Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, május 27.

E-mail Nyomtatás PDF

Eldőlt, hogy továbbra is két képviselője lesz az erdélyi magyarságnak Brüsszelben. A központi választási iroda tegnap kora este tette közzé a vasárnapi voksolás csaknem végleges eredményeit. Eszerint az RMDSZ 350.659 szavazatot kapott, ami két mandátumra elég. A listavezető Winkler Gyula mellett a jelenleg szintén európai parlamenti képviselő Sógor Csaba képviseli az RMDSZ-t Brüsszelben. A lista harmadik helyezettje, Vincze Loránt bejutásához több mint 41 ezer plusz voksra lett volna szükség. A kormányzó Szociáldemokrata Párt 16, a liberálisok 6, a demokrata-liberálisok 5, a Népi Mozgalom 2 képviselőt küldhet az unisó törvényhozásba a következő öt évre.

Kelemen Hunor szerint az erős erdélyi magyar közösségnek erős képviselete van. A szövetségi elnök miniszterelnök-helyettes a kvázi végleges eredmények közzététele után köszönet mondott minden magyar embernek, aki vasárnap az RMDSZ-re szavazott.

Hangsúlyozta: a szövetség képviselőinek az a dolga, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek ügye uniós kompetenciává váljon, hogy az Európai Bizottság vagy az Európai Parlament ne mondhassa, hogy a nemzeti kisebbségek problémáinak rendezése nem tartozik a hatáskörébe. Kelemen Hunor szerint az uniónak foglalkoznia kell a kisebbségek ügyével, mert csak így képzelhető el hosszú távú béke és stabilitás.

Lemondott a liberálisok pártvezetése a választási eredmények miatt. Crin Antonescu pártelnök és a párt teljes elnöksége távozik, miután a húsz százalék fölötti támogatottságot remélő ellenzéki párt a voksok kevesebb mint 15 százalékát szerezte meg.

Antonescu közölte, hogy az elnökség ügyvivõként fogja vezetni a pártot a rendkívüli tisztújító kongresszusig. Az immár ideiglenes pártelnök azt elmondta, hogy az állandó tanács döntése alapján a párt hat európai parlamenti képviselõje kérni fogja csatlakozását az Európai Néppárt frakciójához.

Vitát szült a román EU-biztos kijelölése. Victor Ponta miniszterelnök hivatalos levélben kérte Traian Basescutól, hogy ő képviselhesse Romániát az uniós állam- és kormányfők ma este kezdődő ülésén, amelynek napirendjén az európai parlamenti választások elemzése és a következő Európai Bizottság összetétele szerepel. A kormányfő lényegében a maga számára követeli a jogot, hogy megnevezhesse a román EU-biztost. Egy tegnapi tévéműsorban azzal érvelt, hogy nem Traian Basescu pártja mindössze hat százalékot kapott az EP-választásokon, ezért nem volna jogosult a jelölésre. Az uniós csúcstalálkozókon való részvétel két éve vált vita tárgyává, amikor Victor Ponta először elfoglalta a miniszterelnöki széket. Az alkotmánybíróság akkor az államfő javára döntött, és kimondta, hogy a miniszterelnök csak abban az esetben képviselheti a román államot, ha az államfőtől megbízást kap erre.

Megbukott az ellenzék bizalmatlansági indítványa, amelyet Victor Ponta kormánya ellen nyújtott be. A kabinet menesztése mellett 176 törvényhozó voksolt, 19-en ellene, de ez nem volt elegendő, mivel a kormány megbuktatásához további 110 igen voksra lett volna szükség. Ez volt az első bizalmatlansági indítvány, amelyet az ellenzék benyújtott a Ponta-kabinet ellen.

Nõtt az államháztartási hiány a negyedik hónapban. Áprilisban a deficit a GDP 0,28 százalékát tette ki, az elõzõ havi dupláját. A hiány nagyobb is lehetne, de a kormány visszafogta a kiadásokat, miután február végén kiderült, hogy a bevételek elmaradtak a remélt szinttõl. Románia az idén vállalta, hogy 2,2 százalékos gazdasági növekedés mellett az államháztartási hiány nem haladja meg a 2,2 százalékot. A növekedés több elemző szerint is meghaladja majd a várakozásokat, de az államháztartás bevételei nem gyarapodnak hasonló ütemben.

