Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Megkezdődött az Európai Néppárt kongresszusa

Email Imprimare PDF

A tanácskozáson megválasztják az európai jobbközép tömörülés új elnökét és elfogadják új politikai programját. Az Európai Néppárt mindig az európai integráció hajtómotorja volt – jelentette ki Joseph Daul, a néppárt európai parlamenti frakcióvezetője a bukaresti kongresszus megnyitóján. Hozzátette: a néppárt a reform, a gazdasági növekedés és a felelősség családja, miközben az európai szocialisták a jövő nemzedékek eladósítását tekintik a gazdasági növekedés lehetőségének.

Európának szüksége van a mezőgazdasági, regionális fejlesztési, szállítási, energiaügyi,kutatási és innovációs közös politikákra – mondta az Európai Néppárt frakcióvezetője. A kongresszus fontosságát abban látja, hogy megfogalmazzák a politikai kiáltványt a két év múlva esedékes európai parlamenti választásokra és tárgyalnak az Európai Bizottság elnöki várományosának személyéről. Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke szerint a romániai társadalmon a fáradtság jelei mutatkoznak a gazdasági és erkölcsi válság következtében, ezért a december 9-i választások a legnehezebbek lesznek az utóbbi 23 évben. A román társadalomban is megjelentek az aggasztó politikai irányzatok. A populizmus és a szélsőségesség mintha gyorsabban fejlődik napjainkban, mint nyugodt időszakokban – mondta Kelemen Hunor.

Közben Ioan Ghişe liberális szenátor a parlament épületében tiltakozik angol feliratú pólóban, amellyel felhívja az európai néppárti vezetők figyelmét a július 29-i, Traian Băsescu menesztését célzó népszavazás eredményére.
Emisiuni Hírek Politică Megkezdődött az Európai Néppárt kongresszusa