Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, március 26.

E-mail Nyomtatás PDF

Tartalmi és formai szempontból is javításra szorul a parlament különbizottsága által kidolgozott alkotmánymódosító szövegtervezet - állapította meg a Velencei Bizottság véleményezésében. A szakértők szerint az alkotmánymódosító tervezet legnagyobb hiányossága az, hogy nem jelöli meg pontosan, milyen kormányzati formára alapozzák a román állam működését, és nem teremt egyértelmű viszonyrendszert az alapvető állami intézmények között. A strasbourgi ülésen Romániát képviselő Ioan Chelaru szenátusi alelnök azt mondta: a parlament felülvizsgálja az alkotmánytervezetet, és ennek során figyelembe veszi a Velencei Bizottság ajánlásait, illetve az alkotmánybíróság határozatát. Chelaru közölte: Románia nem tesz le az alaptörvény módosításáról, de az ezt szentesítő népszavazásra várhatóan csak 2015-ben kerül sor.

A székelyföldi autonómia-tervezetről egyeztet jövő héten az RMDSZ és az MPP. A szövetség munkacsoportja által elkészített 18 oldalas dokumentumot még pénteken megkapta a Magyar Polgári Párt. A két politikai alakulat szakemberei egy munkacsoport keretében ülnek össze, és közösen kidolgozzák a székelyföldi autonómia-statútum végső verzióját. Ezt előbb közvitára bocsátják, majd a parlamentbe is benyújtják. Az RMDSZ autonómia-tervezete a jelenlegi törvényi szabályozások figyelembe vételével készült, és a három székelyföldi megyére, Maros, Kovászna és Hargita megyére vonatkozik.

A szenátus nagy többséggel elfogadta tegnap azt a törvénymódosítást, amelynek alapján megfoszthatják állami kitüntetésétől, azokat, akik az egységes és oszthatatlan román nemzetállamra, az államnyelvre vagy az ország területének elidegeníthetetlenségére vonatkozó alkotmányos előírást – szóban vagy cselekedetben – megsértik. Az RMDSZ-es szenátorok nem szavazták meg a Bogdan Diaconu szociáldemokrata képviselő által beterjesztett módosítást. Diaconu azt követően terjesztette be javaslatát, hogy Victor Ponta kormányfő tavaly Tőkés László állami kitüntetésének visszavonását kezdeményezte, alkotmánysértőnek nevezve az európai parlamenti képviselő nyilatkozatait.

Várhatóan a kormány mai ülésén leváltják Dumitru Marinescu Kovászna megyei prefektust. Helyébe a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség háromszéki igazgatóját, Marius Popicát nevezik ki kormánymegbízottnak – adja hírül a maszol.ro, amely szerint a prefektuscseréről szóló sajtóértesülést megerősítette Tamás Sándor háromszéki tanácselnök, az RMDSZ megyei vezetője is.

Kifizeti a tartozásait az ingázó diákoknak az állam. A tanügyminiszter videokonferencián kérte a megyéktől, küldjék el az elmaradások pontos értékét, hogy ez alapján utalhassák a pénzt. Keresztély Irma Kovászna megyei főtanfelügyelő elmondta: a háromszéki tanulóknak közel 900 ezer lejjel tartozik az oktatási minisztérium, amely az elmúlt tanév második felére nem fizette ki az ingázás pénzt. Az idei tanévben pontosan fizettek. A főtanfelügyelő elmondta: kistérségenként hatalmas különbségek vannak az összegek között, előfordult az is, hogy a diákbérlet drágább volt, mint a teljes árú utazás, mert a szállítási társaságok arra számítottak, hogy a diákoknak az állam úgyis kifizeti az ingázást.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karának létrehozásáról tárgyalna az RMDSZ a tanügyért és a felsőoktatásért felelős miniszterekkel, illetve a miniszterelnökkel – ismertette nyílt levelében Borbély László. Az RMDSZ politikai alelnöke a Civil Elkötelezettség Mozgalom által megfogalmazott vádakra válaszolt, ugyanis a marosvásárhelyi szervezet azt rótta fel Borbély Lászlónak, hogy miközben számos közleményében, előadásában a magyar nyelvű orvosképzés érdekében tett erőfeszítésekről számolt be, nem történt valós előrelépés az ügyben. Az RMDSZ politikai alelnöke nyílt levelében kifejti: a MOGYE ügye mindig is első számú prioritás volt és marad az RMDSZ számára, ezt a szövetség az új tanügyi törvény kidolgozásával is bizonyította. „A MOGYE esetében az egyetem vezetőségének szubjektív, rosszindulatú, a törvényt figyelmen kívül hagyó magatartásán múlott, hogy több mint két év elteltével sem alkalmazták a tanügyi törvény előírásait” – írja Borbély László.

