Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, június 10.

E-mail Nyomtatás PDF
Az év első négy hónapjában 9,5 százalékkal nőttek az ipari megrendelések a tavalyi év hasonló időszakhoz képest, ugyanakkor áprilisban havi és éves szinten egyaránt csökkentek - közölte az Országos Statisztikai Hivatal. A növekedés elsősorban a tartós használati cikkeknek köszönhető, amelyek megrendelése csaknem 27 százalékkal bővült Tovább nőtt, 33,6 millió euróval a külkereskedelmi mérleg hiánya is áprilisban. Tavalyhoz viszonyítva a deficit 207,8 millió lejjel emelkedett. Az év első négy hónapjában 14,3 százalékkal nagyobb volt a tejtermelés is tavalyhoz képest. Az Országos Statisztikai Hivatal közlése szerint a tejfeldolgozók által begyűjtött tehéntej mennyisége is ugyanilyen arányban emelkedett 2013-hoz viszonyítva.

Nyilvánosságra hozták a regisztrációs adó visszafizetésére vonatkozó miniszteri rendeletet. A dokumentum szerint a befizetett összeget öt év alatt törleszti az állam, évente 20 százalékot, amihez hozzáadódik a kifizetés napjáig járó kamat. A pénzügyi és a környezetvédelmi miniszter közös rendelettervezete értelmében a jövő év végéig jogerőre emelkedő bírósági döntésekben foglalt összegeket és perköltségeket aktualizálják az infláció értékével a kifizetés hónapjáig.

Őrizetbe vették a korrupcióellenes ügyészek azt a konstancai nőt, aki megpróbálta zsarolni a Legfelsőbb Törvényszék elnökét. Az ügyészek azzal vádolják, hogy 20 ezer eurót kért Livia Stanciutól, hogy ne hozzon nyilvánosságra állítólagos lejárató információkat a törvényszéki elnök elhunyt férjének adósságával kapcsolatosan.

A román nyelvű szóbelivel ma megkezdődött az érettségi vizsga. Az Országos Felmérő és Vizsgáztató Központ által kidolgozott tételek 10-15 perc alatt megoldhatók. A szóbeli vizsgák az anyanyelvvel, majd a digitális kompetenciák és az idegennyelvi ismeretek felmérésével folytatódnak. Az írásbelik június 30-én kezdődnek.
A Kovászna megyei tanfelügyelősének gondjai vannak a felügyelő tanárok beszerzésével az írásbeli vizsgákra, ugyanis a pedagógusok elégedetlenek a fizetéssel. Farkas Csaba tanfelügyelő rádiónknak azt mondta, eddig csak 60-an jelentkeztek felügyelni a vizsgákon és mintegy 300 pedagógusra lenne szükség.

Mindenkiben hős lakozik elnevezésű mobiltelefonos szolgáltatást indított ma a fővárosi és Ilfov megyei mentőszolgálat. Ennek segítségével több mint 500 kiképzett önkéntes riasztható elsősegélynyújtásra a mentők megérkezéséig. Dr. Cristian Grasu a fővárosi Mentők Társaságának vezetője rádiónknak hangsúlyozta: sürgősségi esetben az első öt percben nyújtott segítség különbözteti meg az életet a haláltól. A www.existaunerou.ro honlapon található űrlap kitöltésével bárki bekapcsolódhat az elsősegély-nyújtási képzésbe, amely két napot tart és legalább 7-es osztályzatot kell elérni a záróvizsgán. A sikeres vizsgázókat mobiltelefonjukon riasztják, amennyiben veszélyhelyzet áll elő a tartózkodási helyüktől maximum 1000 méteres körzetben – mondta el rádiónknak dr. Cristian Grasu a fővárosi Mentők Társaságának vezetője.

Holnap folytatják az egyesülési tárgyalásokat a Nemzeti Liberális Párt és a Demokrata-Liberális Párt képviselői. Sorin Frunzaverde liberális alelnök rádiónknak azt mondta, jelenleg a jogászok dolgoznak az új párt megalakításához szükséges dokumentumokon. A két alakulat képviselői a hétvégén döntik el milyen új többséget alakítanak a megyei tanácsokban. A liberálisok és a demokrata-liberálisok közös küldöttséggel tárgyalnak holnap a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel.

Életének 83. évében tegnap elhunyt Lőrincz Lajos az Állami Székely Népi együttes alapító tagja, a Maros megyei Népi Alkotások Háza néptáncszakértője és koreográfusa, folklór adatközlő és folklórgyűjtő. Lőrincz Lajos 1956-ban az Állami Székely Népi Együttes alapítói közé tartozott és több évtizeden át meghatározó egyénisége, 1990-1993 között igazgatója, művészeti vezetője volt annak a társulatnak, amely felkarolta és új minőségi formában dolgozta fel Erdély folklórkincseit. Emléke legyen áldott, pihenése csendes.

