Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, május 24.

E-mail Nyomtatás PDF

15 millió eurós hiányt észlelt az Európai Alapok Minisztériuma az idei év első felében lehívott európai alapok nyilvántartásában. A szaktárca szerint a rendellenesség abban keresendő, hogy a román hatóságok hibásan vezették be az adatok a Brüsszelbe küldött jelentésekbe. A helyzetet az Európai Bizottság illetékes audit egysége is ellenőrizni fogja.

Romániának meg kellene kétszereznie a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számát - idézi a Mediafax hírügynökség Remus Pricopie oktatási minisztert. A tárcavezető szerint a líceumot végzett fiatalokat arra kell ösztönözni, íratkozzanak be valamely egyetemre, hogy a felsőotatásban részesülők aránya elérhesse a 26,7 százalékot, vagyis az Európa 2020 stratégia nemzeti célkitűzését. E program szerint az Európai Unió tagállamaiban a felsőfokú vagy azzal egyenértékű végzettséggel rendelkező fiatalok aránya 40 százalék fölött kellene legyen. Ennek ellenére 2012-ben az Unióban a 30 és 34 év közötti diplomások aránya 35,8 százalék volt, az előző évi 34,6 százalékhoz viszonyítva.

Összesen több mint 16 600 állást hirdetnek meg az országos állásbörzén – derül ki az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség legfrissebb, központosított adatai szerint. A legtöbb állás, több mint 2300, Kolozs megyében van, majd Bukarest következik csaknem 2000 állással. A legkevesebb betölthető állás a moldvai megyékben van, de Mehedinţi Krassó-Szörény és Ialomiţa megyében is kevés állást hirdetnek meg. Az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség szerint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára meghirdetett állások száma országos szinten 1639, főként számítógép-programozókat, mérnököket és projekt menedzsereket keresnek. A középfokú, szakiskolai végzettséggel rendelkezők, illetve a képzetlen munkaerő számára országos szinten 15 ezer betölthető munkahely van, a legtöbb a textil- és konfekciós iparban, valamint kereskedelmi dolgozók, bolti eladók és tehergépkocsi-sofőrök számára. Érdeklődni a megyei munkaerő-elosztó ügynökségeknél lehet.

Több mint 18 millió állampolgárt várnak az urnákhoz holnap, hogy döntsenek Románia 32 képviselőjéről az Európai Parlamentben. A szavazók reggel 7-től este 9 óráig adhatják le voksaikat nemcsak az állandó lakhelyünk szerinti körzetben, hanem bárhol az országban. Az utóbbiak pótlistára kerülnek. Szavazni csakis érvényes személyi okmánnyal lehet, minden olyan állampolgár élhet szavazati jogával, aki a választás napjáig betölti 18. életévét. A kórházak, az egészségügyi intézmények, illetve a mozgásképtelen betegek lakhelyük szerinti szavazókörzetben igényelhetnek mozgóurnát ma délután 18 és 20 óra között. A kérvényhez csatolni kell egy orvosi igazolást arról, hogy a mozgó urnát igénylő szavazó mozgásképtelen, illetve nem szállítható. A törvény értelmében a kettős állampolgárok állandó lakhelyük szerint szavazhatnak: amennyiben állandó lakhelyük Romániában van, kizárólag romániai listára szavazhatnak. Minden állampolgár csak egyszer élhet szavazati jogával, a többszörös szavazás bűncselekmények minősül.

Romániába várják Chuck Hagelt, a Pentagon vezetőjét, aki jövő szerdán indul 12 napos körútra. Az amerikai védelmi miniszter Románián kívül más NATO-szövetséges államot is meglátokat, így Szingapúrt, Belgiumot és Franciaországot – adja hírül az AFP hírügynökség, amely szerint Hagel többek között az európai biztonságról tárgyal. A Pentagon vezetője immár a harmadik magas beosztású amerikai politikus - a NATO főtitkára és az Egyesült Államok alelnöke után -, aki Romániába látogat.

Oroszország azt akarja, hogy béke legyen Ukrajnában, ezért kész a párbeszédre a vasárnapi ukrán elnökválasztás után létrejövő új hatalmi szervekkel - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő tegnap a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum plenáris ülésén résztvevők kérdéseire válaszolva. Putyin azt is közölte, hogy tiszteletben tartják az ukrán nép véleménynyilvánítási akaratát, de hozzátette: figyelni fogják, mi történik. Az orosz elnök szerint Ukrajnában polgárháború kezdődött, káosz van, és szerinte az ukrajnai elnökválasztás körülményei nem felelnek meg a nemzetközi normáknak.

A szerb kormány megszüntette az árvizek miatti rendkívüli állapotot, és ezzel megkezdődött a kárfelmérés és a felelősök felkutatása. A jelenlegi számítások szerint az árvíz okozta kár eléri az egymilliárd eurót - közölte a szerb miniszterelnök. Csaknem 32 ezer embert kellett kitelepíteni, több mint 1700 épület összeomlott, további kétezret pedig elöntött a víz. Az árvíz 39 települést és több mint egymillió embert érintett. A természeti katasztrófa következtében Szerbiában a legfrissebb adatok szerint 33 ember vesztette életét.

