Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, május 13.

E-mail Nyomtatás PDF

A jövőben fogyatéknak számít a súlyos agyvérzés, így az ebben szenvedő betegek mellé fizetett gondozót lehet alkalmazni állami költségen. Az erről szóló közös rendeletet ma teszi közzé Nicolae Bănicioiu egészségügyi és Rovana Plumb munkaügyi miniszter. A rendelkezés azokra a páciensekre vonatkozik, akiknek a stroke olyan, maradandó károsodást okozott, amelynek hatásai sem műtéttel, sem pedig más jellegű kezeléssel nem háríthatók el.

Bizalmatlansági indítványt terjesztettek be az ellenzéki pártok. A több mint két éve tisztségben lévő szociáldemokrata Victor Ponta először szembesül bizalmatlansági indítvánnyal. Korábban, amíg a Nemzeti Liberális Párt is a kormánykoalíció tagja volt, az ellenzék nem rendelkezett a bizalmi indítvány beterjesztéséhez szükséges 25 százalékos aránnyal a parlamentben.

A Ponta-kabinet kényelmes többséggel rendelkezik a törvényhozásban így nem kell tartania attól, hogy megbuktatják. Az ellenzék vélhetően nem is ezt célozza, hanem a médiafigyelmet. A régóta beharangozott bizalmatlansági indítványt úgy időzítették, hogy megvitatására az európai parlamenti és időközi parlamenti választási kampány célegyenesében, jövő héten kerüljön sor.

A nemzetbiztonsági tanács összehívását kérte a miniszterelnök az államfőtől. Victor Ponta szerint a legutóbbi ukrajnai fejlemények, valamint Dmitrij Rogozin orosz kormányfő-helyettes fenyegető nyilatkozatai határozott reakciót követelnek a román állam részéről.

Tegnap este nagyon kemény reakciót ígért Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes válaszként Victor Ponta román kormányfő kijelentésére, miszerint felmerült, hogy az orosz politikust szállító repülőgépet vadászgépekkel kísérik ki a román légtérből – jelentette a Mediafax az orosz állami hírügynökségre hivatkozva. Az ITAR-TASS szerint Rogozin a következőképpen fogalmazott: „Ezek után nincs mit tárgyalni velük”.

Korábban az orosz miniszterelnök-helyettes azzal fenyegetőzött, hogy legközelebb egy hadászati bombázó fedélzetén látogat Romániába, amiért Bukarest megtagadta a tranzitengedélyt Moszkvába tartó különjáratától. Rogozin végül egy menetrend szerinti járattal tért haza Chisinauból.

A külügyminiszter szerint a Rogozint szállító repülőgép személyzete megvezette a román légi irányítást. Titus Corlatean szerint a különgép pilótája félretájékoztatta a román hatóságokat, mivel elhallgatta, hogy a fedélzeten az Európai Unió tiltólistáján szereplő személy tartózkodik. A külügyminiszter szerint Bukarest csak utólag értesült arról, hogy Dmitrij Rogozin is a gépen ült, amikor az Chișinăuba ért. Ezek után a repülőgépet már nem engedték be a román légtérbe. Ekkor vette kezdetét a diplomáciai szópárbaj Románia és Oroszország között.

Az ellenzéki Demokrata-liberális Párt elítélte Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes fenyegető nyilatkozatait, ugyanakkor a párt felhívta a figyelmet: az ügy kapcsán hiányzott a román intézmények koordinációja, Románia nem képviselt határozott és egységes álláspontot az országot fenyegető orosz politikussal szemben.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat elutasította a Magyar Polgári Párt térfoglalási kérését, amely december elsejére a Mihai Viteazul térre szólt. Az MPP a román nemzeti ünnepre időzítve a helyi románság számára szimbolikus helyszínre tervezett autonómiatüntetést.

