Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, május 28.

E-mail Nyomtatás PDF

Tárgyalóasztalhoz ülnek Bukarestben a jobboldali pártok egy közös államfőjelölt állítása érdekében. A Demokrata-Liberális Párt képviselői ma délután 5 órakor találkoznak a parlamentben a Nemzeti Liberális Párt képviselőivel, és első ízben tárgyalnak arról, hogy hogyan tudnának az őszi elnökválasztáson sikeresen fellépni a Szociáldemokrata Párt ellen – jelentette be Vasile Blaga demokrata elnök. Mihai Răzvan Ungureanu, a Polgári Erő Pártjának elnöke tegnap a liberálisok székhelyén Crin Antonescuval, a liberálisok ideiglenes elnökével tárgyalt a jobboldal egyesítésének lehetőségeiről. Ungureanu szerint a tárgyalások kezdeti stádiumában még nincs szó fúziókról. Elena Udrea, Népi Mozgalom Párti képviselő Facebookra feltett üzenetében azt írta: a közép-jobboldali pártok nem fognak egyesülni, mert „a vezetők túlságosan ellenségesek egymással, és túl gyengék a jellemek”. Udrea ugyanakkor azt is megjegyezte: bármilyen, az egyesítést célzó javaslatot elfogad, függetlenül attól, hogy kitől érkezik, sőt, bármilyen jelöltet támogatni fog, aki le tudja győzni a szociáldemokraták jelöltjét, függetlenül attól, hogy melyik párt tagja.

Közbeszerzési eljárást hirdettek az észak-erdélyi autópálya részét képező Bors-Berettyószéplak szakasz befejezésére, amely eddig körülbelül félig készült el - közölte az autópálya-kezelő útügyi társaság. A szakasz befejezésére 333 millió eurót költenének. A pályázat július 9-ig adható le, és a hatóságok a legalacsonyabb árat kínáló vállalkozást bízzák meg a kivitelezéssel, amit az odaítéléstől számított 24 hónap alatt kell elvégezni, és további 30 hónapig kell a kivitelezőnek garantálnia a munkálatok minőségét. A Bors és Berettyószéplak közötti autópályaszakasz hossza 64 kilométer, és a munkálatoknak eddig mintegy felét végezte el az amerikai Bechtel, amellyel időközben a hatóságok felbontották az észak-erdélyi autópálya megépítésére vonatkozó szerződést.

Két fontos törvénytervezetet fogadott el tegnap a Szenátus közlekedési és energiaügyi bizottsága. Az egyik iskolabuszok vásárlását szorgalmazza, a másik pedig a fűtéspótlék igénylésének időszakát hosszabbítja meg. Az intézkedés keretében 150 millió euróból vásárolnának iskolabuszokat az elszigetelt vidéki falvakban élő diákok számára, de a sportiskolák is új járművekhez juthatnának, hogy a sportolókat és kísérőiket zökkenőmentesen tudják szállítani a nemzeti- és nemzetközi versenyekre. A másik intézkedés a hideg évszakban nyújtott szociális védőintézkedéseket szabályozza, és a módosítás értelmében a "hideg évszak" fogalmát minden év október elsejétől a következő év április utolsó napjáig határozza meg. Tehát az eddigiekhez képest két hónappal meghosszabbítódik a fűtésdpótlék igénylésének időszaka.

Egy szociáldemokrata párti himnusz- és zászlótörvény-javaslatot is elfogadott hallgatólagosan a szenátus. A soviniszta Ceauşescu-diktatúra gyakorlatát idéző tervezet, amely a nemzeti jelképekről szóló törvényt módosítaná, mindennap kötelezővé tenné a román himnusz eléneklését az iskolákban. Egyúttal kötelezné a közintézményeket, művelődési intézményeket és iskolákat arra, hogy folyamatosan tűzzék ki az országzászlót. A jogszabály megtiltaná egyúttal a románon kívül más zászlók kitűzését magánterületeken. A tervezetet még a képviselőháznak is meg kell vitatnia.

Április 23-a a Könyv Napja lesz Romániában – szavazta meg a képviselőház tegnap. A Constantin Mazilu szociáldemokrata párti képviselő kezdeményezésének célja az olvasás ösztönzése a fiatalok körében. A Könyv Napja alkalmából szervezendő kulturális események megszervezésére a Művelődési Minisztérium és az önkormányzati hatóságok nyújtanak majd anyagi, illetve logisztikai támogatást.

