Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Új tanév, új szabályokkal [Audió]

E-mail Nyomtatás PDF

Több mint három millió diák és óvodás kezdte meg ma az új tanévet, amelyben a szaktárca a diákok felkészültségének javítására, illetve a lógás csökkentésére hozott intézkedéseket.

Az új célkitűzések elérésének programját minden pedagógus megkapta - mondta Daniel Funeriu oktatási miniszter, aki az újdonságokat ismertette:

 

Az oktatási miniszter bejelentette, hogy nem változtatnak az elvárások szintjén az országos záróvizsgákon. Daniel Funeriu:

 

Funeriu közölte: a diákok 99 százaléka kap tankönyvet, sőt az elsősök új kiadásúakat. Október elsejéig ingyenes tanszereket osztanak ki mintegy 700 ezer rászoruló gyereknek.

Idéntől a tanárok és diákok egyaránt belépőkártyát kapnak. A hiányzásokat havonta jelentik a minisztériumnak - jelentette be Oana Badea államtitkár. A részletekről Király András oktatási államtitkár holnapra ígért tájékoztatást.

Hargita megyében a beléptetőkártya bevezetésének ötletéről a legtöbb iskola vezetője csak tegnap este, és akkor is csak a sajtóból értesült. Véleményüket ezzel kapcsolatosan nevük elhallgatását kérve, és a mikrofont mellőzve mondták el. Szerintük ez az intézkedés nemcsak megalázó az iskolai közösségekre nézve, hanem az érettségi vizsgák kameráztatása után, a szaktárca pedagógusok iránti bizalomhiányának újabb jele. Ráadásul az iskoláknak tetemes összegbe kerülne a berendezések megvásárlása és működtetése. Az intézkedés a megkérdezett szülők részéről sem aratott fergeteges sikert.

 

Hargita megyében egyébként 147 tanintézményben kezdődött el ma az új tanév. Összesen 157 első osztály indult. Több mint 4700 pedagógusnak és évfolyamonként 2900-3000 magyar anyanyelvű diáknak, illetve szintén évfolyamonként számolva 450-500 román nyelven tanulónak csengettek be.

A magyar diákok, szüleik és tanáraik pozitívan értékelik azt, hogy idéntől anyanyelven tanulhatják Románia történelmét és földrajzát. A Hargita megyei iskolákba holnapután érkeznek a magyar nyelvű földrajz és történelem tankönyvek.

Országos szinten egyébként minden tizedik diák olyan épületben kezdtea tanévet, amely nem kapta meg az egészségügyi működési engedélyt. A Romániai Felmérési és Stratégiai Intézet közvélemény-kutatása szerint ugyanakkor a lakosság kétharmada elégedetlen az oktatás minőségével.
Műsor | Hírek | Magazin | Új tanév, új szabályokkal