Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, május 16.

E-mail Nyomtatás PDF

A befektetésre ajánlott sávba emelte Románia államadós-osztályzatát ma a Standard & Poor's, a javuló adósságdinamikával és a térségi átlagnál jobb gazdasági kilátásokkal indokolva a lépést. Az osztályzatok kilátása stabil. Románia hosszú lejáratú szuverén kötelezettségeinek besorolása eddig a spekulatív - vagyis befektetésre nem ajánlott - kategóriában volt a nemzetközi hitelminősítő listáján. Az S&P pénteki osztályzatjavítása nyomán Romániát immár mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő befektetési ajánlású besorolással tartja nyilván. A cég előrejelzése szerint a bruttó nemzeti össztermék (GDP) a 2014-2017 közötti időszakban évente átlagosan 3 százalékkal bővül. Jóllehet ez lassabb a 2009-ben elhatalmasodott pénzügyi válság előtti ütemeknél, de így is meghaladja az összes térségi gazdaság ugyanerre az időszakra várt átlagos növekedését - áll a Standard & Poor's elemzésében. A hitelminősítő szerint ez jelzi, hogy a román gazdaság ismét "viszonylag egészséges", bár az egy főre jutó nemzeti jövedelem az idén még mindig csak a válság előtt, 2008-ban mért legutóbbi csúcsot éri el.

A NATO felkészült arra, hogy megvédje területének minden egyes darabját - jelentette ki Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár a közszolgálati televíziónak adott interjúban. A NATO-főtitkár szerint az Ukrajna elleni orosz "illegális katonai műveletek" új, aggasztó helyzetet teremtettek Európában, amire a NATO a kollektív védelem megerősítésével reagált: repülőgépei Románia és Lengyelország légterében járőröznek, megerősítette jelenlétét a Fekete- és a Balti-tengeren. "Minden intézkedésünk defenzív jellegű Fegyveres erőinknek minden eshetőségre fel kell készülniük, ugyanakkor ez világos figyelmeztetés a potenciális agresszoroknak, hogy eszükbe se jusson egy NATO-szövetségest megtámadni" - hangoztatta Rasmussen a TVR-nek adott interjúban.

Semmilyen veszély nem fenyegeti Romániát, amíg a NATO tagja, jelentette ki Victor Ponta miniszterelnök, miután a délelőtt találkozott Anders Fogh Rasmussennel. Az Észak-Atlanti Szövetség főtitkára az ukrajnai válság fejleményeiről és a NATO ezzel kapcsolatos óvintézkedéseiről tárgyal a román állam összes képviselőjével és a szövetség határozott szolidaritásáról biztosítja a bukaresti vezetőket – mondta Victor Ponta.

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter kétli, hogy a Rosia Montana Gold Corporation megkaphatná a szükséges engedélyeket a verespataki ciántechnológiás aranybányászáshoz. A miniszter az MTI kérdésére elmondta, "nem nagyon látja", hogy "a mostani technikai elképzeléssel, és szakmai hozzáállással" miként szerezhetné meg az RMGC a szükséges engedélyeket a tervezett verespataki aranybánya megnyitásához. Korodi Attila elmondta, a Verespatak parlamenti bizottság megbízásából a minisztérium saját forrásokból újra elkészíttet bizonyos szaktanulmányokat, amelyek szakmai megalapozottságával kapcsolatban kételyek merültek fel. Az RMGC által mellékelt tanulmányt négynapos, télen végzett helyszíni vizsgálat alapján készítették, és mind a Román Akadémia, mind a román geológiai intézet tudományos tanácsa úgy véli, egy ilyen vizsgálathoz több szakértő legalább négy hónapos munkájára van szükség – mondta a miniszter. Hozzátette, év végéig elkészül a minisztérium finanszírozásával az új szaktanulmány.

Kelemen Hunor kulturális miniszter szerint a kolozsvári Házsongárdi temető újabb sírjainak kell műemléki védettséget biztosítani. A tárcavezető a történeti temetők örökségi értékeinek a megőrzéséről és a Házsongárdi temetőről szóló nemzetközi szeminárium megnyitóján mondott beszédet ma reggel Kolozsváron. Kelemen Hunor emlékeztetett arra, hogy a temető általános műemléki védettsége mellett korábbi miniszteri mandátuma idején nyilvánították 2012-ben védettnek a temető 392 síremlékét. A miniszter szerint elsősorban az örökös nélküli sírok esetében van felelőssége a közösségnek, a városnak és a tárcának.

