Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, május 22.

E-mail Nyomtatás PDF

Elutasította az alkotmánybíróság a kormányfő beadványát, amivel Victor Ponta azt próbálta elérni, hogy nyilvánítsák alkotmányellenesnek Traian Băsescu államfő beavatkozását az európai parlamenti és időközi parlamenti választási kampányba.

A miniszterelnök azért panaszolta be az államfőt, mert Băsescuról olyan fotók jelentek meg, amelyeken a Népi Mozgalom Párt választási pólóját viseli, a párt tisztségviselőivel együtt mutatkozik. Az elnök erről úgy nyilatkozott: neki is szabad voksolni és a maga részéről a PMP-re adja szavazatát.

A beadvány arra hivatkozott, hogy az államfő viselkedése „alkotmányos intézményi konfliktust” idézett elő a voksolást szervező kormány és a kampányba beavatkozó elnöki hivatal között. Az alkotmánybíróság megállapította, hogy ilyen konfliktus nem áll fenn, ezért a keresetet elutasította.

Toni Greblă alkotmánybíró, a PSD volt szenátora kifejtette: sem a kormánynak, sem az alkotmánybíróságnak nem hatásköre azt vizsgálni, hogy az államfő viselkedése sérti-e az alkotmányt. Ezt a parlament állapíthatja meg, ha úgy értékeli, az államfő nem tesz eleget közvetítői szerepének és pártpolitikai szereplőként viselkedik.

Alkotmányosnak találta a liberálisok csődeljárással kapcsolatos fellebezését az Alkotmánybíróság.A Nemzeti Liberális Párt képviselőházi csoportja azért nyújtott be óvást a taláros testülethez mert szerintük a fizetésképtelenségi eljárásokkal illetve azok megelőzésével kapcsolatos törvény több alkotmányos előírást is sértett. Az alkotménybírák szerint nem történt törvénysértés.

Traian Basescu államfő fellebbezését is elutasította tegnap az Alkotmánybíróság. Az elnök amiatt fordult a taláros testülethez, hogy Victor Ponta kormányfő nem volt hajlandó aláírni azt a rendeletet, amellyel a Román Kulturális Intézet volt vezetőit tüntették volna ki. Traian Basescu Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihăieş és Dan Croitoru kitüntetését javasolta, akik 2005 és 2012 között vezették az intézetet.

Majdnem 16 ezer munkahelyet hirdetett meg tegnap a Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség. A legtöbb szabad állás Kolozs megyében van, több mint kétezer, a legkevesebb Mehedinti megyében - mindössze 29. Brassó megyében 562, Hargita megyében 460, Maros megyében 194 és Kovászna megyében 95 munkahely közül választhatnak az érdeklődők. Felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek 1.557 állást hirdettek meg, oszágszerte.

Elégedetlenek a civil szervezetek a vallástankönyvek szerkesztésével.  Több civil szervezet kéri nyílt levélben a tanügyminisztériumot arra, engedjék beleszólni a civil társadalmat az új tankönyvek szerkesztésébe. Az aláírók szerint több olyan tankönyvet is használnak az iskolákban, amelyek diszkriminálnak, vagy gyűlöletet keltenek. A levél szerint főként a vallástankönyvekről van szó, amelyekből a gyerekek azt tanulják meg, hogy nem szabad játszani más vallású vagy nem vallásos gyerekekkel, illetve azt, hogy a nők és a férfiak nem egyenlők. Az aláírók azt is kifogásolják, hogy az egészségügyi nevelés szinte teljesen hiányzik, helyette az imát, mint mindenre jó gyógymódot javasolják. A biológia-, a földrajz- és a történelemkönyvekbe is beleszivárog ez a meglátás, egyes természettudományi tankönyvek a kreacionizmust tudományos elméletként tálalják, és ennek nincs helye az iskolában - írják. Arra is kitérnek, hogy az Ortodox Egyház korábban monopóliumot követelt a vallásos tankönyvek piacán, amit megengedhetetlennek tartanak.

