Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, március 22.

E-mail Nyomtatás PDF

Nagyobb NATO-jelenlétet akar Kelet-Európában Románia és Lengyelország, amelyek szerint új katonai-politikai helyzet alakult ki az ukrán-orosz konfliktus miatt - erről nyilatkozott a két ország védelmi minisztere. Mircea Dusa román és Tomasz Siemoniak lengyel védelmi miniszter Bukarestben folytatott megbeszélést.

Megjelent a hivatalos közlönyben az időközi parlamenti választások kiírásáról szóló kormányrendelet. Ennek értelmében hat egyéni választókerületben választanak honatyákat a megüresedett helyekre Galac, Hunyad, Ilfov, Szatmár és Gorj megyében illetve Bukarestben. A jelölése benyújtásának határideje május 5-e. A 2012-es decemberi választások óta 13 képviselő és szenátor veszítette el mandátumát, mivel azonban 120 választókerületet két-két törvényhozó képvisel, májusban csak abban a hatban írnak ki időközi választást, amelyet már senki sem képvisel a parlamentben – jelentette ki korábban a maszol.ro-nak Máté András, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. Ugyancsak az európai parlamenti választásokkal egy időben, május 25-én rendeznek időközi választást a megüresedett önkormányzati tisztségekre. Kilenc megyében szerveznek helyhatósági választást, többek között a Brassó megyei Apácán, a Maros megyei Alsóidecsen és a Temes megyei Kricsón új polgármestert választanak, a Temes megyei Szakálházán pedig új községi tanácsot.

Szerdán éjfélig nyújthatják be jelöltlistáikat az európai parlamenti választásokra a politikai pártok, választási szövetségek, kisebbségi szervezetek és a függetlenként indulók. A jelöltlistákat a Központi Választási Bizottsághoz kell eljuttatni a támogató aláírásokkal együtt. A Szociáldemokrata Párt a Szövetség Románia Haladásáért és a Konzervatív Párt alkotta választási szövetség ma nyújtotta be jelöltlistáját a május 25-i európai parlamenti választásokra. Ugyancsak a hétvégén nyújtja be listáját a Demokrata-liberális Párt, hétfőn pedig az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt.

A magyar kormány a Bánffy Miklós által lerakott alapokra építve politikáját azt hirdeti, hogy a közép-európai népeknek együtt kell működniük a szolidaritás és a kölcsönös tisztelet alapján - mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Kolozsváron. Az államtitkár megnyitotta a Bánffy Miklós íróról, egykori külügyminiszterről szóló kiállítást a Történeti Múzeumban. Beszédében kiemelte: Bánffy Miklós szomszédság- és térségpolitikáját az emberközpontú és diktatúraellenes párbeszéd határozta meg, amely nem az emberek feje fölött, hanem a bevonásukkal folyik. Számára kulcskérdés volt, hogy a térség országai függetlenek legyenek a náci és a kommunista diktatúráktól, és ennek érdekében stratégiai kérdésként tekintett a magyar-román összefogásra - emlékeztetett rá Németh Zsolt.

Ma van a víz világnapja: az ENSZ 47. közgyűlése 1992-ben döntött Dublinban arról, hogy minden évben március 22-én ünnepeljék világszerte a víz világnapját, amelyen a döntéshozók és az átlagemberek figyelmét a tiszta víz fontosságára, a fenntartható vízgazdálkodásra és a tudatos vízhasználatra hívják fel. A világnap alkalmából közzétett jelentésében az ENSZ Gyermekalapja felhívta a figyelmet arra: minden nap mintegy 1400 öt év alatti gyermek hal meg a világon a tiszta víz, az illemhelyek és a higiénia hiánya miatt kialakuló hasmenéses megbetegedésekben. Elsősorban a csecsemők és a kisgyermekek betegszenek meg ezen problémák miatt, az ő immunrendszerük ugyanis még túl gyenge. A világ vízfogyasztásának mértéke 2030-ig negyven százalékkal növekedhet az ENSZ becslése szerint. Ezzel egy időben a világ energiaigénye a jelenlegi 50 százalékával, táplálékszükséglete pedig egyharmadával növekszik majd az előrejelzések szerint.

