Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, június 11.

E-mail Nyomtatás PDF

Az RMDSZ nem akar a „populista és program nélküli” Dan Diaconescu Néppárttal együtt kormányozni - nyilatkozta az RFI rádiónak Markó Béla, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke. „Nem csupán arról van szó, hogy a kabinet megítélése szempontjából rossz üzenetet küld a választók felé, hanem a programok sem egyeztethetőek össze” - mondta Markó Béla.

Kelemen Hunor szövetségi elnök is bejelentette: az RMDSZ ellenzi a Dan Diaconescu Néppárt kormányba emelését. Kelemen Hunor azt követően nyilatkozta ezt, hogy Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő a populista alakulat koalícióba való bevonásának szükségességéről beszélt. Az RMDSZ elnöke szerint a jelenlegi koalíciónak elegendő támogatottsága van a törvényhozói testületben, ezért nem indokolt a Dan Diaconescu Néppárttal való koalícióra lépés. A szövetségi elnök úgy véli: Ponta azért sem kérte ki az RMDSZ véleményét, mert a szociáldemokratáknak a Diaconescu pártjával folytatott tárgyalásai többnyire a helyi önkormányzatokban való együttműködésről szólnak.

Kánikula miatt késnek a vonatok a napokban – tájékoztatott a román vasúttársaság. A késések főként a nyugati, déli és dél-keleti országrészen haladó szerelvényeket érinti. A vonatok közlekedési sebességét - helyzettől függően - 10 és 50 kilométerrel csökkentették,– így amíg a melegfront átvonul az ország fölött, 50 és 70 km lesz a maximális óránkénti sebességük. A vasúttársaság 10 és 30 perc közötti késésekkel számol a Temes, Brassó és Galac körzetében működő vasútvonalakon – olvasható a közleményben. Ugyanakkor a nyári időszakban - június 14-e és szeptember 15-e között - 40 vonatjárattal bővítette menetrendjét a román vasúttársaság. Az üzembe helyezett Regio és InterRegio járatok az ország különböző részeit kötik össze a tengerparti üdülőtelepekkel és a Duna-Deltával. Az utasok a helyi vasútállomásokon érdeklődhetnek a módosultmenetrendről.

Javította a Világbank Románia gazdasági növekedéssel kapcsolatos előrejelzését. A Mediafax hírügynökség szerint a pénzügyi intézmény globális gazdasági előrejelzésében 2 és fél százalékról 2,8 százalékra javította Románia idei GDP-növekedéssel kapcsolatos kilátásait. A Világbank elemzői a következő két évben is javítottak előrejelzésükön, 2015-ben 3,2 százalékos, míg 2016-ban 2,9 százalékos növekedést vetítenek előre. A Világbank jelentése szeint a régió szintjén elmondható: az infláció alacsony szintje megengedi a központi bankok számára, hogy gazdasági fellendülést és fogyasztásnövekedést segítő intézkedéseket hajtsanak végre.

Romániában drágult az üzemanyag a legnagyobb mértékben a világon. Az amerikai Bloomberg gazdasági portál 61 állam üzemanyagárait vetette össze, és megállapította: Romániában 16 százalékkal drágult áprilisban a benzin tavaly év végéhez képest. A Bloomberg adatai szerint az 1 dollár 95 centes literenkénti árral Romániában kétszer annyiba kerül az üzemanyag, mint az Egyesült Államokban, négyszer drágább, mint az Egyesült Arab Emirátusokban és 195-ször drágább mint Venezuelában. Mint ismert, a kormány április elsején vezette be a 7 eurócentes üzemanyagadót, amelynek következtében átlag 40 banival drágult a benzin és a gázolaj litere márciushoz képest.

Anyanyelvi szóbeli vizsgával folytatódik ma az érettségi. Ezt a számítógépes ismereteket vizsgáló digitális kompetencia vizsga és az idegennyelvi ismeretek felmérése követi, június 30-án pedig megkezdődnek az írásbelik. Magyar nyelvből csaknem 5900 diák jelentkezett a mai szóbelire - tájékoztatott az Oktatási Minisztérium, amely szerint a tegnapi román szóbeli vizsgára összesen 161 ezer diák iratkozott be, amely csaknem 30 ezerrel kevesebb, mint a tavalyi jelentkezők száma.

Az aradi Csiky Gergely Főgimnázium 84 idei ballagója közül 65-en jelentkeztek érettségizni. Pataky Lehel Zsolt a román szóbeli vizsgáról az utolsók közt távozó egyik diákot kapta mikrofonvégre.

Legkevesebb nyolcosztályos végzettséggel kell rendelkeznie annak, aki gépkocsivezetői jogosítványt szertne. Erről nyújtott be jogszabálytervezetet Ioan Munteanu szociáldemokrata párti képviselő, aki azzal magyarázza a törvénymódosítását, hogy a közutakon egyre több olyan baleset történik, amelyet analfabéták követnek el. A képviselő szerint a jogszabály visszaszorítaná a rendszerben tapasztalt korrupciót is. A hatályos törvénykezés szerint a járművezetői engedély megszerzéséhez nem szükséges iskolai végzettséget igazolni.  A forgalmi rendőrség múlt heti országos szintű akcióján több mint 1400 sofőr maradt jogosítvány nélkül ittasan való vezetés miatt.

Téríti az egészségügyi pénztár a mellrekonstrukciós műtétek költségét az onkológiai beavatkozás miatt melleltávolításon átesett nők esetében. Ezek nem esztétikai műtétek – nyilatkozta a programot vezető Sorin Grigorescu. Az Egészségügyi Minisztérium 3200 lejt szán egy páciens rekonstrukciós mellműtétére.