Megkezdődött az általános iskolások tudásszintjének országos felmérése. A negyedik osztályosok ma román nyelvből, holnap matematikából és pénteken anyanyelvi ismeretekből vizsgáznak. A másodikosokat jövő héten – június 2-án, 3-án és 4-én tesztelik. A hatodik osztályok június 5-én, jövő csütörtökön nyelvből és kommunikációból, június 6 –án, pénteken matematikából és természettudományokból vizsgáznak. A felmérésen szerzett minősítéseket nem adják hozzá az iskolások tanulmányi átlagához.

A DNA ügyészei kísérték be a Kolozs Megyei Tanács székhelyére Horea Uioreanu megyei tanácselnököt, miután házkutatást tartottak a lakásán - írta a Mediafax tudósítója. Uioreanu újságíróknak azt mondta, "rutinellenőrzésről van szó". A Mediafax hírügynökség szerint a korrupcióellenes ügyészség a kolozsvári repülőtéren is vizsgálódik, az új kifutópálya építtetője, Ioan Bene üzletember körül nyomoz. A Kolozs Megyei Tanáncsnál és Horea Uioreanu tanácselnök lakásán végzett házkutatások a 2013-2014 között történt korrupciós ügyekben történnek – írja a transindex portál.

Jogerős ítélet születhet holnap a Mikó-ügyben a ploiești-i táblabíróságon, amelyen ezúttal is jelen lesznek Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok megfigyelői. Markó Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő a Székelyhon portálnak úgy nyilatkozott: kérik, hogy a Székely Mikó Kollégium ügyében lefolytatott polgári per iratait emeljék be a büntetőperbe, hiszen annak döntése alapján már 2006-ban az Erdélyi Református Egyházkerületnek ítélték meg a Székely Mikó Kollégium épületét. Ha ez megtörténne, már szó sem lehetne bűntényről – mondta Markó Attila.

Tavaly júniusi erdélyi látogatása után most ismét magánlátogatásra érkezett Károly herceg. A brit trónörökös tegnap délután meglátogatta a tulajdonában levő szászfehéregyházi házat, majd gróf Kálnoky Tibor miklósvári rezidenciáján éjszakázott. Károly herceg ma a zalánpataki birtokára megy, ahol erdélyi fekete kopasz nyakú tyúkokat és mangalicákat nevelnek. A brit trónörökös a romániai rendszerváltás óta visszatérő vendég Erdélyben. Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyében vásárolt parasztházat és hozzá tartozó birtokot.

Külföld:

Az Európai Bizottság elnöki tisztségének betöltéséről kezd konzultációkat Herman Van Rompuy az Európai Parlament képviselőivel. Az Európai Tanács elnökét a tagállami csúcsvezetők bízták meg ezzel a feladattal tegnap este Brüsszelben. Van Rompuy azt mondta, hogy akkor kezdi meg a konzultálást, amikor megalakulnak az új összetételű Európai Parlament frakciói és azok megválasztják vezetőiket. Mint ismert, a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárt Jean-Claude Juncker volt luxemburgi kormányfőt, a szocialisták pedig Martin Schulzot, az EP eddigi német elnökét szánnák az Európai Bizottság élére. A tegnapi informális EU-csúcson a tagállamok vezetői átnézték, melyek azok a legfontosabb kérdések, amelyekkel az Európai Uniónak a következő ciklusban foglalkoznia kell. Ezek a munkahelyteremtés, a versenyképesség javítása, a növekedésen alapuló, jövőorientált stratégia, a gazdasági és monetáris unió megerősítése, a klímaváltozás elleni fellépés, az energiaunió megvalósítása, valamint az energiafüggőség csökkentése – jelentette be Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

Eltűnt tegnap egy lengyel római katolikus pap a kelet-ukrajnai Donyeck városában. Meg nem erősített hírek szerint a szakadárok fogságában van – jelentette ma reggel a helyi média. Pawel Witek atya egy donyecki római katolikus templom plébánosának meghívására érkezett a városba, hogy részt vegyen egy közös békeimában, amelyre már nem kerülhetett sor. Közben Donyeck utcáin egyre több civil esik áldozatul az ukrán csapatok és oroszbarát fegyveresek lövöldözéseinek. Az UNIAN hírügynökség közölte: Donyeck megyében éjszakai kijárási tilalmat vezettek be a Moszkva-barát szakadárok. Petro Porosenko megválasztott ukrán elnök ma azt mondta egy német lapnak, hogy Ukrajna keleti részén háborús állapotok uralkodnak, amit nem lehet tétlenül nézni. Porosenko szerint most kezdődik csak igazán a kijevi vezetés oroszbarát szakadárok ellen indított, terrorellenes művelete.