Negatívan bírálta el a Nemzeti Kulturális Alap a Vásárhelyi Forgatag, és a Kolozsvári Magyar Napok pályázatait, így a két rendezvény szervezőinek óriási pénzügyi kieséssel kell számolniuk.

Ennek ellenére egyik rendezvényt sem teszik fizetőssé. Más forrásokból pótolnák a kiesést, és minden bejelentett programot meg fognak szervezni - ígérik a a Kolozsvári Magyar Napok szervezői, akiket meghökkentett az, hogy a Nemzeti Kulturális Alap nem ad pénzt a rendezvény megszervezésére. Gergely Balázs főszervező elmondta a Transindexnek, véleménye szerint egy személyi hiba, mulasztás történhetett a pályázat elbírálása során, ezért estek el a remélt támogatástól. Arról nem kívánt nyilatkozni, hogy mekkora összeget pályáztak meg, azonban azt elmondta, hogy tavaly 15 millió forintot kaptak a Nemzeti Kulturális Alaptól.

A csíkszeredai székhelyű Élő Erdély Egyesület "Erdély diákszemmel” honismereti pályázatot hirdet három kategóriában, amely a diákság minden korosztályához szól. A pályázatban az első osztályosoktól a mesteris egyetemistákig bármely erdélyi vagy Erdélyből származó diák részt vehet. A pályázat témája egy erdélyi település, amelyhez a pályázó valamilyen szinten kötődik. A pályázat célja az, hogy a diákok önállóan és aktív módon ismerjék meg saját szülőhelyüket, származási helyüket, tudatosodjon bennük a helyi értékek és lehetőségek megléte. A pályázathoz előzetes jelentkezés szükséges, amelynek határideje 2014. június 15.  A pályázati felhívást, szabályzatot és a jelentkezési lapot   www.eloerdely.ro honlapon találják meg.  A beérkező anyagokat a projekt lezárása után, feldolgozzák, illetve  népszerűsítő, turistacsalogató anyagokban felhasználják.

Külföld:

Megkezdődött a kárfelmérés a Balkánon. Az árvizeknek és a földcsuszamlásoknak eddig több mint negyven halálos áldozata van, a példa nélküli természeti katasztrófa több mint egymillió embert érintett a térségben.

A szerbiai Obrenovacban még mindig vízben állnak a házak, annak ellenére, hogy a Száva és Kolubara is lassú apadásnak indult. A hadsereg, a rendőrség és az önkéntesek továbbra is homokzsákokkal erősítik az átázott gátakat, mert ezek egyre nehezebben bírják a víz nyomását. Összedőlt, megrogyott házak maradtak az évszázad esőzése és árvize után Bosznia-Hercegovinában is. Az országban négyezernél több földcsuszamlás volt, leszakadt hegyoldalak, sárlavinák temettek maguk alá házakat, egész falvak váltak lakhatatlanná.A földcsuszamlások egész aknamezőket mozdítottak el Bosznia-Hercegovinában, ahol a kilencvenes években, a boszniai polgárháború idején a szemben álló felek mintegy egymillió taposóaknát telepítettek. Horvátország elárasztott falvaiba ugyanakkor lassan visszatérnek az emberek. A Száva már itt is apad, de még mindig térdig ér a víz.

Lehetetlennek tűnik az ukrán elnökválasztás megtartása Donyeckben és Luhanszkban.Bár Ukrajnában több ezer nemzetközi és helyi megfigyelő fog gondoskodni a vasárnapi elnökválasztás szabályos lebonyolításáról, az egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy a részben oroszbarát szeparatisták által uralt Donyeck és Luhanszk megyében sikerül majd rendben megtartani a voksolást.A két kelet-ukrajnai régióban mind a megfigyelők, mind a választási bizottságok számára veszélyesnek, sőt egyre inkább lehetetlennek ígérkezik a voksolás lebonyolítása, mivel a szeparatisták egyre vehemensebben próbálják megakadályozni azt. A térségben a napokban kilenc ukrán katona vesztette életét az oroszbarát szeparatistákkal való összetűzésekben.