Antal Árpád polgármester a Sláger Rádiónak nyilatkozva azt mondta: tudatában van annak, hogy döntése miatt bírálni fogják, viszont meggyőződése, hogy nem jó mások ünneplését megzavarni. Ugyanakkor egyetért azzal, hogy a román közösséget emlékeztetni kell, nem tartották be az 1918. december 1-jén tett ígéreteiket a magyar közösséggel szemben.

Mégsem eladó a törcsvári kastély – közölte a Habsburg család jogi képviselője. Corin Trandafir azokra a román sajtóhírekre reagált, amelyek a brit média alapján a törcsvári kastély eladásáról szóltak. Az ügyvéd szerint a brit Telegraph cikke, amely a híresztelések alapjául szolgált, az internetről összeollózott, többéves információkból áll.

Az ügyvéd azt is elmondta, amennyiben valaha áruba bocsátanák a kastélyt, az állam elővásárlási jogot élvezne. Magánszemélyek vagy magánjogi jogi személyek ugyanis csak így adhatják el a tulajdonukban levő műemléképületet.

Egyoldalúan kinyilvánították függetlenségüket a kelet-ukrajnai szakadárok. A "donyecki népköztársaság" társelnöke, Denisz Pusilin bejelentette, hogy a vasárnapi referendum eredménye alapján mostantól a "donyecki népköztársaság" szuverén állam. Ugyanakkor azt kérte Moszkvától: vegye fontolóra Donyeck megye beolvasztását Oroszországba. A kérés alátámasztásául a szeparatista vezető "a nép akaratára" és a "történelmi igazságra" hivatkozott.

Hasonló módon Luhanszk megye "népi kormányzója", Valerij Bolotov közölte: népe a szabadság és a törvény diadalának útját választotta "a kijevi junta önkénye és véres diktatúrája, a fasizmus és a nacionalizmus” helyett.

Első ízben neveztek ki nőt egy ENSZ-békefenntartó misszió élére, a norvég Kristin Lund vezérőrnagy a világszervezet ciprusi kontingensének vezetését veszi át – jelentette be Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő. Lund, aki korábban Libanonban, az első öbölháborúban, Boszniában és Afganisztánban is szolgált, augusztus közepétől veszi át az ezerfős ciprusi békefenntartó misszió vezetését a kínai Csao Liutól. Az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, „már ideje volt", hogy nőt nevezzenek ki egy ENSZ-békefenntartó misszió élére, illetve fontos, hogy más nők is lássák, lehetséges feljebb jutni és parancsnokká válni az ENSZ katonai hierarchiájában.

Agyonlőtték hétfőn az észak-spanyolországi León városában Isabel Carrascót, León tartomány elnökét, a kormányzó konzervatív Néppárt helyi vezetőjét. A BBC szerint Carrasco éppen egy gyaloghídon ment át, egy pártrendezvényre tartott.

A rendőrség annyit közölt, hogy a helyi rendőrség egy nőt letartóztatott, és folyamatban van a vizsgálat a gyilkosságban való esetleges részvételével kapcsolatban.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök és a Néppárt más vezetői, valamint az ellenzéki szocialisták vezető tisztségviselői törölték esedékes programjaikat, többek között az európai parlamenti választások kampányrendezvényein való részvételüket.

Új iránymutatást fogadott el hétfőn az Európai Unió Tanácsa, amellyel az internetes szólásszabadság biztosítását is beemeli az emberi jogok közé, amelyek érvényesülését az unió globálisan elő szeretné mozdítani.

Az EU-nak meggyőződése, hogy minden emberi jog az interneten is védendő, és ez különösen igaz a szólásszabadságra, a technológiai fejlődés, a kommunikáció új formái ugyanis új lehetőségeket és új kihívásokat is teremtettek.

A tanács közleménye szerint a véleménynyilvánítás szabadsága elengedhetetlen egy sor más emberi jog gyakorlásához, amilyen például a gyülekezési jog, a gondolat, a vallás, a lelkiismeret szabadsága. Ezért az EU határozottan ellenzi az internet vagy az új médiumok bármiféle indokolatlan korlátozását – írja közleményében a tagállamok szakminisztereit tömörítő uniós intézmény.