Ismeretlen fegyveresek támadást intéztek ma az afganisztáni Herát városában működő amerikai konzulátus egyik gépkocsija ellen. A rajtaütésben két amerikai állampolgár megsebesült - közölték a hatóságok. A külképviselet dolgozóit szállító jármű éppen a város repülőtere felé tartott, amikor a motorkerékpáron érkező támadók tűz alá vették. A konzulátus egyik, név nélkül nyilatkozó munkatársa elmondta, hogy a biztonsági személyzet két tagja sebesült meg a rajtaütésben. Őket kórházba szállították. Barack Obama amerikai elnök tegnap jelentette be, hogy Washington idén decemberben 9800 katonát hagy hátra Afganisztánban, és csak 2016-ban vonja ki az összes harcoló egységet. A közép-ázsiai országban jelenleg mintegy 32 ezer amerikai katona állomásozik.

Líbia azonnali elhagyását javasolta az ott lévő állampolgárainak az Egyesült Államok az ottani "kiszámíthatatlan és instabil" biztonsági helyzet miatt. A tripoli nagykövetség csökkentette létszámát, és csak korlátozottan tud segíteni a vészhelyzetben lévő amerikaiaknak – jelezte a washingtoni külügyminisztérium. Ugyanakkor amerikai hadihajót vezényeltek a líbiai partok közelébe, hogy szükség esetén részt vehessen a tripoli amerikai nagykövetség evakuálásában. Líbiában hetek óta súlyos válságot okoz a Halifa Haftár líbiai lázadó tábornokhoz hű antiiszlamista erők és a szélsőséges iszlamista milíciák közötti fegyveres konfliktus. Fegyveresek kedden megtámadták az új líbiai miniszterelnök, Ahmed Omar Majtík tripoli rezidenciáját. Az incidens idején otthon tartózkodó kormányfőnek és családjának nem esett baja.

Első ízben adott interjút egy amerikai tévének Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség volt munkatársa. Az ügynökség titkos adatgyűjtési gyakorlatát leleplező informatikus kijelentette: kémnek képezték ki, és külföldön is dolgozott titkos ügynökként amerikai kormányzati szerveknek. Mint ismert, az Oroszországban menedéket kapott Snowden által kirobbantott botrány vezetett ahhoz, hogy az amerikai képviselőház olyan törvényjavaslatot szavazott meg, amely az amerikai telefonhívások esetében véget vet a Nemzetbiztonsági Ügynökség úgynevezett metaadat-gyűjtési gyakorlatának. Az ügyet hamarosan a szenátus is napirendre tűzi.

Afrikai menekültek százai törtek be egy spanyol területre - jelentették ma a spanyol hatóságok. Az Európai Unióhoz tartozó, marokkói tengerparton fekvő Melilla enklávét a hajnali órákban özönlötték el a szubszaharai térségből érkezett illegális bevándorlók. A marokkói és a spanyol rendőrség megpróbálta visszaverni a rohamot, ennek ellenére mintegy ötszáz embernek mégis sikerült átjutnia a szögesdróttal megerősített, hat méter magas és tíz kilométer hosszú biztonsági kerítésen. A melillai bevándorlási központok rendkívül túlzsúfoltak, a 450 férőhelyesre tervezett létesítményekben az újonnan érkezettekkel együtt jelenleg 2400-an tartózkodnak.

Időjárás:

Estig országszerte változékony marad az idő. Többfelé előfordulhatnak záporok, zivatarok, helyenként akár jégeső is kialakulhat. A hőmérséklet csúcsértékei 22 és 30 fok között alakulnak. A ma lehulló csapadékmennyiség helyenként meghaladja a 25-30 litert négyzetméterenként. Holnap országszerte enyhe lehűlésre és továbbra is esős időre kell számítani. A nyugati ország részben megnövekszik a felhőzet. A hőmérséklet csúcsértékei 20 és 30 fok között lesznek. Bukarestben most változékony az égbolt és 27 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 07:49:58' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 07:49:58' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 07:49:58' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 07:49:58' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 07:49:58' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 07:49:58' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, május 28.