Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, március 31.

E-mail Nyomtatás PDF

Románia NATO-csatlakozásának tizedik évfordulójára szerveztek ünnepséget a Cotroceni Palotában, ahova Traian Basescu meghívta az ország volt elnökeit, Ion Iliescut és Emil Constantinescut, valamint minisztereket, a védelem és a biztonság területén dolgozó felelős személyiségeket. Ion Iliescu beszédében a NATO-ba lépést megelőző kulcsfontosságú pillanatokat elevenítette fel, Emil Constantinescu azt hangsúlyozta, hogy Románia betagolódása az Európai Unióba lehetetlen lett volna az Észak-Atlanti Szövetségbe lépés nélkül. Traian Basescu államfő szerint Románia fennállásának legmagasabb biztonsági színvonalát érte el a NATO-ba lépéssel, az új nemzetközi fenyegetések pedig köteleznek az Észak-Atlanti Szövetség válaszának újragondolására úgy, hogy a szervezet sikeresen megbirkózzon a kihívásokkal.

Hivatali visszaélés alapos gyanújával kezdett bűnügyi kivizsgálást a Főügyészség a Cantacuzino Intézet tevékenységéről. Az ügyet a kormány ellenőrző testületének feljelentése nyomán nyitották. Mint ismeretes a Legfelsőbb Védelmi Tanács is a napokban vitatta meg az esetet, amikor az intézetben előállított influenza elleni oltás fertőzöttség miatt használhatatlanná vált. Az Egészségügy Világszervezet szakértői is vizsgálódtak az ügyben és kizárták a szabotázs lehetőségét, szerintük inkább a hibás vezetés okozta a fertőzést. A fővárosi Cantacuzino Intézetben előállított 400 ezer dózisban túl magas volt az endotoxin koncentráció és emiatt anafilaktikus sokk vagy láz léphetett volna fel a pácienseknél.

Traian Băsescu elnök újabb levélben kérte Victor Ponta kormányfőt, hogy tegyen le a 7 eurocentes jövedéki adó bevezetéséről az üzemanyagokra április elsejétől. Az államelnök szerint az intézkedés hátrányosan érinti a lakosságot.

Engedélyezte az Országos Állategészségügyi Hatóság a bárányok levágását az ideiglenesen kialakított vágópontokon és a piacokon elkülönített részeken. A hatályos állategészségügyi szabályozások szerint eladni csak az engedélyezett vágóhídon levágott bárányokat lehet. Húsvét közeledtével megnő a bárány iránti kereslet, a juhtartó gazdák pedig azért panaszkodnak, hogy nem tudnak bejutni a nagy áruházláncokba. Az ideiglenes vágópontok létesítése érdekében a megyei Állategészségügyi Hivatalokhoz kell kérést benyújtani – mondta el rádiónknak Vladimir Mănăstireanu, a szakhatóság elnöke.

A kedvező időjárási viszonyoknak köszönhetően volt nagyobb mezőgazdasági termelés Romániában tavaly, mint 2012-ben – derül ki az Országos Statisztikai hivatal adataiból. Ezek szerint uniós viszonylatban a hektáronkénti hatékonyság jóval elmarad az uniós átlagnál, habár Romániában sokkal nagyobb területek vannak megművelve, mint a többi európai országban. A statisztikai adatok szerint tavaly a szemes gabona termelése 64 százalékkal volt nagyobb, mint 2012-ben, az olajos növényeknél a többlet meghaladja a 30 százalékot, igaz ezek esetében nőtt a bevetett terület is. Majdnem egyharmaddal több cukorrépa, burgonya, cseresznye és meggy, valamint szőlő termett 2013-ban Romániában, mint egy évvel korábban.

Ma jár le a helyi adók kedvezményes befizetésének határideje. Azok a jogi és magánszemélyek, akik máig kifizetik a 2014-es évre szóló teljes adójukat, 10 százalékos kedvezményt kaphatnak. Bukarestben még a hátralékos összegekre felszámolt kamattól is eltekintenek.

A román hatóságok minden "etnikai szélsőségesség" esetén azonos módon fognak reagálni, vagyis kitiltják az országból azokat, akik megsérthetik Románia alkotmányos rendjét - jelentette ki George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat igazgatója a B1 televíziónak adott interjúban. A március 10-i marosvásárhelyi autonómia-tüntetés nyomán Romániából kitiltott magyar állampolgárokra utalva a SRI vezetője úgy értékelte: természetes, hogy az állam fellép, amikor alkotmányos rendjét megsértik etnikai autonómia igénylésével: ezt teszi az Európai Unió minden demokratikus országa. Adódhat olyan különleges helyzet, amikor egyik-másik országban választási kampány van, vagy egy-egy napnak lehet sajátos történelmi jelentősége - ezeket megértjük. De a dolgokat ellenőrzés alatt kell tartanunk, és ha túllépnek bizonyos határokat, arra válaszolnunk kell. Ez meg is történt - hangoztatta a hírszerzés igazgatója.

