Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, március 24.

E-mail Nyomtatás PDF
Az RMDSZ adásunkkal egy időben nyújtja be jelöltlistáját és a több mint 240 ezer támogatói aláírást az európai parlamenti választásokra a Központi Választási Irodánál Bukarestben. Az eseményen Kelemen Hunor szövetségi elnök, Winkler Gyula listavezető EP-képviselőjelölt, valamint Vincze Loránt, Hegedüs Csilla és Antal Lóránt jelöltek vannak jelen. Korábban a Nemzeti Liberális Párt képviselői voltak az Irodánál. A jelöltlistákat és a támogató aláírásokat szerdán éjfélig nyújthatják be a politikai pártok, választási szövetségek, kisebbségi szervezetek és a függetlenként indulók. A Mediafax hírügynökség szerint a Népi Mozgalom Pártja ma délután nyújtja be jelöltlistáját, amelynek második helyén Elena Basescu szerepel, akinek egyik tanácsosa a nyújtotta be a délelőtt a Demokrata-liberális Párt székházában lemondását. A hírügynökség értesülése szerint Elena Basescu összegyűjtötte a függetlenként induláshoz szükséges 100 ezer aláírást is. 

Harmadik alkalommal tér vissza az alpefektusi székbe Marossy Zoltán. Az RMDSZ támogatását élvező Temes megyei alprefektus korábban a Boc kormányzás idején töltötte be a tisztséget, majd Ovidiu Draganescu prefektus helyetteseként működött. Marossy Zoltán eddig a Temes Megyei Tanács Beszerzési Osztályát vezette.

Idén összesen nyolc százalékkal nő a lakosságnak szolgáltatott földgáz ára. Az első, 2 százalékos emelkedés április elejétől lesz, majd július és október elsejétől további 3-3 százalékkal drágul a gáz – jelentette be Niculae Havrilet, az Országos Energia-árszabályozó Hatóság elnöke. Hozzátette, Románia tavaly egymilliárd dollárral kevesebbet fizetett az importból származó gázra mint 2012-ben, igaz, az Országos Statisztikai Hivatal szerint is felére csökkent tavaly a földgázimport. Románia éves fogyasztásának mintegy 20 százalékát biztosítja külföldről.

A hónap végéig 234 ezer nyugdíjas kapja meg átlagosan 63 lejjel nagyobb járulékát, miután kijavították a 2011. január elseje után nyugdíjba vonultak pontszámát. Az újraszámolást az Alkotmánybíróság tavaly decemberi döntése következtében rendelte el a kormány sürgősségi rendeletben.

Európai támogatást próbál szerezni az Országos Erdészeti Hivatal a tulajdonában lévő 1500 fajtiszta ló tenyésztéséhez, valamint az országban lévő 12 lovarda és 4 ménes fenntartásához. A Romsilva szerint az évente saját forrásból biztosított több tízmillió lej nem elégséges a fajtiszta lovak tenyésztésére.

Országszerte 14.351 betöltetlen állást kínálnak a vállalkozók, öt százalékkal kevesebbet, mint amennyit a múlt hét végén bejelentettek – közölte az Országos Foglalkoztatási Ügynökség. A legtöbb munkahely Kolozs megyében és Bukarestben van, a legkevesebb Krassó-Szörény, Szilágy, Tulcea, Mehedinti és Bákó megyékben. Országos viszonylatban 1 100 munkahelyet kínálnak felsőfokú végzetteknek és 13 251-et középfokú végzettséggel rendelkező vagy szakképzett állástalanoknak. Az érdekeltek a lakhely szerinti Foglalkoztatási Hivatalhoz fordulhatnak, illetve a www.semm.ro honlapon tájékozódhatnak.

Tegnaptól június 13-ig tart a Vakáció falun elnevezésű program, amelynek keretében már személyenként 150 lejért el lehet tölteni öt éjszakát egy két margarétás panzióban. A Falusi, Öko- és Kulturális Turizmussal foglalkozók Egyesülete XXIII. alkalommal szervezi meg a programot, amelyet Húsvétkor és Május elsején szakítanak meg. A résztvevő panziók a reggelit is állják a 150 és 250 lej közötti összeg cseréjében. Üdülni hétfőtől péntekig lehet kedvezményes áron.

Márciusban csak a Korrupcióellenes Ügyészségben és a Csendőrségben nőtt az emberek bizalma. Az Inscop Research felmérése szerint a lakosság majdnem fele a polgármesteri hivatalokban bízik, majd a megyei tanácsok következnek 32 százalékkal és a kormány 30 százalékkal. A politikai pártok a megkérdezettek 11 százalékának a bizalmát élvezik. A nem politikai jellegű intézmények közül a hadsereg kapja a legtöbb bizalmat, a megkérdezettek 65 százalékáét, majd a csendőrség következik 59 és a nemzeti bank 47 százalékkal, akárcsak a rendőrség. A szociális vagy magán jellegű intézmények között az továbbra is egyház vezet 62 százalékkal, majd az egyetemek következnek 46 és a sajtó 32 százalékos bizalommal. Az Inscop felmérés az Adevarul napilap megrendelésére készült február 2-március 4 közötti időszakban 1055 reprezentatív alany megkérdezésével. A hibaküszöb 3 százalék.

