Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Megtalálta a mérgező szeszfőzdét a cseh rendőrség

Email Imprimare PDF

Két személy, az eddig 25 emberéletet követelő ügy legfőbb gyanúsítottjai ellen indított büntetőeljárást a rendőrség, súlyos veszélyeztetés miatt. Martin Cervícek országos rendőrfőkapitány szerint ugyanakkor a lakosság birtokában mintegy 15 ezer liter mérgező alkohol van, ezért ismételten felhívta a cseh lakosság figyelmét, hogy semmiképpen se fogyasszon ismeretlen eredetű alkoholt.

Ha a bíróság valóban bűnösnek találja a megvádolt személyeket, akár húsz év szabadságvesztésre, illetve életfogytiglani börtönre is ítélhetik őket. Nevüket nem hozták nyilvánosságra."Tudjuk, hogyan került a mérgező metanol a cseh piacra, és azt is, hogy honnan származik. Tudjuk, ki készítette a keveréket, s ki szállította a nyersanyagot - mondta a rendőrfőkapitány. Az érintettek cége szélvédőmosó folyadékot állít elő. A metanol az ablakmosó folyadék része, de ebben az esetben a fogyasztóknak szánt alkoholba került.

Leos Heger egészségügyi miniszter közölte: a mérgezési ügynek eddig 25 halálos áldozata van, s nagyjából harminc személy kezelnek kórházban. Tizenkét személy állapota továbbra is válságos, őket egy Norvégiából beszerzett speciális gyógyszerrel próbálják megmenteni.

A cseh kormány holnapi ülésén foglalkozik újra a metil-alkohol-mérgezési üggyel, amely miatt Csehországban betiltották a 20 százaléknál nagyobb alkoholtartalmú italok árusítását és exportját.
Emisiuni Hírek Externe Megtalálta a mérgező szeszfőzdét a cseh rendőrség