Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, május 29.

E-mail Nyomtatás PDF

Ismertette az európai parlamenti választások végleges eredményét a Központi Választási Bizottság. Eszerint a Szociáldemokrata Párt, a Szövetség Románia Haladásáért és a Konzervatív Párt alkotta választási Szövetség szerezte meg a legtöbb mandátumot, 16-ot. Második helyen a Nemzeti Liberális Párt áll 6 mandátummal, majd a Demokrata-Liberális Párt következik 5, az RMDSZ és a Népi Mozgalom Pártja 2-2 mandátummal, valamint a függetlenként induló Mircea Diaconu. A Központi Választási Bizottság ma délután öt órakor nyújtja át a mandátumot igazoló dokumentumot a vasárnap megválasztott európai parlamenti képviselőknek – közölte Marian Muhulet, a testület elnöke.

Június 20-ra halasztották a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásának ügyében vádlott Markó Attila perét. A ploiesti-i táblabíróság a Pénzügyminisztérium véleményét kéri a károkozásra vonatkozóan. Amennyiben nincs kár - és ezt már mind Sepsiszentgyörgy önkormányzata, mind pedig az igazságügyi minisztérium közölte korábban - akkor nincs bűncselekmény – írta röviddel adásunk előtt Facebook oldalán Markó Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő.

Petres Sándor lesz Hargita megye alprefektusa. A kormány tegnapi ülésén nevezte ki a tisztségbe, amelyet a határozat megjelenését követően foglalhat el. Petres Sándor kinevezésekor lemondott Hargita megye tanácsának alelnöki tisztségéről és kilépett az RMDSZ-ből, mert ezek összeférhetetlenek új megbízatásával.

Alaposan rácáfol a kormány által a székelyföldi autonómia ellen oly sokszor felhozott érvre az Economica.net portálnak az állami költségvetésbe utalt pénzösszegeket megyénként elemző térképe. A székelyhon.ro portál szerint Hargita és Maros megye 1 milliárd lejnél is nagyobb összeget utal évente az államkasszába, Kovászna megyében pedig – ami az ország egyik legkisebb megyéje – ez az összeg ugyan alig 680 millió lej, de még így is nyolc megyét tudhat maga mögött – közli a székelyhon.ro portál.

Fel kell hagyniuk a helyi termelőknek azzal a gyakorlattal, hogy a kapuban, pillepalackból árulják a tejet – jelentette ki az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal elnöke. Egy délelőtti szakkonferencián Vladimir Mănăstireanu figyelmeztetett: semmilyen eltérést nem fogadnak el a tejre vonatkozó európai direktívától. Jelenleg mintegy 150 ezer kisgazdaság van az országban, amely nem szerezte be a fejőgépeket és hűtőtankokat, az átmeneti időszak Romániának a tavalyi év végén lejárt – mondta az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal vezetője. Figyelmeztetett: jövő áprilistól megszűnik a tejkvóta. Mănăstireanu hozzátette, a kormány tavaly pénzügyi támogatást nyújtott az öt tehénnél kevesebb állatot tartó gazdáknak hűtőtankok vásárlására, maximum 5000 euró értékben, településenként 1000 liter tejmennyiségre. A Minimis támogatásban 41 500 gazdaság részesült, amelyekben 210 ezer fejőstehenet tartanak, miközben a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség nyilvántartásában az 1 131 000 szarvasmarha szerepel.

Az orvosi ellátásra vonatkozó minimális csomag kiküszöböli a hibákat és csökkenti a rendszeren belüli csalásokat – jelentette ki az Országos Egészségbiztosító Pénztár elnöke. Radu Ţibichi szerint a június elsején életbe lépő alapcsomag nem teljesen új, csak átrajzolták a lakosság jelenlegi szükségletei szerint. Ez egy folyamat része, amely az elektronikus kórlap és az egészségügyi kártya bevezetésével teljesedik ki. A pénztár elnöke hangsúlyozta, az új csomag nem korlátozza a családorvosi vagy szakorvosi konzultációk számát, amint az eddig történt, hogy a 21. ellátott páciensnek már fizetnie kellett és nem kaphatott vényt. Június elsejétől ez lehetséges lesz – mutatott rá az Országos Egészségbiztosító Pénztár elnöke.

