Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, június 5.

E-mail Nyomtatás PDF

Az erőszakolt tisztelet visszaüt - hívja fel a figyelmet nyilatkozatában az ActiveWatch ügynökség. A bukaresti sajtófigyelő szervezet kéri a képviselőháztól, hogy utasítsa vissza a Szociáldemokrata Párt 32 képviselője által tavaly ősszel benyújtott és a szenátusban idén május 27-én hallgatólagosan elfogadott zászlótörvény-tervezet. Ez a jogszabály a román zászló kitűzését, a román himnusz éneklését és a román címer használatát szabályozná. Az ActiveWatch szerint a román nemzeti jelképekre vonatkozó törvény módosítása nemcsak a szabad vélemény alkotásához és annak kinyilvánításához való alkotmányos jogot sérti, hanem a magántulajdonhoz és a kulturális sokféleséghez való jogot is.

A közlemény hangsúlyozza: a tervezett módosítások alkotmányba ütköznek a nemzeti kisebbségek jelképhasználatát illetően, ugyanis az alaptörvény 6. cikkelye szavatolja a nemzeti, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kinyilvánításához való jogot. A bukaresti civil szervezet ugyanakkor elítéli azt is, hogy a törvénymódosítás az elemi iskolásokat a román himnusz rövidített változatának napi eléneklésére kötelezné, és megbüntetné a nemzeti értékek tiszteletére hivatott ünnepélyes reggeli eseményt elmulasztó pedagógusokat. Az ActiveWatch azt ajánlja a törvény kezdeményezőinek, hogy vezessék be a kötelező reggeli himnuszt a közhivatalokban és a parlamentben is, ha annak valós társadalmi összekovácsoló szerepe van.

Közös fellépést sürgetnek az erdélyi magyar történelmi egyházak képviselői, miután a Tanügyminisztérium - a korábbi tárgyalások ellenére - csak az ortodox egyházzal kötött megállapodást az iskolai vallásoktatásról, a hitoktatók kinevezéséről. Király András oktatási államtitkár a Krónika napilapnak elmondta: hamarosan a magyar történelmi egyházak vezetőivel is újrakezdi a minisztérium az egyeztetést, és megkötik az új egyezményt. Bustya János lelkipásztor-vallástanár, az Erdélyi Református Pedagógiai Intézet munkatársa azt nyilatkozta a kolozsvári napilapnak, hogy az ortodox egyházzal kötött protokollum hiánypótló dokumentum, és a magyar történelmi egyházak esetében is szükség van hasonló megállapodásra. Az oktatási minisztérium legutóbb 2000-ben kötött hasonló megállapodást az egyházakkal, a 2011-ben elfogadott új oktatási törvény is erre hivatkozik. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke lejártnak tartja ezt a régi megállapodást, és újat szorgalmaz a jogi háttér rendezéséhez.

Néhány hónapos késéssel kihelyezték a kétnyelvű feliratokat a sepsiszentgyörgyi vasútállomáson. A februárban felújított épületen korábban csupán a város neve jelent meg mindkét nyelven, most pedig a román feliratok és piktogramok mellé felszerelték a magyarokat is. Viorel Scurtu, a Román Vasúttársaság országos vezérigazgatója az elmúlt héten Sepsiszentgyörgyön arra is ígéretet tett, hogy hamarosan a hangosbemondón magyarul is bejelentik a vonatok érkezésének és indulásának időpontját.

Visszaütött az üzemanyag adójának emelése, mert olyan mértékben csökkentette a fogyasztást, hogy az már bevétel-visszaesést jelent az államkasszának a tervezett növekedés helyett - közölte a Pénzcsinálók gazdasági szakportál  az Adevărul című lapra hivatkozva. Mint ismert, a kormány április 1-jétől emelte az üzemanyag jövedéki adóját literenként hét eurócenttel, az intézkedéstől pedig évi 2,5 milliárd lejes többletbevételt remél, amelyet az észak-erdélyi és az Erdélyt Moldvával összekötő autópálya-építésre fordítana. Az országos statisztikai intézet adatai szerint azonban áprilisban 16,2 százalékkal csökkent az üzemanyag-értékesítésből származó árbevétel az előző hónaphoz képest.

Az 1989-es rendszerváltás óta először csökkent húszmillió alá Románia állandó lakossága, és a második világháború óta nem volt olyan alacsony a születések száma, mint tavaly –jelentette be  ma Tudorel Andrei. Az Országos Statisztikai Hivatal igazgatója elmondta: 2013-ban mindössze 180 ezer gyermek született, és ez a demográfiai trend folytatódni látszik. A szakemberek szerint az 1990 óta bekövetkezett népességcsökkenés elsősorban a kivándorlásnak tulajdonítható. Az alacsony születések számát is azzal magyarázzák, hogy nagyon sok 25 és 45 közötti életkorú házaspár hagyta el az utóbbi időben az országot, és emellett a gyermekvállalás időpontja is kitolódott, a korábbi 22 évről 30-ra.

