Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Index articol
Despre noi
Scurt istoric
Anii regimului comunist
Redactori şef
Redacţia
Toate paginile
În anii regimului comunist redacţia minorităţilor naţionale din punct de vedere editorial a fost privită ca instrumentul propagandei de partid. Redactorii însă au reuşit să realizeze şi unele emisiuni care au contribuit la păstrarea identităţii şi culturii proprii. În cadrul emisiunii în limba maghiară cele mai importante emisuni şi rubrici au fost: jurnalul de ştiri, Forumul ascultătorului, Revista presei, Biblioteca, Teatrul radiofonic, Literatura contemporană, Ora femeilor, Ora tineretului, Cronica economică, etc. La microfonul acestor emisuni au fost invitaţi oameni de cultură, scriitori renumiţi: Szemlér Ferenc, Szász János, Huszár Sándor, Domokos Géza, Kacsó Sándor.

 

În anul 1950 a fost realizată prima inregistrare radiofonică la Teatrul Naţional Târgu Mureş: Mireasa desculţă, piesa lui Sütő András. În urma unei dezvoltări subredacţia din Cluj a Redacţiei minorităţi din Bucureşti a fost transformată în redacţia maghiară a Studioului Teritorial Cluj care a început să emită la data de 15 martie 1954.

Din 5 mai 1955 emite Studioul Teritorial Timişoara dar emisiunea în limba maghiară îşi începe activitatea numai la 23 decembrie 1989. La Studioul Teritorial Târgu Mureş emisiunea în limba maghiară datează din 2 martie 1958. 12 ianuarie 1985 este zi de doliu în istoria studiourilor teritoriale şi a emisiunilor în limba minorităţilor naţionale, zi în care pe baza unui ordin primit prin telefon de la Comitetul central PCR, toate studiourile teritoriale au sistat activitatea. Studiourile au fost păstrate în stare tehnică de funcţionare, aşa a fost posibilă reluarea activităţii fără mari probleme la data de 23 decembrie 1989. În această perioadă singura emisiune în limba minorităţilor a fost emisă din Bucureşti.

 


Frecvenţe