Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, május 14.

E-mail Nyomtatás PDF

Elfogadta az egészségügyi alapcsomagot a kormány. Ez, június elsejétől lép érvénybe, akárcsak az a keretszerződés, amely az egészségügyi szolgáltatásokról rendelkezik az idei és a jövő évre. Az alapcsomagról az orvosok szakmai szervezeteivel is egyeztettek.  A hangsúly a megelőzésre kerül - mondta Nicolae Banicioiu egészségügyi miniszter. Az alapcsomagba háromévente egy kötelező családorvosi vizsgálatot írtak elő a 39 éven aluliaknak, és évente egyet a 40 éven felülieknek. Hét napra növelték azt az időtartamot, amelyre gyógyszer írható fel súlyos bántalmak esetén. Több fogorvosi szolgáltatást írtak elő,illetve várandós nők számára  B és C hepatitisz - tesztek elvégzése is lehetővé válik.

Az oktatási rendszer átszervezését kérik a pedagógusok. A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége azt kérte a kormánytól és a tanügyminisztériumtól, hogy május 20-ig szervezzenek egy találkozót, amelyen meghallgatják az érdekvédelem javaslatait a tanügyi rendszer átszervezésével kapcsolatban. Ellenkező esetben május 20-a után a szakszervezetek utcára vonulnak. A pedagógusok többek közöt azt kérik, töröljék el az iskolák fejkvóta szerinti támogatását, szervezzék át a tanévet, csökkentsék a bürokráciát, és ne politikai alapon nevezzék ki az iskolaigazgatókat. Kérik továbbá, hogy a következő 3 évben növeljék évente 10 százalékkal a tanügyi alkalmazottak béreit, és a tanárok esetében csökkentsék 3 évvel a nyugdíjkorhatárt.

Elévülés miatt megszűnt a Mikó-perben alapfokon elítélt három vádlott egyikének, Marosán Tamásnak a büntetőjogi felelőssége közli a kolozsvári Szabadság napilap A lap állítása szerint a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása  miatt bíróság elé állított és alapfokon elítélt három jogász közül Marosán ellen már nem születhet jogerős ítélet. A per másik két vádlottja, Markó Attila parlamenti képviselő és Silviu Clim, az igazságügyi minisztérium volt jogi tanácsadója azért esik más besorolás alá, mert ők közhivatalnokként voltak tagjai a restitúciós bizottságnak. Marosán Tamás az Erdélyi Református Egyházkerület jogászaként vett részt a testületben. Markó Attila a elmondta: a per május 29-ére kitűzött tárgyalásán nagy valószínűséggel nem lesz már halasztás, és ítélet születhet az ügyben.

A kijevi hatóságoknak tárgyalniuk kell a kelet- és dél-ukrajnai orosz kisebbség képviselőivel, de Románia nem támogatja, hogy az orosz kisebbség képviselőit az esetleg megrendezendő nemzetközi kerekasztal-tárgyalásokra is meghívják - jelentette ki Traian Basescu államfő tegnap, miután Románia álláspontjáról egyeztetett Victor Ponta miniszterelnökkel. Basescu szerint Oroszország célja Ukrajna föderalizálása és az ukrán elnökválasztás megakadályozása. Mint mondta, Kijevnek mindent meg kell tennie - ha lehet, vérontás nélkül -, hogy az egész országban, beleértve Donyeck és Luhanszk megyét is, korrekt módon és teljes biztonságban bonyolítsák le a május 25-i választásokat.

A Legfelső Védelmi Tanács összehívását kezdeményezte Victor Ponta. A kormányfő az ukrajnai válság fejleményeire és egyes orosz tisztségviselők Romániával szembeni provokációira hivatkozott. Romániának hivatalos és egységes álláspontot kell képviselnie, amely csak egy alapos elemzés és döntés eredményeként alakítható ki - indokolta a Legfelső Védelmi Tanács összehívását a miniszterelnök.

Az idén 85 esztendős Kányádi Sándor Kossuth-díjas költőt köszöntötték barátai, pályatársai és tisztelői születésnapja alkalmából kedden a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban. "Két lábon járó eleven példája annak, amikor a szó és a tett, a költészet és az élet egy és oszthatatlan" – mondták róla.