Állami támogatásra lenne szüksége a gyógyközpontoknak ahhoz, hogy fejlesztéseket tudjanak végrehajtani. Az ágazati munkáltatók szerint amennyiben az állam nem léptet életbe kedvezményeket, például adómentességet, akár le is bénulhatnak a beruházások a hazai gyógyfürdőhelyeken. Jelenleg a romániai gyógyfürdőhelyek mintegy fele az Országos Nyugdíjpénztártól igényelhető kedvezményes üdülőjegyektől függ, ezért kevés a jövedelmük, és nem tudnak beruházásokat megvalósítani. Nicu Rădulescu, a gyógyturizmusban érdekelt munkáltatókat összefogó szervezet elnöke szerint azok a társaságok, amelyek jelentős összeget fektettek be, veszteséget halmoznak fel a kölcsönök miatt. A jelenlegi helyzet elriasztja a beruházókat, hiszen az állam nem kompenzálja semmiféle kedvezménnyel az ágazati veszteségeket.

Románia legrégebbi filmes rendezvényén, az ALTER-NATIVE Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál tavaly díjazott alkotásait vetítik ma este fél 9-től a bukaresti Balassi Intézet udvarán. A vetítendő filmek listáján találjuk Felméri Cecília: Boldogságpasztilla című alkotását is. Holnap este fél 7-től a bukaresti Balassi Intézetben Kolumbán-Antal József székelyudvarhelyi születésű szobrászművész kiállítását nyitják meg. A Nagyvárosi történetek című tárlat a fiatal művész diplomamunkáiból készült,  és a Bukarestben, illetve Temesváron eltöltött éveiről, benyomásairól, észrevételeiről, valamint az itt megismert emberek történeteiről szól. A június 30-ig megtekinthető kiállítást Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész nyitja meg.

Külföld:

Oroszoroszág sakkban tartása lehet a célja az amerikai hadsereg „romániai terjeszkedésének” – áll a Statfor független stratégiai ügynökség jelentésében. „Egy olyan stratégia, amely Románia haditengerészeti erejét növeli és amerikai harci repülőket hoz a térségbe, egyértelműen fenyegetést jelent az orosz flottára nézve” - olvasható a Stratfor jelentésében, amely szerint a terv része ugyanakkor Grúzia védelmi rendszerének erősítése és az Azerbajdzsánt Európával összekötő tengeri útvonal védelme. Egy rivális flotta jelenléte a Fekete-tengeren nyilván problémát jelentene Oroszországnak, különösen akkor, ha az ukrán rendszer megizmosodik, és a Krím elszigetelődik – áll a független stratégiai ügynökség jelentésében.

Megkezdődik Szlovákiában a jelenleg 62 évben megállapított nyugdíjkorhatár folyamatos emelése. 2017-től hétévente egy évvel tolódik majd ki az öregségi nyugdíjra való jogosultság korhatára. A szlovák pénzügy-politikai intézetre hivatkozó Pravda cikkében az áll, hogy Szlovákiában a nyugdíjkorhatár tíz éven belül 63 évre emelkedne és 2070-ben érhetné el a hetven évet. Az Európai Unió országai közül a szlovák nyugdíjkorhatár a viszonylag alacsonyabbak közé tartozik, például 62 évesnél korábban jelenleg csak a brit, román, bolgár, észt, horvát, lengyel és litván nők mehetnek nyugdíjba. Szlovákiában az öregségi nyugdíj átlagos összege májusban 399 euró volt, a nyugdíjak túlnyomó többsége viszont ennél az összegnél alacsonyabb.

Június 20-án börtönbe vonul Janez Jansa volt szlovén kormányfő, az ellenzéki, konzervatív Szlovén Demokrata Párt elnöke, büntetésének megkezdését a politikus maga jelentette be kedden Twitter-oldalán. Jansát korrupciós vádakkal két év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, ezért kérdésessé válik, hogy a júliusra tervezett, előre hozott parlamenti választáson ki vezeti majd a legesélyesebb szlovén pártot. A volt szlovén kormányfőt áprilisban találta bűnösnek a bíróság abban a vádban, hogy 2006-ban kenőpénzt fogadott el a Patria finn fegyvergyártó cégtől.

Péntek délután Prágában és Londonban is tüntetnek a magyar sajtó- és szólásszabadságért. A szervezők azokat várják, “akiknek nem tetszik az objektív tudósításokat sem tűrő magyar kormány és az állami pénzekre ácsingózó, immorális német befektető mutyija” – olvasható a felhívásban. A demonstrálók szolidaritásukat fejezik ki a magyarországi Origo hírportál távozó főszerkesztőjével, Sáling Gergővel és a lap vele együtt felmondó munkatársaival, egyúttal megdöbbenti és felháborítja őket az ügy, amely újabb emblematikus példája a magyar kormány korlátlan hatalomra törekvésének – idézi a hvg az Indexet.

Időjárás:

Országszerte tovább tart a kánikula, a délutáni órákban futó záporokra, zivatarokra kell számítani. A hőmérséklet csúcsértékei 24 és 34 fok között alakulnak. Holnap országszerte meleg, változékony lesz az idő, de egy-két fokkal mérséklődik a hőmérséklet. Futó záporok, viharos légmozgások főként a déli és keleti megyékben fordulhatnak elő. Bukarestben most változékony az égbolt és 27 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:24:53' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:24:53' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:24:53' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:24:53' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:24:53' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:24:53' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, június 11.