Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, június 4.

E-mail Nyomtatás PDF

Jóváhagyta Brüsszel a román védelmi kiadások növelését. Victor Ponta miniszterelnök ma bejelentette: az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a kormány hétszáz millió lejjel egészítse ki a védelmi minisztérium idei költségvetését. A pénzt a hadsereg korszerűsítésére szánják, és ebből főleg a román védelmi ipar jut majd megrendelésekhez. Brüsszel jóváhagyására azért volt szükség, mert ezáltal nő Románia idei évre előirányzott költségvetési deficitje. Ponta szerint nemcsak Románia, hanem az régió valamennyi országa megkapta az Európai Bizottság engedélyét arra, hogy a védelmi kiadások növelésével átlépje a deficitcélt.

Ma este megérkezik Romániába Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter. A holnap kezdődő hivatalos látogatása során Hagel Mircea Dusa védelmi miniszterrel tárgyal a román-amerikai védelmi stratégiáról, majd meglátogatja a USS Vella Gulf cirkálót, amely tegnap érkezett a konstancai kikötőbe.

Végleg elbukott a verespataki bányatörvény, miután a képviselőház tegnap nagy többséggel elutasította az arany- és ezüstérc kitermelésére vonatkozó törvénytervezetet. Korodi Attila környezetvédelmi miniszter az alsóház elutasító voksa után kijelentette: a tárca tudja, mit kell tennie, hogy Romániát a legjobb döntésekhez segítse ezen a területen. Mint ismert, a szenátus már elutasította a jogszabályt, amely közhasznúvá és kiemelt fontosságú nemzetérdekké nyilvánította volna a Roşia Montană Gold Corporation verespataki aranybányaprojektjét.

Június 1-jétől életbe lépett az új egészségügyi szolgáltatási keretszerződés. Ennek értelmében a biztosítottak az eddiginél több ingyenes kivizsgálásra jogosultak járóbeteg-szakrendelésben, a biztosítással nem rendelkező személyeknek viszont csak az életüket veszélyeztető ellátást biztosítják térítésmentesen. Kevesebb lesz ugyanakkor az olyan kezelések és orvosi beavatkozások száma, amelyekért többnapos kórházi ellátásban részesülnek. Egynapos kórházi beutalással oldják meg ezentúl többek között a szemlencse-beültetést, bizonyos visszérműtéteket, laparoszkópos és artroszkópos beavatkozásokat. Az új törvénykezés értelmében negyvenéves korig a krónikus betegségben nem szenvedőknek három­évente, a 4 fölöttieknek évente kell jelentkezniük a családorvosnál általános kivizsgálásra. A gyerekeket 18 éves korig évente egyszer vetik alá speciális családorvosi vizsgálatoknak, hogy kiszűrjék a fejlődési, növekedési rendellenességeket. Azok a páciensek, akik akut betegséggel keresik fel a családorvost, az eddigi öt nap helyett hét napra kaphatnak ingyenes és ártámogatott gyógyszert. A krónikus betegek számára három hónapra felírt orvosságok ezentúl havonta is kiválthatóak. Az új alapcsomag tartalmazza továbbá a fogászati szolgáltatásokat is. A terhes nők esetében pedig a hepatitis B és C, valamint a HIV-vírust kimutató teszteket is elvégzik ezután.

A képviselőház plénuma megszavazta a legelőtörvényt. A jogszabály a legelők, gyepterületek helyzetét és művelését szabályozza. Eszerint gyepes területnek számítanak azok a füves területek, amelyeken legkevesebb öt éve nem alkalmaztak vetésforgót. Ezeket a területeket legeltetésre és takarmánytermesztésre lehet használni. Tilos őket kivonni a mezőgazdasági körforgásból és nem szabad megváltoztatni rendeltetésüket a települések külterületein. Kivételt képeznek a közhasznúvá nyílvánított nemzeti, megyei vagy helyi érdekeltségű helységek. A helyi önkormányzatok 7-10 évre adhatják bérbe a tulajdonukban levő gyepterületeket. A legelők, gyepterületek tisztítását, karbantartását annak az állattenyésztőnek kell elvégeznie, aki a területet használja. A karbantartási feltételeket bele kell foglalni a haszonbérleti vagy bérleti szerződésbe.

