Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglalóm május 26.

E-mail Nyomtatás PDF

A Szociáldemokrata Párt, a Szövetség Románia Haladásáért és a Konzervatív Párt alkotta választási szövetség nyerte meg a tegnapi európai parlamenti választásokat a szavazatok 37,4 százalékával. A Nemzeti Liberális Párt 14,86 százalékos eredményt ért el, harmadik a Demokrata-liberális Párt 12,23 százalékkal. A szavazatok 96,18 százalékának megszámolása után kiadott részleges eredmények szerint bekerült még az Európai Parlamentbe a függetlenként induló Mircea Diaconu 6,92 százalékkal, a Polgári Mozgalom Pártja 6,21 százalékkal, valamint az RMDSZ 6,47 százalékkal. Ez az eredmény elegendő-e három európai mandátumra, kérdeztük Székely István politológust, az RMDSZ főtitkár-helyettesét.

Lemondott első alelnöki tisztségéről és a Nemzeti Liberális Párt Állandó Bürójának tagságáról Klaus Johannis nagyszebeni polgármester. Lépését a párt által főként Nagyszebenben elért gyenge eredménnyel magyarázta, rossznak nevezve az országos eredményt is – közli a Mediafax. Mint ismeretes, Crin Antonescu pártelnök a szavazás előtt azt mondta, lemond, ha pártja nem éri el a 20 százalékot az EP-választásokon. A párt vezetőtanácsának ülésén a teljes liberális pártvezetőség benyújtotta lemondását, de biztosítja az alakulat vezetését a hamarosan összehívandó kongresszusig. Ugyancsak a kongresszuson döntenek Crin Antonescu korábbi javaslatára, amely szerint a liberális európai parlamenti képviselők csatlakozzanak az Európai Néppárt frakciójához.

Továbbra is a jobbközép, kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt jelenti majd az Európai Parlament legerősebb frakcióját, de eközben a kontinens számos országában előretörtek az EU-ellenes, euroszkeptikus erők, s Kelet-Közép-Európában nagyon lecsökkent a részvételi arány - ezek a legfőbb tanulságai a vasárnap befejeződött európai parlamenti választásoknak. A szocialisták a második csoport az új Európai Parlamentben, a harmadik legnagyobb erőt pedig a liberálisok alkotják. Franciaországban a szélsőjobboldali Nemzeti Front a szavazatok 25,4 százalékával megnyerte az európai parlamenti választásokat, Nagy-Britanniában pedig a legnagyobb EU-ellenes politikai erő, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) jelentős előretörését és valószínű győzelmét jelezték a ma hajnalig ismertté vált első eredmények.

Magyarországon a Fidesz-KDNP a szavazatok 51,49 százalékával megnyerte az európai parlamenti választást. Az Európai Néppárt tagjai közül a Fidesz-KDNP érte el a legjobb eredményt – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki mellett ott állt a pódiumon a Fidesz-lista harmadik jelöltje, Tőkés László is. A második a Jobbik lett 14,68 százalékkal, majd az MSZP következik 10,92, a Demokratikus Koalíció 9,76, az Együtt-PM 7,22 és az LMP 5,01 százalékkal. A Berényi József vezette felvidéki Magyar Közösség Pártja és a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt is sikerként értékeli a Szlovákiában szombaton tartott európai parlamenti választáson elért eredményét, azt, hogy egy-egy EP képviselői mandátumot sikerült szerezniük.

A Szatmár megyei 2-es számú választókerület képviselői mandátumát a Szociáldemokrata Párt köré tömörülő baloldali választási szövetség jelöltje, Ovidiu Silaghi nyerte a szavazatok 47 százalékával az urnazárás után közölt exit poll adatok szerint. Az RMDSZ jelöltje, Nagy Szabolcs 24 százalékos eredményt ért el. Győzött viszont az RMDSZ a Brassó megyei Apáca községben az időközi polgármesteri választásokon. Jelöltje, Bölöni László a szavazatok 53%-át szerezte meg a településen, ahol a magyarok aránya csupán 36,8% - közölte Kovács Péter az RMDSZ főtitkára egy közösségi portálon.

A Szociáldemokrata Párt és szövetségeseinek jelöltjei nyerték meg majdnem mindenhol az időközi parlamenti és helyhatósági választásokat tegnap. Az egyetlen kérdéses hely Gabriela Szabóé, aki Ilfov megyében indult képviselői mandátumért. Ilie Nastase a negyedi kerület szenátora lesz, Mihnea Costoiu felsőoktatással foglalkozó miniszter pedig Gorj megyében szerzett szenátori helyet. Florin Tecău Arges megye új megyei tanácselnöke Constantin Nicolescu helyett.

