Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, 2014. május 23.

E-mail Nyomtatás PDF

Kampányfogásnak nevezte az RMDSZ autonómiatervét Victor Ponta ma Szászrégenben- közölte az Agerpres hírügynökség. A miniszterelnök azt mondta: a koalíciós együttműködés során soha nem vetődött fel ez a téma, az RMDSZ soha nem kérte az autonómiát. Románia minden itt lakó hazája: románoké, magyaroké, németeké és a többieké – nyilatkozta Victor Ponta, és hozzátette: ő az együttélésben hisz, nem a konfliktusban. A miniszterelnök ugyanakkor veszélyesnek tartotta Orbán Viktor magyar kormányfőnek az ukrajnai magyar autonómiára vonatkozó kijelentését, és örömét fejezte ki, hogy nemcsak Románia, hanem más államok is tiltakoztak ellene. Titus Corlățean is elfogadhatatlannak tartja Orbán Viktor kijelentését, miszerint a kárpátaljai magyarságnak autonómia kell. A román diplomácia vezetője szerint ilyen állásponttal nem ért egyet Románia, az etnikai kritériumok alapján szerveződő autonómiák nem felelnek meg az európai uniós normáknak.

Románia elkötelezett a magyar–román stratégiai partnerség megerősítésében – jelentette ki tegnap Titus Corlățean külügyminiszter, aki bemutatkozó látogatáson fogadta hivatalában Zákonyi Botondot, Magyarország bukaresti nagykövetét. A megbeszélésről kiadott bukaresti külügyi közlemény szerint a felek fontosnak ítélték a kétoldalú kapcsolatok erősítését az új magyar kormány hivatalba iktatása utáni időszakban. A felek egyetértettek abban, hogy mihamarabb sort kell keríteni a magyar–román gazdasági, illetve a magyar–román kisebbségi vegyes bizottság ülésére. Zákonyi Botond magyar nagykövet közölte a román féllel, hogy Magyarország készen áll a gazdasági kérdésekre összpontosító magyar–román kormányzati csúcstalálkozó megszervezésére. Tekintettel arra, hogy Romániában választási év az idei, leghamarabb 2015-ben kerülhet sor erre a találkozóra – mutatott rá a magyar nagykövet, aki az MTI-nek arról is beszámolt, hogy Titus Corlățean jelezte: szívesen találkozna az új magyar külügyminiszterrel.

Hétfőn szavaz a parlament a Nemzeti Liberális Párt bizalmatlansági indítványáról. Az Állítsátok meg a korrupt, demagóg és hazug Ponta-3 kormányt címmel megszövegezett kezdeményezés főleg amiatt bírálja a kabinetet, hogy nem léptette életbe a választási kampányában ígért gazdaságserkentő intézkedéseket: nem csökkentette öt százalékkal a munkáltató által befizetendő társadalombiztosítási-járulékot, és nem tette adómentessé a cégek visszaforgatott nyereségét. A Ponta-kormány kényelmes többséggel rendelkezik a törvényhozásban így nem kell tartania attól, hogy megbuktatják.

Visszatérne pártjába Călin Popescu Tăriceanu. A szenátus elnöke, volt kormányfő tegnap elfogadta a Nemzeti Liberális Párt Szatmár megyei szervezetének felkérését, hogy térjen vissza a pártba, amelynek korábban elnöke volt. Tăriceanu azzal indokolta döntését, hogy minél jobb eredményt szeretne a párt számára. „Mindig mondtam, hogy hajlandó vagyok visszatérni, kilépésem egy szélsőséges tiltakozó gesztus volt” – nyilatkozta Tăriceanu. Az Nemzeti Liberális Párt szóvivője, Cristina Pocora az Szociáldemokrata Párt diverziós tevékenységének minősítette Tăriceanu visszatérési hírét.

Tavaly július óta a legalacsonyabb euróárfolyamát közölte tegnap a Román Nemzeti Bank. A referenciaárfolyam 4 lej 41 bani/euró. A lej erősödésének köszönhetően ma reggel 4 lej 44 banit adtak egy euróért a kereskedelmi bankok.