Feltételes szabadlábra helyezését kérte Victor Atanasie Stănculescu a fővárosi 4. kerületi törvényszéken. A volt tábornokot a temesvári forradalom leverésének ügyében ítélték el 15 év letöltendő börtönbüntetésre 2008-ban. Stanculescu több ízben kérte szabadlábra helyezését egészségügyi okokra hivatkozva, de a bírók eddig minden folyamodványát elutasították.

Románia tavaly 920 menedékjogi kérelmet hagyott jóvá a benyújtott majdnem másfél ezerből, a legtöbbet szír állampolgároknak – közölte az Európai Statisztikai Hivatal. Tavaly az Európai Unió tagországaiba 435 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be, ezek egyharmadát, a legtöbbet Németországban. Leginkább szír állampolgárok kértek menedéket, a kérelmek 12 százalékát, őket követik az orosz állampolgárok a kérelmek 10 százalékával – közli az Eurostat.

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács ma utasítást adott a védelmi minisztériumnak az ukrán katonai egységek kivonására a Krímből. Ezt az államfői teendőket ideiglenesen ellátó Olekszandr Turcsinov házelnök jelentette be az ukrán parlament frakciók közötti egyeztető ülésén. Közben megérkezett a Krím félszigetre Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, hogy megtekintse a katonai létesítményeket - adták hírül orosz források. A védelmi tárca vezetője az első magas rangú orosz politikus, aki az Ukrajna déli részén fekvő térségbe látogat, mióta bejelentették a Krím csatlakozását Oroszországhoz.

Oroszország nagy katonai erőt állomásoztat Ukrajna keleti határa mentén - közölte tegnap Brüsszelben a NATO fő katonai parancsnoka, s kifejezte aggodalmát, hogy az fenyegetést jelenthet Moldova többségében orosz ajkú, szakadár Dnyeszter menti területére. Philip Breedlove amerikai tábornok, az atlanti szövetség európai erőinek és az Európában állomásozó amerikai erőknek a főparancsnoka a Német Marshall Alap eseményén hangoztatta aggodalmát amiatt, hogy Moszkva váratlanul bejelentett hadgyakorlatokkal készíti fel erőit esetleges gyors behatolásra szomszédos államokba, ahogy azt Ukrajna krími régiójában tette.

Ukrajna felosztását javasolta Lengyelországnak, Magyarországnak és Romániának Vlagyimir Zsirinovszkij, a szélsőségesen populista Liberális Demokrata Párt elnöke, az orosz Állami Duma alelnöke - értesült a TVP1 lengyelországi tévé. A tévé híradása szerint -az orosz alsóház alelnökének erről szóló "hivatalos" levelét megkapta a lengyel, a magyar és a román külügyminisztérium is. A radikális megnyilvánulásairól és kirohanásairól ismert politikus azt javasolja Varsónak, hogy követelje népszavazás kiírását öt nyugat-ukrajnai terület csatlakozásáról Lengyelországhoz. Zsirinovszkij szerint Magyarországnak Kárpátaljára, míg Romániának Csernovicre kellene igényt tartania.

Két újabb, feltehetően az eltűnt malajziai repülőgéphez tartozó tárgyat észlelt egy ausztrál kutató repülőgép az Indiai-óceán déli részén - közölte ma az ausztrál kormányfő Tony Abbott a parlamentben beszámolt arról, hogy egy ausztrál hajó a közelben tartózkodik. Egy kör alakú, zöldesszürke színű, továbbá egy narancs színű és téglalap alakú tárgyat láttak. Szerinte hamarosan sikerül ezeket a tárgyakat begyűjteni Korábban egy kínai repülőgép fedezett fel számos tárgyat a térségben, de az amerikai haditengerészet repülőgépének később nem sikerült ezeket megtalálnia. Pedig az amerikai haditengerészet a P-8 Poseidon típusú tengeralattjáró-elhárító repülőgépét, a világ legfejlettebb ilyen kutatóeszközét vetette be.

A 2013-as volt a hatodik legmelegebb esztendő a rendszeres időjárásmérések kezdete, 1850 óta, és a globális felmelegedés tovább folytatódik - állapította meg a Meteorológiai Világszervezet legújabb jelentésében. A genfi székhelyű szakosított ENSZ-szervezet ma közzétett dokumentuma szerint az emberi tevékenység következményének tudható be sok tavalyi szélsőséges időjárási jelenség - szárazság, rendkívüli hőség, árvizek és trópusi ciklonok - Ázsiában, a csendes-óceáni térségben és Európában. A 14 legmelegebb év közül 13 a 21. századra esik. Az utóbbi három évtized mindegyike melegebb volt, mint a megelőző - írta a WMO a meteorológia világnapjához, március 23-ához időzített jelentésében.

Időjárásjelentés

Estig nyugat felől egy csapadékban gazdag front éri el az országot. Viharokra, jelentős csapadékmennyiségre kell számítani. A viharok holnap estig az egész ország területére kiterjednek, fokozott lehűlést okozva. Ma a hőmérséklet nyugaton maximum 16 fok lehet, Erdély központi részében és a déli megyékben viszont elérheti a 23-25 fokot is. A meteorológusok előrejelzése szerint a következő két hétben változékony időre kell számítani, a keddi és szerdai lehűlést követően a hőmérséklet az évszaknak megfelelően alakul. A viharokra és esőzésre vonatkozó figyelmeztetés holnap estig van érvényben. A hőmérséklet hajnalban 2 és 11, holnap napközben 10 és 18 fok között lesz. Bukarestben most derült az égbolt és 23 fok van.
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, március 24.