Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, május 20.

Email Imprimare PDF

Több mint 1.500 hektárt öntött el a megáradt Duna az elmúlt 24 órában – közölte reggel a Dolj megyei katasztrófavédelmi felügyelőség. A közlemény szerint az áradás Bechet, Piscu-Vechi Desa és Cetate településeket érintette. Az ár miatt Bechet kikötőt lezárták, a hajóforgalmat Calafatba és Giurgiuba irányították át. A vízügyi hatóságok szerint a Duna várhatóan csütörtökön tetőzik Baziásnál, és a nagyobb városok közül Galacot fenyegeti kiöntéssel.

Az elmúlt napokban a Balkán-félszigetet az utóbbi 120 év legsúlyosabb áradása sújtotta. Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában több mint 60 ember vesztette életét. A szerb kormány háromnapos gyászt hirdetett az esõzések és az árvíz halálos áldozatainak emlékére. A fõvárostól 30 kilométerre délnyugatra fekvõ Obrenovacon továbbra is veszélyben van a Nikola Tesla hõerõmû, amely Szerbia áramellátásának felét fedezi. Becslések szerint az árvíz okozta kár értéke elérheti akár az egymilliárd eurót is. Mintegy 80 ezer hektárnyi termõföld van víz alatt, és nehéz feladat elé állítja a szerbiai mezõgazdaságot a több tucat tonnányi elhullott állat tetemének eltakarítása is.

Romániának kulcsszerepe lesz Ukrajna stabilitásának helyreállításában, az Egyesült Államok együttmûködik a térség országaival, hogy mérsékelhessék energetikai függõségüket Oroszországtól - mondta az amerikai alelnök a Mediafax hírügynökségnek adott interjúban. Joe Biden kétnapos látogatásra érkezett Romániába. Az amerikai hivatalosság nem beszélt konkrétan arról, hogy Romániát bevonnák-e a rendezési tárgyalásokba, többször is hangsúlyozta, hogy az orosz energiaforrásoktól kevésbé függõ Romániának meghatározó szerepe lehet az európai energetikai hálózatok összekapcsolásában. Hozzátette: az Egyesült Államok készen áll arra, hogy segítse az Európai Uniót az energiaforrások változatosabbá tételében, hogy Oroszország ne használhassa energiaforrásait fegyverként szomszédai ellen.

Az ukrán válság kezdete óta a washingtoni külügyminisztérium több magas rangú tisztségviselõje járt Bukarestben, jövõ héten Romániába várják Chuck Hagel védelmi minisztert. Ezzel kapcsolatban Joe Biden úgy fogalmazott: ezek a látogatások azt jelzik, hogy Washington komolyan gondolja szövetségét és barátságát Romániával.

Hivatalos látogatásra Bukarestbe érkezett a cseh államfő is. Milos Zeman kora délután zárt ajtók mögött tárgyalt Traian Basescu államfővel, délután pedig gazdasági fórumon vesz részt a Világbank szervezésében. A Rador hírügynökség emlékeztet, hogy az utóbbi két évben történelmi rekordot ért el a kétoldalú román-cseh kereskedelmi forgalom, amelynek szintje meghaladta a kétmilliárd eurót.

A környezetvédelmi minisztérium újraindítja a Zöld Ház-programot – közölte a tárca vezetője. Korodi Attila emlékeztetett: sajnos 2012-ben leállították a 2008 végén általa indított programot, ráadásul úgy, hogy a 2011-es kiírásra beküldött pályázatokat nem bírálták el maradéktalanul, illetve egy időre az elbírált pályázatok kifizetése is leállt. Elmondta, tudatában vannak annak, hogy ennyi idő után sok pályázat már nem felel meg a piacon található technológiai megoldásoknak vagy a pályázó szükségleteinek, ezért a szaktárca lehetőséget ad az eredeti terv módosítására.

Sztrájkőrséget szervezett az Arad megyei pedagógusok szakszervezete a prefektúránál, hogy súlyt adjon a tanárok követeléseinek. Az érdekvédelem elküldte a követeléslistát a kormánynak és az oktatási minisztériumnak, és közölte, hogy amennyiben nem kapnak pozitív választ, a tiltakozás más formáihoz folyamodnak.

Folytatja éhségsztrájkját az Oltchim húsz egykori alkalmazottja. Az elkeseredett emberek azért tiltakoznak, mert elmondásuk szerint több mint egy éve várnak az elbocsátásukkor beígért végkielégítésre.

Elhunyt a romaholokauszt legidősebb túlélője. A 108 éves Traian Grancea a Szeben megyei felsőporumbáki üstkészítő cigány közösség tagja volt, halálának hírét a Romák Keresztény Központja jelentette be. 2007-ben Traian Granceát a transznisztriai haláltábor több túlélőjével együtt állami kitüntetésben részesítette Traian Basescu államfő, és a román nép nevében bocsánatot kért tőlük az elszenvedett kínokért.

Rinat Ahmetov donyecki oligarcha figyelmeztető munkabeszüntetésre szólította fel kedden a vállalatainál dolgozókat - mintegy 300 ezer embert - a kelet-ukrajnai szeparatizmussal szemben. Az Ukrajina televízióban ismertetett közleményében a leggazdagabb ukrán üzletember a fegyveres szakadárok tevékenységét a Donyec-medence elleni harcnak nevezte.

