Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, június 6.

Email Imprimare PDF

Megvesztegetés gyanújával 24 órára őrizetbe vette ma a korrupcióellenes ügyészség Dan Adamescut, az ország egyik leggazdagabb üzletemberét. A korrupcióellenes ügyészség szerint Adamescu összesen 20 ezer euróval fizetett le két bukaresti törvényszéki bírót azért, hogy hozzanak számára kedvező ítéletet a cégei ellen indított csődeljárások ügyében. Adamescu ellen már május 22-én bűnvádi eljárás indult, ki is hallgatták az ügyészek, de akkor szabadlábra helyezték. Meg nem erősített információk szerint az üzletembert azért vették most őrizetbe, mert megszegte a feltételes szabadlábon védekezés szabályait. Adamescu a Forbes 2013-es toplistája szerint a második leggazdagabb ember Romániában, vagyonát közel egymilliárd euróra becsülik.

Százötven éves a román Számvevőszék. A Képviselőház tárgyalótermében tartott ünnepi rendezvényen többek között Traian Basescu államelnök is beszédet mondott. Véleménye szerint a Számvevőszék a román állam azon intézménye, amely független a politikától, a Kormánytól, az államelnöktől, az egyetlen szerv, amely felülvizsgálhatja a tevékenységét, a Parlament. Traian Basescu azt is elmondta, az országnak még meglehetősen nagy gondjai vannak a hátralékok, a közbeszerzés, az uniós források lehívása terén, viszont a Számvevőszék éves ellenőrzései éppen azt segítik elő, hogy ezeket a hibákat, hiányosságokat minél előbb kiküszöböljék. Ugyancsak a Számvevőszék az az intézmény, amely az úgynevezett „fekete gazdaságot" ellehetetleníti, és amely révén a közpénzek felhasználása átláthatóvá válik. Az államelnök úgy vélekedett, a különféle intézményeknek meg kellene szívlelniük a Számvevőszék ajánlásait és javaslatait, és tanulniuk kell a kirótt büntetésekből.

A Vodafone távközlési szolgáltató beismerte, hogy egyes országok kormányzati szervei kapcsolatban állnak a csoporttal, vagyis magyarán azt, hogy bizonyos esetben klienseik beszélgetései lehallgathatóak, követhetőek. Arról, hogy Romániában ez így történik e a Vodafone semmiféle adatot nem szolgáltatott ki, arra hivatkozva, hogy országunkban, és néhány másik államban törvény tiltja az erre vonatkozó adatok nyilvánossá tételét.

Az 1989-es rendszerváltás óta először csökkent húszmillió alá Románia állandó lakossága - közölte tegnap Tudorel Andrei, az országos statisztikai intézet elnöke a 2013-as év előzetes demográfiai adatai alapján.A második világháború óta nem fordult elő, hogy a Romániában született csecsemők száma nem érte el a 180 ezret, a népességcsökkenés mégsem ennek, hanem elsősorban a kivándorlásnak tulajdonítható: nemcsak a kitelepülők nagy száma miatt, hanem azért is, mert a távozók főleg a gyermekvállalás szempontjából fontos 25-45 év közötti korosztályból kerültek ki. Jelenleg legalább 2,3 millió román állampolgár él külföldön, legtöbben Olaszországban és Spanyolországban, a kivándorlási folyamat azonban leállt: tavaly nem távozott több lakos Romániából, mint ahány itt letelepedett, és mindkét szám tízezer alatt volt. Az intézmény legfrissebb összesítése szerint Romániában 4,3 millió kiskorú él, és az ország 5,3 millió családja közül több mint 3,5 milliónak egyetlen gyermeke van.

Üdülőjegyeket bocsáthatnak ki az alkalmazottaknak a magánvállalatok, a közintézmények és a teljes vagy többségi állami tőkéjű kereskedelmi társaságok - döntött a képviselőház. Kerekes Károly és Antal István, az RMDSZ képviselői a munkaügyi, illetve az ipari bizottságban támogatták a jogszabály elfogadását és hatékonyan hozzájárultak az együttes jelentés kidolgozásához.A képviselőház plénumában a végszavazást megelőző, jogszabálytervezetről szóló parlamenti vita során Fejér László Ödön parlamenti képviselő tartotta fent a szövetség álláspontját.Az üdülőjegyek díját teljes mértékben az alkalmazó fedezi, a kereskedelmi társaságok esetében az erre szánt költség a profitadóból leírható, valamint a közintézmények a költségvetésükben elkülöníthetnek összegeket erre a célra. Az üdülőjegyek névre szólóak és kizárólag belföldön, a felelős minisztérium által engedélyezett turisztikai egységek, vagy utazási ügynökségek által nyújtott szolgáltatásokra lehet beváltani.

