Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, április 1.

E-mail Nyomtatás PDF

Reggeltől több forgalmazó is emelte az üzemanyagok árát, miután mával életbe lépett a megemelt jövedéki adó. Néhány olajtársaság egyelőre kivételt képez, de a következő időszakban várhatóan mindenütt 40 banival többe kerül majd a benzin és a gázolaj literje. Traian Băsescu államfő tegnap újfent felkérte a kormányfőt, hogy mondjon le a plusz adóról. Az elnök azzal érvelt, hogy a kormány más forrásokból is előteremtheti az úthálózat fejlesztéséhez szükséges pénzt. Erre szánná ugyanis a kormány a többletadóból befolyó összegeket. Victor Ponta azt is hozzátette, hogy a fuvarozócégeket ösztönzőkkel kárpótolják az üzemanyagárak emelkedéséért. A kormányfő szerint a kabinet már holnap elfogad egy rendeletet arról, hogy a 7 eurócentes többletadóból 4 centet visszatérítenek a szállítóknak – nem kell egyebet tenniük, csak felmutatniuk az üzemanyagszámlát.

Az ellenzék szerint az adóemelés után Romániában drágább lesz a benzin, mint Ausztriában, a gázolaj ára pedig a németországit is meghaladja. Andreea Paul demokrata-liberális alelnök szerint az áraknak egyenesen mérséklődniük kellene, hiszen a kőolaj világpiaci ára is csökken.

A liberálisok bejelentették, hogy nem szavazzák meg a parlamentben az adóemelésről szóló sürgősségi kormányrendeletet. A RMDSZ támogatja az intézkedést, ha az infrastruktúra fejlesztését eredményezi.

Ugyancsak a jövedéki adó 7 eurócenttel történő emelése miatt mától 50 banival drágább a cigaretta, illetve 2 százalékkal emelkedik a földgáz lakossági ára. Ugyanakkor olcsóbbak a telefonhívások, a kapcsolási díjak csökkenése következtében.

A román kormánypártok sosem fogják elfogadni az etnikai autonómiát - jelentette ki a miniszterelnök egy tegnap esti televíziós interjúban. Victor Ponta arra reagált, hogy a koalícióban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöke, Borbély László pénteken bejelentette: a szövetség benyújtani készül a parlamentben a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó törvénytervezetet.

A kormányfő a koalíció több román pártja nevében is arról biztosította az Antena 3 hírtelevízió nézőit hétfőn este, hogy az RMDSZ-szel kötött kormányzati megállapodás nem jelenti azt, hogy elfogadnák az etnikai autonómiát. Ugyanakkor pontosította: autonómia alatt egy adott térség gazdasági, társadalmi, kulturális fejlesztését érti. Hozzátette, tudatában van annak, hogy a magyar politikusok etnikai alapú önrendelkezést szorgalmaznak, de erről ő tárgyalni sem hajlandó, mivel Európában másutt sem működőképes. Azt is fontosnak tartotta hozzáfűzni, hogy Hargita és Kovászna megye több pénzt kap az államkasszából, mint amennyit befizet, és ezt a politikai vezetők is tudják.

Visszaadta a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemtől (MOGYE) kapott díszdoktori címét a MOGYE egykori diákja. Péterffy Árpád, a Debreceni Egyetem nyugalmazott szívsebész professzora így tiltakozott a magyar tagozat hátrányos megkülönböztetése ellen.

Péterffy kedden a sajtó jelenlétében adta le az egyetem titkárságán a díszdoktori elismerés kellékeit. Az egyetem rektorának, Leonard Azamfireinek címzett nyílt levelében a lehető legrosszabbnak találta a marosvásárhelyi egyetem gyakorlatát, hogy a magyar tagozatra beiratkozott diákok számára magyar nyelven tartják az elméleti órákat, és románul a gyakorlatot.

Péterffy Árpád saját életpályáját hozta fel bizonyítékul arra, hogy a kizárólag magyar nyelven végzett tanulmányokkal idegen nyelvi környezetben is helyt lehet állni. Fiatal orvosként Bukarestben, később pedig Svédországban különösebb nehézség nélkül látta el orvosi teendőit. Mindig fontosnak tartotta, hogy a beteggel annak anyanyelvén beszéljen.

A parlament ünnepi ülésen emlékezett meg Románia NATO-csatlakozásáról a tizedik évfordulón. Az összejövetelre meghívták a hivatalban lévő és a korábbi államelnököket is.

NATO-tagságának tíz éve alatt Románia mintegy 40 ezer katonával járult hozzá az észak-atlanti szervezet békefenntartó misszióihoz a Nyugat-Balkánon, Afganisztánban, Irakban és Észak-Afrikában. 140 román katona megsebesült, 26 pedig életét vesztette. Claudiu Constantin Vulpoiu alhadnagy mindössze három napja esett el Afganisztánban. A tálibok öngyilkos merényletében öt másik román katona megsebesült.

Januárban és februárban 4,6 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma Romániában a tavalyi év azonos időszakához képest – közölte az országos statisztikai intézet. Csaknem 1 millió 800 ezer vendégéjszakát jegyeztek fel az első két hónapban, ezek 21 százalékát adták a külföldiek. A külföldi turisták 80 százaléka Európából jött. Mind a belföldi, mind a külföldi turisták átlagban két vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken.