Rekordszámú feljelentés érkezett tavaly az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz. A testület 110 alkalommal bírságolt hátrányos megkülönböztetés miatt, ami történetében a legnagyobb szám - derült ki az intézmény kimutatásából. Tavaly 858 feljelentést regisztráltak, miközben 2012-ben csak 548 panasz érkezett a parlamenti ellenőrzés alatt álló állami intézményhez. Összesen 135 esetben állapítottak meg hátrányos megkülönböztetést, 348 keresetet elutasítottak, 341 esetben illetékességi hatáskör hiánya miatt nem indítottak vizsgálatot - írja a Mediafax.

Országszerte katonai, egyházi szertartásokkal, a hősök emlékműveinek megkoszorúzásával emlékeznek a Hősök Napjára Nagycsütörtökön. Aktív és tartalékos katonák, háborús veteránok és a helyi hatóságok képviselői vesznek részt az ország szinte minden nagyvárosában szervezett ünnepségeken.

A temesvári eurorégiós fesztiválról Zsehránszky István tudósít.

Aláírta az Eurázsiai Gazdasági Közösség létrehozásáról szóló szerződést Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország elnöke. Az asztanai ünnepségre meghívták Örményország és Kirgizisztán vezetőit, akikkel országuk jövőbeli csatlakozásáról tárgyalnak. Alexandr Beleavschi rádiónk tudósítója szerint az ünnepségen Vlagyimir Putyin orosz elnök korszakalkotónak nevezte a szerződést, amely 170 millió lakosnak hoz létre közös piacot, és a világ altalajkincseinek egynegyede fölött rendelkezik, főként a kőolaj és a földgáz tartalékok tekintetében. Nurszultan Nazarbejev kazah elnök, az eurázsiai integráció megálmodója azt hangsúlyozta, hogy a szerződés nem vonatkozik a tagországok politikai szuverenitására és függetlenségére.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács elnökeként az Európai Unió megszilárdításért és fejlődéséért végzett munkájáért Nemzetközi Károly-díjjal tüntették ki csütörtökön a németországi Aachenben Herman Van Rompuy-t, aki a kitüntetést megköszönő beszédében hangsúlyozta, hogy az EU-nak nemcsak esélyeket kell teremtenie, hanem meg is kell védenie polgárait. A belga politikusból lett uniós vezető beszédében rámutatott, hogy az EU népszerűbb a határain kívül, mint a közösségen belül.

Az ukrán hadsereg három helikopterét lőtték le ma Moszkva-barát szakadár fegyveresek a kelet-ukrajnai Szlovjanszk közelében, és egyikükben életét vesztette 14 katona, köztük egy tábornok - jelentette az UNIAN hírügynökség. Olekszandr Turcsinov, az államfői teendőket ideiglenesen ellátó házelnök a parlament ülésén közölte, hogy az egyik helikoptert orosz gyártmányú önjáró tüzérségi fegyverrel lőtték le. Azt mondta, hogy 14 katona meghalt, köztük Volodimir Kulcsickij tábornok. Egy újságíró, aki szemtanúja volt az esetnek, azt mondta, hogy a helikopter élelmiszert, vizet és golyóállómellényt szállított a szlovjanszki tévéközponthoz, és katonákat vitt el onnan, de néhány perccel felszállás után találat érte és felrobbant.

Időjárásjelentés

Estig az ország legnagyobb részén változékony lesz az idő, futó záporok, zivatarok bárhol előfordulhatnak. A hőmérséklet 17 és 27 fok változik. Holnap reggel kilenc órától öt nyugati megye kivételével az egész országra érvényes sárga viharriadót adtak ki a meteorológusok. A szombat este 11 óráig tartó figyelmeztetés szerint felhőszakadásokra, jelentős mennyiségű csapadékra, jégesőre kell számítani az egész hegyvidéken, a déli, keleti és központi megyékben. Bukarestben most túlnyomórészt borús az égbolt és 25 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:53:23' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:53:23' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:53:23' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:53:23' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:53:23' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:53:23' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, május 29.