Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, április 5.

Email Imprimare PDF

Bukarest értetlenül fogadta az ukrajnai válsággal kapcsolatos, a román félnek címzett orosz bírálatokat és megalapozatlannak tartja, hogy Oroszország kétoldalú szintre próbálja áthelyezni azt a súlyos válságot, amelybe az európai közösséghez fűződő kapcsolata került - közölte tegnap Brandusa Predescu külügyi szóvivő. Bukarest arra reagált, hogy az orosz külügyminisztérium csalódását fejezte ki Traian Basescu államfő Ukrajnával és a Krímmel kapcsolatos "sorozatos oroszellenes kijelentései" miatt. A bukaresti külügyi közlemény megerősítette: Románia teljesen azonosul NATO-szövetségeseivel és európai uniós partnereivel, amikor kiáll Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi épsége mellett, és a nemzetközi jog figyelmen kívül hagyásának tekinti Ukrajna nemzetközileg elismert határainak egyoldalú módosítását. 

A romániai kiskorúak és fogyatékosok jogainak hatékonyabb védelmét sürgette Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa, aki Bukarestbe látogatott. A lett ET-ombudsman aggodalmának adott hangot, hogy számos panasz érkezik Romániából a fogyatékos személyekkel szembeni bánásmóddal kapcsolatban. Mint mondta, a panaszok szerint a számukra fenntartott intézményekben sokszor embertelenül és megalázóan bánnak velük. Az ET emberi jogi biztosa a szüleik külföldi munkavállalása miatt otthon egyedül maradt mintegy 80 ezer román kiskorúra való odafigyelést is sürgette.

Két hétig lehet még jelentkezni a 200 eurós számítógép-vásárlási programra az Oktatásügyi Minisztérium közleménye szerint. A szaktárca idén is 200 eurós támogatást biztosít azoknak a diákoknak és egyetemistáknak, akik családjában az egy főre eső bruttó havi jövedelem nem haladja meg a 150 lejt. A minisztérium közleménye szerint nem pályázhatnak azok, akik a 2008 óta folyó program keretében egyszer már részesültek támogatásban, illetve betöltötték 26. életévüket. A kéréseket az oktatási intézményekben kell benyújtani április 21-ig, az elbírálás pedig május 9-én zárul. A sikeres pályázók évsorát június 3-án 18 óráig függesztik ki az oktatási intézményekben, ezután lehet óvást benyújtani. A számítógépeket június 24 és augusztus 31 között lehet megvásárolni – közölte az Oktatásügyi Minisztérium. Tavaly több mint 27 ezer diák részesült támogatásban, ebből 58 egyetemista volt.

Nem vonul vissza a politikai életből Victor Ponta miniszterelnök, amint azt egy közösségi portálon megjelent bejegyzéséből következtette hibásan a sajtó – jelentette ki Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes Brassóban. Értelmezése szerint Victor Ponta a politikai csatározásokból vonul vissza, lehet, a Cotroceni Palotába. Victor Ponta tegnap a Facebook-on azt írta, hogy az utolsó novemberi csata megvívása után több időt kíván tölteni a családjával, amelynek kevés figyelmet szentelt az elmúlt 13 évben.

A brazíliaihoz hasonlít a romániai mezőgazdaság, hiszen mindkét országban nagy, exportorientált mezőgazdasági farmok vannak a csupán megélhetést biztosító gazdaságok mellett – jelentette ki Dacian Ciolos. A mezőgazdasági és vidékfejlesztési európai biztos erről a fővárosi Agronómiai és Állatorvosi Tudományegyetemen beszélt, ahol átadták a díszdoktori címet az ENSZ Világélelmezési Programja igazgatójának, Jose Graziano da Silvának. Brazília úgy tudta fejleszteni gazdaságát, hogy közben főszereplőjévé vált a mezőgazdasági élelmiszertermékek világpiacán és ugyanakkor gondoskodott a csupán megélhetésüket biztosító gazdaságokról – mondta Dacian Ciolos, aki szerint az élelmiszer-biztonság elérhető célkitűzés.

Elkerülő út épül 3,5-4 milliárd forintból Nagylaknál, amely az M43-as autópályát a régi határátkelőhellyel összekapcsolva tehermentesíti a Csongrád megyei községet – jelentette be Lázár János pénteken a helyszínen. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár Gyarmati András (független)polgármesterrel tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az M43-as autópálya 60 milliárd forintos költséggel 2015 elejére készül el Makó és az országhatár között. A román kormány tervei szerint a sztráda folytatása 2016-ra épül meg a határ túloldalán, kérdéses azonban, hogy ekkora a szomszédos ország a schengeni övezet tagja lesz-e – tette hozzá.

