Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, március 28.

E-mail Nyomtatás PDF

Megtagadta az elnöki kegyelmet az államfő a futballklub-tulajdonos George Becalitól. Traian Basescu ma közölte döntését a kérelmező családjával. Az elnöki hivatal szűkszavú közleménye más részletre nem tér ki, viszont az elnök a reggel más összefüggésben arról beszélt, hogy Romániában még mindig nem honosodott meg az igazságszolgáltatás kultúrája, ami szerinte abban nyilvánul meg, hogy sok állami intézmény is megengedi magának a bírósági ítéletek semmibe vételét. George Becalit tavaly májusban ítélték három év szabadságvesztésre több korrupciós bűncselekmény miatt.

Felgyorsíthatja Románia schengeni csatlakozását a krími válság a parlament Schenghen-bizottságának elnöke szerint. Mircea Geoană szenátor erről csütörtökön beszélt Suceaván hazai és ukrajnai diplomaták előtt. A politikus a kétlépcsős (légi, majd szárazföldi) csatlakozást tartja reálisnak. „Valós esélyeink vannak erre, miután Oroszország annektálta a Krímet” – fogalmazott Geoană, aki szerint most már európai uniós érdek, hogy Románia a schengeni övezet részese legyen.

Románia schengeni csatlakozásának felgyorsításáról beszélt egy lapinterjúban a Németországban kormányzó Keresztényszociális Unió, a CSU frakcióelnöke. Gerda Hasselfeldt a Die Weltnek nyilatkozva elképzelhetőnek nevezte, hogy Romániát "leválasztják" Bulgáriáról, és déli szomszédunkat megelőzve a határellenőrzéstől mentes övezet tagjai válhatunk. Noha formális döntés nem született erről, ennek ellenére az európai országok eddig úgy tekintették, hogy a két ország csak egy időben csatlakozhat a schengeni övezethez. Hasselfeldt hangsúlyozta, hogy Románia mind a jogállamiságot, mind a határok biztonságát tekintve jobban teljesít Bulgáriánál. Az interjú jelentőségét fokozza, hogy a Románia schengeni tagsága elleni kampányt az előző Merkel-kabinet külügyminisztere, a keresztényszociális Hans-Peter Friedrich indította el.

Szintén a krími válság miatt a NATO ernyője alá menekülnének a moldovaiak. Egy felmérés szerint több mint 50 százalékuk támogatná most a Romániával való egyesülést, pedig 2012-ben még ez az arány alig haladta meg a 10 százalékot. A felmérés abból az alkalomból készült, hogy 96 évvel ezelőtt fogadott el nyilatkozatot a besszarábiai nemzeti tanács a Romániával való egyesülésről. A megkérdezettek 54 százaléka kivitelezhetőnek nevezte az egyesülést, 52 százalék pedig támogatta is. 32 százalék ellenzi a Romániához csatlakozást, 11 százaléknak közömbös a téma, 4 százalék nem válaszolt a kérdésre. A válaszadók elsöprő többsége, 80 százaléka számára elsősorban nem érzelmi kérdés az egyesülés, hanem valamilyen konkrét hasznot remélnek: nagyobb béreket, uniós munkavállalást, szabad közlekedést Európában. A felmérés február 1-15 között készült 1.155 személy megkérdezésével. A hibahatár 2,5 százalék.

Egy székelyföldi vállalkozó buktatta a Kereskedelmi és Iparkamara volt elnökét. Mihail Vlasovot Petroczki Géza, a székelyudvarhelyi Infopress Group Rt. volt vezérigazgatója jelentette fel a korrupcióellenes ügyészségen, mert csúszópénzt próbált tőle kicsikarni. Mindez Vlasov táblabírósági dossziéjából derül ki, a kamarai elnököt ugyanis tetten érték és előzetes letartóztatásba helyezték. A bírósági határozat indoklása szerint Vlasov maga ajánlotta fel a székely üzletembernek, hogy közbenjár a kamara alárendeltségébe tartozó kereskedelmi bíróságon egy perben, amelyben Petroczki Gézától mintegy 3 millió eurót követelt az Infopress jelenlegi tulajdonosi köre. A szívességért egymillió eurót kért Vlasov, aki azonban a pénznek már nem örülhetett, mert letartóztatták, amikor az első, 200 ezer eurós részletet átvette volna.

Rangos német szakmai díjat kapott Nádas Péter. Az írót a német Reinhold és Carmen Würth Alapítvány irodalmi díjával tüntették ki, az elismerést tegnap adták át Stuttgartban. A díjjal mindenekelőtt olyan személyiségek munkásságát ismerik el, akik európai kulturális hagyományok kölcsönhatásait, vagy a hazájukban európai hatásra megmutatkozó problémákat dolgoznak fel műveikben. A Kossuth-díjas magyar író előtt többek között a német könyvszakma békedíjával kitüntetett Claudio Magris, a Nobel-díjas Herta Müller, Peter Turrini és Ilija Trojanow vehette át a 25 ezer euróval járó díjat, amelyet minden második évben osztanak ki.

A kortárs európai irodalom jeles alakjait kitüntető Würth-díj odaítéléséről döntő zsűri indoklása szerint Nádas Péter a legnagyobb európai írók egyike, műveiben „lerántja a leplet az emberek és rezsimek hazug és kegyetlen természetéről".