Nem marad el idén az érettségi – nyilatkozta Victor Ponta miniszterelnök, miután tegnap találkozott a tanügyi szakszervezetekkel. A kormány ugyanis kifizeti elmaradásait a vizsgáztató tanároknak, és idénre megpróbálja növelni a vizsgáztatásért járó bért. A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége tegnap bejelentette: veszélybe kerülhet az érettségi, mert az alcsony vizsgáztatási díj miatt egyre kevesebb tanár vállalja, hogy felügyel vagy vizsgáztat az érettségin.

Immár hagyományossá vált a nagyváradi Szigligeti Színház Miniévad elnevezésű sorozata, amikor a közönség egy hét alatt megtekintheti az idei évad bemutatóit. A hétfőn kezdődött és vasárnapig tartó rendezvényről Zsehránszky István tudósít:

Külföld:

Fél évig nem korlátozza az Egyesült Államok az iráni kőolajexportot - jelentette ki Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője. A szankcióval az amerikaiak azt akarták meggátolni, hogy Teherán keményvalutához juthasson. Az Egyesült Államok mostani döntésének hátterében az áll, hogy a Hatok csoportja (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) tárgyalásokat folytat Iránnal annak megakadályozásáról, hogy az iszlám köztársaság nukleáris programja eljuthasson az atomfegyver létrehozásáig. A Hatok célja, hogy július 20-ig kidolgozzanak egy megállapodást, amely pontot tehet az iráni atomprogram körüli évtizedes vita végére.

Megállapodást kötött Oroszország és Észak-Korea a szorosabb kereskedelmi kapcsolatokról. Eszerint a jövőben különleges támogatásban részesülnek az Észak-Koreában tervezett orosz beruházások, és a felek már júniustól rubelelszámolásra térnek át a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban. Alekszandr Galuska, az orosz Távol-Kelet fejlesztési minisztere közölte: Észak-Korea ásványkincsekkel is fizethet az oroszoknak, és könnyebb beutazást biztosít az orosz üzletembereknek. Moszkva már korábban elengedett 10 milliárd dollár adóságot Észak-Koreának.

Elengedik a napokban azt a szudáni keresztény nőt, akit május közepén ítéltek halálra hitehagyás vádjával - közölte az ország külügyminisztériuma. A törvényszék emellett házasságtörés miatt száz korbácsütésre is ítélte a fiatal nőt. Ez a vád azon alapult, hogy keresztény férfihoz ment feleségül, pedig Szudánban muzulmán nő csak muzulmán férfival házasodhat össze. A nő a tárgyalás előtt három napot kapott, hogy megtagadja a keresztény vallást, de erre nem volt hajlandó. A tárgyaláson azt mondta a bírónak, hogy ő az anyja után mindig is ortodox keresztény volt, és soha nem változtatta meg vallását, azaz nem követhette el a hitehagyás tettét. Az asszony ügye hatalmas felháborodást váltott ki világszerte.

A keresztény egységnek szentelte imáját Ferenc pápa és I. Arám örmény pátriárka mai vatikáni találkozójukon. A közös ökumenikus imádságot az apostoli palotában mondták el. Ezt a kápolnát II. János Pál emelte a 2000-es jubileumi szent évben, amikor az akkori katolikus egyházfő a keresztények közötti háborúkért is bocsánatot kért a többi egyháztól. A libanoni Bejrútban székelő I. Arám a kilikiai örmény egyház vezetője. Hozzá intézett beszédében Ferenc pápa a keresztény egyházak közötti testvériség és egység jelentőségét hangsúlyozta. A pápa bizalmat és reményt kért az örmény egyház, a Közel-Keleten élő keresztények és a katolikus egyház számára is. Vasárnap a Vatikánban Ferenc pápa, Simon Peresz izraeli, Mahmúd Abbász palesztin elnök és Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka tart közös békeimáját.

Ma van a Környezetvédelem Világnapja. A nepáli iskolások új világrekordot állítottak fel ez alkalomból faöleléssel. Ma ugyanis 2001 gyerek ölelt meg egyszerre fát, míg korábban az Egyesült Államokban 936 ember. A faölelést, vagy faterápiát, egyébként egyfajta meditációs, relaxációs technikaként is ajánlják. Jelképesen a fa az eget és a földet köti össze, ha megöleljük állítólag feltöltődhetünk általa energiával.

Időjárás:

Estig orszégszerte többnyire változékony, esős marad az idő. Kivételt csak a Körösök vidéke és a bánsági megyék képeznek, ahol süt a Nap és csapadék nem valószínű. A hőmérséklet csúcsértékei 19 és 28 fok között alakulnak. Holnap a maihoz hasonló időre kell számítani, a nyugati országrész kivételével mindenhol esőt jeleztek. A hőmérséklet csúcsértékei 21 és 30 fok között lesznek. Bukarestben most borús, esős az idő és 22 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:41:46' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:41:46' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:41:46' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:41:46' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:41:46' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:41:46' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, június 5.