Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, március 25.

E-mail Nyomtatás PDF

A hónap végéig közel 234 ezer nyugdíjasnak emelik meg a juttatását – jelentette be Rovana Plumb munkaügyi miniszter, aki szerint átlagosan havi 63 lejjel kapnak majd többet az érintettek. Az intézkedésre az alkotmánybíróság kötelezte a kormányt.

A nyugdíjpontszámok korrekciójára azok számíthatnak, akik 2011 után mentek el nyugdíjba. Victor Ponta miniszterelnök szerint az emelés összeses 200 millió lejes többletkiadást jelent a költségvetésnek, de ezt az összeget már előirányozták az idei büdzsében.

Csökkent a foglalkoztatottság, nőtt a munkanélküliségi ráta a tavalyi év utolsó negyedében. Az országos statisztikai intézet adatai szerint a munkaképes 15 – 64 éves korosztály 59,5%-ának volt munkája 2013 utolsó negyedében, ami 1,5 százalékpontos esést jelent a nyári hónapokhoz képest. A munkanélküliségi ráta az október-december intervallumban elérte a 7,2%-ot.

Állítólag Bukarest is megkapta a hivatalos megkeresést Ukrajna felosztása kapcsán. Ukrajna felosztását a szélsőségesen populista Liberális Demokrata Párt elnöke, az orosz Állami Duma alelnöke, Vlagyimir Zsirinovszkij javasolta a román, a magyar és a lengyel külügyminiszternek – értesült a TVP1 lengyelországi tévé. A radikális megnyilvánulásairól és kirohanásairól ismert politikus szerint Magyarországnak Kárpátaljára, míg Romániának Csernyivcire kellene igényt tartania.

A magyar Külügyminisztérium abszurdnak tartja Zsirinovszkij felvetését. A tárca szóvivője, Kaleta Gábor a Népszabadságnak elmondta: nem is kívánnak reagálni a moszkvai magyar nagykövetséghez, múlt csütörtökön eljuttatott iratra. A román külügyminisztérium nem kommentálta Zsirinovszkij levelét.

Összevonná a kormány a közszolgálati tévét és rádiót – jelentette be tegnap este a miniszterelnök. A lépésre a miniszterelnök szerint legkorábban a jövő évben kerülhet sor.

A kormányfő újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy létezik egy hosszú távú kormányzati stratégia, ami a két közszolgálati intézmény összevonására vonatkozik. Ponta szerint ez leghamarabb a jövő évben valósítható meg, mert TVR anyagi nehézségekkel küszködik, tetemes adóssága van, miközben a Román Rádiótársaság (SRR) nyereséges. Ponta szerint az összevonás csak akkor jöhet szóba, amikor a televízió is nyereségessé válik.

A köztelevízió vezetősége március elején jelentette be, hogy az előzetes mérleg szerint sikerült 2,5 millió lej nyereséggel zárni a 2013-as évet, de az intézmény korábban felhalmozott adósságai elérik a 800,6 millió lejt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség hiteles jelöltekkel készül az erdélyi magyarok mozgósítására – hangsúlyozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, miután a szövetség tegnap délután hivatalosan bejegyeztette európai parlamenti (EP-) jelöltlistáját a központi választási irodában.

Az RMDSZ több mint 272 ezer támogató aláírást gyűjtött össze a jelöltlistája támogatása érdekében, hetvenezerrel többet a szükségesnél, és ötvenezerrel többet a négy évvel korábbinál.

Az RMDSZ listavezetője Winkler Gyula, a második és a harmadik helyezett pedig Sógor Csaba és Vincze Loránt.

Bodor Ádám író lesz pénteken, március 28-án 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tein Teaház vendége. Az íróval Murányi Sándor Olivér beszélget. A rendezvény a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa programsorozat része. Szervezője a Bod Péter Megyei Könyvtár. Ritka alkalom a mostani a találkozásra Bodor Ádámmal, ugyanis a Kossuth-díjas író nem rajong a nyilvános szereplésekért.

Továbbra is kiemelkedően magas a tuberkulózisos betegségek okozta elhalálozások száma Romániában, egy európai szintű felmérés alapján. A 17 vizsgált ország között Románia a 6. helyen végzett 6,4 százalékos elhalálozási aránnyal, míg az európai átlag 5,3 százalékos.

A román közegészségügyi hatóságok szerint az elmúlt években javult a helyzet az országban, 2011-hez képest például 15 százalékkal kevesebb beteget regisztráltak a tavaly. A statisztikák szerint naponta négy személy hal meg tuberkulózis miatt Romániában, a tüdőbetegek száma pedig meghaladja a szív- és érrendszeri betegekét is.

A romániai magyar teátrumokban már ma elkezdődnek a március 27-i színházi világnaphoz kapcsolódó rendezvények. A Csíki Játékszínben 18 órától Janne Teller: Semmi című felolvasószínházi előadását ajánlja elsősorban középiskolásoknak.

A Kolozsvári Állami Magyar Színházban holnap reggel 9 órától a Café Színházba betérők tea, kávé, sütemény mellé hat és félóra előadásvetítést kapnak. 19 órától színházi vacsora, amelyet a tavalyi évhez hasonlóan idén is a társulat tagjai főznek Náday Egon konyhaművész társaságában.

