Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, május 9.

E-mail Nyomtatás PDF

Az állam nevében bocsánatot kért Traian Basescu államfő azokért a vádakért, amelyeket a Román Kulturális Intézet volt vezetősége kapott Victor Ponta miniszterelnöktől. Hozzátette: támogatja azokat, akik beperelik a kormányfőt hazug vádaskodásai miatt. Az elnök megköszönte Horia Roman Papapievici-nek, Tania Radu-nak, Dan Croitoru-nak és Mircea Mihăieş-nek az intézmény élén kifejtett minőség munkáját.

Időközben Mircea Mihaies író bejelentette, bepereli Victor Ponta miniszterelnököt, aki "öreg fasisztának" és "neonácinak" nevezte a Román Kulturális Intézet volt alelnökét.

Mint ismeretes, a kormányfő ellenzi, hogy Traian Basescu államelnök állami kitüntetést adományozzon az Intézet három volt vezetőjének, közöttük Mircea Mihaies-nek. Ezért nem ellenjegyezte Traian Basescunak a kitüntetés adományozásáról szóló elnöki rendeleteit. Újságírói kérdésre válaszolva, Victor Ponta elmondta, azért utasította el a dokumentum aláírását, mert  voltak a Kulturális Intézetben olyan személyek is, akik románellenes, sőt fasiszta véleményeknek adtak hangot, például Mircea Mihaies, aki szélsőjobboldali.

Három további államtitkári tisztséget foglalhatnak el hamarosan az RMDSz által javasolt személyek, így összesen 14 államtitkára, vagy államtitkári rangú tisztségviselője lesz a szövetségnek - nyilatkozta ma Kelemen Hunor szövetségi elnök. Egészségügyi államtitkárnak Vass Leventét javasolták. Nagy Zoltán a környezetvédelmi ügynökség élére kerül. Az RMDSZ a munkaügyi államtitkári tisztség betöltésére még nem tett javaslatot. Kelemen Hunor szerint Bihar és Szilágy megyében egy hét alatt sor kerül az alprefektusok kinevezésére, Hargita megyében legtöbb 2 hét múlva rendeződik a kérdés. Brassai Zsombor, az RMDSz megyei elnöke a Transindex-nek úgy nyilatkozott, a Maros megyei prefektus nevesítésének kérdése az europarlamenti választások után kerül ismét terítékre.

Csökkentette Adrian Nastase büntetését a bukaresti bíróság, eszerint a volt miniszterelnök összesen 4 évet tölt börtönben.

A bíróság ezzel elutasította a Korrupcióellenes Ügyészségnek a büntetés további egy évvel való növelésére vonatkozó kérését. Adrian Nastase kérte a Minőség trófeája valamint a Zambaccian dossziéban hozott büntetések összeolvasztását, a bíróság ma ebben az ügyben döntött. Az ítélet megfellebbezhető. A mai döntés nyomán a volt kormányfőnek még 2 év 11 hónapot kell börtönben töltenie.

Az Európa Nap alkalmából, ma, május 9-én  az Európai Bizottság bukaresti képviselete, valamint az EU tagállamok nagykövetségei és kulturális intézetei együtt ünnepelnek a METRO EUROPE projekttel. A projektben 21 bukaresti metrómegálló egy-egy Európai Uniós tagállam nevét veszi fel.

Magyarország a PĂCII metrómegállóban lesz jelen, és az arra járók magyar zenei videoklipeket nézhetnek, miközben megkóstolják a hagyományos magyar vendégfogadó pogácsát. Levetítjük a Vad Magyarország című tudományos-ismeretterjesztő filmet, román felirattal, melyet több mint tíz nemzetközi filmfesztiválon díjaztak.

A romániai fiatalok jobban szeretnek vállalkozni az európaiaknál, de nagy arányban érzik úgy, hogy csak külföldön tudnának boldogulni. A válság miatt a romániai fiatalok 67 százaléka érzi magát kizárva a társadalmi és a gazdasági életből.Az Eurobarometer felmérést végzett az európai fiatalok jövőképéről, a válság rájuk gyakorolt hatásáról, vállalkozásindítási kedvről, a közösségi hálók szerepéről, közéletben való részvételük módjairól, az EU energiafüggőségének a problematikájáról, valamint a nemek közötti egyenlőségről. A romániai válaszolók néhol lényegesen eltérnek az európai átlagtól, így például a vállalkozási kedv és a külföldi munkavállalási vagy tanulási kényszer lényegesen nagyobb a romániai fiatalok esetében.

