Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, március 19.

E-mail Nyomtatás PDF

Kidolgozás alatt van az ország 2014–2017-es időszakra vonatkozó háborús költségvetése – írja a HotNews hírportál. A pénzügyminisztérium által hivatalosan is megerősített hír szerint március 24-ig begyűjtik a megyei pénzügyi igazgatóságoktól a szükséges adatokat, ugyanis Románia háborús költségvetés-tervezetének május 26-ig kell elkészülnie. A tárca tájékoztatása szerint az intézkedés nincs összefüggésben a krími válsággal. „A háborús költségvetés csak egy hipotetikus pénzügyi forgatókönyv katonai konfliktus vagy országos mozgósítás esetére” – szögezte le a minisztérium. A háborús büdzsét a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak kell jóváhagynia.

Őrizetbe vették tegnap este a korrupcióellenes ügyészek a Román Kereskedelmi és Iparkamara elnökét. Mihail Vlasovot állítólag tetten érték, amint 200 ezer euró csúszópénzt vett át egy vállalkozótól – közölte a HotNews hírportál. A 24 órára őrizetbe vett Vlasov a pénzért cserében kedvező megoldást ígért a cégvezetőnek a Román Kereskedelmi és Iparkamara fennhatósága alatt lévő gazdasági bíróságon zajló perében. Mint ismert, a gazdasági bíróság alelnöke éppen Vanda Vlasov, Mihail Vlasov lánya, másik vezetője pedig Bogdan Olteanu, a Román Nemzeti Bank alelnöke. A korrupcióellenes ügyészek szerint a kamaraelnök egyébként egymillió euró csúszópénzt kért a vállalkozótól, de ennek csak egy részét vette át tegnap este. A bíróság ma dönt a 70 éves Mihail Vlasov harminc napos előzetes letartóztatásáról.

A képviselőház tegnap elutasította a Demokrata Liberális Párt által az energia témájában benyújtott egyszerű indítványt. Az energetikai szektor, amit a PSD-s maffia tönkretett elnevezésű indítvány elfogadása mellett 48-an, ellene 185-en szavaztak, 76 képviselő pedig tartózkodott.

Félmillió munkahely szűnhet meg az energiaárak liberalizálása miatt - állítja az Alfa Kartell szakszervezeti tömb főtitkára, Ion Homoş. Teganap a patronátusok és a szakszervezetek a kormánnyal tárgyaltak a zöldbizonyítványokról és a földgáz árának liberalizálásáról, de a tárgyaláson nem döntöttek semmilyen intézkedésről. Jövő hónap elején 24 százalékkal drágul a földgáz az ipari szektorban. A Deloitte gazdaságkutató intézet elemzést készített a kormánynak a gázárak liberalizálására vonatkozó ütemtervéről, ebben megállapítja, a következő két évben a hazai gáz ára 143 százalékkal fog növekedni. Ha az importgáz nem drágul, akkor is közel kétharmadával növekszik a földgáz ára az ipari fogyasztók esetében. Az ipar gázszükségletét 28 százalékban importból, 72 százalékban hazai kitermelésből fedezik. Szakértők szerint a gázárak liberalizálása miatt 6 milliárd 300 millió eurótól eshet el az ország, ha azt a jelenlegi ütemterv szerint valósítja meg a Ponta-kabinet.

Megbírságolták a március 10-i marosvásárhelyi autonómiatüntetés szervezőit és némely résztvevőit: tizenegy kihágásért összesen 36 ezer lej bírságot szabtak ki –  közölte tegnap Manea Daniel, a Maros megyei csendőrség szóvivője. A megbírságolt személyek valamennyien román állampolgárok, Hargita és Kovászna megyei lakosok. A közlemény szerint dulakodtak a csendőrökkel és akadályozták a forgalmat a városban „az engedély nélküli felvonuláson”. A tüntetés főszervezője, Izsák Balázs 12 ezer lejes büntetést kapott. A Székely Nemzeti Tanács elnöke a maszol.ro-nak azt mondta: nem fizeti ki a bírságot, és fellebbezni fog a bíróságon, mert az eljárást jogszerűtlennek tartja. Az Itthon vagyunk Egyesület közben bejelentette: újabb „banis akciót” kezdeményezne a 36 ezer lejre bírságolt autonómiatüntetés résztvevői számára, ugyanakkor felajánlanak a náluk lévő banikból 1200 lejt Izsák Balázsnak, ha a Székely Nemzeti tanács elnöke úgy dönt, hogy mégis kifizeti az összeget.

