Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, március 27

E-mail Nyomtatás PDF

Jóváhagyta a Nemzetközi Valutaalap a román kormánnyal tavaly szeptemberben megkötött, 4 milliárd euró értékű hitelmegállapodás első és második felülvizsgálatát, és ennek megfelelően folyósítja a 436 millió dolláros hitelrészletet. Románia többek között a veszteséges állami vállalatok átszervezésére, az ipari létesítmények megadóztatására és a gázár liberalizációjának felgyorsítására vállalt kötelezettséget hitelezőivel szemben. A kétéves futamidejű hitelt fele-fele arányban biztosítja a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság.

A kormány tegnapi ülésén leváltotta Kovászna megye prefektusi tisztségéből Dumitru Marinescut, és helyébe kinevezte Marius Popicát. A Ponta-kormány két korábbi Kovászna megyei prefektusa, Codrin Munteanu, majd Dumitru Marinescu is a magyar közösség ellenszenvét váltotta ki a magyar szimbólumok, és a magyar feliratok elleni fellépéseivel, a székely zászlót a hivatalra kitűző polgármesterek elleni perekkel.

Marius Popica korábban a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség Kovászna megyei kirendeltségét vezette.

Szintén a tegnapi kormányülésen az energiaárak további emelkedésének fékezése érdekében az ipari fogyasztókat támogató intézkedéscsomagot fogadtak el. A Ponta-kabinet sürgősségi rendeletben döntött arról, hogy április elseje után is az év eleje óta érvényes - 230 dollár 1000 köbméter - szinten határozzák meg a hazai termelésű földgáz referenciaárát a nagy ipari fogyasztók számára, amelyek a szabadpiacról vásárolják ezt az energiát. A gázár-liberalizáció menetrendje április elsején újabb öt százalékos emelést írt volna elő számukra, de az iparvállalatok kilátásba helyezték, hogy félmillió alkalmazottat fognak elbocsátani, ha versenyképességüket újabb drágítással rontják.

A kormány a villamosenergia esetében kötelező zöldenergia-arányt fagyasztotta be a tavalyi 11,1 tízed százalékos szinten, hogy megelőzze az árak emelkedését. Románia egyébként a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelszerződésben vállalt kötelezettséget arra, hogy fokozatosan liberalizálja az energiaárakat: az ipari fogyasztóknál 2014 végéig, a háztartási fogyasztók esetében 2017 végéig kell kivezetnie a hatósági árszabályozást. Csak az elosztói és szállítási árak maradnak szabályozottak, mert a vezetékeket kezelő vállalatok monopolhelyzetben vannak.

Ma éjszaka lezárult az Európai Parlamenti választásokra való jelentkezés határideje A Központi Választási Iroda legkésőbb április 5-ig véleményezheti a képviselő-jelölteket.

A listák benyújtásának utolsó napján a Polgári Erők Pártja és a Nagyrománia Párt adta le jelöltjeinek jegyzékét és a támogató aláírásokat tartalmazó íveket. A Nagyrománia Párt két listával is jelentkezett, emiatt kisebb kavarodás támadt. Az egyiket Corneliu Vadim Tudor valamikori, a pártból jelenleg kizárt elnök nyújtotta be, míg a másikat Gheorghe Funar jelenlegi pártelnök. A Központi Választási Iroda a napokban dönt arról, hogy melyik jelöltlistát veszi figyelembe. Az RMDSZ már hétfőn benyújtotta a jelölteket és a támogató aláírásokat tartalmazó íveket. A szövetség listájának első két helyén a jelenlegi  Európai Parlamenti képviselők állnak: Winkler Gyula és Sógor Csaba. Az Európai Parlamenti választásokat megelőző kampány április 25-én kezdődik, a szavazásra május 25-én kerül sor.

Kovászna és Hargita megye ortodox püspöke, Ioan Selejan készségét fejezte ki arra, hogy részt vegyen a székelyföldi románság félelmeinek feloldását célzó román-magyar párbeszédben.A székelyföldi románok szellemi vezetőjével az Erdélyi napló hetilap közölt terjedelmes interjút mai számában. Ioan Selejan a székelyföldi román-magyar feszültségeket a két közösség közötti kommunikáció hiányának tulajdonította. Biztosan mindenkinek jót tenne, ha elmélyítenénk a párbeszédet, megnyugtathatnánk a térség románjait, akik joggal aggódnak amiatt, hogy mi lesz velük, ha Székelyföld autonómiához jut - jelentette ki a püspök.