A Nagyváradi Szigligeti Színházban holnap 17 órakor kezdődő Szigligeti című előadás előtt Hunyadi István színművész olvassa fel a világnapi üzenetet, az előadást követően pedig közönségtalálkozóra kerül sor a zsöllyében az előadás szereplőivel.

Meggyilkolták az ukrán szélsőjobb egyik vezérét. Olekszandr Muzicskót a nyílt utcán rabolták el Rivnében, majd lelőtték mára virradóra.

Muzicsko a Viktor Janukovics államfő megbuktatásában tevékeny szerepet vállaló Jobboldali Szektor nyugat-ukrajnai koordinátora volt. Az orosz sajtó szívesen foglalkozott vele félelemkeltő allűrjei miatt. Egyszer fegyverrel, terepszínű ruhában jelent meg és tartott szónoklatot a rivnei megyei önkormányzat elnökségének ülésén, máskor pedig megütött egy rivnei ügyészt, azt vetve a szemére, hogy rosszul nyomoz egy meggyilkolt nő ügyében. A férfi botrányos megnyilvánulásaival előszeretettel foglalkozott az orosz média, rajta mutatva be, hogy milyenek az ukrán radikálisok.

Oroszország nem akarja lerohanni Kelet-Ukrajnát – biztosította Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ukrán kollégáját Andrej Descsicát, akivel a hágai biztonságpolitikai fórumon rövid négyszemközti megbeszélést folytatott. Közben az Egyesült Államok és hat másik tagállam a Krím-félsziget annektálására reagálva kirúgta Oroszországot a G8-ak elitcsapatából. Mostantól tehát csak G7 lesz. A döntést, saját szavaikkal a hágai nyilatkozatot a Fehér Ház közleményben jelentette be. Előzőleg Barack Obama amerikai elnök elsősorban az ukrajnai helyzetről tárgyalt európai szövetségeseivel, holnap pedig Brüsszelben a NATO főtitkárával, Anders Fogh Rasmussennel tárgyal, majd részt vesz az EU és az USA csúcstalálkozóján.

Közben teljes gőzzel zajlik és a végéhez közeledik a Krím katonai bázisainak „oroszosítása". Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter már szemlét is tartott a térségben, nem sokkal az után, hogy tegnap Feodoszijában az orosz erők gépfegyverek és helikopterek bevetésével megrohamozták az ukrán tengerészgyalogság egyik laktanyáját, és ott több parancsnokot, katonát is őrizetbe vettek. Már orosz zászló lobog a félsziget 189 katonai létesítményén – jelentette tegnap, a kijevi védelmi minisztériumra hivatkozva a BBC.

Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfő elrendelte a krími ukrán haderő átcsoportosítását. Ez gyakorlatilag csapatkivonást és az orosz túlerő előtti kapitulációt jelent. Az intézkedést azzal indokolták, hogy veszélybe került a Krímben szolgáló katonák és családtagjaik élete. A kijevi vezérkarnál ugyanakkor közölték: a félszigeten állomásozó ukrán egységek állományának fele átállt az oroszok oldalára.

A magyar országgyűlés felfüggesztette egy jobbikos képviselő mentelmi jogát. Mészáros István mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész kérte, mert az Új Magyar Gárda Mozgalom főkapitányával szemben egyesülési joggal visszaélés megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás van folyamatban. Gyanítható, hogy a törvényen kívül helyezett Magyar Gárda újjászervezése zajlik.

Egy napra rá, hogy egy kormányhivatal döntésével blokkolták Törökországban a Twitter mikroblogot, a hatóságok megakadályozták az úgynevezett DNS-opciókhoz való hozzáférést is. Ezzel még jobban megnehezítették, hogy a Twitteren lévő ellenőrizetlen ellenzéki tartalmak eljussanak az olvasókhoz. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök – aki a vasárnapi önkormányzati választások előtt kortesúton járja az országot – kijelentette, hogy a Facebook és a YouTube ugyanígy jár majd, mert nem tisztelik a török törvényeket. A török kormányfő ingerültségét az okozza, hogy a közösségi hálón a személyét és a környezetét érintő leleplező dokumentumok keringenek.

Nem reménykedhetnek tovább az eltűnt MH370-es járat utasainak rokonai: a legújabb műholdas adatok elemzése után biztos, hogy a gép az Indiai-óceánba zuhant. A térségben az elmúlt napokban többször is repülőgéproncsnak tűnő tárgyakat észleltek.

Hétfőn késő este tartott sajtótájékoztatón Nadzsib Razak maláj miniszterelnök bejelentette, hogy minden kétséget kizáró bizonyítékok szerint az Indiai-óceánba zuhant a Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó járata, amely több mint két hete tűnt el a Dél-kínai-tenger felett. A Boeing 777-es repülőgép 239 utassal a fedélzetén tűnt el a radarokról.

Az MH370-es járatot minden jel szerint eltérítették. A gép eltűnése előtt ugyanis a pilótafülkében minden kapcsolatot manuálisan megszakítottak a földi irányítással.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:18:39' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:18:39' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:18:39' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:18:39' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:18:39' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:18:39' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, március 25.