Választási hírek:

Megkezdődtek ma reggel az európai parlamenti választások Nagy Britanniában.  Nagy-Britanniában az 1930-as évek közepe óta bevett szokásjog alapján minden népképviseleti választást csütörtökön tartanak, ám a választások napja nem munkaszüneti nap. A választóhelyiségek ezért helyi idő szerint este tíz óráig tartanak nyitva. Az Egyesült Királyság mellett a holland  választópolgárok is ma dönthetnek arról, kik képviseljék őket a strasbourgi Európai Parlamentben. A hollandok 26, a britek és az észak-írek 73 mandátum sorsát dönthetik el. Hollandiában, a május közepén készített utolsó felmérés szerint a legnépszerűbb politikai erő a Demokraták 66 nevű ellenzéki liberális párt, amely a voksok mintegy 18 százalékával öt helyet szerezhet a strasbourgi uniós parlamentben.

Közösen buzdítja szavazásra a romániai, illetve a szlovákiai magyarokat az RMDSZ és a Magyar Közösség Pártja. "Saját európai sorsunkról döntünk! Ezért kérjük, vegyen részt a választáson, és szavazzon az elkötelezett magyar képviseletre, válassza Romániában a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, Szlovákiában a Magyar Közösség Pártját" - áll a Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Berényi József, az MKP elnöke által aláírt közös közleményben.

A sikeres fiatalok támogatásához szükség van arra, hogy Brüsszelben is legyenek magyar képviselőink, akik az ő érdekeikért is dolgoznak. Közösségi ügy tehát az, hogy május 25-én elmenjünk szavazni – mutatott rá mai marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Antal Lóránt, az RMDSZ és a MIÉRT közös ifjúsági jelöltje.

Székelyföldnek szüksége van az újraiparosításra, hiszen a gazdasági kreativitás, az inventivitás, az innováció az ipari ágazathoz kötődik, ezen a vidéken pedig nemcsak hagyománya van az ipari tevékenységnek, hanem a fenntartható fejlődést szolgáló, a mai követelményeknek megfelelő technológiák felhasználására is láttunk jó példát" – fogalmazott Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje tegnap Székelykeresztúron, ahol helyi vállalkozókkal találkozott és az európai újraiparosítási tendenciákat ismertette, kiemelve, Székelyföldön még megvan az a szaktudás, amelyre építeni lehet az ipari tevékenységet.

Közel száz településen járt kampánykörútján Vincze Lóránt, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje. Kolozsváron megosztott tapasztalatai szerint az erdélyi magyarok nyitottak, az európai ügyeket illetően pedig tájékozottak. Mint elmondta, jó élményei vannak a találkozásokról, az emberek nyitottak, ismerik és értékelik az Európai Unió által nyújtott lehetőségeket, azokat a beruházásokat, amelyek a közösségeiket és településeiket erősíti. A gazdák szintén tájékozottak a támogatásokat illetően, ahogy a fiatalok is tudják, milyen ösztöndíjakra pályázhatnak, így tulajdonképpen nyitott kapukat döngettek, amikor a választások fontosságáról beszéltek nekik.

Estig országszerte változékony, de különösen meleg időre számíthatunk, átmeneti záporok-zivatarok bárhol előfordulhatnak. A hőmérsékleti értékek napközben 23 és 30 fok között lesznek. Éjszaka megnövekszik a felhőzet, a hőmérséklet 7 és 14 fok között alakul. Holnap marad a meleg idő, 22 és 30 fok közötti értékekkel, csapadékképződés bárhol lehetséges. Adásunk idején Bukarestben süt a nap és 25 fokot mérnek.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-05 13:24:09' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-05 13:24:09' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-05 13:24:09' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-05 13:24:09' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-05 13:24:09' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-05 13:24:09' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, május 22.