A legnagyobb EU-ellenes brit politikai erõ, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) jelentõs elõretörését és gyõzelmét jelzik a brit európai parlamenti választások továbbra sem végleges eredményei. Nagy-Britanniában az EP-választásokon tilos az exit poll készítése, így a csütörtökön megtartott brit EP-választás után nem voltak ilyen felmérésekre alapuló becslések, de már az elõzetes közvélemény-kutatások sem zárták ki a UKIP gyõzelmét. A hagyományos brit szavazatszámlálási gyakorlatnak megfelelõen lassan szivárgó hivatalos részeredmények alapján tegbnap délutánra megváltoztathatatlanná vált a sorrend: a UKIP az eddig összeszámolt voksok alapján 27,4 százalékkal az elsõ helyre került.

Európai szinten továbbra is a jobbközép, kereszténydemokrata pártokat tömörítõ Európai Néppárt (EPP) adja majd az Európai Parlament (EP) legerõsebb frakcióját, de közben számos országban elõretörtek az EU-ellenes, euroszkeptikus erõk. Nagy-Britanniához hasonlóan Franciaországban is egy szélsőséges párt, a Front Nationale kapta a legtöbb voksot. Görögországban ezzel szemben a szélsőbal tarolt. A kormány megszorító politikáját ostorozó, radikális baloldali Sziriza a szavazatok 26,5 százalék kapta az EP-választásokon.

A Fidesz és az Európai Néppárt közötti problémának tekinti Jean-Claude Juncker, hogy Orbán Viktor nem támogatja, hogy ő legyen az Európai Bizottság elnöke – így nyilatkozott a néppárt csúcsjelöltje a Euronewsnak.

A hírtelevízió – a honlapján található tájékoztatás szerint – arról kérdezte Junckert, hogy mit szól ahhoz, hogy a magyar kormányfő nem támogatja, hogy ő legyen a bizottság elnöke, miután korábban a magyar kormány konfliktusba került az általa vezetett kormány és pártjának tagjaival.

– Ez nem igazán elegáns érv – válaszolta Juncker.

2010-ben Juncker kormányának külügyminisztere, Jean Asselborn a magyar médiatörvény elfogadását követően bírálta a jogszabályt, majd a Junckerrel egy párthoz tartozó, szintén néppárti Viviane Reding igazságügyi és alapjogi biztos a magyar igazságügy függetlenségének alakulásával kapcsolatban fogalmazott meg több ízben kifogásokat.

Svájcban idős, de egészséges emberek is részesülhetnek eutanáziában – döntötte el az Exit nevű szervezet, amely segít az embereknek, hogy véget vessenek életüknek.

A svájci szabályozás szerint az eutanáziában nem orvosok segítenek, hanem bárki más – ezért jöttek létre az Exithez hasonló szervezetek. Feltétel az is, hogy az asszisztensnek ne legyen személyes vagy vagyoni érdekeltsége az esemény kimenetelében. Eddig az Exit nevű szervezetnél csakis halálos betegek kérhettek asszisztenciát az öngyilkossághoz.

A kegyes halál vagy eutanázia 1941. óta legális az országban. 2009-ben kísérlet történt ugyan a betiltására, de a kiírt referendumon a szavazók elutasították a vonatkozó javaslatot.

Beiktatták az új indiai kormányfőt, miután pártja, a jobboldali Bharatiya Janata párt a vártnál is nagyobb győzelmet aratott a május közepén zárult választásokon. Naréndra Módí beiktatását ezrek követték figyelemmel a helyszínen: párttársain kívül az eddigi kormánykoalíciót vezető Kongresszus párt számos tagja, az üzleti élet képviselői és bollywoody sztárok is megjelentek, írja a BBC.

A legnagyobb visszhangot talán a pakisztáni kormányfő, Nawaz Sharif jelenléte váltotta ki, ugyanis Pakisztán 1947-es függetlenné válása óta nem volt arra példa, hogy a két ország vezetői megjelentek volna hasonló jelentőségű eseményen a szomszédos országban. A két nemzet három háborút vívott egymás ellen az elmúlt hatvan évben, de Módí és Sharif várhatóan kedden kezdenek kétoldalú tárgyalásokba.

A több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és többfelé, főként nyugaton és délen alakul ki zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordul. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de helyenként megélénkül a szél. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lesznek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 16 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet Erdélyben 22, 25, a déli megyékben 28, 30 fok között alakul.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:00:19' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:00:19' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:00:19' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:00:19' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:00:19' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:00:19' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, május 27.