Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, június 2.

E-mail Nyomtatás PDF

A szállításügyi minisztériumnál kezdte meg a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége, amely két hétig lesz Bukarestben a készenléti hitelmegállapodásban foglaltak elemzése végett. Az Andrea Schaechter vezette küldöttség a pénzügyminiszterrel is ma tárgyal. Ioana Petrescu tárcavezető a megbeszélések előtt úgy nyilatkozott, hogy a legfontosabb amit el szeretnének érni, a pénzintézet beleegyezése a társadalombiztosítási hozzájárulások 5 százalékos csökkentésébe a munkáltatók számára. A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége két hetes bukaresti tartózkodása során találkozik a szakszervezetek, a szakmai egyesületek és a bankok képviselőivel is.

Fontos előrelépés a tegnap hatályba lépett új egészségügyi alapcsomag – jelentette ki az egészségügyi miniszter. Nicolae Bănicioiu egy délelőtti szakértekezleten úgy vélte, hogy az jobb ellátást biztosít a betegeknek, mert nagyobb hangsúlyt fektet a megelőzésre. Ugyanakkor jól szabályozza a kórházban és a járóbeteg-rendelőkben nyújtott szolgáltatásokat, ami a várólisták csökkenéséhez vezet. Az új egészségügyi alapcsomag a miniszter szerint több orvosi vizsgálatot biztosít a terhes nőknek, bevezeti a HIV, a szifilisz, a B és C hepatitisz tesztelést és a tanácsadást, valamint 60-90 napra meghosszabbítja az orvosi küldőpapírok érvényességét és lehetővé teszi a vények részletekben történő kiváltását. Nicolae Bănicioiu reményét fejezte ki, hogy év végéig sikerül kinyomtatni és kiosztani az új egészségügyi kártyát, az elektronikus beteglap pedig már működik – mondta.

Kevesebb mint 2000 gyereket fogadtak örökbe az elmúlt három évben Romániában – derül ki az örökbefogadásban adatokat és támogatást nyújtó egyik legaktívabb nemkormányzati szervezet kimutatásából. Az Örökbefogadás Napja, június 2-a alkalmából készült kimutatás szerint évente mintegy 1400 gyereket hagynak el a szülészeteken vagy más egészségügyi egységekben

Csíkszeredában indította útjának Korodi Attila környezetvédelmi miniszter a Környezetvédelem hete és a Hulladékgazdálkodás hónapja elnevezésű rendezvénysorozatokat. A reggel a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskolába érkezett a Zöld busz, amelynek belsejében laboratórium volt. Itt mutatták be a gyerekeknek a hulladékok újrahasznosításának folyamatát.

Jelentősen megnőtt a térségben zajló fegyveres konfliktusok miatti aggodalom Romániában – közli az Agerpres. Az INSCOP közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a legtöbben az árak emelkedésétől tartanak, bár arányuk tavaly óta öt százalékkal 25 százalékra csökkent. Ennél is nagyobb mértékben, 23 százalékra esett vissza a munkanélküliségtől, illetve 16 százalékra a jövedelem csökkenésétől való félelem. Ugyanakkor a tavalyi 1,4 százalékról csaknem 10 százalékra ugrott azok aránya, akik attól tartanak, hogy Románia háborúba keveredik. Az állami intézmények közül a hadseregnek van a legmagasabb bizalmi indexe Romániában, amely az utóbbi évben (egy ponttal) 66 százalékra nőtt. A bizalmi rangsorban a csendőrség, illetve a Román Hírszerző Szolgálat következik 58, illetve 48 százalékkal. A társadalmi szervezetek közül az egyházban bíznak a legtöbben (63 százalék). A sajtó és a civil szféra a középmezőnyben helyezkednek el, a románok pedig a szakszervezetekben (22 százalék) és a bankokban (14 százalék) bíznak a legkevésbé. A nemzetközi intézmények közül a NATO-ba vetett bizalom a legmagasabb (50 százalék a tavalyi 48,5 százalékhoz képest), előkelő helyet foglal el az Európai Unió is (48 százalék), a sereghajtó pedig a Nemzetközi Valutaalap, amelyben a románok kevesebb mint 24 százaléka bízik. A felmérés május első hetében készült 1056 személy megkérdezésével, a hibaküszöb ± 3 százalék.

Visszalépett az államfőjelöltségtől Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt távozó elnöke szombaton. Antonescu közölte: visszalépésével tisztázni szeretné, hogy nem személyes ambíciók vezérlik, és reméli, hogy így a jobboldali pártok gyorsabban meg tudnak egyezni egy olyan közös elnökjelölt személyében, akit mindenki elfogad. A hírtévék szerint Antonescu a PNL elnökségére pályázó Klaus Johannis nagyszebeni polgármester államfőjelöltsége számára készíti elő a talajt. Ludovic Orban liberális képviselő az RFI rádiónak ma reggel úgy nyilatkozott. nem lát a demokrata-liberálisoknál sem erősebb államelnök-jelöltet, mint a liberális Klaus Johannis. Mihai Voicu liberális alelnök szerint továbbra is fontos célkitűzésük folytatni az egységes jobboldali párt megalakítását célzó tárgyalásokat, függetlenül attól, hogy Crin Antonescu visszalépett a jelöltségtől és a párt ideiglenes vezetésétől is. A délelőtt a Szenátus elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu is felhívást intézett a Nemzeti Liberális Párt tagjaihoz, hogy folytassák a 2007-2008-as politikai vonalvezetést, azaz Traian Basescu elszigetelését és bármilyen együttműködés megszakítását azokkal a pártokkal, amelyekre az államfőnek befolyása van.

