Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, május 10.

E-mail Nyomtatás PDF

Az idei év első negyedében a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva 13,5 százalékkal nőtt az ipari forgalom, jórészt a feldolgozó iparban jegyzett 14 százalékos és a kitermelő iparban regisztrált 2,6 százalékos növekedésnek köszönhetően – derül ki az Országos Statisztikai Intézet tegnap közzétett adataiból. Az intézet beszámolója szerint minden jelentős ipari ágazatban növekedés volt: úgy az energetikai iparban, mint a hosszú távú használati cikkek iparában, a közbülső javak iparában, a tőkejavak piacában, valamint a használati cikkeket előállító iparban.

   Átadták tegnap a Bosh nemeszsuki gyárát, amelyben olyan az autóiparban használatos elektronikus alkatrészeket, vezérlőegységeket gyártanak, amelyek a közlekedés biztonságát, az üzemanyag-fogyasztás csökkentését szolgálják. A Kolozsvártól 20 km-re található ipari parkban felépített üzemben elektromos bicikli alkatrészeket is gyártanak és az üzem mellett egy kutatási-fejlesztési egység is működésbe lép. A 38 ezer négyzetméteres gyárcsarnokban több mint 700 embert foglalkoztatnak majd. A Bosh nemeszsuki gyáregysége 77 millió eurós befektetéssel jött létre.  A kormány 25 millió euróval támogatta a beruházást. A Bosch csoport húsz éve telepedett meg Romániában. A bukaresti, temesvári, balázsfalvi és a Kolozsvár melletti egységeiben jelenleg 1700 alkalmazottat foglalkoztat.

Június elsején hirdetik meg a betöltetlen helyeket a kórházakban – jelentette be Nicolae Banicioiu egészségügyi miniszter Besztercén, egy felújított újszülött-kórház átadásán. A tárcavezető a megnyitón tartott beszédében azt is megígérte, hogy ősszel elfogadnak egy, az orvosok fizetésének növekedésére vonatkozó törvényt.

 Ősszel kezdik újra az észak-erdélyi autópálya építését – jelentette be Victor Ponta miniszterelnök, majd hozzátette: a literenkénti 7 eurócentes adóból befolyó pénzekből fogják finanszírozni a munkálatokat, ugyanis az Európai Bizottság döntése nyomán nem lehet európai forrásokat lehívni erre az autópályára. A kormány áprilisban közzétett autópálya-stratégiája szerint a Marosvásárhely-Aranyosgyéres autópálya-szakasz már jövő év végéig megépülne. A Torda-Szászsebes autópálya munkálatait ma indítják el hivatalosan. Ez az út köti majd össze az észak-erdélyi és a dél-erdélyi autópályákat.

Szeptembertől heti egy órában, választható tantárgyként vezetik be a hazai iskolákba a sakkot. A következő hónapokban az ismeretek átadására készítik fel a tanárokat – tájékoztat a Tanügyminisztérium. Az I-IV osztályos diákoknak két év áll a rendelkezésükre, hogy elsajátítsák a sport alapjait.

Adásunkkal egy időben nyitják meg a bukaresti Balassi Intézetben azt a nemzetközi orvos-művész kiállítást, amelyet az Asklepios-Med több alkalommal szervezett különböző kulturális fővárosokban. A tárlatra 45 képzőművész orvos jelentkezett Ausztriából, Lengyelországból, Portugáliából, Angliából, Fehéroroszországból, de más kontinensekről is, mint például Egyiptomból, Tunéziából, Uruguayból, és természetesen Romániából és Magyarországról – tudtuk meg dr. Palotás András, az esemény szervezőjétől.

Tegnap avatták fel Temesváron Ormós Zsigmondnak, Temes megye és Temesvár 19. századi főispánjának a köztéri mellszobrát. Szakáts Béla temesvári szobrászművész alkotása a Központi parkban, a Személyiségek sétányán kapott helyet, ahol többek között másik öt magyar személyiség szobra is található. Pataky Lehel Zsolt összeállítása:

                                         

Külföld

Putyin történelmi igazságtételnek nevezte a Krím "visszatérését". 2014 úgy vonul majd be a Krím félsziget és Oroszország történelmébe, mint amikor az ott élők meghatározták, hogy Oroszországgal együtt képzelik el jövőjüket, egyszersmind megerősítették elkötelezettségüket a történelmi igazság iránt - jelentette ki az orosz államfő. Putyin először látogatott el a Krímbe március 21. óta, amikor a területet új jogalanyként az Oroszországi Föderációhoz csatolták, alig néhány héttel azután, hogy az Ukrajnához tartozó félszigetet oroszbarát fegyveresek és orosz katonák vonták ellenőrzésük alá. A látogatást bírálta a washingtoni Fehér Ház, rámutatva, hogy az növeli a feszültséget. Az ukrán külügyminisztérium tegnap tiltakozott amiatt, hogy Moszkva nem egyeztette Kijevvel az orosz elnök szevasztopoli útját. Kijev megítélése szerint Putyin látogatásával az orosz fél nyíltan értésre adta, hogy semmibe veszi az ukrán törvényeket, a nemzetközi normákat és súlyosan megsérti Ukrajna szuverenitását.