Tőzsdére viszi az állam az Eletrica vállalat részvényeinek 51 százalékát – idézi a Transindex hírportál a Ziarul Financiart. A nyilvános kibocsátás június 10-én kezdődik és június 23-án zárul. A vállalat évi 5 és fél milliárd lejes árbevétellel rendelkezik, Erdélyt és Havasalföld északi részét látja el elektromos árammal. Az állam 390 millió eurót akar bevonni a vállalatba a részvénykibocsátás révén. Ez lesz a Bukaresti Értéktőzsde történetének legnagyobb kibocsátása, nagyobb, mint tavaly ősszel a Romgaz tőzsdére lépése volt.

Nem lesz nehezebb az idei érettségi, mint a tavalyi volt – idézi a Rador hírügynökség Remus Pricopie oktatási minisztert. A szaktárca vezetője azt is bejelentette: idén az érettségi dolgozatokat javító tanárok 10 százalékkal több pénzt kapnak erre a munkára, mint a tavaly.

Vasárnapra várják a legmagasabb vízszintet a Duna romániai szakaszán. A Román Vízügyi Hatóság szerint a folyam idei áradása legalább két hétig tart. A Duna 4-84 centiméterrel haladta meg az árszintet Gruia, Calafat, Bechet, Corabia, Turnu Mâgurele, Zimnicea és Giurgiu magasságában.

A székely zászlók védelmében Kézdivásárhelyen is tüntetést szervez a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom. A Gábor Áron téren található székely zászlók hatósági eltávolítása elleni nagyszabású megmozdulást május 29-én, csütörtök este 7 órától lesz. A vármegyések már beszerezték a jövő csütörtöki tüntetéshez szükséges polgármesteri jóváhagyást. Mint ismert, a végleges táblabírósági ítélet szerint Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármesternek május 30-ig kell eltávolíttatnia a székely zászlót a városháza homlokzatáról és a Gábor Áron térről.

Külföld:

Ukrajna az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását kérte, hogy előterjeszthesse bizonyítékait arról, hogy Oroszország áll a fegyveres szeparatisták támadásai mögött, amelyek miatt 17 ukrán katona halt meg egy nap alatt. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerint az orosz fél ki akarja provokálni a konfliktus kiterjedését és szabotálni akarja a vasárnapi elnökválasztást. A politikus ugyanakkor hazugságnak minősítette azt az orosz bejelentést, hogy hátravonták katonáikat az ukrán határtól. Jacenyuk hangsúlyozta: semmi sem fogja megakadályozni a vasárnapi szavazást, amely kulcsfontosságú a kijevi kormányzat legitimációja szempontjából.

Az orosz államfői hivatal vezetője, Szergej Ivanov ma azt nyilatkozta, hogy Oroszország attól függően ismeri el az ukrán elnökválasztást, hogy az hol, hogyan és milyen eredménnyel zárul. A befolyásos politikus közölte: Moszkva nem küld hivatalos megfigyelőket a vasárnapi szavazásra.

Jobb adósosztályzatot kapott ma a nemzetközi hitelminősítőktől Görögország és Spanyolország. Görögország hosszú távú szuverén besorolását a Fitch Ratings minősítette fel az eddigi B mínuszról egy fokozattal, B-re, azzal indokolva lépését, hogy az ország túljutott az államháztartási kiigazítás legnagyobb kihívásokkal járó szakaszán. a Spanyolország hosszú és rövid futamidejű államadósság osztályzatát pedig a Standard & Poor's javította az eddigi BBB mínusz/A-3-ról egy fokozattal, BBB/A-2-re, a spanyol gazdaság javuló növekedési kilátásaira hivatkozva.

Tegnap a thaiföldi hadsereg államcsínyt követett el, és átvette az ország irányítását. A hadsereg főparancsnoka a tévében jelentette be a fordulatot, és azt ígérte, helyreállítják a rendet, és politikai reformokat vezetnek be úgy, hogy minden szemben álló csoporttal egyeztetnek. Thaiföldön kijárási tilalmat vezettek be a hadsereg bejelentése után, ez 22 órától másnap reggel 5 óráig érvényes. A hadsereg arra is utasította az ország összes televízió- és rádióadóját, hogy szakítsa meg adásukat, és az új katonai rezsim közleményeit sugározzák.

Európai Parlamenti választások 2014:

A nyolcadik európai választások zajlanak május 22–25. között az Európai Unió 28 tagállamában. Tegnap Hollandiában és Nagy-Britanniában már leadták voksaikat a polgárok, ma pedig Írországban és Csehországban kezdődött meg a szavazás. Csehországban holnap is lehet szavazni. Ugyancsak holnap Lettországban, Máltán és Szlovákiában nyílnak meg a szavazóhelyiségek. Az összes többi uniós országban – így nálunk is - május 25-én, vasárnap rendezik a választást.