Megduplázódik a területalapú támogatás, így 2014 és 2020 között országos szinten 10 milliárd 400 millió euró áll rendelkezésre a közös agrárpolitikai alapokból – tájékoztatott Winkler Gyula EP-képviselő. Kiemelt támogatásban részesülnek a fiatal gazdák és azok, akik újonnan létesítenek mezőgazdasági vállalkozásokat. Méltányosabb támogatáshoz juthatnak a kisebb területen gazdálkodók is, a jelenlegi hektáronkénti 130 euró átlagtámogatás a következő években 190 euróra nő majd – tájékoztatott Winkler Gyula.

A vajdahunyadi önkormányzat 1 millió 200 ezer lejt ad a vajdahunyadi várkastély tetőzetének sürgősségi javítására. A munkálatok júniusban kezdődnek el és két évig tartanak. Hamarosan tenderen választják ki a kivitelező céget – jelentette be Viorel Arion polgármester. A várkastély tetőzetének csaknem fele javításra szorul, mert a víz behatol a falakba, és az így keletkezett nedvesség a bútorzatot is kikezdi. A javításokat már 10 éve el kellett volna végezni. A Hunyadiak várkastélya a vajdahunyadi önkormányzat kötelékébe tartozik, de a felújítási munkálatokat eddig mindig a kulturális tárca finanszírozta és irányította. A kastély legutóbbi renoválása 1997-ben kezdődött el, s hosszú, gyakran több éves szünetekkel azóta is zajlik.

Csaknem 5 millió eurós kártérítést ítélhet meg a bíróság annak a kisfiú szüleinek, akit tavaly kóbor kutyák marcangoltak halálra Bukarestben egy park közelében lévő magánterületen. A telek tulajdonosa akár elveszítheti birtokát, ha a bíróság úgy dönt, hogy azzal kell kiváltania a kártérítést. A felperes család ügyvédje a sajtónak úgy fogalmazott, azért követelnek ilyen nagy, Romániában még soha nem hallott összeget, hogy nagyobb odafigyelésre, törődésre késztessék a kutyatartókat és mindazokat, akik felelősek a kóbor ebek okozta károkért.

Csaknem ezer ember rekedt ma reggel egy bukaresti metróállomáson, műszaki hiba miatt. A meghibásodott szerelvény helyébe mentővonatot küldtek, amely végül elszállította az utasokat – közölte a földalattit működtető Metrorex vállalat vezetője. Bukarest metróhálózata 70 kilométer, átlagban 600 ezer embert szállít naponta.

Külföld:

Kitűzték az orosz zászlót mind a 193 krími, korábban az ukrán hadsereghez tartozó laktanyára és katonai létesítményre - jelentette be ma Valerij Geraszimov, az orosz hadsereg vezérkari főnöke. A krími kormány közben arról tájékoztatott, hogy az ukrán hadsereg több mint 15 ezer tisztje, illetve katonája értesítette a hatóságokat arról, hogy az orosz hadseregben kívánja folytatni a katonai szolgálatot. Geraszimov szerint azok az ukrán katonák, akik az ukrán hadseregben akarnak maradni, arra várnak, hogy szervezetten, családjaikkal együtt vonattal elhagyják a Krími félszigetet. Erről a kijevi és a moszkvai védelmi minisztérium állapodott meg. Közben menesztették Ihor Tenyuh ideiglenes ukrán védelmi minisztert, aki arról számolt be, hogy fegyverzetükkel együtt hagyhatják el a Krím félszigetet az ott állomásozó ukrán katonák. A védelmi tárca új ideiglenes vezetőjének Mihajlo Koval határőr tábornokot választották meg.

