Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, május 17.

E-mail Nyomtatás PDF
Ukrajna jövőjéről nem Oroszországnak és nem a NATO-nak, hanem Ukrajnának kell döntenie - hangsúlyozta Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára pénteken, miután a térségben kialakult helyzetről egyeztetett Traian Basescu államfővel Bukarestben. Az Észak-Atlanti Szövetség főtitkára hozzátette: ugyanez érvényes Moldovára is, a NATO pedig elvárja Oroszországtól: tartsa tiszteletben Ukrajna és Moldova szuverenitását és ne próbálja destabilizálni se Ukrajnát, se Moldovát." Rasmussen arról biztosította Romániát, hogy "nincs egyedül" a térségben kialakult komoly válsággal szemben, hiszen tagja a NATO-nak, amelyben mindegyik szövetséges élvezi a NATO teljes védelmét. Közös sajtóértekezletükön Basescu arról beszélt, hogy Románia a NATO keleti szárnyának megerősítését szorgalmazza.

A Iasi-i Antibiotikum gyárban az állam a többségi részvényes, a vállalat nem eladó és nem is lesz az – jelentette ki Victor Ponta miniszterelnök. A kormányfő szerint az Antibiotikum gyár jó példája annak, hogy állami tulajdonban lévő vállalatok is működhetnek jól. Hozzátette: kormányzása idejére mentesítik a profitadó befizetésétől a Iasi-i Antibiotikum gyárat, ezeket az összegeket beruházásokra fordítják.

Több tucat gazdaságot öntött el a víz az éjszaka Arges megyében a heves esőzések miatt. A legnagyobb gondok Albota községben vannak, ahol az éjszakai felhőszakadás miatt legalább 100 udvart öntött el a víz. A szélsőséges időjárási jelenségek nem okoztak gondot a villamos energiaellátásban vagy a közúti forgalomban, a gazdaságokban okozott kár viszont jelentős – közölte Mihail Oprescu Arges megyei prefektus. A vízügyi hatóságok másodfokú riadót adtak ki a Duna Mehedinti, Dolj, Olt és Teleorman megyei szakaszaira. A narancssárga jelzés különös tekintettel érvényes a Vaskapu és Zimnicea közötti folyamszakaszra. A hatóságok szerint a riasztás legalább tíz napig marad érvényben, mert a Duna felső folyásán jelentős esőzések voltak. Ma estig egyébként főként a Kárpátokon kívüli 11 megyére adtak ki másodfokú árvízriadót a hidrológusok.

Tizedik alkalommal szervezik meg ma az Európai Múzeumok Éjszakáját. A francia Kulturális Minisztérium kezdeményezésére elindult akció keretében, az idén ingyen látogatható lesz mintegy 3000 európai múzeum, köztük 126 hazai múzeum és emlékház. Bukarestben 18 múzeum és 15 kulturális szervezet, magángaléria csatlakozott az eseményhez, hajnalig lehet látogatni a múzeumokat, kiállításokat, de lesznek koncertek, előadások, vetítések és interaktív műhelyek. Bukarestben a közszállítási vállalat az éjszakai járatokon kívül este kilenc és reggel négy óra között különjáratot biztosít, amely érint minden résztvevő intézményt. A Múzeumok Éjszakájában idén 11 temesvári múzeum, kulturális intézmény és magángaléria vesz részt, Marosvásárhelyen 13 múzeum, kulturális intézmény, egyház csatlakozott az eseményhez. A Múzeumok Éjszakáján ingyen látogathatók a kulturális intézmények többek között Nagyenyeden, Gyulafehérváron, Árapatakon, Aradon, Nagybányán, Brassóban, Csucsán, Kolozsváron, Désen, Déván, Iklódon, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön, Nagyszebenben, Segesváron, Tordán és Zilahon.

Ukrán határőrök ma elfogták, fegyveres hívei viszont nem sokkal később kiszabadították a luhanszki oroszbarát szakadárok vezetőjét, Valerij Bolotovot. Az ellenőrzőpontnál tűzharc alakult ki. Az incidens órákkal a kijevi vezetés által a nemzeti párbeszéd előmozdítása érdekében szervezett újabb kerekasztal-beszélgetés előtt történt. Bolotovot Oroszországból visszatérve tartóztatták fel - közölte az ukrán határőrség szóvivője. Az Ukrajna keleti részén fekvő Luhanszk önjelölt "népi kormányzója" ellen merényletet követtek el kedden - "luhanszki népköztársaság" sajtóirodája szerint mesterlövész sebesítette meg -, Oroszországban kezelték. Az orosz RT hírtelevízió értesülése szerint a kijevi főügyészség "terrorista szervezetnek" minősítette tegnap Donyeck és Luhansz keleti szakadár megyéket, amelyek a május 11-i helyi, Kijevben illegálisnak minősített népszavazás után függetlennek kiáltották ki magukat.

Ünneplő tömeg fogadta szombaton Újdelhiben a pártja, a hindu nacionalista Bháratíja Dzsanata Párt (Indiai Néppárt) választási győzelme után kormányzásra készülő Narendra Modit. Alakulata abszolút többséget szerzett az indiai parlamenti választásokon - jelentette be az este a választási bizottság. Az adatok szerint az ellenzéki néppárt legalább 276 mandátumhoz jutott az 543 tagú törvényhozásban.