Kialakult a 26-os döntő mezőnye a koppenhágai 59. Eurovíziós Dalfesztiválon, miután a csütörtöki második elődöntőből újabb tíz előadó jutott a szombati fináléba, közöttük a Romániát képviselő Paula Seling és Ovidiu Cernauteanu is, akik négy évvel ezelőtt már indultak az Eurovízión és akkor a harmadik helyen végeztek. A Magyarországot képviselő Kállay-Saunders András már kedden bekerült a szombati fináléba. Hat ország előadója automatikusan a döntőben van, Nagy-Britannia, Spanyolország, Németország, Franciaország, Olaszország és a tavalyi nyertes Dánia várja a két elődöntőből bejutó tíz-tíz produkciót május 10-én, szombaton este az Eurovíziós Szigetté átalakult, egykori koppenhágai hajógyári hangárban.

Holnap délután három órakor nyitják meg a bukaresti Balassi Intézetben azt a nemzetközi orvos-művész kiállítást, amelyet az Asklepios-Med több alkalommal szervezett különböző kulturális fővárosokban.

„Az egészségügyben dolgozókról a gyógyítás jut általában az emberek eszébe. A szakdolgozók között azonban meglepően sokan vannak, akik kevés szabadidejükben képző- vagy előadóművészeti tevékenységet is folytatnak. Az Asklepios-Med e rejtett kincsének széles körű bemutatását segíti. – vallja dr. Palotás András, az esemény szervezője. A tárlatra 45 képzőművész orvos jelentkezett Ausztriából, Lengyelországból, Portugáliából, Angliából, Fehéroroszországból, de más kontinensekről is, mint például Egyiptomból, Tunéziából, Uruguayból, és természetesen Romániából és Magyarországról.

Külföld

Idén nem tartanak győzelem napi katonai parádét Kijevben. A szokásos május 9-i, győzelem napi parádé azért marad el az, mert az ukrán főváros vezetése szerint nem kizárt, hogy kelet-ukrajnai szakadárok provokatív akciókat követnek el. A kijevi főpolgármesteri hivatalban közölték, hogy a fasizmus fölött aratott második világháborús győzelemről való megemlékezéseket koszorúzásokra, veteránoknak tartott rendezvényekre, illetve egy ünnepi koncertre szűkítették le.

Volodimir Bondarenko, a kijevi adminisztráció vezetője közölte: információik szerint olyan provokációkra készültek oroszpárti szakadárok, amelyekben veteránokat bántalmaznának orosz televíziók kamerái előtt, hogy aztán "az egész világot telekiabálják" a történtekkel.

Az orosz gazdaság valószínűleg recesszióba süllyed az ukrajnai válság következményei miatt idén, de ennek várhatóan nem lesznek komoly átgyűrűző hatásai az Európai Unió gazdaságaira - jósolta ma ismertetett előrejelzésében a Moody's Investors Service. A világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportjának Londonban bemutatott forgatókönyve szerint az orosz hazai össztermék  az idén 1 százalékkal csökken, de ennek sem az EU-gazdaságokra, sem az egyes uniós tagállamok szuverén adósprofiljára nem lesz hatása.

A Moody's elemzői szerint még egyes szélsőséges - a kereskedelmi forgalom súlyos fennakadásával és a földgázárak meredek emelkedésével - járó forgatókönyvek megvalósulása is csak 1 százalékpontnál kisebb mértékben csökkentené az EU-gazdaságok jövő évi átlagos növekedési ütemét.

Bombariadó miatt lezárták az Eötvös Loránd Tudományegyetem épületét, ezért a Pázmány-napi ünnepségét a tervekkel ellentétben csak délután tartják meg. A magyarországi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ma délelőtt közölte, hogy bombafenyegetés miatt körülbelül hetven embernek kellett elhagynia az ELTE épületét az V. kerületi Egyetem téren. Az épületet tűzszerészek vizsgálják át.