Ma indult el a budapesti Nyugati pályaudvarról a Boldogasszony Zarándokvonat a csíksomlyói búcsúra. A zarándokvonat lelki vezetői Burbela Gergely verbita, Görbe László piarista és Tímár Sándor Asztrik ferences szerzetesek. Utasai a Kárpát-medence különböző területeiről érkeznek a csíksomlyói búcsúra. A vonatos zarándoklatot a 75 éve püspökké szentelt, Márton Áron erdélyi püspök oltalmába ajánlják a szervezők

Rippl-Rónai József művészetének legkiválóbb alkotásait bemutató kiállítás nyílt tegnap Csíkszeredában, a Csíki Székely Múzeumban. A tárlatot Csíkszereda és Kaposvár testvérvárosi együttműködése keretében szervezték meg. A magyar festészet első modern mesterének első alkalommal állítják ki a munkáit Erdélyben.A kiállítás október 31-ig tekinthető meg.

Külföld

Kinevezte Orbán Viktor harmadik kormányának minisztereit a köztársasági elnök pénteken Budapesten, ezzel megalakult az új, a magyarországi rendszerváltás utáni tizedik kabinet. Áder János államfő a Sándor-palotában szervezett kinevezési ünnepségen adta át megbízólevelét Semjén Zsolt tárca nélküli miniszternek, Pintér Sándor belügyminiszternek, Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek, Hende Csaba honvédelmi miniszternek, Trócsányi László igazságügyi miniszternek, Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszternek, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek és Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek.
A köztársasági elnök Orbán Viktor kormányfő és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében nevezte ki az új kormány minisztereit pénteki hatállyal. A magyarországi alaptörvény értelmében a minisztereket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, a kabinet a tárcavezetők kinevezésével alakul meg.

Tiltakoznak a magyarországi médiavállalatok a reklámadó ellen. L. Simon László fideszes képviselő a reklámadóról szóló törvénytervezete értelmében a bevételtől függően 1–40 százalékos adót vetnének ki a magyarországi médiaszolgáltatók hirdetési bevételeire. A reklámadó tervezetét károsnak tartó Magyar Reklámszövetség arra kérte a szakmai szervezeteket és a médiavállalatokat, hogy csatlakozzanak a következő parlamenti ülésnap előtti tiltakozáshoz. A felhíváshoz több mint hatvan médium csatlakozott, közöttük rádióadók és internetes portálok is.

Németország széles körű támogatást nyújt Ukrajnának a politikai rendszer stabilizálásához és a gazdaság beindításához - mondta a német kancellár Berlinben a megválasztott ukrán elnökkel folytatott megbeszélése előtt. Petro Porosenko társaságában tett sajtónyilatkozatában Angela Merkel hangsúlyozta, hogy Ukrajnában a rendkívül nehéz körülmények ellenére szabad és tisztességes elnökválasztást tartottak, és a választók "nagyon bölcsen" jártak el, hiszen már az első fordulóban egyértelmű döntést hoztak. Hozzátette: Ukrajna továbbra is nagyon nehéz helyzetben van, és ezért Németország "tettel és tanáccsal", széles körű támogatással segíti az országot.

Hetven évvel ezelőtt, 1944 június 6-án kezdődött az "Overlord" hadművelet keretében az amerikai és brit erők normandiai partraszállása, a második világháború legnagyobb tengerideszant-művelete. Célja a La Manche csatorna birtokbavétele, majd hadászati hídfő megszerzése volt az észak-nyugati francia partvidéken, amelyet a belga és a holland tengerparttal együtt a Rommel tábornagy vezette német B hadseregcsoport védett. A normandiai partraszállás, általában a második világháborús "második front" problematikája nagyléptékű világpolitikai, hatalmi problémákat, stratégiai érdekeket és a szolgálatukba állított taktikai megfontolásokat érintett

Sárga jelzésű árvízriadót bocsátottak ki a Dunára a hidrológusok. A figyelmeztetés ma este 6 órakor lépett életbe és vasárnap estig tart. Az áradások 7 megyét érinthetnek, Călăraşi, Konstanca, Ialomiţa, Brăila, Tulcea és Galac megyét.

Időjárásjelentés

Estig országszerte változékony, de meleg időre számíthatunk, átmeneti zivatarok a Partium kivéteével bárhol előfordulhatnak. Napközben a csúcsértékek 22 és 30 fok között lesznek. Éjszaka 9 és 19 fok közötti hőmérséklet várható. Holnap országszerte megnövekszik a felhőzet, eső, záporeső bárhol előfordulhat, marad azonban a meleg idő, napközben 25 és 31 fok közötti csúcsértékekre számíthatunk. Adásunk idején Bukarestben süt a nap és 25 fokot mérnek.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-04 21:12:19' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-04 21:12:19' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-04 21:12:19' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-04 21:12:19' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Cele mai recente

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-04 21:12:19' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-04 21:12:19' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5

Cele mai accesate

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE ( a.state = 1 AND s.id > 0 ) AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-04 21:12:19' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-04 21:12:19' ) AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.hits DESC LIMIT 0, 5
Emisiuni Hírek Cultura Hírösszefoglaló, június 6.