Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Parádés ünnepség az olimpia zárónapján

E-mail Nyomtatás PDF

Ezekkel a szavakkal hivatalosan is lezárta az este a 30-ik alkalommal, ezúttal Londonban megrendezett játékokat Jacques Rogge, 80 ezer néző és a II. Erzsébet királynőt képviselő Harry herceg jelenlétében.

Az olimpia örömteli és tündöklő volt - mondta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke.

A 12 részből álló műsornak 4100 részvevője volt – köztük két magyar artistaművész, Simet László és felesége, Olga -, a tematikája pedig Londonra összpontosult. A nyitójelentben odavarázsolták az aréna küzdőterére olyan helyi nevezetességek kicsinyített mását, mint a parlament, a Tower-híd, a Szent Pál székesegyház vagy a Temze partján emelkedő óriáskerék, a London Eye, és bemutatták, hogy milyen pezsgő is a brit főváros élete a hétköznapokon. A metropolisz egy napját bemutató blokk zenei aláfestését a Madness, a Pet Shop Boys, a One Direction, a The Kinks frontembere, Ray Davies, Emeli Sandé és a Stomp ütősegyüttes 40 tagja szolgáltatta.

A nemzetek zászlóit minden ország képviseletében egy-egy sportoló hozta a küzdőtérre, a magyar lobogót a kalapácsvetés aranyérmese, Pars Krisztián, a román trikolórt pedig Sandra Izbasa vitte, ő női ugrásban szerzett aranyat. A hagyományoknak megfelelően a záróceremónia keretében ejtették meg a férfi maratonfutás eredményhirdetését, és köszöntötték azt a 70 ezer önkéntest, aki munkájával hozzájárult a játékok sikeres lebonyolításához. Az önkéntesek vastapsot kaptak a publikumtól.

Ezután következett a háromórás műsor központi eleme, „A brit zene szimfóniája" című összeállítás, ebben a Londoni Szimfonikus Zenekar mellett a brit pop és rock utóbbi 50 évének világszerte leginkább ismert alakjai is szerepeltek – csak erre az éjszakára újból összeállt például az 1990-es évek lánybandája, a Spice Girls, de ott volt az előadók között George Michael, Annie Lennox, Brian May, Liam Gallagher, Fatboy Slim, valamint a fiatal tehetségek közül Jessie J, Tinie Tempah és Taio Cruz. A már elhunyt John Lennon és Freddie Mercury szellemét is megidézték, a közönség pedig együtt énekelte a Monty Python-tag Eric Idle-lel az Always Look on the Bright Side of Life című dalt.

A négyévente rendezett, idén július 27-én kezdődött seregszemlén közel 10 500 sportoló indult és 302 számban hirdettek győztest. Magyarország nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzérmet gyűjtött Londonban, amely – 1908 és 1948 után – rekordot jelentően harmadszor volt olimpiai házigazda. Romániának a 9 között két aranyérme van és a ranglista 27-ik helyén állunk. Az éremtáblázatot az Amerikai Egyesült Államok vezeti 46 arannyal, 29 ezüst és 29 bronzéremmel.

A londoni játékok két hete alatt 28 világrekord dőlt meg, közülük kilenc úszásban, hat a kerékpáros versenyszámokban és ugyanennyi súlyemelésben. Pekingben 43, a 2004-es athéni olimpián 31 új világcsúcs született. A nemzetek következő találkozója négy év múlva Rio de Janeiróban lesz.
Műsor | Hírek | Sport | Parádés ünnepség az olimpia zárónapján