Ma van a Fekete Március 24. Évfordulója. 1990. március 19-én, az anyanyelvű oktatást követelő magyarság ellen uszított Görgény-völgyi románok megostromolták a marosvásárhelyi RMDSZ-székházat és több személyt - közöttük Sütő András írót - súlyosan megsebesítettek. Mint ismert, a több napig tartó etnikai zavargásoknak március 21-ére lett vége, a harcoknak 5 halottja - 3 magyar, 2 román - és 278 sérültje volt. A marosvásárhelyi Fekete Márciust megelőzően a Vatra Românească Erdély-szerte tüntetéseket szervezett a magyar érdekképviselet általuk túlzónak mondott követelései ellen.

Kolozs megyében folytatja ma magánlátogatását Áder János. A magyar köztársasági elnök a bonchidai Bánffy-kastélyt, illetve a válaszúti kúriában Kallós Zoltán néprajzkutatót keresi fel. A köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita Kolozsváron a házsongárdi temetőt, illetve a Szent Mihály-templomot látogatja meg. Áder János és felesége Székelyföldről érkezett Kolozs megyébe.

A tavasz beköszöntével országszerte gondot okoznak a tarlótüzek. Az illegális tarlóégetések nem csak a növényzetet károsítják, de veszélybe sodorhatják a közeli erdők, vagy gazdasági épületek épségét is. Kolozs megyében az elmúlt héten kis híján lángra kapott a Szék határában lévő természetvédelmi terület, a Nádrezervátum, amelynek közelében három hektáron égett a nádas. A Csíki medencében a Natura 2000 védett területen 50 hektáron pusztított a tűz a napokban. Udvarhelyszéken több tűzesethez is riasztották a tűzoltókat, többek között egy tízhektáros legelő is felégett. A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség közlése szerint azok, akik meggyújtják a száraz növényzetet, pénzbüntetésre számíthatnak. Magánszemélyek 3-tól 6 ezer lejig terjedő bírságot kapnak, jogi személyek pedig 25 ezertől 50 ezer lejig terjedő összeget kell kifizessenek. Emellett, ha valaki ilyen módon próbálja megtisztítani azt a földterületet, amelyre területalapú támogatást kap, a szubvenció megvonását kockáztatja.

Június végéig lezárták a Zsil-szorost a közúti forgalom előtt. Akárcsak tavaly nyáron és ősszel, az útlezárásra karbantartási munkálatok miatt került sor. Az utóbbi években a szorosban az út többször összeomlott, de a földcsuszamlások sem ritkák. Az útlezárás – a vasárnapokat leszámítva - heti hat napra vonatkozik: reggel 6 órától 12 óráig, iletve délután fél 3-tól este fél 9-ig van érvényben.

Király László író, műfordító, szerkesztő lesz a vendége a bukaresti Balassi Intézet ma esti irodami szalon című rendezvényének. Az esten Filep Tamás Gusztáv művelődéstörténész méltatja a költőt, majd Karácsonyi Zsolt, a Helikon folyóirat főszerkesztője és Fekete Vince, a Székelyföld folyóirat szerkesztője, a Magyar Írószövetség elnökségi tagja beszélget Király Lászlóval. Az est filmvetítéssel zárul. A bukaresti közönség Király László Fény hull arcodra című novellája alapján készült, Gulyás Gyula rendezte filmet nézheti meg.

Az Európai Unió mellett a NATO sem ismeri el a Krím annektákását. Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szövetség főtitkára tegnap esti közleményében elítélte Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentéseit azokról a jogszabályokról, amelyekkel az Oroszországi Föderáció magába fogadja a Krímet. Rasmussen szerint Moszkva azzal, hogy megsérti Ukrajna szuverenitását és területi egységét, otrombán felrúgja saját nemzetközi kötelezettségeit. Ezt semmi sem magyarázhatja, és csak tovább mélyíti Oroszország nemzetközi elszigetelődését - állapítja meg a NATO-főtitkár. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke tegnap kiadott közös közleményében kijelentette: az Európai Unió nem ismeri el a Krím és Szevasztopol Oroszországhoz csatolását. A holnap kezdődő uniós csúcstalálkozón pedig az Európai Unió állam- és kormányfői át fogják tekinteni a Ukrajnában kialakult helyzetet, és "meg fognak állapodni az egységes európai válaszról" – olvasható a mindössze hétsoros közleményben.