Az orosz katonai egységek megkapták Szergej Sojgu védelmi miniszter parancsát arra, hogy térjenek vissza állandó állomáshelyükre az ukrán határ közelébõl - közölte az orosz védelmi minisztérium. Az orosz fegyveres erõk alakulatai a Rosztovi, Belgorodi és Brjanszki területeken, az elõre eltervezett hadgyakorlat befejeztével elindulnak harci jármûveik berakodási helyére, ahonnan vasúton folytatják útjukat támaszpontjaikra. Az orosz védelmi tárca a közleményben hozzátette, hogy a katonai alakulatok visszatérésüket követõen állomáshelyeikhez közeli gyakorlótereken és kiképzõ központokban folytatják a harci felkészülést, minthogy az éves terv szerint a téli oktatás május 31-ig tart, a nyári pedig június 1-én kezdõdik.

A kínai-orosz kétoldalú gazdasági kapcsolatok új szintekre emelésérõl és nemzetközi kérdésekrõl tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Sanghajban folyó Ázsiai Együttmûködés és Bizalomépítõ Intézkedések Konferenciáján (CICA). A kínai külügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint a felek Sanghajban a gázkereskedelmi együttmûködésrõl is tárgyalnak. Oroszország harminc éven át évi 38 milliárd köbméter földgázt exportálna Kínába. Az érintett vállalatok a legtöbb kérdésben megállapodtak egymással, de az árat illetõen egyelőre nincs megegyezés - mondta a Putyint kísérõ Dmitrij Peskov Kreml-szóvivõ Sanghajban. A tanácskozásra amúgy negyven országból és nemzetközi szervezettől várnak küldöttségeket, köztük Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt is.

Csökkentik a nyugdíjkorhatárt Németországban. Megegyezett a német nagykoalíció a nyugdíjreformról. A szavazás pénteken várható: bár a CDU táborában vannak ellenzői, de a négyötödös parlamenti többség birtokában az eredmény bizonyosra vehető. Az új törvény értelmében ismét lehetséges lesz 63 éves korban nyugdíjba vonulni, teljes nyugdíjjal, ha valaki 45 évet ledolgozott. Az 1992 előtt született gyerekek szülei pedig magasabb nyugdíjra lesznek jogosultak, mint korábban. Ez évente 6,7 milliárd euró ba kerül majd. A korábbi (2005–2009) nagykoalíció 67 éves korra emelte a nyugdíjkorhatárt. A csökkentés a szociáldemokraták követelése.
Az amerikai igazságügy-minisztérium vádat emelt a kínai hadsereg öt tagja ellen ipari kémkedés vádjával. Eric Holder igazságügy-miniszter szerint olyan amerikai nagyvállalatok számítógépes rendszerébe törtek be, mint a Westinghouse, a United States Steel vagy az Alcoa acélipari vállalatok. Az Egyesült Államok és Kína már korábban vádolta egymást ipari kémkedéssel és egymás számítógépes rendszerének feltörésével. A vádlottak a kínai hadsereg 613.978-as egységének tagjai, amely az amerikaiak szerint rendszeresen indít kibertámadásokat amerikai célpontok ellen. Ez azt is jelenti, hogy szinte biztosan nem tudják amerikai bíróság elé állítani őket.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere válaszolt Traian Basescu román államfõ Székelyföldre vonatkozó vasárnapi kijelentésére. Kijelentette: Székelyföld lakosai és politikusai nem szeparatisták, hanem autonómiapártiak. Mint mondta, errõl a román hatóságok is könnyen meggyõzõdhetnének, ha nem akadályoznák meg, hogy népszavazást írjanak ki a kérdésben. Azt is megjegyezte, az elmúlt idõszakban sok diplomata látogatott el Székelyföldre, ami azt jelzi, hogy a NATO-t és az Európai Uniót érdekli az ottani helyzet.

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor Nagyváradon arról beszélt, hogy az Európai Uniónak szerepet kell vállalnia a nemzeti kisebbségek védelmében, azaz uniós hatáskörré kell tenni a magyar ügy, a kisebbségek problémáinak rendezését.Úgy fogalmazott: nem lehet elõbbre való az uborka hajlata az õshonos kisebbségeknél.
A három hete tartó európai parlamenti választási kampány tapasztalatait összegezve Kelemen Hunor megállapította: az erdélyi magyarok körében nõtt az európai intézményekbe vetett bizalom, annak ellenére, hogy a tagállamok többségében megnövekedett az euroszkepticizmus. A szövetségi elnök szerint a május 25-ei választást arra kell kihasználnia az erdélyi magyar közösségnek, hogy - képviselõi révén - az európai politikába is beleszóljon, érdekeit európai szinten is érvényesítse. "Május 25-én annyian leszünk, ahányan szavazunk. Meg kell mutatnunk közösségünk erejét, hogy képviselõink révén Európa számára is fontossá tegyük a magyar ügyet" - fogalmazott Kelemen Hunor. 

A magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint hármas tétje van az európai parlamenti (EP-) választásnak: vasárnap eldõl, lesz-e világos, karakteres képviseletük a magyar érdekeknek, mekkora súllyal jelenik meg a Kárpát-medencei magyarság az Európai Parlamentben, valamint az is, hogy milyen irányba halad tovább Európa. Németh Zsolt hétfõi egri sajtótájékoztatóján azt mondta: Magyarország meghatározóan befolyásolhatja a jobb- és a baloldal közötti, kiegyensúlyozott erõviszonyokat.

Estig országszerte napos marad az idő, csak elszórtan várható átmeneti felhősödés, de csapadék nem valószínű. Éjszaka és holnap  többfelé megnövekszik a felhőzet, főleg a keleti országrészben és Erdély dél-keleti részén kell kiadósabb záporra, zivatarra számítani. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 26 fok között alakul.
Emisiuni Hírek Magazin Hírösszefoglaló, május 20.