A lassúságot rótta fel az adóhatóságnak a korrupcióellenes főügyész. Laura Codruta Kövesi a B1 televízióban azt mondta, tavaly a Korrupcióellenes Ügyészség 300 millió euró értékben rendelt el vagyonlefoglalást, illetve biztosító intézkedéseket, de az Országos Adó és Pénzügyi Hivatal csak a bíróságok által elkobzásra ítélt összeg öt százalékát hajtotta be. Amennyiben az adóhatóság minden elkobzott javat behajtott volna, az állam az Egészségügyi Minisztérium éves költségvetése egynegyedének megfelelőt összeggel gazdagodott volna – jelentette ki Laura Codruta Kövesi.

Az év első négy hónapban majdnem 9 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a romániai kereskedelmi szálláshelyeken a tavalyi első négy hónaphoz viszonyítva - közölte az Országos Statisztikai Hivatal. A január és április közötti időszakban 3,94 millió vendégéjszakát jegyeztek. Mind a vendégéjszakák, mind a vendégek 77 százaléka román állampolgár volt, a külföldi turisták aránya mintegy 23 százalék. A román és a külföldi turisták egyaránt átlagosan 2 éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A legtöbb külföldi, 54 400 Németországból érkezett, Olaszországból 50 ezren jöttek, Franciaországból 32 ezren. Magyarország a hetedik helyen áll 20 ezer turistával. A külföldi turisták mintegy 82 százaléka Bukarestet kereste fel turisztikai célpontként.

Tíz évvel az újbóli köztéri felállítása után kapott műemlék-státust az aradi 13 vértanú emlékműve, a Szabadság-szobor. A Műemlékek Országos Bizottsága május 28-i, ülésén nyilvánította műemlékké Zala György allegorikus szoborcsoportját és környezetét, az úgynevezett Román–magyar megbékélés parkot. Pataky Lehel Zsolt az aradi Szabadság-szobor Egyesület elnökétől és a város alpolgármesterétől kérdezte, hogy mivel is jár a műemlék-státus.

Lemondott a spanyol király. I. János Károly fiának, Fülöp hercegnek adja át a trónt - jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök. Lemondásának okait még a nap folyamán ismerteti az uralkodó. I. János Károly két nappal a spanyol államot vezető Francisco Franco tábornok halála után, 1975. november 22-én lépett trónra. A parlamentben elmondott első beszédében a demokrácia visszaállítását tűzte ki céljául. Az 1978-ban a politikai erők közötti konszenzus jegyében megszületett új demokratikus alkotmány inkább jelképes szerepet adott az uralkodónak, aki fontos helyet töltött be a demokratikus politikai átmenetben. A 76 éves király egészsége megrendült az utóbbi években, ráadásul népszerűségét a királyi családhoz kötődő több botrány is megtépázta, legutóbb a lánya és férje ellen folyó korrupciós ügy – emlékeztetnek a hírügynökségek.

Egy héttel meghosszabbította a Gazprom azt a fizetési határidőt, ameddig Ukrajnának előre át kell utalnia a júniusra szállítandó földgáz árát - jelentette be Alekszej Miller, az orosz állami energetikai cég vezérigazgatója hétfőn. Közben az ukrán határőrök hajnal óta próbálják védeni magukat mintegy négyszáz szakadár fegyveres támadásával szemben a kelet-ukrajnai Luhanszk város peremén. A LifeNews orosz televízió viszont úgy mutatta be a harcot, mint az ukrán fegyveres erők támadását Luhanszk békés lakossága ellen.

Ma este hat óráig 13 moldvai, erdélyi és dobrudzsai megyében van érvényben sárga jelzésű árvízriadó. Az Olt felső és középső, a Prut Stanca-Costesti erőmű fölötti szakaszáról, a Barlad, a Prut és a Szeret mellékfolyóiról, valamint a kisebb dobrudzsai folyókról van szó. A Dunán Harsova alatt narancssárga riasztás van érvényben június 5-ig, egy hét múlva pedig újabb árhullámot várnak Magyarországról.

Időjárásjelentés

Estig az ország legnagyobb részén változékony marad az idő. A hőmérséklet 13 és 23 fok között alakul. Holnap az időjárás alakulásába jelentős változás nem várható, fokozódik a nappali felmelegedés, futó záporok, zivatarok bárhol előfordulhatnak. A hőmérséklet hajnalban 8 és 17, holnap napközben 20 és 27 fok között lesz. Bukarestben most változékony az égbolt és 19 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 09:09:48' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 09:09:48' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 09:09:48' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 09:09:48' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 09:09:48' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 09:09:48' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, június 2.