Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Három évet kaptak a Mikó-per vádlottai

Email Imprimare PDF

Alapfokon hozott ítéletet a Buzau-i bíróság, amely honlapján tette közzé a határozatot. Hivatali visszaélés miatt letöltendő börtönbüntetést róttak Markó Attila államtitkárra és Marosán Tamásra, az Erdélyi Református Egyházkerület volt jogi tanácsadójára, az igazságügyi minisztérium volt tanácsadója, Silviu Clim pedig felfüggesztettet kapott. Mindhárman annak az állami restitúciós bizottságnak a tagjai voltak, amely 2002-ben a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületét visszaszolgáltatta a református egyháznak. Markó Attila az egyik közösségi oldalon jelezte: fellebeznek az ítélet ellen.

A bírósági ítélet megállapítja, hogy a vádlottak a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalt károsították meg, holott a per folyamán a hivatal jelezte: ők nem tartanak igényt az épületre, mert az a református egyházé volt. A döntés értelmében érvénytelen a visszaszolgáltatási irat, és a bíróság elrendelte, hogy töröljék az Erdélyi Református Egyházkerületet, mint tulajdonost a telekkönyvből.

A korrupcióellenes ügyészségnél két sepsiszentgyörgyi család jelentette fel a visszaszolgáltató bizottság tagjait. A két család ugyanis a tanári lakásokként szolgáló, a református egyháznak visszaszolgáltatott ingatlanban lakott, a rendszerváltást megelőzően bérelték, azt követően pedig megvásárolták a lakásokat. Benedek Levente, a vádiratban megjelölt egyik feljelentő szerint a református egyház a Székely Mikó Kollégium megépítésére csak a szükséges összeg töredékét adta, a többi közadakozásból gyűlt össze, így az ő értelmezése szerint az ingatlan a nép, vagyis az állam tulajdona, nem az egyházé.
Markó Attila álláspontja szerint semmiféle bűncselekményt nem követtek el. Mint korábban hangsúlyozta, a DNA vádjai alaptalanok, mivel a visszaszolgáltatás az erre vonatkozó sürgősségi kormányrendelet alapján történt, a jogszabály ugyanis név szerint felsorolja a visszaszolgáltatásra kerülő ingatlanokat, köztük a Székely Mikó Kollégiumot is.

A magyar politikai szervezetek szerint a Mikó-per veszélyes precedenst teremthet az egyházi ingatlanok esetleges visszaállamosítása szempontjából.
Emisiuni Hírek Politică Három évet kaptak a Mikó-per vádlottai