Nyaralási utalványokat adhatnak alkalmazottaiknak a közintézmények, állami vállalatok és társaságok. A képviselőház döntése értelmében az utalványok értéke nem lehet több hat bruttó országos minimálbér értékénél. A már kihirdetés előtt álló törvény szerint a nyaralási utalványokat csak online lehet kiadni, és azok értékét teljes egészében az alkalmazó állja. Az alkalmazottak az Országos Turisztikai Hatóság által akkreditált turisztikai intézményekben használhatják fel a nyaralási utalványokat, és nem kaphatnak ezekkel együtt vakációs jutalompénzt vagy üdülési jegyeket. Az intézkedés által csaknem 250 ezer turistával nőhet a hazai idegenforgalom – vélik a szakemberek.

Az RMDSZ által jelölt Vákár István veszi át ideiglenesen a korrupció gyanúja miatt letartóztatott Horea Uioreanu Kolozs megyei önkormányzati elnök teendőit – erről döntöttek tegnap a Kolozs Megyei Tanács rendkívüli ülésén. Vákár István az MTI-nek elmondta: megbízása azért volt sürgős, mert Horea Uioreanu múlt szerdai őrizetbe vétele óta senkinek nem volt aláírási joga az intézményben, és fontos volt biztosítani az intézmény működőképességét. Abban az esetben, ha Uioreanu lemond a tisztségéről, vagy több mint hatvan napig nem tudja betölteni azt, illetve ha ügyében jogerős ítélet születik, akkor a Kolozs megyei prefektusnak megüresedetté kell nyilvánítania az elnöki széket. A megüresedés megállapítása után hat hónapon belül kell megtartani az időközi választást Kolozs megyében.

Kinevezték az RMDSZ-es Nagy Zoltán Leventét a Környezetvédelmi Ügynökség államtitkári rangú vezetőjének és Horváth Levente Ákost a munkaügyi minisztérium államtitkárának. Mint ismert, múlt héten a Hargita és Szilágy megyei alprefektus - Petres Sándor, illetve Szilágyi Róbert - is elfoglalta tisztségét. Késik viszont Vass Levente egészségügyi államtitkárjelölt, a Bihar megyei alprefektus és a Maros megyei magyar prefektus kinevezése. Utóbbi tisztségbe Nagy András volt szászrégeni polgármestert javasolta az RMDSZ. Borbély László, a szövetség politikai alelnöke szerint jövő héten megkezdik a tárgyalásokat az állami érdekeltségű nagyvállalatok, intézmények vezetői tisztségeiről is.

Szeptember elsejére halasztották Nagy Zsolt volt távközlési miniszter perének fellebbviteli tárgyalását, ugyanis ezúttal sem sikerült beidézni a per összes vádlottját. Mint ismert, az ügyészség azzal vádolja Nagy Zsoltot, Kerekes Gábor volt államtitkárt és Codruţ Şereş volt gazdasági minisztert, hogy felhasználva befolyásukat, nemzetközi gazdasági érdekcsoportot támogattak fontos privatizációs versenytárgyalásokon. Az ügyben tavaly év végén alapfokon Nagy Zsoltot és Kerekes Gábort öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, Codruţ Şereş volt minisztert 6 évre. A bírósági ítéletet megóvták és az ügy első tárgyalását a Legfelsőbb Bíróság eredetileg áprilisra tűzte ki, de akkor is sikertelen beidézés miatt halasztottak.

Trianonra emlékeznek Bukarestben ma, a Nemzeti Összetartozás Napján. A Balassi Intézetben ma este 7 órától Stefano Bottoni történész, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa tart előadást Velünk élő múlt. Magyarország Trianon után címmel.

Külföld:

A hadiállapot bevezetését fontolgatják Kijevben. Alekszandr Turcsinov ügyvezető ukrán államfő azt követően utasította a nemzetbiztonsági tanácsot arra, hogy haladéktalanul vizsgálja meg a hadiállapot bevezetésének lehetőségét Donyeck és Luhanszk megyében, miután a Moszkva-barát szakadárok hatalmukba kerítették Luhanszkban a belügyi csapatok egyik laktanyáját, felsorakoztatták, majd hazaküldték az ott szolgálatot teljesítő katonákat. Az UNIAN hírügynökség szerint a szakadárok tegnap este kezdték ostromolni a belügyi ezredet, a környékbeli házakból nyitottak tüzet a katonákra, gépfegyverekkel, akna- és gránátvetőkkel, illetve golyószórókkal lőtték a laktanyát. Az órákon át tartó ádáz harcok után, ma hajnalban a katonák megadták magukat. A támadók lefoglalták a katonák fegyvereit és lőszereit. Mindkét oldalról vannak sebesültek. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség úgy tudja, hogy legalább egy ember meghalt a harcokban.