A lengyel hatóságok azt fontolgatják, hogy kisebb menekültvárost építenének 5-6 ezer krími menekült számára. Ezt Bartlomiej Sienkiewicz lengyel belügyminiszter közölte, miután tegnap megérkezett Lengyelországba a Krím félszigeti menekültek első csoportja. Összesen 32-en vannak, családok gyerekekkel, a legkisebb gyerek öt hónapos. Több ezer kilométert utaztak a lengyel határig, s csak a legszükségesebb holmijaikat hozták magukkal. Addig szeretnének Lengyelországban maradni, amíg az ukrajnai helyzet le nem csillapodik. Elmondták, féltik gyermekeik biztonságát. Néhányan arról is beszámoltak, hogy idegen emberek fenyegették őket. Lengyelországban menekültstátusért folyamodnak, amely lehetővé tenné számukra a lakhatást és a munkavállalást.

Barcelona november 9-re tervez referendumot a független katalán állam megalapításáról. A spanyol központi kormányzat azonban ezt határozottan ellenzi. Artur Mas katalán miniszterelnök korábban azt mondta, nem tartja kizártnak, hogy az északkelet-spanyolországi terület egyoldalúan nyilvánítsa ki függetlenségét. A 7 és fél milliós lélekszámú, saját nyelvvel és erős kulturális identitással bíró régióban több mint egy éve erősödtek fel nagymértékben a függetlenedési törekvések.

Sztrájk nehezítheti a közlekedést holnap a legtöbb nagy német repülőtéren. A munkabeszüntetés miatt késésekkel és járatkimaradásokkal kell számolni. A ver.di szakszervezeti szövetség közleménye szerint a frankfurti, a müncheni, a köln-bonni, a düsseldorfi, a hamburgi, a hannoveri és a stuttgarti repülőtér földi kiszolgáló személyzete és a karbantartók sztrájkolnak majd a reggeli műszakban, legfeljebb 14 óráig. A szakszervezet egységesen 100 eurós fizetésemelést, és további 3,5 százalékos bérfejlesztést követel a közszolgálati szférában. A bértárgyalások következő fordulóját március 31-én tartják.

Észak-Korea két közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet ma, válaszul Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok tegnapi hágai csúcstalálkozójára. Barack Obama amerikai elnök, Pak Gun Hje dél-koreai államfő és Abe Sindzó japán miniszterelnök elítélték a "provokatív eszkalációt". A mai tesztek előtt Észak-Korea nem tett közzé figyelmeztetést. A két rakéta, amelyet kora reggel tízperces különbséggel indítottak, Észak-Korea keleti partjától mintegy 650 kilométerre repült, és a Japán-tengerbe hullott - közölte a dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője, Kim Min Szok. A Rodong rakéták indítása megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és valóban eszkalációt jelent az utóbbi hetek kisebb hatótávolságú rakétákkal végrehajtott kísérletsorozata után.

Időjárás:

A nyugati, délnyugati megyék kivételével estig mindenhol esős marad az idő. A hőmérséklet csúcsértékei 11 és 18 fok között alakulnak. Holnap kiadós esőzésekre kell számítani a Körösök vidéke és Máramaros kivételével mindenhol, pénteken pedig a hegyvidéken havaseső és akár havazás is lehetséges. Holnap napközben a hőmérséklet csúcsértékei 10 és 19 fok között lesznek. Bukarestben most változékony az idő és 15 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-17 00:05:58' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-17 00:05:58' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-17 00:05:58' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-17 00:05:58' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-17 00:05:58' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-17 00:05:58' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, március 26.