Oroszország megkezdte csapatainak visszavonását Ukrajna keleti határáról – jelentették be a kijevi hatóságok. Ukrán szakértők ezt Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter tegnapi párizsi tárgyalásainak eredményeként látják. Tegnap Bukarestben egyeztetett John Baird kanadai és Titus Corlatean román külügyminiszter. Közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozták: az Európai Uniónak és atlanti szövetségeseinek határozottan és összehangoltan kell fellépniük, hogy megelőzzék a krími válság továbbterjedését a térségben, ugyanakkor lehetővé tegyék Oroszország számára a politikai párbeszéd megkezdését. A kanadai diplomácia vezetője szerint fennáll a veszélye, hogy Oroszország katonai akciói még nem értek véget. Az Ukrajna számára föderációs államberendezkedést szorgalmazó orosz álláspontra utalva Titus Corlatean román külügyminiszter kijelentette: minden országnak szuverén joga saját sorsáról dönteni, anélkül, hogy kívülről erőltessenek rá megoldásokat. Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője tegnap mondta azt, hogy Ukrajnának az orosz lakosság jogait biztosító, föderációs modellt bevezető új alkotmányra lenne szüksége, amely megerősítené, hogy a katonai tömbökön kívül marad. Románia elítéli a Krím orosz annektálását, a nemzetközi jog megsértését és aggódik a Fekete-tenger térségének, valamint Moldova Köztársaságnak a biztonságáért – mondta Titus Corlatean. Moldova attól tart, hogy Dnyeszteren túli területét Oroszország megpróbálja bekebelezni a Krímhez hasonlóan. 2006-ban népszavazáson a terület lakosságának többsége kinyilvánította, hogy szeretné a csatlakozást Oroszországhoz.

Ma váratlanul a Krím félsziget fővárosába, Szimferopolba érkezett Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök és kormányának több mint fele, hogy ott tartson kormányülést a tíz napja Oroszországhoz csatolt Krími Köztársaság és Szevasztopol városa szociális és gazdasági fejlesztésének kérdéseiről.

Várhatóan sok lesz az érvénytelen levélszavazat – mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke budapesti sajtótájékoztatóján. Pálffy Ilona közölte: az NVI-hez eddig érkezett visszajelzések szerint a választók nem elég gondosan töltik ki azonosító nyilatkozatukat, illetve nem ügyelnek arra, hogy a szavazatot tartalmazó borítékba ne tegyék bele az azonosító nyilatkozatukat. A visszaérkezett és ellenőrzött levélszavazatoknak általában a 10 százaléka hibás, de van olyan munkaasztal, ahol a 30 százalékuknál volt valamilyen érvénytelenséget okozó probléma. Ma kezdődött meg a beérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzése. A postán küldött több mint tizenegyezer szavazat mellett már a csíkszeredai, a szabadkai és a kolozsvári külképviselet is eljuttatott az NVI-be körülbelül tízezer levélszavazatot, ezek feldolgozása ma kezdődött meg. Az NVI arra számít, hogy 80-120 ezer levélszavazat érkezik az irodához a szavazás estéjéig. A Kárpát-medencében lévő külképviseletekről a szavazás előtt még egyszer elhozzák az ott leadott levélszavazatokat, hogy a szavazásig a lehető legtöbb levélben szavazót azonosítani tudják.

Vereséget szenvedett a baloldal a francia helyhatósági választásokon. Az ellenzéki jobboldal a szavazatok 45,91, a kormányzó baloldal 40,57 százalékát szerezte meg. A baloldal eddig 54,5 százalékát irányította annak az összesen 1100 francia városnak, amelyek lakosságszáma meghaladja a kilencezret. Vasárnap 155-öt elvesztett közülük. A szocialista Anne Hidalgo lehet Párizs első női főpolgármestere - derül ki az Ifop és Sas közvélemény-kutatóintézetek felméréséből, amelyet az iTélé francia hírtelevízió ismertetett az este.

Megkezdődött az észak-koreai lőgyakorlat, Dél-Korea visszalőtt. A katonai művelet megkezdése előtt néhány órával Észak-Korea arról értesítette Szöult, hogy a nap folyamán "éles lőgyakorlatot" tart a nyugati partvidéke melletti vizeken, a Sárga-tengeren, ezért hajózási tilalmat rendelt el a térségben.

Mintegy tizennégyezer ember rekedt az utakon a hóban Irán északi részén, ahol ritka természeti jelenségnek számít a havazás az évnek ebben az időszakában - közölték a helyi mentőszolgálatok. Az iráni vörös félhold szervezet szóvivője szerint 32 ember megsérült, főként közlekedési balesetekben, mintegy 1600 embert pedig szükségszálláson helyeztek el. A rossz időjárás egybeesik az iráni újévvel, amikor a tavasz eljövetelét ünneplik, és amikor emberek milliói kelnek útra autóval.

Az ország északi részén változékony, máshol többnyire derült az égbolt. A hőmérséklet 11 és 20 fok között alakul. Holnap országszerte tovább tart a tavaszias meleg idő, változékony égbolttal. A keleti és dél-keleti megyékben záporok előfordulhatnak. A hőmérséklet hajnalban 3 és 9, holnap napközben 11 és 23 fok között lesz. Bukarestben most derült az égbolt és 20 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:36:30' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:36:30' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:36:30' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:36:30' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:36:30' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:36:30' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, március 31.