Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, május 30.

E-mail Nyomtatás PDF
A Nemzetközi Valutaalap szerint Romániának gyorsítania kellene a szerkezeti reformok ütemét és az európai uniós pénzek felhasználását - jelentette ki Guillermo Tolosa, az IMF Romániáért és Bulgáriáért felelős képviselője. A szakember egy bukaresti konferencián kijelentette, Románia gazdasága az idén újból eléri azt a szintet, amelyen a nemzetközi gazdasági válság előtt volt, de a visszaesés behozása lassúbb ütemű mint más országok esetében. Tolosa felidézte, hogy Romániának a tavalyi 3,5 százalékos GDP-növekedése az egyik legjobb teljesítmény a régióban, de ennek az ütemnek a tartásához gyorsítani kell a szerkezeti reformok és az uniós pénzek felhasználásának ütemét. Románia eddig 35 százalékát hívta le a rendelkezésére bocsátott, mintegy 34 milliárd eurónak a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusban. Ugyanakkor két év haladékot kapott, így ezen az arányon még javíthat. Guillermo Tolosa a gazdaság sérülékeny pontjaként említette, hogy a GDP mintegy 6 százalékát adó mezőgazdaság túl nagy mértékben ki van szolgáltatva az időjárás viszontagságainak, ezért emiatt évről-évre túl nagy ingadozás tapasztalható az ágazat teljesítményében. Szerinte a gyengén fejlett infrastruktúra, és az állami vállalatok alacsony hatékonysággal való működtetése is visszahúzza a gazdaságot. Ugyanakkor jó lehetőségek rejlenek az exportban és az energetikai iparban.

Nagy András, Szászrégen volt polgármestere lehet Maros megye prefektusa - mondta Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke az Erdély FM-nek. Brassai szerint olyan kormánybiztos kell, aki tapasztalt és átlátja a közigazgatási rendszert, illetve kezelni tudja az esetleges konfliktusokat, amelyek a megye etnikailag vegyes összetételéből fakadhatnak. "Szászrégen sajátossága ugyanaz, mint Maros megyéé, hiszen Szászrégenben is mintegy 30 százaléka a lakosságnak magyar, megközelítőleg 70 százaléka román. Nagy András úgy tudott két mandátumon keresztül polgármestere lenni a városnak, hogy semmiféle etnikai felszültség nem támadt ebből" – nyilatkozta Brassai Zsombor.

Utcai sztrájkkal fenyegetőznek az orvosok, ha a kormány nem hagy jóvá számukra 10 százalékos béremelést. Marius Sepi, a Sanitas szakszervezet alelnöke a Mediafax hírügynökségnek azt mondta, tegnap az egészségügyi minisztérium, a munkaügyi, a társadalmi párbeszédért felelős, valamint a pénzügyi tárca képviselőivel is tárgyalt az érdekképviseleti szervezet. A találkozón ismét azt kérték, emeljék az egészségügyisek, elsősorban a kisjövedelműek bérét. Emellett ágazati kollektív munkaszerződést követelnek a jelenlegi csoportszintű kollektív szerződés helyett.&Marius Sepi szerint a társadalmi párbeszédért felelős miniszter vállalta, megoldja a munkaszerződések problémáját, a pénzügyminisztérium pedig jövő héten felméri, hány alkalmazott fizetését kell növelni, és ez mekkora kiadással jár.

A Szociáldemokrata Párt tegnap hozott határozata szerint, a politikai alakulat szeptember eleji kongresszusán nevezi meg hivatalosan államfőjelöltjét. Victor Ponta miniszterelnök ugyanakkor azt nyilatkozta, nem utasítja el azt a lehetőséget, hogy ő legyen a PSD jelöltje az év végi elnökválasztáson. A miniszterelnök részt vett pártja vezetőségének a vasárnapi európai parlamenti választásokat kiértékelő tanácskozásán. Elmondta, elsősorban azt szeretné, hogy végigvigye 2016-ig a miniszterelnöki mandátumát, de fontosnak nevezte azt is, hogy a PSD nyerje meg a novemberi elnökválasztást. Mint mondta, ha neki kell indulnia jelöltként, akkor jókedvvel és nagy reménnyel teszi meg.

Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt távozó elnöke azt nyilatkozta tegnap, hogy közvélemény-kutatások alapján döntik majd el, kit jelöljenek elnöknek. A felmérésekben a PNL részéről Crin Antonescu, illetve Klaus Johannis, a párt volt alelnökének, a PDL-sek közül pedig Cătălin Predoiu alelnök népszerűségét mérnék fel. Crin Antonescu szerint két héten belül el kell döntenie a két párt vezetőségének, kit jelölnek államfőnek. A PNL és a PDL szerdán állapodtak meg, összefognak a kormányzó PSD ellen és közös elnökjelöltet állítanak a novemberi választáson. A két politikai alakulat az államfőválasztások után fuzionálni fog az egyezség szerint.

Harminc napos előzetes letartóztatásba helyezték az este a Kolozs megyei tanács elnökét. Erről a kolozsvári ítélőtábla döntött. Horea Uioreanut csúszópénz elfogadásával, okirat-hamisítással és pénzmosásbeli bűnrészességgel gyanúsítják. Az ügyészségi közlemény szerint a megyeelnök 2013 áprilisa és 2014 májusa között 693 ezer lej csúszópénzt kért egy üzletembertől, Vasile Pogăceantól, akinek önkormányzati megrendeléseket biztosított. Az összeg egy részét át is vette.Az ügyészség arra is kitért, hogy Horea Uioreanu az önkormányzati megrendelésekből befolyó pénzösszegek 15 százalékára tartott igényt, és a kormánynál is közbenjárt azért, hogy költségvetési forrásokhoz jussanak azok a települések, amelyekkel szerződéses viszonyban állt a szintén letartóztatott Vasile Pogăcean cége.