Tizenegy erdélyi vasútállomáson helyeznek el emléktáblát az 1944 májusában Észak-Erdélyből deportált zsidók emlékére - közölte a romániai Elie Wiesel Intézet. A közlemény szerint az emléktáblákat abból az alkalomból helyezik el a vasútállomásokon, hogy hetven évvel ezelőtt deportáltak 132 ezer zsidót Auschwitzba az akkor Magyarországhoz tartozó Észak-Erdélyből. Az emléktáblákat azokon az állomásokon helyezik el, ahonnan szerelvények indultak a haláltábor felé. A deportáltak közül szinte valamennyien életüket vesztették. A közlemény szerint Nagybányán, Marosvásárhelyen és Szászrégenben már felavatták az emléktáblákat, és június 3-ig további állomásokon fogják kihelyezni, így Máramarosszigeten, Felsővisón, Désen, Kolozsváron, Szatmárnémetiben, Szilágysomlyón, Nagyváradon és Besztercén.

Több mint 900 panaszt nyújtottak be Romániában a légitársaságok utasai jogaik megsértése miatt 2010 és 2012 között – derül ki az Európai Bizottság jelentéséből. A panaszok alig 9 százalékát vették figyelembe büntetés kiszabása céljából, a többiek esetében nem volt szükség ilyen intézkedésekre – olvasható a jelentésben. A bizottság intézkedéscsomagot terjesztett az Európai Parlament elé az utasok jogairól amikor a repülőtereken rekednek, illetve annak érdekében, hogy javítsák a panaszok elbíráslásának eljárásmódját.

Tizennyolc bányász még mindig lent lehet a tárna mélyén - közölte ma a török energiaügyi miniszter, hozzátéve, hogy a keddi bányatűz halálos áldozatainak végleges száma 300 körül lehet. A bányatársaság azt állítja, hogy részéről semmiféle hanyagság nem történt, de azt még mindig nem tudja, hogy mi okozta a katasztrófát. Az Isztambultól mintegy 250 kilométerre délre fekvő Soma város melletti szénbányában kedden műszakváltás idején robbanás történt. Az első hírek szerint egy transzformátor robbant fel, majd tűz ütött ki egy tárnában, egy kilométeres mélységben. A tűz keletkezésekor 787 bányász volt a bányában. A somai Törökország történetében az eddigi legsúlyosabb bányaszerencsétlenség.

Elsöprő győzelmet arat az indiai ellenzék. A kormányzó Indiai Nemzeti Kongresszus párt már a szavazatszámlálás kezdetén elismerte vereségét, miután az exit pollok és az előzetes eredmények is azt jelzik, hogy az ellenzéki Bháratíja Dzsanata Párt és szövetségesei elsöprő győzelmet arattak az indiai parlamenti választásokon, írja a BBC. Az első részeredmények alapján az ellenzék akár kétszer annyi képviselőt is bejuttathat a törvényhozásba.

A francia haditengerészet egy hírszerzésre specializált hadihajót küldött a Fekete-tengerre, növelve a külföldi katonai jelenlétet a térségben az Ukrajnában növekvő feszültség közepette. A Dupuy de Lome nevű kémhajó a bulgáriai Várna kikötőjében vetett horgonyt tegnap. A feladata adatok gyűjtése, a kommunikáció figyelése lesz. Diplomáciai források szerint a Donald Cook amerikai rombolóval együtt haladt át a Boszporuszon. A bolgár védelmi minisztérium megerősítette az értesülést, de nem volt hajlandó közölni a látogatás célját és időtartamát.

