Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Elutasították Magyarország keresetét az áfa uniós támogatására

Email Imprimare PDF

Az Európai Unió Törvényszékének ítélete Magyarország és az Európai Bizottság vitáját döntötte el. Magyarország 2008 decemberében nyújtotta be a bizottságnak az M43 autópálya Szeged és Makó közötti szakaszára, illetve a Budapest-Kelenföld - Székesfehérvár - Boba vasútvonal átépítésére vonatkozó nagyprojektek támogatásáról szóló kérelmeit.

Ezekben a magyar hatóságok az általános forgalmi adót mint támogatható kiadást vették figyelembe, mert álláspontjuk szerint a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztõ Zrt. sajátos helyzeténél fogva nem tudja továbbhárítani és visszaigényelni az általa megfizetett forgalmi adót, tehát annak terhét ténylegesen viseli. Márpedig az uniós szabályok szerint a nem megtérülő áfa viselésére adható támogatás EU-s forrásokból.

Az Európai Bizottság szerint a forgalmi adó megfizetése az adót tartalmazó díjak formájában végső soron az autópályák, illetve a vasúti pályahálózat használóira hárul, így a beruházás fázisában felmerült forgalmi adóból eredő költségek igenis megtérülnek, függetlenül attól, hogy Magyarországon az autópályák, illetve a vasúti pályahálózat építtetője és üzemeltetője nem ugyanaz a cég. A Bizottság ezért úgy határozott, hogy az áfa-viselésére nem nyújtható uniós támogatás. A törvényszék a bizottság álláspontját fogadta el. A határozat ellen két hónapon belül lehet fellebbezést benyújtani az Európai Bírósághoz.
Emisiuni Hírek Externe Elutasították Magyarország keresetét az áfa uniós támogatására