Tegnap kezdődött meg Kolozsváron az Ünnepi Könyvhét, melyet immár negyedik alkalommal szerveznek meg. Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, kulturális miniszter megnyitó beszédében kifejetette: „Ünnep azért, mert amikor a magyar szót, a magyar irodalmat, a verset, a novellát, a regényt elhozzák egy vásárra, az a kiadók a szerzők, és minden könyvszerető ember számára ünnep. A könyv, az irodalom a lehetséges legnagyobb ablak a világra, és sokkal mélyebb élményt nyújthat, mint bármely egzotikus utazás- mondta Kelemen Hunor. A 4. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet a Bánffy Miklós év jegyében szervezték meg, ennek keretében konferenciát is szerveztek a politikus, író, polihisztor emlékére. Az eseményen részt vett Markó Béla író, a Kós Károly Akadémia elnöke, aki A politikus Bánffy címmel tartott előadást.

Székelyföldi lovas iskola létesítését tervezik a Sepsiszentgyörgy melletti Benedekmezőn. Az önkormányzat tíz hektáros területet bocsátott a Vadon egyesület rendelkezésére, amelyen helyi vállalkozók támogatásával kezdtek el építkezni. Az egyesületnek már hét lova van, az állományt idén bővítenék.Az önkormányzat megvalósíthatósági tanulmányt is rendelt, amely alapján uniós pénzekre pályázhatnak korszerű lovas létesítmény megépítéséhez. A kezdeményezők célja, hogy integrálják a Székelyföldön egyre népesebb lovas társadalmat. A Vadon egyesület elnöke, Demeter János elmondta, régi magyar lófajták tenyésztése, nemzetközi és országos versenyek, valamint lovas oktatás egyaránt helyet kapna Benedekmezőn. Az iskola 3-4 éven belül épülhet meg.

Külföld:

Petro Porosenko, a Vitalij Klicsko vezette Ütés párt jelöltje 54,7 százalékkal nyerte meg az előre hozott ukrajnai elnökválasztást - közölte a kijevi központi választási bizottság. Az eredmény szerint Julija Timosenko volt kormányfő, a kormányzó Haza jelölte a voksok 12,81 százalékát szerezte meg. Mivel Porosenkót a választáson részt vevők több mint fele támogatta, így el is nyerte az államfői posztot, azaz nem kell második fordulót rendezni.

A kelet-ukrajnai harcokban elesett, több tucat csecsen fegyveres holttestét szállították az elmúlt napban Csecsenföldre, hogy ott temessék el őket - jelentették egybehangzóan csecsenföldi és ukrajnai hírforrások. Az UNIAN hírügynökség csecsenföldi lakosokra hivatkozva közölte, hogy 35-45 holttestet szállítottak Csecsenföldre, de erről a grozniji hivatalos szervek mélyen hallgatnak. Az áldozatok a Donyec-medencében harcoltak a szakadárok oldalán. Hasonló értesüléseket szerzett a Kavkaz Center nevű honlap, a csecsen lázadók szócsöve. A csecsen hírportál úgy tudja, hogy a donyecki és luhanszki harcokban Kadirov 400-500 fegyverese vesz részt orosz bűnbandákban harcolva.Az elmúlt napokban többször felröppent a hír, hogy csecsen zsoldosok harcolnak a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán, de a csecsen elnök ezt a minap határozottan cáfolta. A CNN amerikai hírtelevízió egyik felvételén ugyanakkor ők maguk ismerik el, hogy Kadirovhoz hű fegyveresek. John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtökön beszélt telefonon orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, és aggodalmának adott hangot emiatt.

Ma kezdődnek az orosz-ukrán egyeztetések a gázárakról.A Berlinben zajló tárgyalásokat Günther Oettinger energiaügyi európai biztos közvetíti. Korábban Moszkva azzal fenyegetőzött, hogy megszakítja a földgáz szolgáltatását, ha Ukrajna nem fizeti ki elmaradását, illetve nem fizet előre. Ukrajnának 2 milliárd dollárt meghaladó tartozása van, Kiev 485 dollárt fizet ezer köbméter fölgázért, a legnagyobb árat Európában.

Sárga esőriadó lépett érvénybe ma reggel kilenc órától vasárnap hajnalig. A vészlejzés, néhány nyugati és észak-nyugati megye kivetelével az egész országra vonatkozik. Az Országos Meteorológiai szolgálat arra hívja fel a figyelmet, hogy az említett időszakban záporesők-zivatarok, de akár jégeső is előfordulhat és viharos szél, a lehulló csapadékmenyiség meghaladhatja 20 -25 liter/négyzetmétert, illetve helyenként a 60 liter/négyzetmétert is. Tizenegy megyében narancssárga vészjelzés van érvényben az árvízveszély miatt.

Estig országszerte változékony, esős idő várható. Csapadék bárhol előfordulhat és enyhe lehűlésre számíthatunk. A csúcsértékek napközben 17 és 24 fok között lesznek. Éjszaka 9 és 15 fok közötti hőmérséklet várható. Holnap a maihoz hasonló idő lesz, az ország nyugati és északnyugati régióiban felszakadozik a felhőzet, az ország többi részén azonban esőre, viharra lehet számítani. Holnap napközben a csúcsértékek 13 és 23 fok között lesznek. Bukarestben változékony az égbolt és húsz fokot mérnek.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 07:57:01' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 07:57:01' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 07:57:01' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 07:57:01' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 07:57:01' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 07:57:01' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, május 30.