Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, május 19.

E-mail Nyomtatás PDF

Sürgősségi Parancsnokság működik mától Craiovában, amely összehangolja a Duna-menti intézmények tevékenységét a folyam nagy vízhozama miatti vészhelyzetben – jelentette be Victor Ponta miniszterelnök. A Duna vízállásának és a gátak állapotának állandó megfigyelésére van szükség a következő négy-hat hétben, mert a magas vízállás miatt állandó nyomás nehezedik a gátakra – közölte Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: mozgósították a Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségét, a hadsereget, a tűzoltókat, a vízügyeseket és a Hidroelectrica alkalmazottait, előkészítettek több mint egymillió homokzsákot, helikoptereket és munkagépeket. ha gond van, a vegyes csapatok egy órán belül bárhova elérnek az ország déli részén – hangsúlyozta Liviu Dragnea. Meteorológiai szempontból nem lesznek gondok, a jövő hét elejéig esőre nem számítanak, május 27-e után viszont visszatér a csapadék a Duna medencéjébe és Romániába is – jelentette be Ion Sandu az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetője. A Duna vízhozama jövő vasárnap, május 25-én éri el a maximumot – közölték a vízügyi szakemberek. A következő napokban másodpercenként 13 500 köbméteres vízhozamra számítanak a Dunán, ami azt jelenti, hogy a gátak magasságát nem haladja meg a vízállás. A hatóságok szerint kockázat a gátak ellenálló képességével kapcsolatban áll fenn.

Rádiónk tudósítója szerint a Duna vízhozama jelenleg 12 500 köbméter és máris kiöntött, Mehedinti megyében több hektár termőföld van víz alatt, de lakóházakat még nem fenyeget a víz, habár több száz méterrel szélesedett a folyam. A veszély 13500 köbméternél és efölött jelentkezik, még akkor is, ha a falvak távol vannak a Dunától. Bechetnél a folyam meghaladta a veszélyességi szintet, a személygépkocsi forgalmat megtiltották a kikötőben, Calafatnál pedig az áradási szintet haladta meg a vízállás, itt 35 méteres távolságon emelték meg a gátat homokzsákokkal.

Legkevesebb 17 halálos áldozatuk van a szerbiai áradásoknak. Baricson, Szávaszentdemeteren és Obrenovacon a legsúlyosabb a helyzet, eddig 25 ezer embert kellett kitelepíteni. Sok helyen csónakokkal mentik az embereket, a katonaság kétéltű járműveket és helikoptereket is bevetett. A magasabb épületekben rekedteknek kötéllel, vödrökben húzzák fel az élelmet. Horvátországban is egyre kritikusabb a helyzet. Eddig 3 ezer embert kellett kiköltöztetni a Száva áradása miatt, Bosznia-Hercegovinában pedig 30-ra nőtt a halálos áldozatok száma.

A költségvetési alkalmazottak béreinek növelését ígérte Rovana Plumb munkaügyi miniszter a következő évtől. A tárcavezető szerint a szükséges összegek az adócsalás leküzdéséből, a jobb adóbehajtásból és a munkapiaci adózás csökkentéséből származnak. Rovana Plumb hozzátette, a minimálbér emelése több mint egymillió embert érint, ebből 274 ezer költségvetési alkalmazott.

A hozzáadottérték-adó csökkentését tervezi a kormány a zöldségekre, gyümölcsökre a BIO termékekre. Victor Ponta miniszterelnök a közszolgálati televízióban azt mondta, csak 2015-ben tárgyalhatnak adócsökkentésről a hús és hústermékeknél, mert annak nagyobb hatása van a költségvetési egyensúlyra.

Továbbra is piacvezető a közszolgálati rádió Actualitati csatornája a 2014 tavaszán végzett hallgatottsági felmérés szerint. A délelőtt nyilvánosságra hozott adatok szerint a rádió hallgatottsága országos szinten 15,2 százalékos, a városi lakosság körében pedig 14,7 százalékos, Bukarestben meghaladja az országos átlagot 15,4 százalékkal. A felmérést 2014 január-április között végezték a 11 éven felüli lakosságra nézve reprezentatív alanycsoporton. A hibaküszöb ± 2,3 százalék.