Szabad elvonulást engedélyezett az orosz védelmi tárca a krími ukrán haderő egy deszantos alakulatának pénteken - jelentették orosz hírügynökségek. A beszámolók szerint egy deszantos dandár 61 katonájáról van szó, akik kinyilvánították, hogy az ukrán hadseregben akarják folytatni a szolgálatukat. Az oroszbarát krími vezetés annyi feltételt szabott távozásukhoz, hogy hátra kell hagyniuk felszereléseiket. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter utasítása szerint - amelyet nem sokkal az után adott ki, hogy Moszkvában befejeződött az eddig Ukrajnához tartozó fekete-tengeri félsziget annektálásának jogi folyamata - a 61 ukrán deszantos saját járműveivel hagyhatja el a Krímet, az orosz katonai rendőrség kíséretében.

Három palesztint öltek meg izraeli katonák ma a ciszjordániai Dzsenínben, egy épület ostromában - közölték biztonsági és kórházi források. Palesztin biztonsági tisztségviselők szerint az izraeliek az éjjel a dzseníni menekülttáborban körbevették egy, az iszlamista Hamász szervezet fegyveres szárnyához tartozó férfi házát, hogy letartóztassák. Amikor megtagadta, hogy kijöjjön onnan, lerohanták az épületet, s lelőtték az onnan velük tűzpárbajba bocsátkozó három férfit. Az akciót követően dühödt tüntetők csaptak össze az izraeli katonákkal, s az incidensnek több sebesültje is volt.

 

Sport
A világranglista második helyezettje, a szerb Novak Djokovic és az ismét kiváló formába lendülő korábbi világranglista-vezető svájci Roger Federer egyaránt simán, kétjátszmás mérkőzésen jutott a legjobb 16 közé a miami keménypályás tenisztorna pénteki játéknapján. A nőknél viszont meglepetésre búcsúzott a kiemeltek közül a szerb Jelena Jankovic, az olasz Roberta Vinci, a kanadai Eugenie Bouchard, a spanyol Garbine Muguruza Blanco és a szlovák Daniela Hantuchova. A legjobb román női teniszező, Simona Halep lábsérülése miatt visszavonult a Miami tornáról. A páros versenyben mindkét román sportoló továbbjutott a második fordulóba, Monica Niculescu a cseh Klara Zakopalovával, Sorana Cîrstea pedig az orosz Anasztázia Pavljucsenkovával alkotott párost.

 

A labdarúgó első liga XXIV., fordulójában tegnap a Szászmedgyesi Metángáz saját pályán győzött 1-0-ra a Corona Brassó ellen és az Astra Giurgiu 1-1-es döntetlent ért el Galacon. A forduló ma a Concordia Chiajna - Petrolul és a Dinamo – Tg. Jiu-i Padúrok mérkőzésekkel folytatódik. Holnap játsszák a Botoşani – Viitorul és a Săgeata Năvodari - Steaua meccset. Holnap játsszák a Botoşani – Viitorul és a Săgeata Năvodari - Steaua A forduló hétfőn három mérkőzéssel zárul, mégpedig a Temesvári Poli - Vaslui, a Brassó-Csalhó és a CFR-Universitatea helyi rangadóval.

Egyre közkedveltebb a kerékpározás Ausztriában, ezer lakosra már 725 kerékpár jut. Tavaly az osztrákok több kerékpárt vásároltak, mint személyautót: 330 millió eurót költöttek kerékpárra és tartozékaira - derült ki az osztrák kerékpárszövetség tegnap közzétett adataiból. Vorarlberg tartomány a kerékpározás fellegvára, itt már a dániaihoz hasonló viszonyok vannak, ezer lakosra 810 kerékpár jut. Legkevesebben a fővárosban, Bécsben bringáznak, ahol 620 kerékpár jut ezer lakosra.

 

Időjárásjelentés
Az ország nyugati részén változékony, máshol napos, meleg az idő, Dobrudzsában köd van. A hőmérséklet 17 és 24 fok között van. Holnap tovább tart az évszakhoz képest meleg idő, a nyugati megyékben futó záporokra lehet számítani, Erdélyben és Dobrudzsában változékony, máshol derült lesz az égbolt. A hőmérséklet hajnalban -3 és +12, holnap napközben általában 18 és 24 fok között lesz. Bukarestben most süt a nap és 23 fok van.

 
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-17 00:03:50' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-17 00:03:50' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-17 00:03:50' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-17 00:03:50' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-17 00:03:50' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-17 00:03:50' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, március 22.