Három hónapra szűkítené a bevándorlók álláskeresésre rendelkezésre álló idejét a német kormány. Aki ez idő alatt nem talál munkát, nem lesz jogosult szociális segélyre, és el kell hagynia az országot akkor is, ha uniós államból érkezett. Egy kormányjelentés szerint idén az EU-munkavállalási korlátozások lejártával megduplázódik a Romániából és Bulgáriából érkezők száma. A belügyminiszter szerint szövetségi szinten kell kezelni a két országból érkező bevándorlók számát és az ezzel összefüggésben álló szociális problémákat. – Azért kell most fellépni, hogy később mindez ne okozzon nagy problémákat egész Németországban – mondta Thomas de Maiziere.

Határozatban foglalt állást Ukrajna területi épségének sérthetetlensége mellett és törvénytelennek minősítette a Krím félsziget Oroszországhoz való csatolását csütörtökön az ENSZ Közgyűlése. A közgyűlés határozata nem kötelező érvényű, 100 tagállam támogatta és 11 szavazott ellene, 58 tartózkodás mellett. Kőrösi Csaba, Magyarország ENSZ-nagykövete elmondta, hogy az Európai Unió mind a 28 tagállama támogatta Ukrajnát. Az ENSZ Biztonsági Tanácsában a hasonló tartalmú határozat elfogadását Oroszország vétója akadályozta meg.

A YouTube videomegosztó oldalt is elérhetetlenné tették Törökországban a hatóságok, egy héttel a Twitter mikroblog-szolgáltatás letiltása után. A török távközlési hatóság a hivatalos közlés szerint „adminisztratív lépéseket” tett a YouTube ellen, de ezek okát nem indokolta meg. Török médiajelentések szerint viszont az intézkedést azután hozták meg, hogy a videomegosztó oldalon megjelent egy hangfelvétel, amelyen az ország külügyminisztere, a titkosszolgálat vezetője, valamint a fegyveres erők második számú parancsnoka arról beszélget: megrendeznek egy fegyveres incidenst Törökország és Szíria között, hogy eltereljék a figyelmet a vasárnapi helyhatósági választásokról.

A szélsőséges időjárási körülmények miatt felfüggesztették a kutatást a csaknem három hete eltűnt malajziai utasszállító repülőgép után. A műveletet irányító ausztrál hatóságok közölték, hogy visszatérnek Perth-be a kutatógépeik, és visszafordulnak a hajók is. A Perthtől mintegy 2500 kilométerre délnyugatra fekvő térségben, ahol feltételezések szerint lezuhanhatott a március 8-án Kuala Lumpurból Pekingbe tartó Boeing, heves esőzések és erős széllökések várhatók, csökken a látótávolság is. A Malaysia Airlines utasszállítója után kutató szakembereknek mindössze két hetük maradt arra, hogy a repülőgép adat- és hangrögzítőjének helyét akusztikus jelek segítségével határozzák meg. Ennek oka, hogy a baleset körülményeinek felderítésében kulcsfontosságú fekete doboz speciális jeladóinak akkumulátorai legkésőbb április közepéig lemerülnek.

Nyilvánosságra hozta az amerikai kormány a javaslatait, amelyek a Nemzetbiztonsági Ügynökség titkos adatgyűjtési gyakorlatának reformjára vonatkoznak. A terv értelmében, amelyet a Fehér Ház reményei szerint a kongresszus 90 napon belül jóváhagy, az NSA leállítja a telefonhívások millióira vonatkozó metaadatok gyűjtését. Az információk a telefontársaságoknál maradnak, az NSA pedig nemzetbiztonsági aggályok alapján, csak konkrét telefonszámok esetében és a külföldi hírszerzést felügyelő bíróság felhatalmazásával kérhet adatokat.

Magánélet megsértése miatt 15 ezer eurós kártérítés megfizetésére kötelezte csütörtökön egy francia bíróság a Closer bulvármagazint, amiért januárban fotókkal illusztrált összeállításban leplezte le: Julie Gayet színésznőnek viszonya van Francois Hollande államfővel. A magazin januárban megjelent számában számolt be arról, hogy Hollande-nak és Gayet-nak viszonya van egymással.

Hat embert késelt halálra egy férfi Peking külterületén, legalább heten megsérültek. Egy férfi a főváros Huajzsou kerületében egy családi földvita hevében ragadott kést és támadt a körülötte lévőkre. A hivatalos tájékoztatás, illetve a családtagok elmondása szerint a gyanúsított, akit a rendőrök elfogtak, korábban pszichiátriai kezelés alatt állt. 24 óra leforgása alatt másik hét embert ért késes támadás a déli Kuanghszi-Csuang autonóm régióban. Itt a késelésnek egy kisfiú és egy nő a súlyos sérültje, a gyanúsítottat itt is elfogták. Alig két hete a közép-kínai Csangsa városból jelentettek súlyos kimenetelű késelést. A helyi piacon két ujgur lepényárus elfajult vitája végén az egyik dühében a járókelőkre támadt. Öten meghaltak, a támadót lelőtték.

Estig országszerte marad a túlnyomórészt felhős idő, gyakorlatilag az ország bármely pontján eshet. Holnap nyugaton és északon többfelé felszakadozik a felhőzet, délen viszont folytatódik a csapadékos idő. Éjszaka a hőmérséklet általában 0 és 6 fok között alakul. Holnap napközben 11 és 18 fok közötti hőmérsékleti értékek várhatók.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:10:20' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:10:20' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:10:20' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:10:20' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:10:20' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:10:20' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, március 28.