Választási hírek

Magyar nemzeti érdek, hogy az RMDSZ minél jobban szerepeljen az európai parlamenti választásokon - jelentette ki az Erdélyi Magyar Televíziónak Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki a magyar kormány nevében arra kért minden erdélyi magyart, menjen el szavazni május 25-én, és voksoljon az RMDSZ listájára. Az ETV-nek adott exkluzív interjúban a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes kijelentette: az RMDSZ képes képviselni a magyar érdekeket. Hozzátette: az uniót nem elszenvedni, hanem alakítani kell, ezért fontos, hogy a magyar nemzetrészek minél nagyobb arányban legyenek jelen az európai törvényhozói testületben.

 Ha elég sokan elmegyünk szavazni május 25-én, akkor az erdélyi magyarságot egy nő is képviselheti az Európai Parlamentben. Romániának mindenképp harminckét képviselője lesz, de az már a magyar közösség választási részvételétől függ, hogy hány magyar ember lesz közöttük. Május 25-én annyian leszünk, ahányan szavazunk, ezért senki ne maradjon távol, tegyen eleget állampolgári kötelességének – jelentette ki Hegedüs Csilla európai parlamenti képviselőjelölt Gyergyóújfaluban és Marosfőn, ahol a helyiekkel találkozott és a közösség gondjairól tájékozódott.

A mi autonómia-törekvéseink nem hasonlíthatók össze azokkal az elszakadási kísérletekkel, amelyekkel a kelet-ukrajnai szakadárok próbálkoznak. Ők nem valamiféle autonómiát kérnek, hanem függetlenséget követelnek maguknak" – hangsúlyozta máramarosszigeti látogatása során Sógor Csaba.
Erdély-szerte találkozhatunk az Európai Unió konkrét hasznával – jelentette ki Antal Lóránt, az RMDSZ és a MIÉRT közös EP-képviselőjelöltje Szilágy megyében. Hozzátette: azt a feladatot kapta a Szövetségtől, hogy minél több fiatalhoz eljuttassa a választásokon való részvétel fontosságának üzenetét. Május 25. nem politikai feladat – ezt meg kell értenie mindenkinek –, hanem egy olyan közösségi érdek, amely iránt nem lehetünk közömbösek" – magyarázta Antal Lóránt.
Az Erdély 2020 fejlesztési terv aktualizált változatát mutatta be tegnap Borbély László az RMDSZ politikai alelnöke és Winkler Gyula európai parlamenti képviselőjelölt. Az RMDSZ Gazdasági Tanácsa által kidolgozott dokumentum a Szövetség elképzeléseit tartalmazza Erdély fejlesztésére és modernizálására, figyelembe véve a 2014-2020 közötti uniós költségvetési tervezési időszak irányelveit – hangzott el a sajtótájékoztatón.
Crin Antonescu a Nemzeti Liberális Párt elnöke ma Konstanca és Ialomita megyékben kampányol pártja jelöltjei mellett, népszerűsítve a tegnap bemutatott „Önmagunkon át" elnevezésű gazdasági tervet. Victor Ponta a Szociáldemokrata Párt elnöke és Liviu Dragnea alelnök Iasiban vesz részt a Szociáldemokrata Unió jelöltjeinek kampánykörútján. A Népi Mozgalom Alapítvány országos érdekeltségű témákról szervez a napokban nyilvános vitát. Ma Gyulafehérvárra várják Traian Basescu elnököt is. Vasile Blaga a Demokrata Liberális Párt elnöke Monica Macovei európai parlamenti képviselőjelölttel Prahova megyében, Theodor Stolojan és Traian Ungureanu jelöltek pedig Bákó megyében folytatják korteskedésüket.

Sport
Egy döntetlen és három hazai győzelem volt a mérlege a labdarúgó első liga utolsó előtti fordulójának tegnapi négy meccsén. A Brassó gól nélküli döntetlenre játszott a kolozsvári Universitateával, a Dinamó 4-1-re verte a Săgeata Năvodarit, akárcsak a galaci Acél a Viitorul Konstancát. Az Astra Giurgiu 5-1-re nyert a temesvári Poli ellen. A forduló ma három meccsel zárul. Adásunkkal egyidőben játsszák a Karácsonykő-Vaslui meccset, majd este hattól a Concordia Chajna fogadja otthonában a Botosanit, fél tíztől pedig a Steaua lép pályára Ploiestien a Petrolul ellen.
Ma és holnap rendezik meg a 17. Békéscsaba–Arad–Békéscsaba Szupermaratont. A futóverseny, kerékpár- és görkorcsolya-túra rajtja reggel volt Békéscsabán, Aradon már fogadják a befutókat. Holnap ismét megteszi a száz kilométeres távot a mezőny, ezúttal vissza Békéscsabára. A romániai résztvevőket tegnap délután vitték Aradról Békéscsabára, Pataky Lehel Zsolt is ott volt az indulásnál.

Időjárásjelentés
Estig az ország legnagyobb részén borús, esős marad az idő, pár órás napsütésre csak Moldva északi részén lehet számítani. A hőmérséklet 5 és 21 fok között van. Holnap az időjárás alakulásába jelentős változás nem várható. Futó záporok, zivatarok bárhol előfordulhatnak. A hőmérséklet hajnalban 4 és 14, holnap napközben 16 és 24 fok között lesz. Bukarestben most változékony az égbolt és 19 fok van.Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:43:38' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:43:38' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:43:38' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:43:38' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:43:38' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:43:38' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, május 17.