Az ELTE szenátusa az egyetem Pázmány Péter általi, 1635-ös alapítására emlékezve ünnepi közgyűlést tart, az idei év Pázmány-előadását Lovász László, az ELTE Matematikai Intézetének professzora, a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke tartja.

Választási hírek

Az európaiak 62 százalékát nem érdeklik a közelgő európai parlamenti választások - derül ki az Ipsos-MORI nagy-britanniai közvélemény-kutató intézet által áprilisban,12 EU-s országban végzett felmérés eredményeiből.

A megkérdezettek  csupán 35 százaléka volt biztos abban, hogy  a május 22. és 25. között lebonyolítandó választásokon részt vesz. A legutóbbi, 2009-es EP-választáson 43 százalékos volt a részvételi arány.

A kiválasztott 12 ország közül Belgiumban mutatkozott a legnagyobb, 53 százalékos  érdeklődés az EP-választás iránt. Belgiumról azonban tudni kell, hogy ott egyfelől a választói névjegyzékbe felvett polgárok számára pénzbüntetés terhe mellett kötelező a szavazás, másfelől ezúttal a belgák nem csupán EP-képviselőket választanak e hónap utolsó vasárnapján, hanem egyben parlamenti választásokat is tartanak a királyságban.

Franciaországban 44, Hollandiában 41%-os érdeklődés övezi az EP-választást az Ipsos-MORI adatai szerint. A legalacsonyabb érdeklődési rátát Nagy-Britanniában (27%) és Lengyelországban (20%) mérték.

Klaus Johannis szerint az EP válaztási kampány nem fordít elég figyelemet az európai kérdésekre. A Nemzeti Liberális Párt alelnöke, tegnapi, szebeni sajtóértekezletén azt is elmonda, lépten-nyomon más témák kerülnek napirendre, nem azok, amelyekről ebben a kampányban beszélni kellene, sőt, a jelöltek bemutatására sem fordítanak elég időt.

Daniel Buda, a Demokrata Liberális Párt EP képviselőjelöltje nagybányai kampánygyűlésén elmondta, a romániai és az uniós farmerek közötti különbségek, főleg ami a támogatási rendszert illeti, szembeszökőek.

Corina Cretu, a Szociáldemokrata választási unió jelöltje elmondta, az, hogy az utóbbi három évben egyre több uniós támogatási alapot sikerült felhasználni, az kizáró jelleggel a Ponta kormány érdeme.

Két generáció EP-képviselőjelöltjének útja találkozott a nyárádmenti látogatásukkor. Winkler Gyula a térség sikereit értékelte, az Európai Uniós lehetőségek hatékony kihasználásáért dicsérte a nyárádmenti térséget. Antal Lóránt, a fiatalok EP-képviselőjelöltje bizalmáról biztosította a soron következő generációt, és az Európai Unió ifjúság számára nyújtott lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Sógor Csaba EP-képviselő a kolozsvári Donáth negyedi református közösség meghívására lakossági fórumon vett részt, az RMDSZ önkormányzati és parlamenti képviselőinek társaságában. Ezt követően, az evangélikus-lutheránus püspökség vendégeiként, Markó Attila parlamenti képviselővel közösen értekeztek az erdélyi magyarság brüsszeli képviseletének fontosságáról, a Mikó-ügy legfrissebb fejleményeiről és egyéb aktuális közéleti témákról.

Estig országszerte változékony, de meleg marad az idő.Átmeneti zápook-zivatarok kialakulása lehetséges. A hőmérsékleti értékek napközben 16 és 25 fok között alakul. Éjszaka sem lesz számottevő lehűlés, 6 és 14 fok közötti hőmréséklet várható. Holnap országszerte megnövekszik a felhőzet, eső bárhol előfordulhat, marad azonban továbbra is a meleg 17 és 26 fok közötti értékekkel. Bukarestben változékony az égbolt és 19 fokot mérnek.

 
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:53:44' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:53:44' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:53:44' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:53:44' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:53:44' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:53:44' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, május 9.