Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Többnyelvű a népszámlálási kampány [Audió]

Email Imprimare PDF

Markó Attila államtitkár, az Országos Népszámlálási Bizottság tagja jelentős előrelépésnek tartja, hogy magyar nyelvű űrlap, plakát, kézikönyv, rádió- és tévéreklám is készült állami költségvetésből. Azokon a településeken, ahol a magyarság számaránya 20% fölötti, a kérdezőbiztosoknál magyar nyelvű űrlapnak is kell lennie, ezt igényelhetik a válaszadók, a magyar kérdezőbiztosok számára pedig magyar nyelvű kézikönyv készült, amelyből könnyebben megérthetik a munkájukban fontos, románul nehezebben érthető szakkifejezéseket.

Az RMDSZ népszámlálási karavánjával párhuzamosan zajlik a Magyar Ifjúsági Értekezlet és az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság közös szervezésében a népszámlálással kapcsolatos információszórás: Egy úgynevezett szórványkaraván is járja az Arad, Fehér, Hunyad, Brassó, Szeben és Beszterce-Naszód megyei településeket. A karaván helyszínein fellép Dancs Annamari és a kisbácsi néptáncegyüttes. Az RMDSZ partnere a 2011. szeptember 5-8. időszakban,

Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Kolozsváron és Nagyváradon sorra kerülő Quimby koncertsorozatnak is, amelyen ugyancsak lesz tájékoztatás a népszámlálással kapcsolatban.

A Kós Károly Akadémia Alapítvány Marosvásárhelyen, a Bernády Házban szervezett kerekasztal beszélgetést, amelyen Markó Béla miniszterelnök-helyettes, Székely István politológus, valamint Kapitány Balázs, a magyarországi Népességtudományi Kutatóintézet tudományos titkára tartott előadást a népszámlálással kapcsolatos kérdésekről.
Markó Béla:

Országos szinten több mint 100.000 kérdezőbiztos fog dolgozni. A számlálóbiztosok már október 19-én bejárják a körzetüket és plakátokat, szórólapokat helyeznek el, így értesítve a lakosokat, hogy mikor fogják felkeresni őket. Az összeírók személyi
igazolvánnyal és kitűzővel igazolják magukat. Amennyiben október 24-ig semmilyen formában nem jelentkezik a számlálóbiztos, azonnal jelezni kell a polgármesteri hivatalban, az RMDSZ zöld számán, vagy az RMDSZ területi felelőseinél.
Emisiuni Hírek Politică Többnyelvű a népszámlálási kampány