Romániában 13 politikai párt és 2 választási koalíció jelöltjeire, illetve 8 független jelöltre választhatunk.

Az RMDSZ szerint a romániai magyarok jövőjéről nem lehet szó az Európai Unión kívül. A szövetség EP jelöltlistájának első három helyezettje: Winkler Gyula, Sógor Csaba és Vincze Loránt. A további sorrend: Hegedüs Csilla és Antal Lóránt.

A Szociáldemokrata Párt, az Országos Szövetség Románia Fejlődéséért és a Konzervativ Párt alkotta választási koalíció legalább 35 százalékos eredményt vár a vasárnapi választásokon. Azt szeretnék, ha a jövőben a románoknak erősebb képviseletük lenne az Európai parlamentben.

A Nemzeti Liberális Párt ugyancsak méltó európai képviseletre számít. EP jelöltlistájukon Norica Nicolai mögött találjuk többek között Adina Vălean-t, Ramona Mănescu-t, Cristian Bușoi-t, Renate Weber-t és Eduard Hellvig-et is.

A Népi Mozgalom Pártja a nepotizmus elleni küzdelmet vállalta fel. Jelöltlistájukon olyan nevek szerepelnek, mint: Cristian Preda, Siegfried Mureșan, Teodor Baconschi, Cristian Petrescu vagy Daniel Funeriu.

A Demokrata Liberális Párt 7-8 helyre számít az Európai Parlamentben. Jelöltjeik között van: Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu és Marian-Jean Marinescu, de Daniel Buda, Gheorghe Falcă, George Scripcaru, Dorin Florea és Mircea Hava is.

Dan Diaconescu Néppátja 15 százalékos eredményt vár a vasárnapi választásokon. Dan Diaconescu mögött olyan jelöltek neve olvasható, mint Simona Man, Diana Voiculescu, vagy Radu Orzață.

Az Új Köztársaság az újdonság pártjának nevezi magát, és jelöltlistájukon találjuk Mihail Neamțu mellett többek között George Mioc-ot, Ștefan Bârgăoanu-t és Andrei Rosetti-t.

A Nagy-Románia Párt jelöltlistája első helyezettje Corneliu Vadim Tudor, őt követi Teodor-Victor Iovici, Cristian Stănescu és mások.

A Polgári Erő Párt arra büszke, hogy EP-jelöltjeinek átlag életkora 41 év. Jelöltlistája első helyezettje Mihai-Răzvan Ungureanu, akit többek között Laura Diana Pavelescu és Mihaela Nicolau követ.

A Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt egy helyet szeretne megszerezni az EP-választásokon. Jelöltjei között van többek között Aurelian Pavelescu, Sebastian Bodu és Maria Stavrositu.

A Román Ökológiai Párt egyes számú EP-jelöltje Radu Morar újságíró, a Zöld Párté pedig Florin Brabete.

Nyolc független jelöl is indul a vasárnapi választásokon. Így Mircea Diaconu színész, Corina Ungureanu volt tornászlány, Dănuț Liga, Filip Constantin-Titian, Paul Purea, Pericle-Iulian Capsali, Peter Costea Peter és Valentin-Eugen Dăeanu.

Vasárnap meg kell mutatnunk, hogy erős közösség vagyunk - hangsúlyozta Winkler Gyula európai parlamenti képviselő. Május 25-én bárhol szavazhatunk Romániában, nem szükséges az állandó lakhelyünk szerinti körzetben leadni voksunkat, megtehetjük ezt más településen, az ország más megyéjében is. A más településen szavazók pótlistára kerülnek. A kórházak, az egészségügyi intézmények, illetve a mozgásképtelen betegek lakhelyük szerinti szavazókörzetben igényelhetnek mozgóurnát holnap délután 18 és 20 óra között.

Időjárás:                                                

Estig országszerte változékony marad az idő. A nyugati megyék kivételével bárhol előfordulhatnak záporok, zivatarok. A hőmérséklet csúcsértékei 21 és 30 fok között alakulnak. Holnap országszerte esős időre kell számítani, a hőmérséklet csúcsértékei 21 és 29 fok között lesznek. Bukarestben most változékony az égbolt és 24 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 07:58:40' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 07:58:40' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 07:58:40' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 07:58:40' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 07:58:40' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 07:58:40' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, 2014. május 23.