Megkezdődött tegnap a bukaresti Balassi Intézte szervezésében a Magyar Zenie fesztivál tizedik kiadása. A négynapos klasszikus zenei rendezvény keretében minden este 18.00 órától fiatal romániai előadóművészek lépnek fel az intézet székházában, 20–25 perces programmal, kötelezően magyar zeneszerzők művét is előadva. Az idei jubileumi kiadást a 100 évvel korábban született világhírű magyar zongoraművésznő, Fischer Annie emlékének szentelik.

Hodicska Tibor nyugalmazott magyar nagykövet Négyszemközt Ceausescuval című visszamelékezés-kötetét mutatták be tegnap este Kolozsváron. Hodicska Tibor több mint három évtizeden át dolgozott a magyar diplomáciai testületben, javarészt a bukaresti, majd a chisinaui magyar nagykövetségen, a budapesti Külügyminisztérium román referatúráján. Magyar diplomataként  1975-től szinte napjainkig követte a magyar-román viszony alakulását. A könyv címe arra a négyszemközti találkozóra utal, amelyre Nicolae Ceausescu romániai diktátor hívatta magához 1988-ban, néhány nappal a Ceausescu és Grósz Károly miniszterelnök aradi találkozója előtt. Hodicska Tibor úgy véli, a Romániában szolgáló magyar diplomaták a kommunizmus idején is megtettek mindent azért, hogy tájékoztassák Budapestet az erdélyi magyarság helyzetéről. Nem rajtuk múlt, hogy a jelzett helyzet nem váltott ki cselekvést a magyar politika részéről. Szerinte Magyarországnak nem voltak partnerei, akikre a kisebbségvédelmi célok elérésében számíthatott volna.

Sárga jelzésű esőriadót rendeltek el a meteorológusok az ország 26 megyéjére ma éjszaka 11 órától csütörtök este 6 óráig. A szél felerősödik, néhol jégeső is valószínű.

Ugyanakkor holnap délután 4 órától narancssárga jelzésű esőriadó lép érvénybe csütörtök hajnali 2 óráig. Az érintett megyék: Krassó-Szörény, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău és Vrancea. A figyelmeztetés szerint viharos esőre kell számítani, a csapadék mennyisége helyenként meghaladhatja a négyzetméterenkénti 60 - 70 litert.

Árvízriadó lép érvénybe holnap reggel 9 órától több déli és dél-nyugati megyében. Ugyanakkor holnaptól sárga jelzésű árvízriadót rendeltek el a vízügyi szakemberek az ország több megyéjére. A többi között érintett Szeben és Kovászna megye is.

A Román Vízügy és a Sürgősségi Esetek Felügyelőségének több mint ezer alkalmazottja áll készenlétben, a homokzsákokat előkészítették, a helyzetet a hatóságok folyamatosan felügyelik. A miniszterelnök arra kérte a pőrefektusokat, tegyenek meg minden szükséges óvóintézkedést.

Külföld

Kétszázegyre emelkedett a nyugat-törökországi bányaszerencsétlenség halálos áldozatainak száma - közölte a török energiaügyi miniszter. Taner Yildiz szerint nyolcvan sérült van, és közülük négynek súlyos az állapota.A tárnában még mindig több mint kétszáz ember van. Yildiz úgy fogalmazott, hogy a mentési erőfeszítések kritikus szakaszba léptek, és az idő múlásával várhatóan tovább fog emelkedni a halálos áldozatok száma. A robbanás műszakváltás idején következett be. Állítólag egy transzformátor robbant fel, és a detonáció következtében tűz ütött ki a mintegy egy kilométer mély tárnában. A bányában megszűnt az áramszolgáltatás, a lift sem működik. A bányaszerencsétlenség áldozatainak emlékére Törökországban háromnapos gyászt hirdettek.

Háborús bűntett miatt öt és félé börtönbüntetésre ítélték Biszku Bélát.A 92 éves Biszku Béla volt állampárti vezetőt az 1956-os forradalmat követő megtorlások miatt felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel és bűnpártolással megvalósított háborús bűntett, és más bűncselekmények miatt öt és fél év szabadságvesztésre ítélte a Budapesti Törvényszék első fokon ma. Az ítélet nem jogerős.