A román külügyminisztérium is közölte: nem ismeri el a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol város orosz "annektálását", és a nemzetközi jogot sértő, törvénytelen cselekedetnek tartja az Orosz Föderáció erre irányuló lépését. A közlemény szerint Oroszországnak a nemzetközileg elismert határok megváltoztatását célzó egyoldalú lépése az egész térséget destabilizálhatja, és az EU- és NATO-tag Románia szomszédságában elhúzódó konfliktusokat gerjeszthet, veszélyeztetve Európa biztonságát. Mindezek ellenére a román külügyminisztérium csakis a Kijev és Moszkva közötti párbeszédet látja az egyetlen járható útnak a krími válság megoldásában.

Engedélyezték az ukrán katonáknak a fegyverhasználatot önvédelmi célokra. Az ukrán védelmi minisztérium sajtóosztálya azt követően közölte ezt, hogy tegnap Szimferopolban egy ukrán katona életét vesztette és kettő megsebesült, miután orosz katonák megtámadták az ukrán fegyveres erők topográfiai és navigációs központját. Ma az AP amerikai hírügynökség fotósa arról számolt be, hogy a többnyire civilekből álló krími „önvédelmi erők” tagjai megtámadták az ukrán haditengerészet szevasztopoli központját. Az épület homlokzatáról levették az ukrán zászlót, helyébe orosz lobogót helyeztek. Az őrséget biztosító ukrán katonák megpróbálták feltartóztatni az oroszbarát tömeget, de nem bírtak a túlerővel. Ihor Tenyuh ukrán védelmi miniszter korábban azt mondta, hogy az ukrán katonákat nem vonják ki a Krímből, függetlenül attól, hogy az autonóm köztársaságot tegnap felvették az Oroszországi Föderációba.

Ma egyébként  Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök utasítására a Krím félszigetre utazott repülőgéppel az ukrán védelmi miniszter és az első miniszterelnök-helyettes. Feladatuk: segítsék elkerülni, hogy a konfliktus katonai jelleget öltsön.  A krími miniszterelnök, Szerhij Akszjonov azonban bejelentette: a két ukrán kormánytag nem léphet be a félszigetre.

Újraindult az illegális bevándorlók áradata a Földközi-tenger nyugati medencéjében a rendkívül jó idő miatt. Az olasz haditengerészet és a parti őrség hajói ezerkétszáz menkültet vettek fedélzetre kevesebb mint tizenkét óra leforgása alatt az Afrika és Szicília közötti tengerszakaszon - jelentették tegnap este az olasz hatóságok. A szicíliai szorosban 13, illegális bevándorlókkal zsúfolt hajónak sikerült segíteni, ezeket a legközelebbi szicíliai és más délolasz kikötőkbe szállítják.

Több mint 130 sertéstetemet találtak Kelet-Kína egyik nagy folyójában, Csianghszi tartomány székvárosának ivóvízgyűjtő területén - számolt be ma a kínai média. A Jangce mellékfolyójának vizéből, a Kancsangból tegnap estig 131 darab tetemet halásztak ki, amelyeket a híradások szerint körültekintően megsemmisítettek. A kutatást folytatják. A szakemberek szerint a szennyeződés a folyó felső szakaszán keletkezett. A vezetékes ivóvíz vizsgálatát folyamatosan végzik, annak minőségét eddig biztonságosnak ítélték.

Időjárás:

Estig a déli országrészben változékony, máshol borús, esős marad az idő. A hőmérséklet csúcsértékei 11 és 24 fok között alakulnak. A meteorológiai intézet figyelmeztetése szerint Bihar, Arad, Temes, Krassószörény és Hunyad megye egyes részein a délután folyamán viharos széllökésekre kell számítani. A szél erőssége elérheti az óránkénti 50-60, néhol a 70 kilométert, a hegyekben  pedig akár a 80-90 kilométert is. Holnap mindenfelé felszakadozik a felhőzet, csapadék sehol sem valószínű, a hőmérséklet csúcsértékei 13 és 21 fok között lesznek. Bukarestben most süt a Nap és 22 fok van.

 

 
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-17 00:45:27' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-17 00:45:27' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-17 00:45:27' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-17 00:45:27' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-17 00:45:27' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-17 00:45:27' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, március 19.