Nem lehet párhuzamot vonni Románia és Moldova közeledése, illetve egyes magyar politikusok "szeparatista törekvései" között - vélekedett Traian Basescu államfő egy közéleti fórumon egy Székelyfölddel kapcsolatos kérdésre válaszolva. Az Agerpres hírügynökség szerint Traian Basescutól azt kérdezték, hogy Moldova és Románia közeledése nem erősíti-e fel a székelyföldi autonómiaköveteléseket. "Mi (Románia és Moldova esetében) az Európai Unión belüli egyesülésről beszélünk, tehát nem hinném, hogy fel lehetne vetni az autonómia problémáját a Székelyföldön" - jelentette ki az elnök. Hozzátette: Ukrajnában - a volt Jugoszláviához hasonlóan - a nacionalizmus és a korrupció vezetett oda, hogy polgárai egymást gyilkolják, de Székelyföldön szerinte nincs ok aggodalomra.

Ismeretlenek magyarellenes feliratokat festettek a fehéregyházi Ispán-kútnál, Petőfi Sándor halálának feltételezett helyén állított emlékműre - közölte az RMDSZ Maros megyei szervezete. A közleményhez mellékelt fényképeken látható, hogy az elkövetők festékspray-vel Magyarországra vonatkozó, trágár szöveget írtak a Petőfi-dombormű alá, a talapzatra pedig a Trianon szót festették.

Az orosz elnök arra utasította ma Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy vezényelje vissza állandó körleteikbe az Ukrajnával szomszédos megyékben állomásozó orosz csapatokat. A Vlagyimir Putyin sajtószolgálata által kiadott közlemény szerint a Rosztovi, Belgorodi és Brjanszki megyékben befejeződtek a "tervszerű tavaszi gyakorlatok", ezért az ezekben részt vevő csapatokat állandó körleteikbe vezénylik, és az azokhoz közeli gyakorlóterepeken folytatják harci felkészülésüket. Nem világos, hogy az intézkedés azt jelenti-e, hogy csökkenni fog az ukrán határ közelében állomásozó orosz alakulatok létszáma, amelyet a NATO mintegy 40 ezerre becsül. Putyin május 7-én már bejelentette, hogy a csapatokat visszavonták, de a NATO és az Egyesült Államok - közlésük szerint - semmi jelét nem tapasztalták a csapatcsökkentésnek. Az Észak-Atlanti Szövetség névtelenül nyilatkozó forrása azt mondta, nincsenek adataik az orosz csapatok visszavonulásáról az Ukrán határ szomszédságában.

Egy katona életét vesztette, három megsebesült ma, amikor szeparatista fegyveresek támadtak az ukrán biztonsági erők állásaira a Donyeck megyei Szlovjanszknál lévő Karacsun-hegyen. Az "Információs Ellenállás" nevű szervezet értesülései szerint a szakadárok aknavetőkkel lőtték az ukrán katonákat, akik a hegyen lévő tévéadótornyot védik. Eközben fegyveresek körbezárták Donyeckben a helyi vasútirányítás hivatalát. Egyelőre nem állították le a hivatal munkáját és senkit sem evakuáltak az épületből. A donyecki állami vasútvonal Donyeck, Luhanszk, valamint részben Zaporizzsja és Dnyipropetrovszk és Harkiv megyén halad át. Hossza 2,8 ezer kilométer, ami az ukrán vasútvonalak teljes hosszának 13 százaléka.

Négy kínai hajó érkezett ma a vietnami Vung Ang kikötővárosba, hogy újabb, a vietnami Kína-ellenes zavargások miatt fenyegetett kínai állampolgárokat menekítsen ki az országból - jelentette a Hszinhua kínai hírügynökség. Az elmúlt napokban Kína-ellenes zavargások törtek ki Vietnamban amiatt, hogy a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású területén üzembe helyeztek egy kínai olajfúró tornyot. A zavargásokban két kínai állampolgárt megöltek és több mint százat megsebesítettek.

Választási hírek

Nem csak kérnünk kell Európától, hanem adnunk is neki – mondta Sógor Csaba az RMDSZ EP képviselőjelöltje Nagyváradon. A jelenlegi kampány célja az is, hogy minél több emberrel találkozzanak és elmondják nekik, hogy miért kell elvinni Erdélyt Európába – hangsúlyozta Sógor Csaba. Kifejtette: Mi azért akarunk ott lenni az Európai Parlamentben, hogy alakítsuk az EU nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos politikáját.