Ma kezdődik és május 25-ig tart a 67. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen 18 alkotás versenyez a legjobb műnek járó Arany Pálmáért. A seregszemle a Grace - Monaco csillaga című film versenyen kívüli bemutatójával nyílik meg a címszerepet alakító Nicole Kidman jelenlétében. A versenyprogram zsűrijének elnöke Jane Campion Oscar-díjas új-zélandi rendező, forgatókönyvíró. A fesztiválra 4580 újságíró akkreditáltatta magát, a mustrával párhuzamosan megrendezett filmpiacra pedig 12 ezer szakmai érdeklődőt várnak a francia tengerparti városba.

Választási hírek

Cristian Preda európai parlamenti képviselő, aki a Népi Mozgalom színeiben új mandátumért indul arra kéri Victor Ponta miniszterelnököt, tisztázza, mi is az álláspontjuk a román szociáldemokratáknak az Orosz Föderációval kapcsolatban, a jelenlegi európai kontextusban.

Gheorghe Flutur a romániai jobboldal összefogását szorgalmazza. A Demokrata Liberális Párt alelnöke az alakulat európai parlamenti képviselőjelöltjeinek botosani bemutatóján azt mondta, pártja jó eredményekre számít a közelgő  választásokon.Úgy gondolja, a romániai jobboldalnak a PDL körül kellene tömörülnie- mondta még Gheorghe Flutur.

Mircea Diaconu független jelölt drobeta- turnu-severini kampánygyűlésén elmondta, véleménye szerint a román állampolgároknak követelniük kell azt, hogy az unió más polgáraival egyenlőnek ismerjék el őket.

Vincze Lóránt, az RMDSZ EP- képviselőjelöltje kifejtette, az országot érintő kérdésekben minden Romániát képviselő politikusnak közös nevezőre kell jutnia, és együtt kell küzdeniük a különféle európai fórumokon.

Úgy gondolom, a romák gondjaira csupán négy-öt évtized alatt születhetnek olyan tartós megoldások, amelyek a közösség közvetlen bevonásával Európa egyik fogas kérdésére is megnyugtató választ adhatnak  – mondta Hegedüs Csilla a bukaresti Szociológiai Egyetemen megszervezett, civil szervezetek által kezdeményezett tegnapi nyilvános vitán, amelyen a romániai politikai szervezetek európai parlamenti képviselőjelöltjei ismertették a romák ügyével kapcsolatos álláspontjukat. A politikus elmondta: több évtizedre szóló stratégiai tervezés szükséges ahhoz, hogy a roma közösség problémáit orvosolja Románia és az Európai Unió. Az eddigi időszakban a legnagyobb gondot egy ilyen jellegű terv hiánya jelentette, és emiatt a különböző támogatások között nem volt összefüggés, alacsony volt a hatékonyságuk, a finanszírozás befejeztével nem volt látható eredmény.

Okos Márton és Juhos Gábor 1989-ben Budapestről Párizsba indultak el egy-egy hátizsákkal, gyalogosan, hogy tiltakozzanak az erdélyi falurombolás, az erdélyi magyar közösséget ért jogtiprások ellen. Huszonöt évvel később több országban megszervezett találkozók segítségével idézi fel Okos Márton 89-es útjukat, amelynek első állomása tegnap, Kolozsváron volt. Az út Strasbourgban fog végződni, ahol Winkler Gyula EP-képviselő fogadja. Az indulás előtt tegnap reggel Okos Márton és Winkler Gyula a kolozsvári sajtónak nyilatkozott. Okos Márton, arra kérte az erdélyi magyarokat, hogy menjenek el szavazni május 25-én, bizonyítsák be, hogy van erős magyar közösség Erdélyben, és hogy fontosnak tartják az európai képviseletet.

Estig országszerte esős, borús idő várható, záporok-zivatarok kialakulása lehetséges és a szél is felerősödik. A hőmérséklet csúcsértékei napközben 12 és 19 fok között lesznek. Éjszaka is számíthatunk esőre, viharra, a hőmérséklet 7 és 15 fok között lesz. Holnap marad a maihoz hasonló idő, valamivel kevesebb csapadékkal, viszont a Bánságban, Erdélyben és Moldvában enyhe lehűlés várható. A hőmérséklet csúcsértékei holnap napközben  10 és 21 fok között lesznek.Adásunk idején Bukarestben esik az eső és 13 fokot mérnek.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:06:05' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:06:05' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:06:05' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:06:05' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:06:05' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:06:05' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, május 14.