Tarr Béla Kossuth-díjas magyar filmrendező lesz az Ázsiai Filmakadémia elnevezésű oktatási program idei vezetője. A következő ázsiai filmes nemzedék felkészítésével foglalkozó workshopot minden év őszén rendezik meg a dél-koreai Puszani Nemzetközi Filmfesztiválhoz igazítva. Az egyebek mellett a Kárhozat és A torinói ló című filmek alkotója a dékán szerepét fogja betölteni a szeptember 25-étől október 12-éig tartó programban. Az 58 éves filmrendezőtől nem állnak távol az oktatási kezdeményezések: a közelmúltban indított filmes posztgraduális képzést a dél-horvátországi spliti egyetemen. Tarr számára Puszan sem ismeretlen, 2012-ben ő volt ugyanis a filmfesztivál két versenyszekciójának egyikében a nemzetközi zsűri elnöke. A program résztvevői a filmkészítés gyakorlati és elméleti oldalába is belekóstolhatnak rövidfilm-készítés, műhelygyakorlatok, mesterkurzusok és speciális előadások keretében - adta hírül a The Hollywood Reporter című filmes szakportál.

Választási hírek

Ma kezdődik az időközi parlamenti és helyhatósági választások kampánya. Az Európai Parlamenti választásokkal egy időben, azaz május 25-én meghirdetett időközi választásokon 5 képviselői, 3 szenátori, egy megyei tanácselnöki és 17 polgármesteri mandátumért szállnak versenybe a pártok jelöltjei. Az európai parlamenti és az időközi parlamenti és helyhatósági választások kampánya május 24-én reggel 7 órakor zárul le.

Az Európai Parlament számára nem kérdés, hogy a május végi európai választásokon legtöbb szavazatot elérő pártcsalád hivatalos jelöltjét kell megválasztani az Európai Bizottság következő elnökének – jelentette ki Klaus Welle, az Európai Parlament főtitkára, aki ugyanakkor elismerte, hogy erre egyáltalán nincs garancia, utalva arra, hogy az állam- és kormányfők esetleg másképpen értelmezik majd a Lisszaboni Szerződést. Az Európai Parlament főtitkára megerősítette, hogy a képviselőtestület a végsőkig kitart amellett, hogy az európai választásokon a legtöbb szavazatot összegyűjtő pártcsalád jelöltjének elnyernie az Európai Bizottság elnöki posztját. Klaus Welle emlékeztetett rá, hogy az Európai Parlamentet hosszú időn keresztül nem vették komolyan. Egyfajta rakétának tekintették, ami nem képes felszállni. „Ma ott tartunk, hogy a rakéta felrepült és száll. Most azt kérdezik, hogy vajon a rakéta képes lesz-e eljutni a Marsra?” – közölte.

A VoteWatch Europe összesítése szerint a 28 tagország közül a 4. legtöbb módosító javaslatot nyújtották be romániai EP-képviselők, a jelentéskészítés tekintetében az ország a hetedik. A szavazáson való részvétel szempontjából az ország az uniós átlagnál rosszabbul teljesített. A felmérés megállapítja, a régebben csatlakozott országok képviselői aktívabbak, mint az új tagoké, a legaktívabbak a portugál, német, finn és svéd EP-képviselők. Az összesítésből az is kiderül, a romániai EP-képviselők közül a PDL-s Marian Jean Marinescu a legbefolyásosabb, a második a PNL-s Adina Valean, harmadik Adriana ŢICĂU PSD-s politikus. Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselő a hatodik ezen a listán.

El kell távolítani az USL feliratú választási plakátokat - döntött a Temes megyei bíróság. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Temes megyei szervezete amiatt tett panaszt, hogy a megyében a szociáldemokraták köré tömörülő baloldali koalíció (PSD-UNPR-PC) olyan reklámanyagokkal kampányol, amelyeken a Szociáldemokrata Unió (USL) szimbólumait használják, és amelyeken az „USL él” felirat jelenik meg. A PNL szerint az USL elnevezés használatával a Szociáldemokrata Párt (PSD) sérti a törvény adta jogaikat egy demokratikus megmérettetéshez, és lehetetlenné teszi a PNL saját kampányát. A liberálisok elnöke hangsúlyozta, kizárt, hogy újraalakulna a korábbi kormányszövetség.

“Az Európai Unió a következő hét évben több mint 80 milliárd eurót fektet az emberekbe” – hangsúlyozta Sógor Csaba Temes megyében, ahol tegnapi látogatása során egyházi vezetőkkel találkozott és felkereste a csáki Caritas Idősek Otthonát is. Az RMDSZ EP-képviselőjelöltje a találkozó során elmondta: a 2014–2020-as időszakra vonatkozóan az Európai Szociális Alap legalább 20%-át a társadalmi befogadás céljára irányozzák elő, ami azt jelenti, hogy a nehézségekkel küzdő emberek és a hátrányos helyzetű csoportok nagyobb támogatásban részesülnek. Sógor Csaba hangsúlyozta: ,,A romániai magyarság számára különösen fontosak az Európai Szociális Alap által biztosított uniós támogatások, ugyanis ebben az országban még túlságosan nagyok a társadalmi egyenlőtlenségek”.

Időjárás

Nyugaton többnyire derült, napos, keleten viszont megnövekedett a gomolyfelhőzet, záporok, zivatarok alakulnak ki. A hőmérséklet nem haladja meg a 26 fokot. Holnaptól enyhe felmelegedésre számíthatunk. DK kivételével az egész ország területén változékony lesz az idő. A hőmérséklet hajnalban 5 és 14, holnap napközben 18 és 28 fok között alakul. Bukarestben most változékony az égbolt és  19 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 07:48:10' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 07:48:10' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 07:48:10' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 07:48:10' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 07:48:10' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 07:48:10' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, május 10.