Az illegális félkatonai csoportok azonnali lefegyverzéséről határozott az ukrán parlament, miután az éjjel Kijevben újabb incidenst okozott a radikális nacionalista Jobboldali Szektor egyik tagja, lövöldözésbe keveredve a Majdan Önvédelmének tagjaival.

A Viktor Janukovics elnök bukását eredményező kijevi tüntetésekben jelentős szerepet játszó radikális szervezetek lefegyverzését 256 szavazattal fogadta el a 450 fős törvényhozás. Az előterjesztést azzal indokolták, hogy elszaporodtak az illegálisan tartott fegyverekkel elkövetett visszaélések, amelyek már emberéleteket is követeltek.

Olekszandr Turcsinov házelnök, ideiglenes államfő a plenáris ülésen felszólalva hangsúlyozta, hogy csakis a fegyveres erőknek, a biztonsági szolgálatnak és egyéb törvényes fegyveres alakulatoknak van joguk a fegyvertartásra.

Szerdától radikálisan csökkenteni kényszerül kapacitását a Lufthansa, mivel a szakszervezeteik háromnapos sztrájkot hirdettek. Csaknem félmillió utast érint a legnagyobb német légitársaság intézkedése, amelyet nem tudnak elkerülni, mert a sztrájkfelhívást éppen a pilóták tették közzé. A cég honlapja szerint szerdától péntekig közel 3800 járatot törölnek, ezért az érintett utasoknak azt javasolják, hogy vegyék fel a kapcsolatot a légitársasággal, mielőtt kimennek a repülőtérre. Mivel a sztrájk egyelőre nem jelent teljes körű leállást, a légitársaság átfoglalja az elinduló járatokra az utasok jegyét, ahol ez lehetséges. A Lufthansa történetében ez a legnagyobb fennakadás sztrájk miatt.

A francia sajtó üdvözölte, hogy a helyhatósági választásokon elszenvedett baloldali vereség után Francois Hollande szocialista államfő a gyors kormányváltás mellett döntött. Az új miniszterelnök, Manuel Valls eddigi belügyminiszter személye körül azonban megoszlanak a vélemények.

A baloldali Libération szerint az elnöki stratégiában Valls azt a koherenciát és professzionalizmust testesíti meg, amely eddig hiányzott. A választásnak azonban van egy "komoly hátulütője" is: a kormánytöbbséget még jobban megoszthatja, és a Szocialista Párt baloldali szárnyát még inkább maga ellen haragíthatja.

A Le Parisien szerint az ország már ismeri Valls temperamentumát, energikusságát, a dogmákkal szembeni szabad szóhasználatát. A kérdés azonban, hogy "mindez elégséges lesz-e arra, hogy megnyugtassa a franciákat és a kormánytöbbséget, valamint hogy az ország meginduljon a felemelkedés útján".

A Le Monde szerint Valls mellett szól, hogy belügyminiszterként sikerült tekintélyt kivívnia, s fenntartás nélkül támogatja az úgynevezett felelősségi paktumot a vállalatok adóterheinek csökkentésére, amellyel Hollande enyhíteni szeretné a munkanélküliséget.

Oroszország és Magyarország aláírta a paksi atomerőmű bővítésére szánt mintegy 10 milliárd euró értékű állami hitelnyújtásról szóló kormányközi megállapodást - közölte a Vedomosztyi című orosz napilap ma számában, Szergej Sztorcsak orosz pénzügyminiszter-helyettes tájékoztatására hivatkozva.

A Vedomosztyi és az Interfaxközlése szerint a magyar fél 21 év alatt fizeti vissza az orosz állami hitel ténylegesen felhasznált összegét. Az első hiteltörlesztést az atomerőmű két új energiablokkjának működésbe lépése után, a közelebbi március 15-én kell eszközölni.

A magyar fél az idei évtől évi 3,95 százalékos kamatot fizet az orosz állami hitelért az atomerőművi blokkok működésbe lépéséig. Azután a kölcsön kamata emelkedik, az utolsó 7 évben eléri a 4,95 százalékot.

Az új szlovák államfő bejelentette, hogy teljes egészében lemond a havi nettó 5268 eurós járandóságáról, és jótékony célokra, elsősorban a szegény családok súlyosan beteg gyermekeinek a megsegítésére fordítja. A szombaton megválasztott Andrej Kiska (képünkön) nem költözik be a pozsonyi Vároldalon levő elnöki rezidenciába sem, inkább saját lakást bérel a fővárosban vagy a környékén, és a poprádi családi házát is megtartja.

Akár halálra is ítélhetik a volt pakisztáni elnököt. Pervez Musarrafot hazaárulással vádolta meg egy pakisztáni bíróság, amiért 2007-ben felfüggesztette az alkotmányt és szükségállapotot vezetett be. AZ egykori elnök ártatlannak vallja magát, és azt állítja, hogy politikai hadjáratot indítottak ellene. Musarraf 2001 és 2008 között irányította Pakisztánt. A hetvenéves exelnök tavaly tért vissza az országba, miután 2008-ban önkéntes emigrációba vonult.

Az északi országrészben folytatódik a többnyire borult, csapadékos idő. Holnapra dél-nyugat felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet, de Erdély egyes részein, Máramarosban és Moldova északi részén még előfordulhat helyenként kisebb eső. A Partiumban elszórtan köd képződhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 5 fok között lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet északon 13-17, délen 16-21 fok körül alakul.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:53:02' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:53:02' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:53:02' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:53:02' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:53:02' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:53:02' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, április 1.