Németországban a törvényhozás alsóháza elfogadta a kormány nyugdíjreform-javaslatát, amely annak a több mint 9 millió anyának javítja a helyzetét, akik 1992 előtt szültek. Nyugdíjuk kiszámításánál az eddiginél hangsúlyosabban veszik figyelembe a gyermekneveléssel töltött éveket.

Fődíjat nyert Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje a 67. cannes-i filmfesztivál Egy bizonyos nézőpont elnevezésű kategóriában. Ez a szekció a filmfesztivál hivatalos válogatásának második legjelentősebb versenye. A 39 éves rendezőnek ez a hatodik filmje, és az ötödik, amely meghívást kapott a világ legrangosabb filmes találkozójának hivatalos programjába. A Fehér Isten magyar-német-svéd koprodukcióban készült, vezető producere Petrányi Viktória volt. A film egy kislány és egy kutya barátságának történetét meséli el. Mundruczó Kornél alkotása révén először szerepelt a Magyar Nemzeti Filmalap gyártási támogatásával készült játékfilm a cannes-i filmfesztiválon.

Ugyancsak az idei cannes-i filmfesztiválon életműdíjjal ismerték el Zsigmond Vilmos Oscar-díjas magyar operatőr munkásságát. Az 1956-tól az Egyesült Államokban élő magyar származású művész 1930-ban született Szegeden, ma a világ egyik legkeresettebb nemzetközi operatőreként tartják számon.

A klímaváltozás, a környezet védelme és ezeknek a szegénységre gyakorolt hatása lesz a témája Ferenc pápa következő enciklikájának - írta a La Stampa olasz napilap.. 2015 elejére elkészülő "zöld enciklika" aktualitását erősíti, hogy jövőben Párizsban világkonferenciát rendeznek a globális klímaváltozásról, és a jövő május elsején kezdődő Expo 2015 milánói világkiállítás témája is a bolygó táplálék- és energiaforrásai lesznek.

Sport:

Az Astra Giurgiu nyerte a Román-kupa döntőjét, miután a fővárosi Nemzeti Arénában megrendezett döntőben büntetőrúgások után 4-2-re legyőzte a bajnok Bukaresti Steauát. A Giurgiu-i csapat fennállása óta most először tudhatja magáénak ezt a trófeát, a győzelemmel ugynakkor 254 ezer eurós pénzjutalom is járt.

Simona Gherman a harmadik helyen végzett a női párbajtőrözők havannai Grand Prix-versenyén. A román lányt a kínai Hou verte 15-11-re. A kubai viadalon 117 párbajtőröző indult. Köztük volt a magyar Szász Emese is, aki a harmadik helyen végzett a női párbajtőrözők havannai viadalán.

Nem sikerült Klein Dávid első csúcstámadása a Mount Everesten. A magyar hegymászó mintegy 250 méterrel a cél előtt visszafordult ma hajnalban. Klein Dávid és Ang Mingma serpa azért döntöttek így, hogy épségben, kockázatok vállalása nélkül le tudjanak jönni a hegyről – ismerteti az expedíció honlapja.

Órási várakozás előzi meg a 22. labdarúgó Bajnokok Ligája fináléját, ugyanis ma este háromnegyed tízkor a Real Madrid és az Atlético Madrid csap össze a liasszaboni Fény-stadionban. A sorozat történetében először forduló elő, hogy városi derbit rendezzenek a döntőben.

Vasárnap veszi kezdetét Párizsban a Roland Garrosa francia nyílt teniszbajnokság, a selejtezők azonban már javában zajlanak. A tegnapi sorsolás szerint a világranglista 4-ik helyén álló román Simona Halep ellenfele az orosz Alisa Kleibanova lesz az első körben. Ha szerencsésen túl jut ezen a játékon, akkor Halep a negyeddöntőben a cseh Petra Kvitovával találkozik majd. A másik román teniszezőnő, Irina Begu 6-1, 6-1 arányban legyőzte a szerb Aleksandra Krunicsot. Ahhoz hogy felkerülhesen a főtáblára, még le kellene győznie az amerikai Grace Min-t is. Az egyetlen versenyben lévő magyar játékosnak, Babos Tímeának az ukrán Maryna Zanevszkát kellett volna legyőznie tegnap ahhoz, hogy feljusson a főtáblára, de sajnos nem járt sikerrel. Párosban ugyanakkor ott lesz a főtáblán az amerikai Varvara Lepchenkóval.

A Roland Garros sorsolás szerinti párosításai: a férfiaknál a címvédő Rafael Nadal amerikai, Novak Djokovics portugál, Roger Federer szlovák, míg Andy Murray kazah játékos ellen kezdi meg a küzdelmeket vasárnap. A nőknél francia játékost kapott az első fordulóban a tavalyi győztes Serena Williams, aki a harmadik körben testvérével, Venus Wiliamsszel mérkőzhet, míg a negyeddöntőben Marija Sarapovával találkozhat.

Időjárás:

Estig országszerte változékony marad az idő, záporok, zivatarok bárhol előfordulhatnak. A hőmérséklet csúcsértékei 20 és 30 fok között alakulnak. Holnap országszerte a maihoz hasonló változékony, esős időre kell számítani. A hőmérséklet csúcsértékei 22 és 30 fok között lesznek. Bukarestben most változékony az égbolt és 25 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 09:02:36' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 09:02:36' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 09:02:36' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 09:02:36' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 09:02:36' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 09:02:36' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, május 24.