Választási hírek

Május 25-én közösségünk gazdasági megerősödésére is szavazunk – jelentette ki Winkler Gyula az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje Bánffyhunyadon. Hozzátette: Kalotaszeg példát mutat hagyományőrzésből nemcsak az erdélyi magyarság, de az egész Kárpát-medence számára is. Resicabányán az EP-képviselő úgy fogalmazott: ,,A bánsági, a máramarosszigeti vagy a dél-erdélyi szórványban élő magyar közösségeknek támogatásra van szükségük a fennmaradáshoz, hogy tagjaik magyar identitásukat, anyanyelvüket és kultúrájukat meg tudják őrizni, ezt a támogatást rendszerint kívülről várják, az erősebb közösségektől, a magyar intézményektől. De mi, szórványban élők egymást is támogathatjuk, sokszor a kapcsolattartás, egymás biztatása, az őszinte odafigyelés többet jelent, mint az anyagi támogatás, erőt ad az, hogy nem engedjük el egymás kezét”– fogalmazott Winkler Gyula.

"Minden román párt bizonyította az elmúlt időszakban, hogy az erdélyi magyar közösség érdekei legkevésbé sem foglalkoztatja őket” – hívta fel a figyelmet Sógor Csaba Marosvásárhelyen. Az európai parlamenti képviselőjelölt hozzátette: Rajtunk, magyar képviselőkön kívül senki sem fog kiállni a magyar érdekekért sem Bukarestben, sem Brüsszelben. "A szórványmagyar közösségekben felerősödik az egyházak szerepe, hiszen számos olyan település van, ahol a templom a magyar emberek számára a legfontosabb közösségi teret jelenti” – hangsúlyozta Sógor Csaba Bethlenben, ahol május 15-én egyházi vezetőkkel találkozott.

"Az autonómiatörekvések során fontos tényezőnek számít, hogy a román többséggel milyen párbeszédet folytatunk. A közeljövőben meg kell értetnünk velük, hogy a székelyföldi autonómia nem vesz el az ők jogaiból, hanem szintén előnyükre válik, úgy ahogyan arról az olaszok vallanak Dél-Tirolban” – felelte a hallgatóság soraiból érkező kérdésre Vincze Loránt EP képviselőjelölt Sepsiszentgyörgyön. Tegnap a Maroshévízi Magyar Művelődési Napok rendezvényein részt vevő magyaroknak mondott köszönetet Vincze Loránt európai parlamenti képviselőjelölt, méltatva azt az erőfeszítést, amit a magyar értékek megőrzéséért tesz a Hargita megye északi részén élő magyar közösség.

A kultúra jövedelemhozó ágazat és nem pénznyelő képződmény – jelentette ki Hegedűs Csilla képviselőjelölt. „Ha uniós szinten sikerül elfogadtatnunk azt, hogy a kultúra, az örökségvédelem támogatása tulajdonképpen egy olyan beruházás, amely gazdasági szempontból megtérül különböző szolgáltatások és munkahelyek formájában, akkor az ágazatot prioritásnak fogják tekinteni az Európai Unióban a fejlesztési források leosztásakor. Hiszek abban, hogy a 2014–2020 közötti időszakban konkrét adatokkal be tudjuk bizonyítani itthon és Brüsszelben, hogy érdemes európai forrásokat áldozni a műemlékek helyreállítására, kulturális programok finanszírozására – hangsúlyozta Hegedűs Csilla.

Dan Diaconescu Néppártjának választási karavánja ma Prahova, Dambovita és Ilfov megyébe látogat. Victor Ponta miniszterelnök Botosaniban és Karácsonykőn lesz jelen a Szociáldemokrata Szövetség jelöltjeivel. Mircea Diaconu független jelölt ma Giurgiu és Calarasi megyében folytatja körútját, miközben Vasile Blaga, a Demokrata Párt elnöke és jelöltjeik Tulcea megyében találkoznak a választópolgárokkal. Eduard Hellvig liberális európai parlamenti képviselő szerint Románia EP-képviselői egyesített erővel kell dolgozzanak az ország nemzeti és stratégiai érdekeinek érvényesítéséért.

Estig országszerte borús marad az idő, záporok, zivatarok bárhol előfordulhatnak. A hőmérséklet 6 és 22 fok között lesz. Holnap az időjárás alakulásába jelentős változás nem várható. A hőmérséklet hajnalban 4 és 13, holnap napközben 15 és 24 fok között lesz. Bukarestben most borús, esős az idő és 15 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:12:21' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:12:21' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:12:21' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:12:21' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:12:21' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:12:21' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, május 16.