Terroristákra cserélnék a Nigériában április közepén elrabolt lányokat. A Boko Haram terrorszervezet eljuttatott egy videót az AFP-nek, amelyen a lányok gondosan lefátyolozva jelentek meg. A felvételen látható a terrorszervezet vezetője, Abubakar Shekau is, aki katonai egyenruhában, automata fegyvert lóbálva rikoltozza, hogy a lányokat felszabadították, mégpedig azzal, hogy áttértek a muzulmán hitre.

A továbbiakban azonban kiderül, hogy az iszlám hit éppenséggel állandó rabságot jelent. A terroristavezér a videón azt ajánlja ugyanis a nigériai kormánynak, hogy bebörtönzött társaiért cserébe elengedi a lányokat, de csak azokat, akik még nem tértek át az iszlám hitre, ők maradnak, elvégre a testvéreik lettek.

A múlt héten Shekau még azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket a piacon rabszolgának, vagy férjhez adja őket terrorista társaihoz.

Ahogy az 1950-es években létrejött Szén- és Acélközösség elsődleges szerepét, céljait illetően megváltozott az elmúlt évtizedekben, úgy a jelenlegi Európai Unió is változni fog – vélekedett Kelemen Hunor Csíkszeredában, az Erdélyről Európában című plakátkiállításon.

„Az a célunk, hogy ezeknél a változásoknál mi is ott legyünk, hogy ne mondhassa sem az Európai Bizottság, sem más európai uniós intézmény, hogy a kisebbségi jogok kérdése, az őshonos kisebbségek problémája nem tartozik a kompetenciái közé, nem az Európai Unió hatásköre. Ha foglalkoznak az akácfákkal és az uborka hajlási szögével, akkor 60 millió ember sorsáról is gondoskodniuk kell” - szögezte le a szövetségi elnök hozzátéve, azért fontos az elmúlt 5 év munkájának a folytatása, a következetes munka, hogy legyenek partnerei a magyar ügynek.

A Csíkszeredában kiállított plakátok azokat a kezdeményezéseket, rendezvényeket mutatják be, amelyek révén Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője igyekezett megmutatni Erdélyt Brüsszelben és Strasbourgban az elmúlt hét évben.

"Arra biztatjuk a romániai magyarokat, hogy a május 25-i választáson szavazzanak az RMDSZ jelöltjeire, hogy a Kárpát-medencei magyarságnak erős képviselete lehessen Brüsszelben” – mutatott rá a közelgő európai parlamenti választás fontosságára Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, Budapesten, ahol erdélyi küldöttséget fogadott hivatalában.

Semjén Zsolt Antal Lóránttal, az RMDSZ EP-képviselőjelöltjével, Bíró Barna Botonddal, az RMDSZ Udvarhelyszéki Területi Szervezetének ügyvezetőjével, valamint a magyarországi Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnökhelyettesével, Gaal Gergellyel egyeztetett.

Antal Lóránt, EP-képviselőjelölt Budapestre is elvitte kampánya alappillérjének számító manifesztumát, amellyel a fiatalokhoz kapcsolódó előítéleteket szeretné oszlatni – mutat rá az RMDSZ kampánystábjának közleménye.

Visszatér a viharos időjárás. Az országos meteorológiai szolgálat másodfokú, narancsszínű riasztást adott ki, amely szerint holnap és holnap heves széllökésekkel és villámlással kísért zápor, zivatar, helyenként jégeső alakulhat ki Erdély déli és nyugati részén, a Bánságban és Olténiában. Helyenként a lehulló csapadékmennyiség a 60-70 litert is elérheti négyzetméterenként.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:17:59' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:17:59' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:17:59' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:17:59' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:17:59' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:17:59' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, május 13.