Továbbra is Jean-Claude Juncker luxemburgi politikust látná szívesen az Európai Bizottság elnökeként Angela Merkel. A német kancellár David Cameron brit, valamint Fredrik Reinfeldt svéd és Mark Rutte holland kormányfővel találkozott. Ezt követően a svéd kormányfő azt mondta: egyetértettek abban, hogy az uniós politika jövőbeli irányvonalának meghatározása elsőbbséget kell hogy kapjon az uniós tisztségek betöltése körüli vitával szemben. David Cameron brit miniszterelnök nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy együttműködik egymással a brit, a német, a svéd és a holland kormány az európai unión belüli szabad mozgás jogával való visszaélések elleni fellépés terén. Az EU-nak "reagálnia kell a választók aggodalmaira és változtatnia kell" a jelenlegi helyzeten - vélekedett Cameron.

Szerbiának és Törökországnak rendeznie kell viszonyát, meg kell oldania a vitás kérdéseket, mert mindkét ország kulcsfontosságú szerepet tölt be a Balkán békéjének megőrzésében - jelentette ki egybehangzóan Ivica Dacic szerb és Ahmet Davutoglu török külügyminiszter közös belgrádi sajtótájékoztatójukon. Ivica Dacic szerint teljesen érthető, hogy Szerbia és Törökország eltérően látja a történelem egyes eseményeit, és különböző módon értékeli a jelent is. Hozzátette azonban: éppen ezért fontos, hogy a jövőbeli kétoldalú kapcsolatokban inkább a közös érdekek jelenjenek meg. Ahmet Davutoglu Szerbiát Törökország "közvetlen szomszédjának" nevezte, és kiemelte, hogy a két ország nagyon sok mindenben hasonlít egymásra.

Támogatást különít el az orosz pénzügyminisztérium a délkelet-ukrajnai menekülteknek. Ukrajna délkeleti részéből hozzávetőleg mintegy ötezer menekült tartózkodik a Krímben. Szerhij Akszjonov krími kormányfő tájékoztatása szerint a tárca az utalandó összeg mértékét a szükségletekhez igazítja majd. Hozzátette: állami támogatásra az lesz jogosult, aki megkapta a hivatalos menekültstátust. Oroszország márciusban, a nemzetközi közösség által el nem ismert függetlenségi népszavazás után kebelezte be az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet.

Iraki szunnita felkelők teljesen elfoglalták az északi Moszult, az ország második legnagyobb városát - közölték illetékesek. Több száz fegyveres indított támadást ma hajnalban a fővárostól, Bagdadtól mintegy 350 kilométerre északra fekvő tartományi székhely ellen. Moszul a második olyan iraki város, amely teljes egészében a felkelők hatalmába került: előzőleg a Bagdadtól nyugatra fekvő, el-Anbár tartománybeli Fallúdzsával történt meg ez januárban. Részben elfoglalva tartják a lázadók az utóbbival szomszédos tartományi székhelyet, Ramádit is.

Feltehetően szélsőségesek támadásában meghalt a NATO öt katonája Afganisztánban. Egyelőre nem tudni, a szövetség mely tagországainak katonái hunytak el. Afganisztánban a NATO 36 katonája halt meg már idén, ebből csak júniusban nyolc.

A római polgármester a külföldi diplomáciai testületek közreműködését kérte egy 200 millió eurós alap létrehozásához, amellyel az örök város legelhanyagoltabb állapotban lévő műkincseit, régészeti lelőhelyeit lehetne megóvni. Ignazio Marino a világ minden tájáról egybegyűlt diplomatákat arra emlékeztette, hogy Róma a nyugati civilizáció bölcsője, kulturális kincseit az egész emberiség kulturális örökségének lehet tekinteni. Hozzáfűzte: külső forrásokból Róma Barátai vagy Róma Öröksége néven olyan alapítványt szándékozik létrehozni, amely karbantartja a régészeti helyszíneket. Egyebek mellett megemlítette, hogy a pénz százezer láda ókori leletnek a katalogizálására, valamint a Colosseum mellett feltárt gladiátor-gyakorlóterep megőrzésére kellene. Róma polgármestere megjegyezte, a kezdeményezésben az Egyesült Államok példája inspirálta, ahol a magánszektor nagy szerepet vállal a kulturális értékek megőrzésében.

Estig napos, nyárias marad idő. A hegyvidéken futó záporok előfordulhatnak. A hőmérséklet 26 és 34 fok között alakul, a legmelegebb a nyugati megyékben van. Holnap tovább tart a kánikula, futó záporok, zivatarok a délutáni órákban a déli és keleti megyékben lehetségesek. A hőmérséklet hajnalban 9 és 22, holnap napközben 24 és 34 fok között lesz. Bukarestben most derült az égbolt és 30 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:35:09' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:35:09' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:35:09' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:35:09' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:35:09' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:35:09' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, június 10.