Közben az ukrán légügyi hatóságok június végéig bezárták a donyecki nemzetközi repülőteret, amelyet az utóbbi napokban többször megostromoltak Moszkva-barát szakadár fegyveresek. A légügyi hatóság szerint a fegyveres konfliktus miatt nem lehet szavatolni a járatok biztonságát. A légikikötőt csak akkor nyitják meg újra, ha rendeződött a helyzet, és szükség esetén eltolják a június 30-i határidőt - idézte az UNIAN hírügynökség a hatóság mai közleményét.

Ma este kezdődik az oroszok nélküli "G8"-csúcs Brüsszelben. Eredetileg a heteken kívül Oroszországot is tömörítő nyolcak rendeztek volna csúcstalálkozót Szocsiban, de Oroszországot kizárták a csoportból Ukrajna szuverenitásának megsértése miatt. Több mint 15 év óta ez az első eset, hogy a világ hét legfejlettebb ipari országának állam- vagy kormányfői az orosz elnök nélkül tartják meg a szokásos találkozót. Az Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, az Egyesült Királyság és Japán vezetői ma este munkavacsorával kezdik a kétnapos csúcsot. Ezen Ukrajnán kívül más külpolitikai kérdéseket is megvitatnak, mint például a líbiai, a közel-keleti vagy az észak-koreai helyzetet. Holnap reggel globális gazdasági és kereskedelmi kérdésekről tárgyalnak majd a részvevők. Szó lesz az energiabiztonságról és a klímaváltozás elleni küzdelemről is.

Huszonkét ember meghalt tegnap este Délnyugat-Kínában egy bányaszerencsétlenségben - jelentette a Hszinhua hírügynökség. A beszámoló szerint a mentők felszínre hozták valamennyi bányász holttestét, akik a föld alatt rekedtek a baleset idején, amelyet feltehetően sújtólégrobbanás okozott. Kínában, a világ legnagyobb széntermelő és -felhasználó országában tavaly hivatalos adatok szerint 1049 ember halt meg bányabalesetekben, 24 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban.

Huszonöt évvel ezelőtt, 1989 június 4-én verték le a kínai hatóságok a Tienanmen téren a diáklázadást. A demonstráció hetekkel korábban, Hu Jao-pang 1987-ben lemondatott reformista pártfőtitkár 1989. április 15-i halálával kezdődött. A kínai pártvezetés parancsára a Pekingbe bevonuló hadosztályok egyszerűen átgázoltak a fegyvertelen civileken, agyonlőve mindenkit, aki előttük volt. A kínai hadsereg hivatalos verziója szerint a harcokban pedig mintegy ezer katona esett el. A kínai vöröskereszt későbbi közleménye szerint a mészárlásnak 2600 halálos áldozata volt, és több mint tízezer sebesültje. Az ezt követő megtorlás során pedig letartóztatták a korábbi diákvezéreket és a beazonosítható tüntetőket, akikre börtön, halál, vagy internálótábor  várt.

A volt főparancsnok nyerte az egyiptomi elnökválasztást. Abdel-Fattáh esz-Szíszi a vártnál is magasabb aránnyal, a leadott érvényes szavazatok 96,91 százalékával aratott elsöprő győzelmet. Szíszi egyetlen riválisa, Hamdín Szabbáhi mindössze 3,09 százalékot ért el. Az elnökválasztási bizottság helyi idő szerint tegnap este hét órakor tett bejelentése nem okozott nagy meglepetést, hiszen már a múlt szerdán lezárult voksolást követő előrejelzések is 90 százalék fölé tették a volt hadsereg-főparancsnok győzelmét. Szíszi eskütétele legkorábban június 7-én várható az alkotmánybíróságon, számos magas rangú, főleg arab országokból érkező politikus jelenlétében.

Időjárás:

Estig országszerte változékony, esős marad az idő. A hőmérséklet csúcsértékei 20 és 27 fok között alakulnak. Holnap Erdélyben, Modvában és a délkeketi megyékben továbbra is esős időre kell számítani, a Körösök vidékén napos, a Bánságban pedig változékony lesz az égbolt. A hőmérséklet csúcsértékei 20 és 28 fok között lesznek. Bukarestben most változékony az idő és 24 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:22:12' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:22:12' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:22:12' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:22:12' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:22:12' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:22:12' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, június 4.