Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Aláírták a költségvetési fegyelemre vonatkozó új uniós-szerződést

Email Imprimare PDF

A 25 európai uniós tagállam vezetői által szignált fiskális paktum elsősorban a költségvetési fegyelem nagyobb mértékű garantálására vonatkozik. A dokumentumot román részről Traian Basescu államfő írta alá.

A paktum szerint az euróövezeti országok vállalják, hogy államháztartásuk szerkezeti hiányát a bruttó hazai termékhez képest legfeljebb fél százalékon tartják. Emellett minden állam automatikus kiigazítási mechanizmus életbe léptetését helyezi kilátásba arra az esetre, ha a rájuk vonatkozó középtávú célkitűzéstől, illetve az ahhoz vezető korrekciós pályától jelentősen eltérnek. Nagy-Britannia és Csehország kivételével minden uniós állam vállalja a szigorú feltételeket. Amennyiben mind a huszonhét tagállam elfogadta volna az egyezményt, akkor a paktum uniós és nem kormányközi szerződésként jöhetett volna létre. A megállapodást az aláíró országokban nemzeti törvénykezési szinten is meg kell erősíteni. Írországban népszavazást tartanak a témában.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke szerint olyan előrelépésről van szó, amely segít helyreállítani a bizalmat az unió Gazdasági és Pénzügyi Uniója iránt. Angela Merkel német kancellár az új szerződés aláírását mérföldkőnek minősítette az EU történetében.
Emisiuni Hírek Externe Aláírták a költségvetési fegyelemre vonatkozó új uniós-szerződést