Május 25-én az erdélyi magyar nemzeti közösség brüsszeli képviseletéről döntünk, de fontos nap május 25-e a Kárpát-medencei magyar nemzeti érdekérvényesítés szempontjából is, hiszen nekünk, magyaroknak értékeinket és nemzeti érdekeinket szolidárisan kell képviselnünk az Európai Parlamentben” – hangsúlyozta Winkler Gyula Besztercén, akinek választási karavánja ma Gyergyószéken folytatja útját.

Azt szeretnénk, ha műemlékeink nem csupán szép küllemű, üres épületek lennének, hanem a jövendő nemzedékek kortársai is, éreznék azt, hogy szükség van rájuk, életük szerves része” – jelentette ki Hegedüs Csilla EP-képviselőjelölt Csíkszeredában. Az emberekhez legközelebb álló műemlékhasználat a hosszú távú megőrzés alapfeltétele, a múzeumjelleg pedig nem bizonyul minden esetben eredményesnek – hangsúlyozta Hegedüs Csilla Kászonaltízen, ahol a felújított műemléképületet, a Balási kúriát tekintette meg. Itt jelenleg gyermekotthon működik. A kétszintes épületben Hargita, Kovászna és Maros megye településeiről huszonnyolc szegénysorú gyermek él öt szakképzett felnőtt felügyelete alatt.

„Ezek a téglák, amelyeket önök egymásra raknak, küzdelemről, hitről és megmaradásról szólnak. Annak bizonyítékai, hogy közösségünk él és megmarad. Ez a Magyar Ház olyan hajléka a kultúrának, a magyar nyelvnek, amelyre Fogarasnak, az itteni magyar közösségnek nagy szüksége van – mondta el a felújított fogarasi Magyar Házban Vincze Loránt európai parlamenti képviselőjelölt, aki ma a Szeben megyei magyarokkal találkozik.

A szórvány jövőjéről is döntünk május 25-én – jelentette ki Antal Lóránt az RMDSZ és a MIÉRT EP-képviselőjelöltje a Szeben megyei Erzsébetvárosban. Antal Lóránt szerint ameddig erdélyi magyarságban gondolkodunk, addig fontosak vagyunk egymás számára, s ezt azzal bizonyíthatjuk be a legjobban, hogy május 25-én elmegyünk szavazni önmagunkért és egymásért.

Crin Antonescu a Nemzeti Liberális Párt elnöke a politikai átigazolások ellen szállt síkra Galacon, hangsúlyozva, ha már az alkotmánymódosítással nem sikerült, legalább politikai megállapodással akadályozzák meg, hogy a választott tisztségviselők egyik pártból a másikba iratkozzanak mandátumuk idején.

A Demokrata Liberális Párt képviselői Suceava megyében kampányoltak. Gheorghe Flutur a turizmus fejlesztése mellett szállt síkra, hogy európai pénzekkel sikerüljön sokrétűvé fejleszteni az idegenforgalmat nem csak Bukovinában, hanem a Kelemen Havasokban vagy Vatra Dornei környékén.

Európa a szuverén, szabad és független nemzetek közössége – jelentette ki Temesváron Mihail Neamțu az Új Köztársaság Párt európai parlamenti képviselőjelöltje.

Ion Sasau, a Társadalmi Igazságosság Pártjának elnöke, EP-jelölt az esélyegyenlőség mellett szállt síkra az Európai Unió összes polgára számára.

Estig az ország déli részén túlnyomórészt derült, máshol változékony marad az idő. Csapadék a hegyvidék kivételével sehol nem valószínű. A hőmérséklet 6 és 24 fok között lesz. Holnap országszerte napos száraz lesz az idő, fokozódik a nappali felmelegedés. A hőmérséklet hajnalban 4 és 17, holnap napközben 21 és 27 fok között lesz. Bukarestben most derült az égbolt és 23 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:08:34' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:08:34' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:08:34' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:08:34' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:08:34' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:08:34' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, május 19.