Az Országos Geofizikai Intézet közlése szerint tegnap este háromnegyed kilenckor a Richter-skálán mért 4,8-as erősségű földrengés volt Vrancea térségben. A rengés 200 kilométeres mélységben következett be, az epicentrumhoz legközelebbi városok Sepsiszentgyörgy, Focşani és Oneşti. Ez volt az év legerősebb földrengése Vranceában.

Több pénz, tartalmasabb program – ígérik a már fesztivál-méretűre nőtt Kolozsvári Magyar Napok szervezői. A Kincses Kolozsvár Egyesület a Kolozsvári Magyar Napok szervezésére, a tavalyi 80.000 lejhez, illetve a tavalyelőtti 40.000 lejhez képest, idén 130.000 lej támogatást kap a városi tanácstól.

Külföld:

A sztrájk feloldását ígérik a német légitársaságok ma délutánra. Amint arról tegnap is beszámoltunk, ma délelőtt több nagy német repülőtéren sztrájkoltak az alkalmazottak, ezért a legtöbb délelőtti járatot törölték, vagy késleltették. A Lufthansa képviselői bejelentették, délben két óra utána már a legtöbb járat menetrendszerint indul és érkezik, de azért arra kérik az utasokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak.

Az Egyesült Államok és az EU vezetőinek tegnapi brüsszeli csúcstalálkozóját az ukrajnai konfliktus és Oroszország elszigetelése határozta meg.

Közben Ukrajna keleti határainál mintegy százezer orosz katona várakozik, és nem kizárt, hogy Kijev a következő célpont – közölte Jevhen Perebijnisz, a kijevi külügyminisztérium szóvivője. A tisztségviselő elmondta, az orosz hadsereg hosszabb távra rendezkedik be Ukrajna keleti határainál, katonai táborokat, operatív parancsnokságokat és egészségügyi állomásokat állítanak fel, kommunikációs rendszereket telepítenek.

Az oroszok szabadon engedtek hat magas rangú ukrán tisztet, többek között a Belbek légi bázison ellenálló Julij Mamcsur ezredest.

Cseh-amerikai atomenergetikai együttműködési megállapodást írtak alá ma Prágában. A Jan Mládek cseh ipari és kereskedelmi miniszter, valamint Ernest Moniz amerikai energetikai miniszter által jegyzett dokumentum az atomenergia civil szférában való felhasználásának közös kutatását és a tapasztalatcserét rögzíti. Mládek és Moniz a dél-csehországi Temelíni Atomerőmű kibővítéséről is tárgyalt. A Cseh Energetikai Művek pár éve 250 milliárd korona értékű pályázatot írt ki az atomerőmű bővítésére, amelynek végső szakaszában az amerikai Westinghouse és a cseh-orosz MIR.2000 konzorcium maradt versenyben. A végső döntést az idén kellene meghozni.

A cseh kormányzat azonban mérlegeli, hogy a pályázatot esetleg felfüggesztenék vagy megszüntetnék, mert jelenleg nincsenek meg a feltételek a munkák megvalósítására.

Ma van a Színházi Világnap melyet országszerte megünneplnek, közöttük a magyar társulatok is. Részletes programot a Transindex hírportál Időgép nevű eseménynaptárában találnak. 1957-ben március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. 1961-ben a Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése határozatott fogadott el, melynek értelmében március 27-e lett Színházi Világnap. A Nemzetközi Színházi Intézet 1975. évi kongresszusa úgy határozott, hogy 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntsék e napot. A színházi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. Ezen a napon köszöntik a színészeket.

 Az idei világnapi üzenetet Brett Bailey dél-afrikai drámaíró, díszlettervező, rendező írta.Üzenetét így zárja: „Mi, az arénák és színpadok művészei, vajon alávetjük-e magunkat a piac kilúgozott igényeinek, vagy élünk a hatalmunkkal, megnyitjuk az emberek szívét és gondolkodását, magunk köré gyűjtjük és lelkesítjük, elvarázsoljuk, megvilágosítjuk őket, és a reményre, az őszinte együttműködésre épülő világot teremtünk?”

Estig országszerte  viszonylag szép idő várható, elszórtan eső is előfordulhat. Napközben a hőmérséklet csúcsértékei 10 és 18 fok között lesznek. Éjszaka a hőmérséklet 1 és 8  fok között alakul. Holnap megnövekszik a felhőzet, eső az ország bármely pontján előfordulhat. Marad azonban a meleg, 11 és 18 fok közötti hőmérséklettel. Adásunk idején Bukarestben változékony égbolt és 17 fokot mérnek.
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, március 27