett korrupciós ügyben nyomoznak. A Székelyhon beszámolója szerint már Gyergyószentmiklós polgármesterénél is házkutatás tartottak. A gyergyói Fény Tv értesülései szerint az ügyészek a Gyilkostó turisztikai fejlesztésének érdekében alapított cég, a Mounturist ügyében vizsgálódnak. A vállalkozásnál történt rendellenességekről korábban többször cikkezett a helyi sajtó.

Hírösszefoglaló, január24

Országszerte csaknem 5300 rendőr, 1500 csendőr és 500 tűzoltó van szolgálatbam ma, a két román fejedelemség egyesülése napján – közölte a belügyminisztérium. Klaus Johannis államfő és Victor Ponta miniszterelnök ma délelőtt Iaşiban, Moldva és Havasalföld 1859-es egyesülésének évfordulós ünnepségén vett részt. Országszerte több mint hatvan köztéri rendezvényt tartanak csaknem 50 ezer ember jelenlétében. A belügyminisztérium nemcsak Iaşi-ban, hanem Bukarestben és Focşani-ban is kiemelt készültséget rendelt el. A tárca közleménye szerint ma a légi közlekedési főfelügyelőség pilótái is készenlétben állnak, hogy szükség esetén 13 helikopterrel és a SMURD-repülőgéppel bevetésre induljanak.

Hírösszefoglaló, január 23.

Egy új választási rendszer előkészítéséről is konzultálna Klaus Johannis államfő a parlamenti pártokkal - derült ki az elnök egy televíziós interjújából, amelyet ma ismertettek a lapok. Johannis karcsúbb és "hatékonyabb" parlamentet szeretne, de - mint mondta - nem ő akarja megmondani, hogyan válasszák meg azt, hanem a pártokat akarja a konzultációsorozattal közös nevezőre segíteni. Az államfő megerősítette, szívesebben dolgozna egy saját pártja - az Európai Néppárthoz tartozó új Nemzeti Liberális Párt - által alakított kormánnyal, mint Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök kabinetjével. Az államfő hozzátette: a kormányt csak a parlament válthatja le.

10 / 484

Kezdőlap