Ma megkezdődött a beiratkozás az érettségire a középiskolát elvégző diákoknak. Beiratkoznia mindenkinek abban az iskolában kell, ahol a középiskola utolsó évét elvégezte. A beiratkozási időszak május 30-án zárul, a vizsgák a készségfelmérőkkel kezdődnek június 10. Az olimpiákon résztvevők már megkezdték a vizsgákat, ők ma román nyelv és irodalomból írtak dolgozatot. Az eredményhirdetés július 7-én lesz. Egy évvel ezelőtt a diákok alig 56,4 százaléka ment át az érettségi vizsgán, ami a vártnál alacsonyabb szintet jelentett, de jobb eredményt, mint az előző években.

A parlament együttes ülése ma vitatja meg és szavaz a Nemzeti Liberális Párt által kezdeményezett bizalmatlansági indítványról, amelynek szövegét csütörtökön olvasták fel a plénumban. Klaus Johannis leköszönő liberális alelnök már akkor azt mondta, nehezen hiszi, hogy sikerülne megbuktatni a kormányt a 231 képviselő által aláírt indítvánnyal, de ez demokratikus gyakorlat, felhívja a figyelmet a kormány hibás hozzáállására.

Legjobb gyakorlat a közigazgatásban címmel szervez hetedik alkalommal versenyt a romániai közigazgatásban dolgozók számára a Köztisztviselők Országos Ügynöksége. A megmérettetés célja felfedezni, valamint terjeszteni az innovatív és hatékony gyakorlatokat a közigazgatásban, ismertté tenni a közigazgatás kiemelkedő eredményeit. A versenyre mától július végéig lehet iratkozni online a Köztisztviselők Országos Ügynöksége honlapján. A nyertes projekteket a közigazgatási innováció és minőség biztosításáról októberben tartandó konferencián mutatják be – jelentette ki Birtalan József, a Köztisztviselők Országos Ügynökségének elnöke.

A milliárdos Petro Porosenko már az első fordulóban megnyerte az előre hozott, vasárnapi ukrajnai elnökválasztást az exit poll felmérések szerint, így nem lesz szükség második fordulóra, ha a hivatalos eredmények is alátámasztják ezt az eredményt. A Vitalij Klicsko vezette Ütés (UDAR) párt jelöltje megszerezte a szavazatok több mint felét: az úgynevezett nemzeti exit poll felmérés szerint 55,9 százalékot, egy másik - négy tévécsatorna által végzett - felmérés szerint 57,31 százalékot kapott. Julija Timosenko volt kormányfő, a Haza párt jelöltje a második helyre szorult 12,9, illetve 12,39 százalékával. Oleh Ljasko független parlamenti honatya harmadik lett a voksok 8,8, illetve 8,7 százalékával. A szavazatok 57,4 százalékával Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt vezetője nyerte a vasárnapi ukrán elnökválasztással együtt tartott kijevi polgármester-választást az ukrán televízióban ismertetett felmérés eredménye szerint. A volt profi ökölvívó világbajnok 2006-ban és 2008-ban is indult a tisztségért, de mindkét alkalommal alulmaradt. Most több mint 40 százalékkal előzte meg a második helyen végző Leszja Orobec parlamenti képviselőt, egy másik Majdan téri aktivistát.

A terror és a holokauszt borzalmaira emlékezett Jeruzsálemben a pápa szentföldi zarándoklatának harmadik, befejező napján. Ferenc pápa ma reggel az óváros szent helyeiről a város nyugati részének állami emlékhelyeire, a Herzl-hegyre hajtatott kíséretével, amelyben jelen van mind Abraham Skorka, Buenos Aires-i rabbi, mind Omar Abboud, Argentína muzulmán közösségének vezetője. A Herzl-hegyen Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és Simon Peresz államelnökkel közösen virágot helyezett el a Budapesten született Herzl Tivadar sírján. Herzl sírjának megkoszorúzását Izraelben az ország elismerését jelző gesztusként értékelik, kiemelve, hogy zarándoklaton járt pápai elõdei nem keresték fel a zsidó állam megálmodójának és az azt életre hívó cionista mozgalom megszervezőjének, Herzl Tivadarnak a sírját.

Kilencven éves korában elhunyt Wojciech Witold Jaruzelski tábornok, volt lengyel államfő, az 1981-es hadiállapot elrendelője. A politikus május 11-én kapott agyvérzést.

Estig az legnagyobb részén napos, meleg marad az idő, a hegyvidéken futó záporok, zivatarok előfordulhatnak. A hőmérséklet 16 és 29 fok változik. Holnap az időjárás alakulásába jelentős változás nem várható, futó záporok, zivatarok bárhol előfordulhatnak. A hőmérséklet hajnalban 7 és 20, holnap napközben 21 és 27 fok között lesz. Bukarestben most derült az égbolt és 28 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:15:41' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:15:41' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:15:41' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:15:41' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:15:41' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:15:41' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglalóm május 26.