Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Tőkés László a népszámlálási rendellenességekről

Email Imprimare PDF

Nyílt levelet intézett Emil Boc kormányfőhöz és Traian Igaş belügyminiszterhez az Európai Parlament alelnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, amelyben számos, az EMNT által észlelt, a népszámlálás során végbement rendellenességről tájékoztatja a kormányfőt és a minisztert.

Tőkés levelében jelezte, Erdély több településén gondok voltak azzal a móddal, ahogy a számlálóbiztosok rákérdeztek az etnokulturális jellemzőkre. Egy másik rendellenesség a 12 hónapnál rövidebb időtartamra külföldre távozott személyek regisztrálására vonatkozik. Mint írja, több esetben előfordult, hogy a kérdezőbiztosok - mellőzve a P űrlapot - csak az M kérdőívet töltötték ki ezeknek a személyeknek az esetében. Az M űrlapon azonban nem szerepeltek az etnikai, illetve vallási hovatartozásra és az anyanyelvre vonatkozó kérdések. Az EMNT elnöke szóvá teszi: több erdélyi településen is megesett, hogy a számlálóbiztosok törölhető golyóstollal vezették be az adatokat, így felmerül a gyanú, hogy a válaszokat utólag módosították. „A felsorolt rendellenességek befolyásolhatják a népszámlálás végeredményét, ami a magyar közösség kulturális és nyelvi jogainak rovására mehet" – áll Tőkés László nyílt levelében.

A népszámláló kérdezőbiztosok október 20-a és 31-e között csaknem 8 millió 400 ezer lakás, illetve 19 és fél millió személy adatait rögzítették országszerte. Az Országos Statisztikai Hivatal szerint a lakosság számára vonatkozó ideiglenes adatokat 2012 január végéig hozza nyilvánosságra.
Emisiuni Hírek Politică Tőkés László a népszámlálási rendellenességekről