Kigyulladt az éjszaka egy magyar zászló alatt közlekedő uszályhajó a Duna-Fekete-Tenger csatornán. A tűzoltóknak 4-5 óra után sikerült eloltaniuk a tüzet, a fedélzeten lévő hét tengerész egyike sem sérült meg. A lángok nem értek el az üzemanyagtartályig. A legvalószínűbb, hogy egy rövidzárlat miatt keletkezett tűz a vasércet szállító magyar zászló alatt hajózó uszályon.

Az ukrán rendőrség parancsot kapott a biztonsági szolgálat volt főnökének, Olekszandr Jakimenkónak a letartóztatására, írja az MTI. Az UNIAN hírügynökség szerint ezt Valentin Nalivajcsenko, az SZBU jelenlegi vezetője közölte az este egy kijevi tévével. Nalivajcsenko szerint elődjének arra kell magyarázatot adnia, hogy kinek az engedélyével létesített Ukrajnában parancsnoki helyeket az orosz biztonsági szolgálat tábornokai számára, akik Jakimenkóval együtt terveztek terrorellenes akciókat békés polgárok ellen.

Megkezdődött az elnökválasztás Afganisztánban, amelynek során megválasztják Hamid Karzai államfő utódját, illetve a helyi önkormányzatok képviselőit. Az államelnöki posztért nyolcan versengenek. Az elnökválasztáson a győzelemhez a szavazatok több mint ötven százalékát kell megszerezni. Ha ez egyik jelöltnek sem sikerül, az első két helyen végző mérkőzik meg a következő fordulóban.

Sport
Adásunk idején, fél négytől a HSC Csíkszereda felnőtt csapata és Bukaresti Triumf közötti mérkőzéssel megkezdődik Csíkszeredában a női hokibajnokság, amelyben három csapat két körmérkőzéses tornán méri össze erejét. A harmadik résztvevő a HSC II csapata, amelyben az 1997 és 2001 közötti született lányok játszanak. A női hokibajnokság első fordulójára ezen a hétvégén, a másodikra jövő hét végén kerül sor. Mindkettőt Csíkszeredában rendezik. A további program: vasárnap 9 órától HSC Csíkszereda II. – Bukaresti Triumf és hétfőn 18 órától: HSC Csíkszereda I. – HSC Csíkszereda II.

Harmadik helyezést ért el a Gyergyószentmiklósi Progym a férfi jégkorong nemzeti Bajnokságban, miután az este 4-0-ra verte a Steaua Rangerst és ezzel 3-1-es eredményt ért el összesítettben. A 40 bajnoki címmel rendelkező Steaua történetében első alkalommal nem végez dobogós helyen a bajnokságban. Az első helyért vívott küzdelem tovább húzódik, ugyanis a Brassói Coronának az este sikerült 3-2-re győznie Csíkszeredában a HSC ellen és ezzel összesítettben 2-2-re egyenlíteni. Bajnok a hét meccsből legtöbbet megnyerő csapat lesz. A következő mérkőzést április 7-én játsszák Brassóban.

A labdarúgó első ligában a 26. forduló kezdődött meg tegnap. A Concordia Chiajna saját pályán verte 2-0-ra a Karácsonykői Csalhót, a Konstancai Viitorul pedig Vasluiban nyert 1-0-ra. Ma a Botosani a Brassói Coronát fogadja otthonában fél négytől, a Steaua pedig Temesváron játszik a Poli ellen este fél tíztől. Holnap játsszák a Brassó-Giurgiu és a CFR-Petrolul mérkőzéseket. A forduló utolsó három meccse hétfőn lesz.

Időjárásjelentés
Kilenc dél-keleti megyére és a fővárosra adtak ki szélriadót a meteorológusok. Az este hat óráig érvényes figyelmeztetés szerint a szél sebessége eléri a 65, sőt a 70 km/h-t is. Holnap délig az egész országban esni fog az eső a Keleti és Déli Kárpátokban havaseső, havazás is előfordulhat. A hőmérséklet 1 és 21 fok között van, a legmelegebb a nyugati országrészben. Holnap tovább tart a borús, esős idő. A hőmérséklet hajnalban -2 és +8, holnap napközben 6 és 16 fok között lesz, a Kárpátokon kívül eső megyékben csak 11-12 fokig melegszik az idő. Bukarestben most borult az égbolt, erős szál van és 11 fokot mutat a hőmérő.

 
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-11 14:37:05' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-11 14:37:05' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-11 14:37:05' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-11 14:37:05' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Cele mai recente

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-11 14:37:05' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-11 14:37:05' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5

Cele mai accesate

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE ( a.state = 1 AND s.id > 0 ) AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-11 14:37:05' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-11 14:37:05' ) AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.hits DESC LIMIT 0, 5
Emisiuni Hírek Cultura Hírösszefoglaló, április 5.